Tuesday, June 7, 2016

Owlery Cafe di Ampang

Assalammualaikum. Hai korang. Selamat menyambut bulan Ramadhan. Selamat berpuasa! Haaa. Nak share dengan korang satu cafe yang korang boleh jadikan sebagai salah satu cafe pilihan untuk berbuka puasa iaitu Owlery Cafe. Lokasinya di Taman Dagang Avenue, Ampang.

Dari sehari ke sehari kitorang nak pergi tak berkesempatan. At last, Sabtu malam kitorang pergi. Yatie memang teringin nak makan Oglio Olio sebab tak jumpa lagi yang betul² sedap kena tekak selera. Hehe. Plus kedai kawan kan.. Haruslah support. Tapi, tak inform rara pun. Malas nak ganggu mak yong. Hehe.


Sudut anak-anak

Apa yang menariknya Owlery Cafe ni ialah ia ada sudut untuk anak² bermain. Walaupun si Arissa tu ada permainan yang sama tapi dia tetap excited. Tambah pula ada kawan² lain jadi diorang main bersama. Jadi mak ayah boleh makan dengan tenang sambil pantau anak² bermain. Tapi jangan lupa pula nak suap anak yang tengah main tu. Lol.




Yatie suka suasana Owlery Cafe. Exclusive. Tenang. Damai. Ewah! Dan kreatif.


Menu Owlery Cafe

Menu dia simple macam ni je. Comel! Cuma kena rajin membaca sebab tak ada gambar. Tapi, apa ada hal. Korang boleh buka ig owlery cafe masa nak order tu. Sila tiru macam Yatie. Haha.




Yatie order Iced Choc dan suami pula Teh Tarik. Dua dua sedap. Dan teh tarik suami memang bagi thumbs up 2 3 4 kali. Hoho. Oh ye! Owlery Cafe ni bagi kita air masak siap-siap tau masa kita sampai. Sementara menunggu boleh minum air masak tu. Diorang bukan bagi segelas sorang tapi satu botol. Haa mana-mana yang diet tak minum air manis tu dah kira advantage la dapat air masak siap². Ngee.


Grilled Chicken Aglio


Steamed Mackerel Fried Rice


Tiger Prawn Fried Noodle

Ehem! Tudia menu kami. Sedap weh! Jangan risau. Ini bukan entri berbayar. Ini review ikhlas tulus dari lidah. Ehhhh! Haha. Trust me, inshaAllah korang tak akan menyesal makan kat sini. Ketiga-tiga menu yang kitorang order ni sedap. Tetapi! Nak bagi tips kat korang eh.

Kata tokey Owlery Cafe ni, konsepnya memang a bit spicy. Berbeza dengan kebanyakan cafe / restoran, disini kita kena cakap nak kurang atau tak nak pedas. Kalau menu yang spicy memang akan sungguh spicy. Macam kitorang memang masing² tak berapa nak tahan pedas, jadi berair-air mata makan. Kembung perut minum hihihi. Jadi lepas ni kalau pergi lagi kena request kurang pedas. Nasib baik nasi goreng Arissa kami dah remark, 'not spicy'.




Overall kitorang memang puas hati. Cafe yang menarik, selesa dan family friendly. Makanan sedap dan portion besar. Service cepat dan masing² peramah. So kita makan pun happy je. Hehe.


Wajah² happy. Ehh! Hehe. Alhamdulillah. InshaAllah ada rezeki, bila² kita pergi lagi.

Bulan puasa ni Owlery Cafe buka juga tau. Ada Opening & Ramadhan Promotion, korang g usha IG OWLERY CAFE. Nombor telefon, emel, alamat semua ada kat IG tu.

Ok, then. Jumpa lagi bila berkelapangan. Hehe.

Read more>>>

Saturday, June 4, 2016

Kursus di Akar Beach Resort

Ehem! Sabtu pun up entry. Hehe. Hai korang. Assalammualaikum. Selamat hujung minggu. Tengah prepare nak sambut Ramadhan ke tu? Yatie masih lagu di PD menghabiskan hari-hari akhir kursus. Huhu.

Kursus Yatie kali ni di Akar Beach Resort, Port Dickson. Lokasi resort ni tak jauh dari Ancasa Hotel Port Dickson dan agak ke dalam tetapi ada kawasan pantai yang tak berapa besar tetapi agak bersih.


Akar Beach Resort, Port Dickson

Bilik yang kami dapat ialah Superior Twin Room with balcony. Apa yang best ialah biliknya luas. Jadi, kalau pergi dengan family ia adalah sangat selesa. Boleh muat ramai. Hehe.


Superior Twin Room

Luas kan? Haaa. Ni sudut-sudut lain pula.


Keperluan biasa dengan mini bar


Bilik air


Meja solek dan TV


Balkoni


Swimming pool

Ok tak? Ok la bagi Yatie. Not bad. Cuma bila minta iron, memang dia bagi iron je. Diorang tak ada iron board. Hoho. Lepas tu makanan dia (Yatie fokus breakfast ok), tak banyak pilihan. Bak kata kawan Yatie, tak.ada istilah nak bangun 2 3 kali. Haha. So far nasi lemak, bubur, mi goreng, kueteow goreng, bihun goreng, kentang, sosej, roti kosong, cocoa crunch dan honey star.

Cuma kalau nak buat family day rasanya sesuai juga sebab di bahagian belakang ada padang kecik dan juga ruang untuk berkelah / bbq. Pantainya pun boleh mandi. Cemburu tengok dorang mandi. Haha.


Pemandangan matahari terbenam

Cantikkan? Subhanallah. Ciptaan Allah SWT tiada tolok bandingnya.

p/s: Kos bilik disini bermula dari RM210.

Read more>>>

Friday, June 3, 2016

Nan Cheese Leleh RSMY

Assalammualaikum. Selamat pagi. Berpagian iols hari ni tau. Hehe. Btw, lama sangat dah teringin nak makan Nan Cheese Leleh RSMY ni. Mana tak nya, sana sini kawan² FB tayang makan roti nan yang cheese nya bertali. Tak terganggu kau? Yatie yang kuat makan ni sudah tentu teringin sokmo. Hoho.

Bila dah mudah parking sekarang, inshaAllah kalau ada urusan malam² kami boleh pergi termasuk makan. Haha. Tempoh hari, lepas jumpa auntie GE ambil polisi Aflah kami konon lajak nak ke dataran merdeka. Tapi, tak jadi. Menghala ke RSMY. Haha. Yatie la punya plan. Siapa lagi, yer dak? Hehe.

Ramai gak. Kami tunggu sekejap je dah dapat tempat dan kami order Nan Cheese Extra add on kuah dal dan Nasi Beriyani Sambal Udang. Kedua-duanya sedap! Dan roti nan tu bukanlah sekandar indah khabar dari rupa. Sedapnyaaa. Alahai, teringat-ingat.


Ayah dan kakak tengah pilih menu pilihan


Nan Cheese Extra dan Kuah Dal


Nasi Beriyani Sambal Udang

Serius, memang rasa nak ulang semula makan kalau berkesempatan. Malam tu Arissa berselera sungguh makan beriyani dan roti nan cheese tu. Seronok tengok dia makan. Selera.


Nampak cheese yang bertali tu. Dush!


Haa. Ada siapa yang nak buat dialog? Haha.

Adui la teringat-ingat. Cerita pula masa kat kursus yang makannya tak berapa nak best, aduhai teringat weh. Entah bila nak repeat. Tapi sebelum nak repeat rasanya nak makan kat tempat yang tak pernah lagi pergi. Salah satunya, Owlery Cafe. Hehe.

Read more>>>

Thursday, June 2, 2016

Susun Atur Bilik Anak² | NAB & NAD

Assalammualaikum. Hai korang. Yatie muncul lagi hari ni. Maaf entri tertunggak belum buat sebab gambar² tiada dalam handphone. Hehe.

Buat yang tak tahu, kami dah pindah kuarters. Alhamdulillah. 1 Jun semalam kitorang dah masuk bulan kedua duduk kuarters. Dah tentu keutamaan kami adalah keselesaan anak-anak. Jadi, bilik diorang lah Yatie paling excited nak siapkan walaupun diorang tak tidur situ pun. Huhu.



Tak siap sepenuhnya lagi. Nak cat inshaAllah dan nak letak kipas dinding. Kipas siling macam tak puas. Nak pasang aircond? Errr. Besar sangat modalnya. Haha. Tapi ok la juga dah sebenarnya bilik tu. Takyah cat pun takpe. Xde kesan seni pun. Hoho


Almari pakaian dan sudut belajar. Ewahhh.


Sudut atau ruang bermain.


Katil queen dengan cadar patchwork.

Haaaa. Tiba-tiba rasa macam tak muat tau bilik diorang ni sebab diorang ada tent. Kalau pasang tak tau nak letak mana. Surely padat ruang tu. Haha.

InshaAllah slowly memang nak bagi Arissa tidur bilik sendiri walaupunnnnn... Hihi. Tapi, kalau bagi dengan Aflah rasanya dia ok. Cuma kesian pula kalau Aflah awal-awal dah nak kena tidur asing. Haha.

Kalau bilik macam tu selalu alangkah bahagianya mak. Tapi, itu hanya dalam mimpi. Realiti? Macam kapal pecah. Lol.

Read more>>>

Wednesday, June 1, 2016

OPPO F1 Selfie Expert

Siapa yang pakai OPPO F1 ni nanti akan jadi Selfie Expert dan lawa macam Nora Danish. Haaaa. Lawa macam Nora Danish tu menarik. Haha. Tapi, jangan mimpi ok. Jangan. Awak memang dah lawa seperti yang Allah ciptakan. Nora Danish tu salah satu kecantikan ciptaan Nya juga. Hehe.

Eh lupa nak bagi salam kat readers. Ewahhh! Ajet² glamor ada readers. Assalammualaikum. Hai korang. Ingat Yatie lagi tak? Hihi. Yatie ada je ni. Alhamdulillah sihat semakin gebu. Hoho.


Ok. Nak kenalkan 'kawan' baru Yatie - OPPO F1 Selfie Expert. Kawan yang tak dirancang. Gituuu. Haha. Entahlah, kebelakangan ni tahap 'mengidam' melampau. Perubahan hormon yang membahayakan. Hihi. Sebenarnya nak trade in tab sebab malas dah nak bawa ke hulu ke hilir. Tapi, dah sampai di kedai tab tak tolak, ASUS yang di tolak. Plan asal nak Samsung, ambil OPPO. Haha.


Kenapa? Sebab salesman tu memang pandai dok highlight OPPO ni. Lepas tu dalam banyak² OPPO, ini yang dia highlight. Cuba try test. Menarik! Tengok spec. Menarik! Tengok design. Menarik! Tengok harga. Not bad! Ok, bungkus mari. Haha. Ketar weh juga nak bayar. Itupun ada hati nak Iphone 6. Kalau beli Iphone 6 rasanya sawan nak bayar. Hahaha.

Yatie share sikit spec dia eh. So far, Alhamdulillah. Tak mengecewakan. Nice. Gambar selfie memang lawa. Haha.









Secara fizikal, OPPO ni size 5' dan nipis. Ala-ala Iphone. Kiranya mana-mana yang tengok handphone Yatie ni dari kejauhan akan ingat Yatie pakai Iphone 6. Hoho. Boleh la ala-ala Iphone pun kan. Hehe. Dan Yatie pilih warna pink. Haruslah kalau tak ada merah ku pilih merah jambu.

So far, puas hati lah. Kamera lawa. Kamera selfie bertambah lawa. Haha. Cuma jari gemuk jadi selalu je typo. Solutionnya, lepas raya kita diet ok. Hihi.

Oklah sekian review ringkas dari ku. Harga beli hari tu RM1,098. Berbaloi. Dan of course terima kasih suami sebab layan kehendak si isteri yang 'ngidam' ni.

p/s Ngidam sebab hormon mak kacau bilau lepas mak buat kaedah perancang secara suntikan lebih kurang 3 minggu yang lalu. Hahaha. Korang jangan ingat Yatie ngidam ngandung lak. Hihi.

Read more>>>
"Ya Allah, peliharalah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina, dan sihatkanlah mereka. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, jadikankah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Amin.

Iklaneka

Popular Posts

Copyright © Kalam D'Yatie Designed by azhafizah.com