January 31, 2017

Pantang Ke?


Assalammualaikum. Hai korang. Ada yang kerja tak hari ni? Yt kerja. Hehe. Tak tahu kenapa kali ni tak ada perasaan sangat nak ambil cuti sambung². Dan tak tahu juga kenapa rajin pula nak berkongsi kat sini. Moga² istiqamah lah hendaknya. Hihi.

Ermm. Yt tak ingat bila Yt betul² pakai stoking kaki. Lambat nak sedar. Huhu. Rasanya dalam 4/5 tahun kebelakangan ni. Sarung tangan pula 3/4 tahun kebelakangan. Akil baligh pada usia 15 tahun. Wuwuwu. Ampunkan aku Ya Allah. 

Nak start pakai stoking ni tahu tak apa yang selalu racun dalam otak. Pandangan orang. Tak leh blah kan? Konon nanti orang kata Yt ni alim la warak la. Ceh! Syaitan memang suka la hasut. Kadang² boleh terfikir segan. Haih! Walhal tu semua aurat yang wajib tutup. Pandangan Allah tu yang kita damba. Pastu belum lagi acah² muda belia sedangkan ajal tak kita tua ka muda. 

Cuma sejak lebih 1 tahun lepas kot Yt pilih nak guna stoking lelaki. Yt lebih selesa sebab tebal. Kalau boleh bila keluar pergi mana² memang pakaian ready solat. Baju xxl (mak gemuk dah), seluar loose / skirt, tudung dah paras sepatutnya dan stoking tebal. Kalau pakai stoking Yt sendiri nampak lagi jari kaki disebalik kain tu. Yt yang terasa was was. Huuu. Sebab tu Yt selesa lagi pakai stoking lelaki dan juga satu lagi stoking khusus untuk wanita; stoking soka. 

Husband bff Yt dua kali tegur bila dua kali bertemu. Pantang ke? Haha. Kata isterinya sebab dia rasa pelik sebab Yt pakai stoking tebal. Yang mana selalunya wanita pakai masa dalam pantang. Hihihi.

Stoking Kaki

Memang nampak tak cantik. Tapi disitu keyakinan Yt untuk rasa betul cover aurat. Lagipun, Yt selalu pakai kasut bertutup. Jadi inshaAllah tak la jelas sangat di pandangan orang sampai timbul rasa pelik macam husband bff Yt tu. Hahahaha.

Banyak lagi yang perlu diperbaiki. Slowly but surely. Semoga Allah terima dan Yt istiqamah. Sekadar berkongsi rasa. Mungkin ada yang berperasaan sama macam Yt dan tak tahu nak cari stoking apa, boleh pakai stoking lelaki juga. Hehe. 

Saya doakan semoga semua yang ada singgah blog saya ini juga sepenuhnya tutup aurat mengikut tuntutanNya. Kewajipan kita. Aamiin.

January 30, 2017

Resepi Ayam Masak Kurma

Assalammualaikum. Hai korang. Sihat? Buat apa cuti² ni? Kami dok bergolek kat rumah je ha.. Hehe..

Ayam Masak Kurma

Hari ni Yt masak AYAM MASAK KURMA. Pertama kali nak cuba masak. Dan tiba² hari ini dapur Yt complete rempah ratus; jintan manis, jintan putih, bunga lawang, kayu manis, lada hitam. Hahaha. Sebab apa? Sebab Yt rujuk resepi Ayam Masak Kurma dari Che Mat Gebu. Namun begitu, ada juga bahan yang tertinggal. Antaranya bunga cengkih dan daun kari. Hahaha.

Ok, meh nak share bahan Yt guna tadi;
Ayam semangkuk (potong kecik²)
2 - 3 sudu besar rempah kurma (Yt guna rempah Mak Siti)
2 biji kentang (potong empat)
1 biji lobak merah (potong baji)
1/2 kotak santan M&S
2 cubit lada hitam dah kisar
1 sudu besar kerisik
1 keping asam
1 cili merah
1 sudu planta
1 sudu gula melaka
Garam

Bahan tumis:
1/2 bawang besar (hiris nipis)
2 bawang putih (hiris nipis)
1 cubit jintan manis
1 cubit jintan putih
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga 

Bahan kisar:
1/2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
2 bawang putih
1 inci halia muda
1 keping lengkuas

Caranya mudah je, macam masak kari kot. Hihihi.

1. Bahan yang kisar tadi, kita masukkan rempah kurma dan lada hitam. Kita gaul rata buat jadi pes. Letak tepi.
2. Tumis bahan² untuk ditumis tadi sampai la bawang layu, kemudian masuk pes tadi dan masak hingga pecah minyak. Api kecil dan gaul selalu ye kawan².
3. Kemudian, kita masukkan ayam, kentang dan lobak merah. Dah ayam kecut, kita masukkan air bagi sama paras. Kemudian biarkan sehingga ayam, kentang dan lobak empuk.
4. Dah empuk semuanya, kita masukkan santan, kerisik, asam keping dan cilierah. Gaul rata. Kemudian masukkan gula melaka, garam, dan perasa.
5. Siap makan dengan nasi panas! Auuummmmmm!! Hehe.

Gandingan Lauk Ayam Masak Kurma

Haaaaa. Kami gandingkan ayam masak kurma dengan sayur campur serta ulam timun. Syiokkk makan. 

Sedap tak? Hahaha. Malu pulak nak cakap sedap. Luls. Sebenarnya Yt jarang makan masak kurma, jadi Yt tak leh bayang pun rasa kurma Yt tu menjadi tak. Tapi kalau makan bertambah terutamanya encik suami dan si anak solehah sulung. Mak boleh perasan sedap la. Hahaha.

Nak resepi lengkap, korang tengok kat blog Che Mat Gebu tau -  Ayam Masak Kurma klik ke link ni. Heee. 

Yt ni tak pandai masak sangat. Sentiasa nak cuba belajar. Lain orang lain bakat, dan lain minat. Jadi, Yt ni pun nak cari bakat kemahiran sendiri. Kot la tanpa sedar sebenarnya ada bakat buat kek lapis cecantik kan. Hahaha. 

Ok, sekian. Happy Chinese New Year kawan² dan Happy Holiday too.

January 13, 2017

Nak Beli Kereta Baru

Assalammualaikum. Hai korang! Sihat? Moga semua sihat sejahtera selalu. InshaAllah. Aamiin.

Ermmm. Sejak tahun lepas, ada pelbagai jenis model kereta yang keluar kan? Proton pun keluar dua model; Persona dan Saga. Perodua. Honda. Toyota. Sebagai manusia biasa, Yt sendiri tak terlepas dari digoda dengan kehendak dunia. Gituuuu. Hihihi.

Honda CRV
Harga bermula dari RM142,900.

Honda Civic
Harga bermula dari RM113,800.


Toyota Innova
Harga bermula dari RM109,000.

Honda HRV
Harga bermula RM102,200. 

Honda City
 Harga bermula RM76,100.

Haaaa. Kan dah keluar list top 5 kereta yang Yt dok 'riki riki' tahun lepas. Hahaha. Tengok, kemudian fikir juta lemon. Tapi bukanlah tengok siap pergi showroom dia. Huuu. Tak lepaskan peluang kalau ada 'show' kat mall, kami singgah tengok. Tak mampu beli, tumpang duduk kejap merasa pun boleh. Kahkahkah. Ok, gelak buruk. Hihi.

Siapa yang tak ada kehendak? Semua ada kannn. Tapi, masing-masing lain la dia punya kehendak. Sebenarnya, City tu bukanlah dalam list tapi masa tengok-tengok dan kira budget Yt rasa macam City tu pun ok. Jimat. Murah. 

!!!!!TETAPI!!!!!

Lagi jimat sekarang. Tak perlu nak bayar hutang kereta. Tak ada hutang kereta dah. Kenapa nak bazir bayar paling minima RM800 sedangkan kereta yang ada masih elok guna. RM800 tu boleh buat makan macam-macam. Boleh g cuti-cuti. Boleh simpan. Gituuuuuuu. Bayang kalau bayar bulanan RM1,500? Wuuwuuuwuuu. Sayangnya duit.

Apa pun, ia belum menjadi keperluan. Anak pun baru dua orang kan. Muat lagi tiga orang. Kalau tiba-tiba empat orang, bolehlah pertimbang MPV. Heee.

List atas tu, list angan-angan. Kehendak. Nafsu. Tak mustahil jadi kenyataan. Rezeki tu dari Allah SWT. Kot hujung tahun ni tiba-tiba rasa terlebih duit Yt boleh beli. Haha. Btw, tahun 2017 kan. Tahun berjimat. Tahun cari duit lebih. Tahun mencabar. Huhu. Biarlah ada yang berkata-kata 'nama ja officer tapi pakai kereta lama'. Wekkk! Macam la pakai duit dia. Huh! 

Ok ok. Panjang dah merepek. Ni la dia bila diberi sedikit 'me time'. Nak share cerita pun, cerita kehendak. Haha. Adik Yt pesan jangan kenang anak-anak sangat sebab anak solehah Nur Aflah Dayyina malam tadi meragam pukul 3 pagi baru lena tidur. Sobs! Jadi, mak merepek je la sikit. 

Jumpa lagi nanti! 

Semoga rezeki kita semua luas. Dipermudahkan urusan dunia akhirat.

January 9, 2017

Cuti² di Port Dickson (3 hari 2 malam)

Assalammualaikum. Hai korang. Pembuka cerita di tahun 2017 ialah - percutian singkat di Port Dickson. Hehe. Semoga ia satu permulaan yang baik untuk lebih banyak lagi cuti² tahun ni. Hahaha.

Cuti² ke Port Dickson
Kali ini cuti² kami ditemani oleh adik Yt. Hehe. Dia kan tolong jaga mek Aflah tu. Jadi, inshaAllah dia akan terus stay sini cari kerja disini. Semoga murah rezeki adik. Aamiin.

Hari pertama:

Kami gerak dari rumah jam 9 pagi pada 1 Jan. Sebenarnya, perancangan asal tu pada 2 Jan tapi last minute terasa nak pergi awal sehari. Puas sikit. Kononnya.. Haha.

3D Alive Art Gallery
Galeri Seni 3D
Sampai² je kami terus sarapan pagi di Sukand's Food Junction. Sarapan pagi nasi ayam, mi kari bagai uols. Haha. Yt selit² tumpang makan sana sini. Then kitorang terus ke 3D Alive Art Gallery. Harga tiket adalah RM25 untuk seorang dewasa dan RM20 untuk seorang kanak-kanak. Percuma buat kanak-kanak yang ketinggian di bawah 90cm.

3D Alive Art Gallery Port Dickson
Pada mulanya, anak solehah Nur Arissa Batriesya tak nak singgah. Pengalaman sebelum ni di I-City Shah Alam, berlaku pembaziran sebab semuanya dia takut. Kali ni dah besar, boleh pujuk. Dan bila dah masuk, dia dah boleh faham what should she do and how she should pose. Walaupun still ada adegan berlari sambil nangis bila dia tengok something yang menakutkan dia. Lols.

Grand Beach Resort, PD
Kitorang terus ke Grand Beach Resort. Tak pergi lunch pun sebab masing² kenyang lagi. Settle check in, rehat jap lelap mata. Yt pilih Grand Beach Resort sebab resort ni ada private beach selain dari kolam renang. Bawa budak², mandi manda ni yang aktiviti yang utama. Dalam pukul 5 macam tu baru kitorang ke pantai dan mandi kolam. Anak² la yang paling seronok. Yt pun tumpang peluang release stress dengan swimming. Ceyyy. Macam la terror swim. Haha.

Medan Ikan Bakar MPPD
Malam tu kitorang makan seafood di Medan Ikan Bakar MPPD; Samudra Ikan Bakar. Menu Ikan Siakap Stim & 3 Rasa (seekor ikan dua masakan), Udang Butter Nestum, Sotong Goreng Tepung, dan Sayur Kailan Ikan Masin. Besau² ikan, udang dan.sotongnya. Makanan sedappp! Recommended. Kos keseluruhan termasuk air sirap dan air kosong masing² 1 jug ialah RM144.

Siap boleh tapau bawa balik lauk makan tak habis. Hihihi. Breakfast esoknya Yt dengan adik ratah sotong dan udang tu. Kenyangggg. Hoho.

Hari kedua:

Lepas breakfast, kami ingat nak bawa anak² mandi kolam lagi. Tapi, hujan pulak. Ding dong ding dong. Geng cuti² tiap tahun kitorang masing² dah gerak dari Shah Alam dan Ampang. Jadi, walaupun hujan dah reda kami decide packing dan gerak ke lokasi seterusnya. Cewaahhh.

Muzium Tentera Darat
Kitorang jumpa disini. Muzium Tentera Darat. Hihi. Kalau tanya pada Yt yang tak minat sejarah ni, jalan semata la. Kalau jenis yang minat memang rajin la membaca. Bawa anak dah faham untuk jalan² sambil belajar mesti seronok. Anak solehah Nur Arissa Batriesya memang soalan banyak la. Anak solehah Nur Aflah Dayyina pula banyak larinya. Nasib mak tak kurus je. Ahaha. Masuk sini, percuma.

Nasi Kukus Ayam Panggang - Cowboy Place
Lepas tu kitorang lunch Nasi Kukus Ayam Panggang - Cowboy Place. Kedainya macam warung je. Bau ayam panggang menusuk. Ada juga pilihan sayur goreng; kacang botol, sayur campur dan telur dadar. Untuk kami 7 dewasa dan 5 kanak²; ayam panggang seekor, 10 nasi, 2 telur dadar, 1 sayur, 2 jug air tembikai, 5 sosej, 1 air mineral. Total cost, RM70.

Sedap jugak! Singgah laa kalau pergi PD. Ni terbayang dah ha. Terasa rasa kat anak tekak. Huuu. Tapi nak pergi semata makan tu jauh bebeno. Heee.

RPP - Putri Beach Resort
Settle makan terus pergi ke Rumah Persekutuan Premier - Putri Beach Resort. Ini atas nama encik suami. Kami sampai jam 2, kena tunggu lebih kurang setengah jam juga sebab apartment tak ready lagi. Luas sangat tau apartment ni. Memang seronok kalau bawa family besar stay sini. Apartment 3 bilik.

Kolam pun luas. Ada untuk kanak². Ada untuk dewasa. Ada mini playground juga. Anak² memang suka la. Laut pun dekat juga. Keluar je pagar cuma ia open to public juga. Tapi, kalau nak buat aktiviti laut such banana boat ke, jet ski. Better g pantai teluk kemang. Happening kat situ. Hee.

Pantai RPP Putri Beach Resort
Petang, of course aktiviti bawa anak² mandi kolam dan pantai. Bila lagi nak bagi anak² merasa mandi air laut. Anak² sorang kata masin sorang kata manis. Hahaha. Yt pun rindu berendam dengan air laut tau. Yt belajar berenang kat laut tau. Dulu hantar bapa gi laut, Yt tak balik terus. Terjun dulu dalam air laut. Haha. Haishhh.

Shell Out My Chilli Crab by Safiah
Haaaaa. Makan malam kami special dari My Chilli Crab by Safiah Aziz. Dia bawa siap masak semua dari rumah hari tu. Menu Chilli Crab, Udang Masak Kunyit dan Sotong Kicap. Sedaappp weh! Chilli Crab terutamanya. Dah banyak kali makan Chilli Crab ni, tak pernah sekalipun rasanya memgecewakan. Sama je rasa dari mula² makan dulu. Hoho.

Lepas makan, kami lepak² je.

PD Ostrich Show Farm
Hari ketiga:

Lepas breakfast nasi lemak dan roti canai, kami mak² mengemas. Ayah² bawa anak² mandi kolam. Dan terus check out singgah PD Ostrich Farm. RM15 seorang. Kanak-kanak RM10. Rumput kena beli lain. RM3. Dorang bagi makan kambing, ostrich dan kuda. Hihihi.

Anak solehah Nur Arissa Batriesya pula nak naik kuda. Berani pula dia kali ni. Hoho. RM5 sekali ride tak sampai 5 minit pun. Bolehlah buat merasa tunggang kuda. Selalu nampak kuda je lalu kat DBKL tu. Hehe.

Ostrich Farm ni ok la kalau nak bagi makan ostrich tu. Sebab kalau pergi zoo kita nampak dari jauh je. Kalau nak tengok lagi banyak haiwan better pergi zoo. Tapi, dah alang-alang ke PD kata orang singgahlah tempat² menarik yang ada di PD. Tak gitu? Kitorang pun beli gambar sebab beli 3 jadi RM50. Ngam sangat kami 3 family haa.

PD Famous Cendol Coconut Shake Power
Sebelum berpisah, wajib makan tengahari dulu. Tu haa nama tempatnya panjang. PD FAMOUS CENDOL COCONUT SHAKE POWER namanya. Kat sini beli bayar. Tak boleh nak review cost pulak. Hoho. Ada asan pedas, nasi goreng semua tu, cendol, cucur udang, kuih muih dsb.

Not bad semuanya. Bolehlah singgah. Tempatnya pun luas untuk kita beramai² makan. Harga pun rasanya tak lah mahal. Ok. Biasa².

Lepas tu, semua kembali ke sarang masing-masing. Dan mula la me-reka² nak kemana pula lagi nanti. Hahahahaha.

Piah, He, Ima, dan Faiz; thank you for the great holiday trip. As always! Next, please! Hehehe.

Blog design by Rainy Day