Pages

Dec 20, 2017

Upgrade Oven

Kadang-kadang tu bertanya juga pada diri sendiri, "tak drastik sangat ke nak upgrade oven untuk bisnes yang barulah sebulan?" "tak terburu-buru ke untuk upgrade?" "yakin ke akan terus menceburkan diri dalam baking ni?"

Itu persoalan dalam diri sepanjang beberapa hari sebelum 12.12.17. Hihi. Apa ada dengan tarikh tu? Semestinya lah sales LAZADA serta yang seangkatan dengannya. So far LAZADA lah yang offer lowest price untuk barang-barang yang Yt pernah cari. 

Tapi, kemudian Yt tanya pada diri juga. "Seronok tak apa yang sedang dibuat?" "Berhasil tak?" "So far, ada yang suka tak?" "Puas tak bila dapat menyediakan sesuatu untuk pelanggan dari hasil tangan sendiri?" "Ada rasa nak mengalah?" "Ada rasa nak putus asa?"

Haaaaa. Jawapan keseluruhan yang Yt rasakan ialah: YE, AKU SERONOK DENGAN APA YANG AKU BUAT SEKARANG. Walau ia bukanlah sesuatu yang pernah aku fikirkan. Walau kadang-kadang terasa penatnya. Walau terpaksa bersengkang mata. Tapi, AKU PUAS.

Bila Yt buat 4 loyang, Yt sememangnya mengambil masa lama untuk oven tu untuk seloyang. Paling awal pukul 1 / 2 pagi. Pernah.. Yt tidur pukul 4 pagi hampir 5 pagi sebenarnya. Sebab ada masalah dekat si oven yang tiba-tiba beralih suhu ke macam mana tu. Huhu. Esok nak kerja pulak.

Sebab itu, Yt tekad. Nak jimatkan masa. Sebab Yt ni mula lambat. Nak spend masa dengan anak-anak juga sebelum diorang tidur. Kenalah seimbangkan masa ni. Normally Yt start 9.30 / 10.00 malam macam. Suami akan bawa diorang tidur. 

Eh panjang pula ceritanya. Hahaha. Yt upgrade dari Oven Khind 25 liter ke Oven Trio 120liter. Harga sebelum ni Yt tengok-tengok paling murah RM529. Tapi pada 12.12.2017, harganya turun kepada RM499. Dan, setelah apply voucher Yt dapat RM484. Alhamdulillah. Free delivery.

Terkejut masa baru sampai kat suami hahahaha
besar amatt
ngam ngam je buh kat almari ni
guna semula almari baju anak ni dulu
hehehehe
rezeki hujung minggu terjumpa kabinet comel ni
clearance warehouse katanya di homepro
proper kabinet tempatnya
InshaAllah, lepas ni boleh lebih produktif. Semoga semua customer Yt.Kitchen berpuas hati dengan Brownies yang Yt jual. InshaAllah akan tambah lagi pilihan desert / manisan untuk customer tersayang nanti. Doakan Yt jugak tau!

Jemputlah follow yt di instagram: www.instagram.com/yt.kitchen



Salam Sayang, DYatie ABakar.

Dec 15, 2017

Bayaran Kemasukan Tadika Empat Angka

Sekarang, dalam fasa mak ayah yang ada sebaya anak Yt tengah nak membayar pendaftaran taska. Yt selalu terkenang-kenang dengan Tadika KEMAS. Murah aje. Menjadi jugak. Haha. Yt lah anak keluaran Tadika KEMAS tu. Heee. 

Bayaran masuk tadika sama dengan masuk universiti nilainya. Tahun ni yuran anak Yt RM1,594.00. Fuhhh. Yt ingat lagi masa Yt masuk UUM tahun 2006 dulu, baru RM600. Colleague Yt cakap pulak, yuran dia baru-baru ni pun baru je RM1,200.00. Nampak tak lagi mahal bayaran tadika? Hihihi. Bulanan pula RM460.00. Haaaaaa. 

Bayaran termasuk dengan pakaian seragam harian dan juga sukan serta beg sekolah. Arissa tukar tadika jadi memang dia semua baru lah untuk dia. Kalau maintain tadika, pakaian dah boleh tak beli dah. Pakaian-pakaian sekolah lama dia Yt dah beri kepada yang memerlukan. Simpan pun nanti mereput jugak kan. Baik diberikan, boleh kurangkan beban orang lain sikit-sikit. 

Tahun ni nampaknya kena sekolah dari hari pertama lah. Sebab dia budak baru. Dulu dia hari pertama tak datang takpe, otai PASTI kononnya. Dah duduk situ dari umur 2 tahun setengah kan. Haha. Dan kena train betul-betul dah lah no more ponteng ikut ma mak pergi outstation (ayah baca tak ni? haha).

Anything for the kids. Sama macam mak bapak dulu terhadap kita. Dan kini giliran kita merasai apa yang diorang telah lalui. Surely, mengharapkan yang terbaik untuk anak-anak adalah sehingga ke akhir hayat mak dan bapak walaupun masing-masing dah berkeluarga. Setuju tak korang?

By the way, inilah life yang perlu dijalani. Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah berikan. Segala nikmat yang Allah pinjamkan. Tidaklah minta kaya raya. Memohon dicukupkan untuk semuanya. Syukur selalu. 

Hari Pertama Kakak PASTI 4 Tahun
Uniform Tak Ada Lagi
Hari Kedua PASTI 4 Tahun
Dah ada baju!
Bubuh balik gambar hari pertama dia masuk sekolah dulu-dulu. Sekolah secara rasmi pada usia 4 tahun di PASTI Ar-Raudhah.

Salam Sayang, DYatie ABakar.

Blog design by Rainy Day