Pages

Apr 22, 2018

Percutian Singkat di Langkawi

Hai korang! Salam Jumaat! Hehe. Rehat di hari Jumaat ni tiba-tiba teringat percutian singkat di Langkawi dulu. Dulu tu di tahun 2016. Pergi tu bersempena hari lahir si kakak yang ke empat tahun. Si adik masa tu pun belum pandai berjalan lagi. Hehe. 

Masa tu rezeki kitorang dapat tiket Air Asia yang murah. RM115 sahaja untuk kami empat beranak, tanpa beg dan makanan for sure. Yang itu kami add kemudian but still murah. Ermm, sekarang macam susah nak dapat tiket murah macam tu lagi. Huhu.


Masa ni kami gerak dari rumah pukul 4 pagi sebab tiket flight pukul 730 pagi. Nak tiket yang murah kan, jadi memang awal pagi lah geraknya. Hehe. Semua segar bugar masa ni. Tapi sementara nak tunggu flight, masing-masing mengantuk. Anak-anak siap tertidur. 


Anak Yt dua orang je tau. Yang boy sebelah tu tiba-tiba menyelit. Hehehe. Ni masa kami dah sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Kat sini tak ada crew yang marah atau tegur kami yang posing latar belakang kapal terbang. Hehe. 


Masa kitorang sampai, barulah uruskan sewa kereta. Kitorang booking Perdoua Viva tapi dapat Honda City dengan harga yang sama. Rezeki. Alhamdulillah. Dan, kitorang booking dengan Shah Kawi Holidays Sdn Bhd.  


Lepas tu kitorang terus straight away ke Pantai Cenang terus ke hotel nak dapatkan chalet. Alhamdulillah kitorang dapat chalet tapi mana boleh check in dulu kan. So, kitorang terus pergi makan pagi di Warung Desa Tanjung, berhadapan Fave Hotel. Murah dan sedap! Nasi lemak bungkus je. Tapi, sedap. Dulu RM1.20 sahaja sebungkus. 


Lepas breakfast, kitorang terus ke Dataran Langkawi. Orang kata tempat wajib kita pergi kan kalau ke Langkawi. Panas. Huhu. Tapi, nasib baik juga itu panas di waktu pagi. Dapatlah vitamin D. Hoho.


Sementara nak tunggu boleh check in, kitorang terus ke Haji Ismail Group. Beli siap-siap segala coklat yang dah dibayang sebelum pergi ke Langkawi. Hahaha. Dan beli kain batik dan kain pelikat kot kalau tak silap. Periuk, pinggan, cawan semua tu tak ada lah dibeli. 


Lepas tu, kitorang ke Wildlife Park pulak. Bawa anak-anak berkenalan dengan binatang macam ular, burung, buaya dan macam-macam lagi ada kat situ. Lepas tu terus check in chalet dan bawa anak-anak ke pantai. Pantai kat belakang chalet je. Seronok rasanya. Kalau dapat facing laut mesti lagi best kan. 

 

Esoknya, awal pagi kitorang dah keluar ke Oriental Village nak naik cable car. Hehe. Kat situ kena bajet masa dalam 3 hingga 4 jam gitu kot naik cable car, masuk muzium 3D. Oh ye, kitorang tak masuk pun situ sebab si kakak tu takut. Hahaha. 

 

Yt pun ada takut jugak. Takut masa dalam cable car tu haaa. Hahaha. Seram hoi. Nak bercakap pun rasa tak berani. Huhu. Anak-anak juga yang cool dalam tu haa dari bawah sampai ke atas. Mak ayah dorang dah rasa ketar kaki. Hihi. Frust sebab kitorang tak dapat ke SkyBridge sana sebab SkyGlider rosak. Si adik kecik lagi masa tu jadi ada seorang uncle nasihatkan jangan pergi. Huhu. 


Lepas tu kitorang singgah ke Padang Beras Terbakar. Kagum kitorang rupanya itu je area nya. Hehe. Gambar tu, si kakak tengah moody. Penat agaknya. Hahaha. Tak membantu langsung dalam nak dapatkan gambar cantik. But, rasa macam still cute kot. Hahahaha. Perasan!

Selesai tengok Padang Beras Terbakar, kitorang pergi makan Laksa Ikan Sekoq yang viral tu. Uiii sedap oi! Pekat kuahnya. Haish! Alamak, terliur lah pulak ni. Sedap nya, teringat-ingat. Terliur dah! Huhu. Kitorang makan rojak jugak. Rojak pun sedap!

Balik dari makan, kitorang tidur dan petang bawa anak-anak mandi laut. Hehe. Malam tu, kitorang just makan dan jalan-jalan di Pantai Cenang. Ada kenangan jalan-jalan kat situ, hahaha. Si kakak langgar pokok. Haha. Sabo je lah. 



Ok, last but not least. Haaaa inilah chalet yang kami duduk. Langgura Baron Resort. Best! Yt puas hati sangat. Dan, no breakfast ye. Hehe. Tapi, takpe. Kedai nasi lemak murah dan sedap tu tak jauh sangat dari situ. Hihi. 


Tengok ni, bilik pun luas. Ada dua katil queen. Haaaa. Best ke sangat best? Sangat dengan harga masa tu dalam RM180 semalam. Kalau ada family besar, boleh lagi bentang toto sebelah tu. 

Kat Langkawi ada banyak lagi hotel dan chalet yang menarik. Korang boleh la search guna keyword book top hotels in langkawi haaaa, nanti akan keluar pelbagai pilihan hotel dan chalet yang best. Tinggal lagi korang nak tepuk dada, tengok dompet. Hihihi.

Tiba-tiba pula mengenang cuti-cuti di Langkawi ni kan. Sesuatu sangat. Haha. Sis bagi hint ni tau! Hahaha. Kot lah esok lusa ada orang cakap dah booking flight dan hotel through Traveloka. Hoho.

Ok, them. Till we meet again!

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Apr 20, 2018

Naan Cheese Sedap di Kuala Lumpur

Kalau cerita pasal Naan Cheese sedap di Kuala Lumpur, Yt yakin ramai yang akan jawab makanlah di RSMY Cheese Naan KL. Betul ke sangat betul? Sangat betul kan.. Hehe.

Yt suka makan Naan Cheese. Hahaha. Bab menambah lemak dalam badan tu memang Yt suka. Lagi yang ada cheese bagai ni. Aduhai masa makan cheese tu memanjang je bila tarik, memang bertambah nikmatnya. Hihi. Penggemar cheese sure setuju dengan apa Yt cakap ni. Kan? 

RSMY Naan Cheese ni dekat tengah KL sana nun. Kalau ikut kilometer, tak jauh mana pun. Tapi dikira dengan jem, jauh memang jauh.. nun jauh di sebalik awan.. ehh! Nyanyi lak. Hehe. Faham-faham lah KL ni kan. Redha je lah. 

Jadi, Bila husband ajak pergi RSMY, memang tidak lah Yt menolak. Pucuk dicita ulam mendatang kata orang. Kecil tapak tangan, nyiru Yt tadahkan. Gittew.

 

Maaflah, gambar ni tak nampak pulak cheese yang ekstra tu. Haha. Kadang-kadang, bila orang ramai dekat kedai buat jadi segan nak ambil gambar beria. So tak ada lah gambar yang cheese tarik memanjang itu. Haha. Makan Naan Cheese ni kena gabung dengan Beef Keema. Oh emm geee! Sedapnyaaaa. Teringat-ingat pulak ni. Aiyok!


Selain Naan Cheese, Nasi Beriyani dia pun best. Yang ini Nasi Beriyani Ayam Tandori. Sedapnya alahai. Agak-agak malam ni suami nak ajak ke sana tak? Hahaha. Memang tak lah. Suami Yt sekarang ada aktiviti volley ball. Hehe. Nasi dia banyak tau. Janganlah ter-salah order nak nasi sahaja pula macam Yt hari tu. Nasi sahaja dia untuk Arissa pun, uiiii. Menyesal sis. Haha. 


Nampak tak tu nasi depan kakak tu? Banyakkan. Hahaha. Tapi, takpe tak membazir pun. Kita bungkuslah baki bawa balik. Hehe. Mana mungkin kita nak biarkan atas meja tu sahaja. Esok pagi boleh breakfast makan beriyani. Haih macam mana nak kurus?! Tell me... Haha.

Jadi, orang KL yang mungkin tak tahu lagi mana best dan sure best tak kedekut cheese untuk Naan Cheese ni; silalah ke RSMY Nan Cheese. Satu dekat Medan Tunku dan satu lagi kat Jalan Danau Niaga. Yt sure lah selalu kat Medan Tunku sana. 

Penutupnya entri yang baru berapa je di tahun ini, malam ni nak makan apa lah agaknya eh? Hahaha.

Ok lah, jumpa lagi nanti InshaAllah.

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Blog design by Rainy Day