Pages

Feb 22, 2016

2016 Mini Gath GBSB

2016 Mini Gathering di Shah Alam 21022016 | Alhamdulillah. Berjaya juga perjumpaan kali ini. Lokasi di Taman Tasik Shah Alam. Mak mak gojes yang hadir ialah Ciknaa (Admin), Leenda, Khai, Ena, Umie, Fizah, Aznor, Anis, Mimi, Nadt, Sue, Ctmah dan Liza. Meriah dengan makanan yang sedap belaka. Yatie bawa nasi lemak tunjuk je. Haha.

Gambar makanan Khai banyak la. Yatie tak sempat nak ambil. Xiaomi sedih! Battery husb tak charge. Dapat 3 keping je. Sedih! Huuu. Tapi tak apa. Still, ada moment untuk dikenang. Tak gitu?


Masing-masing muka fresh lagi kot masa ni. Paling awal sampai; Umie, Leenda dan Khai. Tengok makan, meriah kan? Ada macam-macam. Bagi sesiapa yang sedang diet boleh lupakan sebentar diet itu apa. Haha.  Ada mi goreng, spageti, nasi lemak, nugget, sosej, kentang, karipap, sandwich telur, puding jagung, cheesekut, creampuff, kek batik, kek coklat, ABC fradoo, satay ikan pangkor dan kek birthday.




Selamat hari lahir Mumtaz Aqilah. Semoga menjadi anak solehah yang membahagiakan orang tua dunia akhirat. Aamiin. Arissa tu sungguh-sungguh kat situ. Makan pun sungguh-sungguh. Sedap katanya kek tu. Dia dok diam-diam kat situ. Tuan punya kek pun dah tak ada kat situ. Hihi.




Haa.. bila dah berjumpa mula la menjemah kiri kanan depan belakang. Haha. Aflah duduk diam-diam kat atas tikar. Tak larat mak nak bawa jalan-jalan tasik. Baik tengok mak makan yer dik. Haha. Sekejap-sekejap amik kentang pastu amik puding pastu amik cheesekut. Menternak lemak sungguh.





Bila dah selesai, of course ambil gambar beramai-ramai. Kalau tengok gambar geng mak tu memang berkeping-keping. Biasalah kan mak mak ni. Kecoh. Muahaha. Ada yang ambil berat kat member lain belum ambil tempat, ada yang kecoh dengan anak tak nak bagi kerjasama. Macam-macam. Haha. Tengok ayah? Masing-masing muka steady. Hahaha.

Oklah. Sehingga kita jumpa lagi bulan April nanti. Semoga dipermudahkan perancangan kita semua. Semoga ukhwah ini terjalin sehingga akhir hayat. Aamiin. *sayang korang*

Feb 16, 2016

Jalan - Jalan Langkawi | WIldlife Park & Pantai Cenang (Part 4)

Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise dan Pantai Cenang | Meh la kita teruskan perjalanan. Haha. Rupanya kitorang ke Wildlife Park & Bird Paradise lepas rehat-rehat. Sepatutnya nak ke MARDI tapi suami kata macam tak best je bawa Arissa. Bukan dia faham tumbuh-tumbuhan pun katanya. Cehhh. 


Total tiket RM64 untuk kami 3 beranak. Aflah free lagi. Dewasa RM24, dan kanak-kanak RM12. GST kot tu yang jadi RM64. Hihi. Tak perasan pula pada hari kejadian. Dan bila masuk je beli 2 pek makanan burung / binatang kat sini. Ralat sangat sebab macam wajib je beli. Masuk je diorang dah hulur. Ingatkan tak perlu bayar apa-apa lagi. Huhu. 






Bawa anak kecik walaupun dikendong, still tak selesa nak bawa makanan tu semua. Penhujungnya Yatie buang ok. Dah la awal-awal kat depan ramai. Bahagian tengah-tengah tak ada orang boleh assist. Lepas tu Arissa pula boleh takut sangat. Adududu. Menyesal masuk. Rugi duit RM64 ok! Haha. Musykil sebab masa kat Farm in The City Sri Kembangan tempoh hari elok je dia. 



Dalam tu juga ada kedai mutiara dan batu asli. Kami masuk. Lalu je. Haha. Ingatkan wajib lalu masuk ikut tu. Rupanya boleh je nak buka pagar masuk jalan pintas. Hahaha. Ada banyak sebenarnya binatang kat situ. Ular, buaya, burung unta, burung merak dan macam-macam lagi. Tapi kamu lalu je. Orang Sarawak kata "limpas jee". Sebab Arissa seriously takut. Nangis beria-ia walaupun sekadar tengok gambar ular.


Dalam perjalanan balik, kitorang dok fikir nak buat apa malam. Nak makan kat mana. Lepas tu itenary dah lari untuk keesokan harinya bila Arissa dah takut-takut. Underwaterworld of course dikeluarkan dari senarai serta-merta. Then, kitorang ternampak pasar malam. Apa lagi! Singgah la tengok makanan apa jual kat Pasar Malam Langkawi. Kami jumpa karipap dan sate sedap. 


Balik hotel, simpan barang-barang kami terus ke belakang - Pantai Cenang! Subhanallah indah sungguh ciptaan Allah SWT. Ramai orang. Tapi tak lah sampai tak ada space. Kami cuma datang nak tengok-tengok dan bukan tujuan nak mandi-manda. Mandi-manda dalam program esok hari. Dalam hati ni rindu sungguh pada kampung halaman Yatie di Sarawak nun.




Syukur Alhamdulillah diizinkanNya untuk bersama dengan keluarga kecil kami menikmati keindahan ciptaan Allah SWT. Pantai serta lautan yang luas memberikan kelegaan dan ketenangan. Banyak aktiviti disini dan ada pelbagai tawaran untuk island hoping, snorkeling, etc. Kena rajin survey. InshaAllah dapat yang murah.




Aflah dah mandi sebab dia yak yak sebelum nak ke pantai. Haha. Aktiviti malam itu, tiada. Kami makan malam dan semua tidur dengan nyenyak sampai pagi. Kemain letih oiii. Pukul 3 pagi gerak dari rumah kan.

Ok, nanti kita sambung lagi. Syukur hari ini di hari pertama anak-anak behave tak meragam, tak buat perangai.

Feb 11, 2016

Jalan-Jalan Langkawi | Dataran Lang dan Kompleks HIG (Part 3)

Dataran Lang dan Kompleks HIG, Langkawi | Bercinta nak sambung cerita cuti Langkawi weh! Hahaha. Peringatan! Entri ini penuh dengan gambar. Hehe. 

Lepas breakfast, kitorang terus ke Dataran Lang. Settle kan dulu yang di Pekan Kuah sebab macam jauh je Cenang ke Kuah. Huhu. Dalam pukul 11 juga kalau tak silap. Aflah masa tu dah tertidur tapi bila keluarkan je dari carrier, walaweh ceria sungguh. Hihi. Jom, layan!




Sekitar burung ni diorang tengah renovate / repair sikit kot. Kalau tengok dari dekat memang tak menarik. Cacat la kata orang pemandangannya. Dah ambil gambar dari kejauhan dengan full view, still cantik.  Arissa memang pose diva sesaje. Dan Aflah juga tak kalah dalam memberi kerjasama. Mak fefiling Memori Cinta Suraya weh kat situ. Haha. Tapi tak dapat pose romantik sebab ada dua 'handbag'. Haha.







Dah puas ambil gambar, kitorang terus gerak pergi Kompleks Haji Ismail Group. Memang dalam plan siap-siap beli ole-ole apa yang patut sebab tak nak ada yang tertinggal, terlebih bajet, terlepas pandang. Nasib baik Yatie bukan jenis yang teruja nak shopping. Kalau tidak, tak mustahil lari bajet berlari-lari. Haha. Beli coklat je. Ngam-ngam. Apa yang ada lagi kat HIG, korang tengok la gambar suami ku. Katanya tak mampu beli kita ambil gambar je. Haha. Adeh!







Murah ke? Jujur Yatie tak tahu. Tak pernah ambil tahu. Huhu. Bila tengok sampai 3 4 ratus tu bagi Yatie mahal aje. Ateee... Biasa pakai yang set murah-murah kat Giant, Jusco je. Hihi. Lagipun, tak ada masuk list nak shopping benda gini. Mungkin, suatu hari nanti Yatie akan macam tu. Sawan tengok pinggan mangkuk macam sawan tengok buku di bookstore. Hahaha.

Hari pertama kitorang memang santai-santai je. Lepas beli coklat, kitorang terus ke hotel. Alhamdulilla rezeki chalet available. Suka sangat! Kitorang masuk bilik, rehat dan petang tu ke Pantai Cenang. Dekat je. Dekat giler! Hihi. Ok then, assalammualaikum!

Feb 5, 2016

Jalan-Jalan Langkawi | Sarapan di Warung Desa Tanjung (Part 2)

Sarapan di Warung Desa Tanjung | Selesai urusan kereta sewa, kami terus ke Pantai Cenang untuk confirmkan bilik. Kami booking Vios tapi tak ada. Diorang bagi kami Honda City. RM180 untuk sepanjang 25 sehingga 27 Jan 2016. Acah-acah test drive. Hahaha. 

Kami sewa kereta dengan Shah Kawi Holidays Sdn Bhd. Sebelum ni, deal dengan orang lain. Tetapi malam sebelum nak gerak, orang tu call suruh contact orang lain. Bab macam ni Yatie memang tak gemar. Terus Yatie google cari orang lain. Kaunter ni ada dekat airport. Senang.

Shah Kawi Holidays Sdn Bhd
Pergi hotel, nak confirmkan bilik. Dengan harapan chalet available. Ada, cuma kami tak boleh masuk lagi. Perlu check in ikut masa biasa, jam 1 petang. Arissa dan Aflah tukar baju semata. Semua buat dalam kereta dan kami terus pergi cari Fave Hotel yang merupakan landmark warung nasi lemak yang popular di Langkawi ni. Kita bagi si ayah dan si kakak makan dulu dengan tenang sampai kenyang. Haha.

pipi adik, sampai je dah mula naik merah. panas weh!
mak sampai2 je dah sunburn. wakaka. alasan! walhal memang gelap.
Kemain khusyuk makan kedua-duanya. Hehe.
Giliran Yatie si mak pulak makan. Haaa. Tengok la ayahnya selfie dengan si adik, over. Haha. Adik pun layan je la kan. Haaa. Nampak tak kereta sewa kitorang tu? Itulah dia yang si kakak dok sibuk kata "besarnya kereta baru ayah". KehKehKeh.

Warung Nasi Lemak Murah Langkawi
Warung Berhadapan Fave Hotel Langkawi
Warung Desa Tanjung, Langkawi
Ada pelbagai pilihan nasi lemak tau dekat sini. Harga murah. Sedap pula tu. Diorang siap buat 'code' lagi untuk setiap jenis nasi lemak. Contohnya, BT - Nasi Lemak Bilis Telur. Harga standard; RM1.20 sebungkus. Sepanjang kitorang makan, ramai juga datang beli nasi lemak yang pasti lebih dari 1 silih berganti. Gittuuu..

Suasana Warung Desa Tanjung
Nasi lemak yang kitorang paling suka ialah Nasi Lemak Bilis Telur. Suami sekali makan dengan Arissa buka 5 bungkus. Haha. Yatie sendirian berhad makan 2 bungkus, 1 Bilis Telur dan 1 lagi Nasi Kuning Daging Kicap.
 
Nasi Lemak Bilis Telur
Nasi Kuning Daging Kicap
Oh ye! Ini sarapan di sekitar Pantai Cenang, ok! Ada je sekitar tu KFC, McD tapi bagi Yatie.. kat mana-mana pun kita boleh makan. Tak gitu? Hehe. Kat sini memang sesuai sangat bagi yang percutian bajet macam kitorang. Hotel kitorang pun tak provide breakfast. 

Sewa kereta di Langkawi;
Shah Kawi Holidays Sdn Bhd.
Kaunter di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.
------------------------------------------------------------------------
Sarapan pagi nasi lemak di Langkawi;
Warung Desa Tanjung.
Berhadapan Fave Hotel.

Blog design by Rainy Day