Pages

Apr 22, 2018

Percutian Singkat di Langkawi

Hai korang! Salam Jumaat! Hehe. Rehat di hari Jumaat ni tiba-tiba teringat percutian singkat di Langkawi dulu. Dulu tu di tahun 2016. Pergi tu bersempena hari lahir si kakak yang ke empat tahun. Si adik masa tu pun belum pandai berjalan lagi. Hehe. 

Masa tu rezeki kitorang dapat tiket Air Asia yang murah. RM115 sahaja untuk kami empat beranak, tanpa beg dan makanan for sure. Yang itu kami add kemudian but still murah. Ermm, sekarang macam susah nak dapat tiket murah macam tu lagi. Huhu.


Masa ni kami gerak dari rumah pukul 4 pagi sebab tiket flight pukul 730 pagi. Nak tiket yang murah kan, jadi memang awal pagi lah geraknya. Hehe. Semua segar bugar masa ni. Tapi sementara nak tunggu flight, masing-masing mengantuk. Anak-anak siap tertidur. 


Anak Yt dua orang je tau. Yang boy sebelah tu tiba-tiba menyelit. Hehehe. Ni masa kami dah sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Kat sini tak ada crew yang marah atau tegur kami yang posing latar belakang kapal terbang. Hehe. 


Masa kitorang sampai, barulah uruskan sewa kereta. Kitorang booking Perdoua Viva tapi dapat Honda City dengan harga yang sama. Rezeki. Alhamdulillah. Dan, kitorang booking dengan Shah Kawi Holidays Sdn Bhd.  


Lepas tu kitorang terus straight away ke Pantai Cenang terus ke hotel nak dapatkan chalet. Alhamdulillah kitorang dapat chalet tapi mana boleh check in dulu kan. So, kitorang terus pergi makan pagi di Warung Desa Tanjung, berhadapan Fave Hotel. Murah dan sedap! Nasi lemak bungkus je. Tapi, sedap. Dulu RM1.20 sahaja sebungkus. 


Lepas breakfast, kitorang terus ke Dataran Langkawi. Orang kata tempat wajib kita pergi kan kalau ke Langkawi. Panas. Huhu. Tapi, nasib baik juga itu panas di waktu pagi. Dapatlah vitamin D. Hoho.


Sementara nak tunggu boleh check in, kitorang terus ke Haji Ismail Group. Beli siap-siap segala coklat yang dah dibayang sebelum pergi ke Langkawi. Hahaha. Dan beli kain batik dan kain pelikat kot kalau tak silap. Periuk, pinggan, cawan semua tu tak ada lah dibeli. 


Lepas tu, kitorang ke Wildlife Park pulak. Bawa anak-anak berkenalan dengan binatang macam ular, burung, buaya dan macam-macam lagi ada kat situ. Lepas tu terus check in chalet dan bawa anak-anak ke pantai. Pantai kat belakang chalet je. Seronok rasanya. Kalau dapat facing laut mesti lagi best kan. 

 

Esoknya, awal pagi kitorang dah keluar ke Oriental Village nak naik cable car. Hehe. Kat situ kena bajet masa dalam 3 hingga 4 jam gitu kot naik cable car, masuk muzium 3D. Oh ye, kitorang tak masuk pun situ sebab si kakak tu takut. Hahaha. 

 

Yt pun ada takut jugak. Takut masa dalam cable car tu haaa. Hahaha. Seram hoi. Nak bercakap pun rasa tak berani. Huhu. Anak-anak juga yang cool dalam tu haa dari bawah sampai ke atas. Mak ayah dorang dah rasa ketar kaki. Hihi. Frust sebab kitorang tak dapat ke SkyBridge sana sebab SkyGlider rosak. Si adik kecik lagi masa tu jadi ada seorang uncle nasihatkan jangan pergi. Huhu. 


Lepas tu kitorang singgah ke Padang Beras Terbakar. Kagum kitorang rupanya itu je area nya. Hehe. Gambar tu, si kakak tengah moody. Penat agaknya. Hahaha. Tak membantu langsung dalam nak dapatkan gambar cantik. But, rasa macam still cute kot. Hahahaha. Perasan!

Selesai tengok Padang Beras Terbakar, kitorang pergi makan Laksa Ikan Sekoq yang viral tu. Uiii sedap oi! Pekat kuahnya. Haish! Alamak, terliur lah pulak ni. Sedap nya, teringat-ingat. Terliur dah! Huhu. Kitorang makan rojak jugak. Rojak pun sedap!

Balik dari makan, kitorang tidur dan petang bawa anak-anak mandi laut. Hehe. Malam tu, kitorang just makan dan jalan-jalan di Pantai Cenang. Ada kenangan jalan-jalan kat situ, hahaha. Si kakak langgar pokok. Haha. Sabo je lah. 



Ok, last but not least. Haaaa inilah chalet yang kami duduk. Langgura Baron Resort. Best! Yt puas hati sangat. Dan, no breakfast ye. Hehe. Tapi, takpe. Kedai nasi lemak murah dan sedap tu tak jauh sangat dari situ. Hihi. 


Tengok ni, bilik pun luas. Ada dua katil queen. Haaaa. Best ke sangat best? Sangat dengan harga masa tu dalam RM180 semalam. Kalau ada family besar, boleh lagi bentang toto sebelah tu. 

Kat Langkawi ada banyak lagi hotel dan chalet yang menarik. Korang boleh la search guna keyword book top hotels in langkawi haaaa, nanti akan keluar pelbagai pilihan hotel dan chalet yang best. Tinggal lagi korang nak tepuk dada, tengok dompet. Hihihi.

Tiba-tiba pula mengenang cuti-cuti di Langkawi ni kan. Sesuatu sangat. Haha. Sis bagi hint ni tau! Hahaha. Kot lah esok lusa ada orang cakap dah booking flight dan hotel through Traveloka. Hoho.

Ok, them. Till we meet again!

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Apr 20, 2018

Naan Cheese Sedap di Kuala Lumpur

Kalau cerita pasal Naan Cheese sedap di Kuala Lumpur, Yt yakin ramai yang akan jawab makanlah di RSMY Cheese Naan KL. Betul ke sangat betul? Sangat betul kan.. Hehe.

Yt suka makan Naan Cheese. Hahaha. Bab menambah lemak dalam badan tu memang Yt suka. Lagi yang ada cheese bagai ni. Aduhai masa makan cheese tu memanjang je bila tarik, memang bertambah nikmatnya. Hihi. Penggemar cheese sure setuju dengan apa Yt cakap ni. Kan? 

RSMY Naan Cheese ni dekat tengah KL sana nun. Kalau ikut kilometer, tak jauh mana pun. Tapi dikira dengan jem, jauh memang jauh.. nun jauh di sebalik awan.. ehh! Nyanyi lak. Hehe. Faham-faham lah KL ni kan. Redha je lah. 

Jadi, Bila husband ajak pergi RSMY, memang tidak lah Yt menolak. Pucuk dicita ulam mendatang kata orang. Kecil tapak tangan, nyiru Yt tadahkan. Gittew.

 

Maaflah, gambar ni tak nampak pulak cheese yang ekstra tu. Haha. Kadang-kadang, bila orang ramai dekat kedai buat jadi segan nak ambil gambar beria. So tak ada lah gambar yang cheese tarik memanjang itu. Haha. Makan Naan Cheese ni kena gabung dengan Beef Keema. Oh emm geee! Sedapnyaaaa. Teringat-ingat pulak ni. Aiyok!


Selain Naan Cheese, Nasi Beriyani dia pun best. Yang ini Nasi Beriyani Ayam Tandori. Sedapnya alahai. Agak-agak malam ni suami nak ajak ke sana tak? Hahaha. Memang tak lah. Suami Yt sekarang ada aktiviti volley ball. Hehe. Nasi dia banyak tau. Janganlah ter-salah order nak nasi sahaja pula macam Yt hari tu. Nasi sahaja dia untuk Arissa pun, uiiii. Menyesal sis. Haha. 


Nampak tak tu nasi depan kakak tu? Banyakkan. Hahaha. Tapi, takpe tak membazir pun. Kita bungkuslah baki bawa balik. Hehe. Mana mungkin kita nak biarkan atas meja tu sahaja. Esok pagi boleh breakfast makan beriyani. Haih macam mana nak kurus?! Tell me... Haha.

Jadi, orang KL yang mungkin tak tahu lagi mana best dan sure best tak kedekut cheese untuk Naan Cheese ni; silalah ke RSMY Nan Cheese. Satu dekat Medan Tunku dan satu lagi kat Jalan Danau Niaga. Yt sure lah selalu kat Medan Tunku sana. 

Penutupnya entri yang baru berapa je di tahun ini, malam ni nak makan apa lah agaknya eh? Hahaha.

Ok lah, jumpa lagi nanti InshaAllah.

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Mar 25, 2018

LAZADA Big Baby Fair

Ehem! Hai korang! Bulan 3 dah kita kan? Hehe. Lama tak borak dengan korang kat sini. Apa khabar kawan-kawan? Semoga semuanya sihat sejahtera dan ceria selalu. 

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk share dengan korang tentang sesuatu. Ceyy! Hihi. Tajuk dah terang lagi bersuluh, ada hati nak kata sesuatu. Haha. Ni haaa. Lazada tak lama lagi akan adakan LAZADA Big Baby Fair; The Biggest Online Baby Fair. Suka ke suka sangat? Hehe.


LAZADA Big Baby Fair ni bermula dari 28 Mac 2018 sehingga 1 April 2018. Ada pelbagai pilihan produk dari pelbagai jenama dengan potongan sehingga 80% tau! LAZADA Big Baby Fair juga adalah termasuk dengan 19 produk penjagaan bayi peringkat antarabangsa seperti;

  1. Drypers
  2. PetPet
  3. Avent
  4. Pediasure
  5. Sweetcherry
  6. Poney
  7. Wyeth 
  8. dan banyak lagi!
Bukan itu sahaja yang Yt nak bagitau kat korang. Big Baby Fair ni juga ada tawarkan 'Free Shipping', 'Combo Deals', 'Vouchers', 'Maternity Guide' dan 'Milk Formula Guarantee'. Tidakkah kalian teruja wahai para ibu kesayangan sekalian? Hehehe. Pembeli tegar di Lazada mesti tahukan bertapa berbaloinya membeli bila ada Baby Fair macam ni. 

Ada lagi yang Lazada ni nak bagi kat korang. Nak tahu apa dia, korang boleh follow hashtag #BigBabyCandyLand dan #BigBabyFair. Lazada ada bagi beberapa tawaran eksklusif dari khusus untuk follower kesayangan social media dorang. Jadi, rajin-rajin lah scroll kat # tu nanti tau. Kot jumpa barang berkenan, dengan harga yang wow! Apa orang kata tu; untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Hehe.

Lazada juga ada buat contest tau kat Instagam tu. Lazada tawarkan 5 X RM1000 dan 20 x RM200 Baby Fair vouchers. Jom korang kita join sama-sama. Dapat voucher RM200 pun syukur Alhamdulillah kan. Caranya mudah je, upload gambar baby dengan tema 'Candy Land' yang menarik dan ikut kreativiti korang sendiri kat Instagram. Pastikan, public profile tau. Contest ni bermula 20 Mac hingga 27 Mac 2018. Jangan lupa hashtag #BigBabyCandyLand dan #BigBabyFair di caption gambar.


Yt yang tengah menaip bercerita ni pun dah mula rasa teruja. Sure akan turut serta scroll nanti dari hari pertama hingga hari terakhir. Hahaha. By the way, sesuai sangatlah Big Baby Fair untuk kawan-kawan yang sedang menanti kelahiran cahayamata dan yang tengah asyik meladeni anak-anak comel tu. Masa ni lah nak berjimat pun. Dapatkan barang-barang anak dengan harga yang lebih murah dari pasaran. 

Macam Yt selalu grab offer Drypers kalau ada Baby Fair gini. Hehe. Memang selalu beli Drypers dengan free postage dari Lazada. Heeee. Harga murah, kita pun mudah. Tak perlu nak start enjin kereta pergi kedai. Klik Klik, barang sampai depan rumah. Hehe.

So, sekali lagi Yt ingatkan tau. LAZADA Big Baby Fair akan diadakan bermula 28 MAC hingga 1 APRIL 2018 dengan tawaran potongan sehingga 80%. Pelbagai pilihan produk dari pelbagai jenama termasuk 19 produk penjagaan bayi peringkat antarabangsa untuk anda. 


Selamat mencuci mata. Selamat membeli belah.


Salam Sayang, 
DYatie ABakar.

Jan 3, 2018

NAB Sekolah Sesi 2018


Alhamdulillah, hari ni hari pertama NAB bersekolah bagi sesi 2018. 6 tahun dah usia anak sulung Yt ni. Alhamdulillah syukur. Semoga terus dikurniakan kesihatan yang baik buat NAB.

Semalam, dia bangun pagi dah excited sangat nak sekolah. "tak sabarnya! tak sabarnya! tak sabar nak ke sekolah!" Gitu katanya. Lepas tu dia terkejut mak tak bagi baju sekolah. Haha. Kitorang bawa NAB pergi check gigi pagi-pagi. Hehe.

Tadi, ajak minum pagi pun tak nak. Excited sangatlah tu. Hihi. Oh ye, ni sekolah baru NAB. Student barulah dia hari ni. Tapi dia selamba aje. Sebab dia memang anak yang mudah mesra. InshaAllah tak ada masalah bertukar sekolah. Elok je dia. Senang hati mak. 


Sampai je sekolah tadi diorang buat cap tapak tangan tu. Untuk anak-anak 6 tahun kot. Atau untuk budak2 baru. Yt pun tak pasti. Bila nak masuk kelas, dia selamba je. Rileks je dia. 

Yang tak rileks si adik. Menangis meraung depan kelas nak masuk jugak. "nak lah! nak lah! dik nak lah!" Gitu katanya. Siap lah nanti kalau dah tiba masa sekolah, menangis tak nak masuk sekolah ma mak babap dia! Hahaha. 

Semoga yang baik-baik aje untuk NAB. Semoga dipermudahkan untuk semuanya. InshaAllah. 

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Jan 2, 2018

Menu Baru Owlery Cafe


Korang pernah ke Owlery Cafe yang dekat Taman Dagang Aveneu tu? Tak pernah lagi? Haaa. Kalau tak pernah bolehlah bawa keluarga makan-makan dekat sana. Sedap, inshaAllah. Tak tipu. Sebab tu Yt berani kata Owlery Cafe ni recommended restaurant. Heee.

Yt pun dah agak lama tak makan dekat situ. Baru-baru ni kami singgahlah makan dan teruja pula bila tengok buku menu Owlery Cafe dah berwajah baru. Buka-buka je si burung owl tu tanya khabar. Tapi, jangan expecting buku menu ni ada bunyi macam lagu raya tu tau. Haha. Korang kena baca sendiri lah. 


Anak-anak Yt memang sukalah sangat ke sini sebab ada Kids Zone tu kan. Walaupun sebenarnya dorang ada set dapur yang sama. Hihi. Tapi, biasalah mainan orang ni lain macam terujanya. Jumpa pula kawan-kawan baru. Kalau NAB memang cepat mesra. Kalau NAD cepat bergaduh. Hahaha.


By the way, bukan buku menu je baru rupanya. Haaa. Ada banyak menu baru. Teruja tau si peminat setia ni. Haha. Antaranya, sekarang dah ada kids menu. Anak-anak makan Chicken Ball Alfredo. Elok sedang sangat untuk makan berdua. Ui sedappp. Haha. Nasib baik sikit, kalau tak Yt suap masuk mulut banyak gak. Haha.


Selain tu, menu dekat Owlery Cafe ni juga dah ada yang provide sekali dengan side dishes. Contohnya, encik suami makan Fish & Chip ni beliau pilih side dish; Buttered Rice dan Potato Salad. Ya ampun dah kenapa sedap semuanya. Haha. Nasi tu sedap tau. Boleh setaraf dengan Kenny Rogers dan The Fish Manhattan punya nasi. Trust me!


Last but not least, my favorite; Aglio Olio dengan remarks - kurang pedas. Hahaha. Sedappp! Cuma hopefully dapat kembali kepada penggunaan spaghetti yang asal dulu. Yang jenis halus tu. Lagi nikmat. Yang ni sedap jugak, tapi Yt prefer yang dulu. Hehe. Itu hal spaghetti nya je. Tapi rasanya tetap sama sedap! 

Eh ok lah! Terliur pulak ha. Tah bila lagi nak pergi. 2018 kan tahun nak kurus. So esok kena buat telur rebus ke macam mana ni. Hihi. Oh ye, just untuk info korang la. Owlery Cafe ni pun dah masuk JJCM tau. Haaaaa. 

Ok then, till we meet again!

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Jan 1, 2018

Selamat Tahun Baru 2018

Dah masuk tahun baru dah kita; 2018.

Dunia kita semakin tua kan. Sekejap sahaja masa berlalu, dah masuk tahun baru. Dalam kalendar Islam pula Yt selalu fikirkan; 5 bulan je lagi dan hari raya aidilfitri semula. Yeay! Hehe. Sebab tahun ni inshaAllah Yt sekeluarga berhari raya di Sarawak pula.

Ahamdulillah, banyak perkara yang Yt wajib syukuri untuk segala nikmat yang Allah pinjamkan sepanjang tahun 2017 yang lalu. Pahit manis masam masin untuk semua perencah bagi melengkapkan kehidupan kita sebagai khalifah Allah. Membawa amanah yang telah diberikan. 

Bila dah beralih tahun, bermakna usia kita pun menginjak lagi ke angka seterusnya. Yt dah suami dah berusia 32 tahun. Hidup bersama anak-anak yang masing-masing usianya 6 tahun dan 3 tahun. 

Dan, sudah tentu salah azam adalah untuk injakkan level amalan ke tahap lebih tinggi untuk bekalan akhirat nanti. Yang mana disitulah kehidupan yang kekal abadi. Nak jadi mak ayah yang soleh solehah kepada anak-anak solehah. InshaAllah.

Banyak benda yang Yt hajati dan impikan masih belum tercapai. Salah satunya nak dapat berat ideal. Hahaha. Itulah yang paling mencabar.


Penutup 2017, kami makan char kue teow dan nasi lemak ayam je. No fireworks. Anak-anak tidur jam 10 dan Yt sendiri ambil peluang untuk hala tuju 2018 serta membaca apa yang patut. Hehe.

Ok,selamat tahun baru korang! Semoga segala yang korang impi dan hajati menjadi kenyataan. Semoga segalanya dipermudahkan. 

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Blog design by Rainy Day