Pages

Nov 24, 2017

Tahun Terakhir NAB di PASTI

Bila tengok kawan-kawan post hari ni hari terakhir anak pakai baju uniform sekolah, barulah sedar diri yang hari ni juga hari terakhir bergelar anak murid PASTI. Walaupun masih ke PASTI juga selepas ni; nursery.

Sedih juga rasanya nak tukarkan sekolah NAB sebab dia duduk di PASTI pada usia 2 tahun setengah hinggalah sekarang yang dah menghampiri 6 tahun usianya. Banyak kenangan yang NAB cipta disitu. Dari tak reti bercakap hinggalah dia sekarang dah boleh membaca. Dari sekadar anak nursery kemudian jadi anak murid.

Kenangan manis buat NAB di tahun akhir di PASTI, tahun ni NAB dapat tempat pertama dalam kelas. Alhamdulillah. Walaupun terbit soalan dari mulutnya, "mak, saya peliklah. saya dapat satu je periksa 100 tapi macam mana saya boleh dapat nombor satu?" Haha. Anak.. Anak..

 

Tahun ni juga NAB terlibat dalam pertandingan bola jaring wilayah walaupun dia sekadar berdiri tegak memerhatikan kawan berlari mengejar bola. Haha. Tahun ini juga NAB turut serta dalam kumpulan nasyid mewakili tadika. Hehe. Tahun ni merasa dua kali naik pentas. 

 

Yt memang agak memaksa dalam belajar terutama membaca. Sebab tak nak dia ketinggalan. Itu je. Kalau dapat tempat pertama dan naik pentas itu bonus. Semua kita tahu akan perasaan bagaimana bila dapat tempat teratas dan naik pentas pulak ambil hadiah.



Soalan Yt pada NAB, "seronok tak dapat nombor satu? suka tak? happy tak naik pentas dapat hadiah sebab kita berjaya?" Dan of course jawapannya seronok. Itu salah satu pendorong anak-anak untuk lebih berusaha dan berjaya. Bukan nak disogokkan dengan hadiah semata. Tapi, ia adalah sebagai simbol penghargaan buat anak-anak. Memotivasikan dorang. Sama macam kita orang dewasa, masing-masing ada 'push factor' untuk berusaha. 

 

Banyak kenangan NAB. Mak tulis disini semoga jika berkesempatan awak baca nanti. Awak ingat dimana tempat pertama awak menimba ilmu. Dengan cikgu mana awak belajar. Awak jangan lupa nama cikgu awak; Cikgu Ida. 

Semoga Cikgu Ida terus meneruskan perjuangan mendidik anak-anak kecil sehingga berjaya. Semoga dipermudahkan segala urusan Cikgu Ida dan dirahmati Allah SWT.


Sebak pulak mak ni haaa. Haha. NAB tahu dah dia akan bertukar tadika tahun depan. Tapi, mungkin dia belum faham lagi maksud perpisahan. Seronok aje dia. Haha. Semoga baik-baik sahaja nanti untuk semuanya. InshaAllah. 

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Nov 23, 2017

Yatie Jual Brownies!

Bismillahirrahmanirrahim. 

Awal bulan tempoh hari, Yt dengan penuh debar buat announcement di facebook Yatie Lee yang tempahan untuk brownies dibuka. Yt namakan projek niaga Yt kali ini dengan nama YtKitchen. 

Sungguh! Baking was never in my list. Ramai yang cakap orang Sarawak mesti terror bab baking sebab Sarawak popular dengan kek lapis kan. Kawan-kawan Yt mungkin. Tapi, bukan Yt. It's not my passion. Gitu katanya.

Walaubagaimanapun, kita adalah milik Dia. Segalanya. Termasuk hati. Yt masuk kelas online Fudgy Brownies dari DapurNanaFarhana. Tujuan asal sebab memang nak belajar, kemudian rancangnya nak buat brownies untuk anak-anak bila ada jamuan / majlis  / potluck Yt mahupun suami.

Tapi, tiba-tiba 1 November Yt umumkan tempahan dibuka. Haha. Bagaimana? Kenapa tiba-tiba? Entah. Tak tahu PUNCA sebenar yang mengubah hati tiba-tiba tukar kepada nak berniaga. Makanya Yt mulakan dengan berikan tester untuk suami bawa ke sekolah. Bermula lah... Alhamdulillah. 

Dikesempatan ini Yt nak ucapkan terima kasih pada cikgu Nana atas peluang belajar kelas online. Terima kasih atas segala tunjuk ajar, menjawab kepada setiap persoalan dari seorang yang naif, dan melayan jua karenah anak murid ini. Semoga Allah merahmati mu Cikgu.

Dan dengan ini, Yt umumkan; YT JUAL BROWNIES. Hehe. Yt duduk di Bandar Sri Permaisuri, Cheras, KL. Self collect disini. Delivery hanya boleh dibuat pada hujung minggu (T&C). Postage 1 Malaysia.

Yt share sikit brownies Yt dah buat ye:








Yt juga buat deco topping mengikut kehendak customer. InshaAllah akan Yt usahakan. Sesuai untuk dijadikan salah satu item dulang hantaran, majlis harijadi, majlis anniversary, pot luck, gathering, reunion dan seangkatan dengannya. Hihi.




Awak boleh follow media sosial Yt:

Instagram: Yt.Kitchen

Nak hubungi Yt, terus klik link whatsapp kat bawah ye:


Self Collect: Bandar Sri Permaisuri, Cheras
Delivery: Weekend (T & C)
Postage: Isnin - Rabu

Salam Sayang,
DYatie ABakar.

Blog design by Rainy Day