December 5, 2016

Rindu Nur Arissa Batriesya

Pada saat ini, mak sangat rindu kakak. Rindu yang sama macam mak pernah lalui dulu. Perasaan yang sama penuh tak keruan mengenangkan kakak. Sakitnya rasa dalam hati ni kakak. Sakit merindu.


Dalam rasa terpaksa, mak ayah tinggalkan kakak kat Ipoh buat sementara. Kakak terjangkit chicken pox pula. Walaupun tak banyak, tak tergamak juga nak sewenangnya hantar ke taska sebab ia penyakit berjangkit kan. Nak bawa ke tempat kerja pun bukan selesa mana. Nak ambil cuti, mak ayah masing² cuti semput di hujung tahun.


Kebetulan, Ateh pun ada minta tolong tengokkan. Sebenarnya nak 'import' mak ude dari Sarawak, tapi mak ude ada iv yang bila² masa sahaja akan kena panggil bulan ni. Kos 'belon' time cuti sekolah ni mak boleh bayar gaji maid. Haha. Syukur sehingga hari ini kakak masih aktif. Tak ada demam. Tak meragam. Lega banyak dekat situ.


Memang banyak kali explain kat kakak kenapa perlu tinggal rumah mak tok sekejap. Kakak tak boleh pergi taska. Kakak kena sihat sepenuhnya dulu. Alhamdulillah dia faham. Cuma banyak la juga permintaan. Nak mainan. (Tu yang ada set masak lagi kat atas tu). Dah sihat nak cuti² lagi. Hahaha. Yelah, kat Bentong hari tu kakak behave sangat tak cakap sekali pun nak mandi kolam. Banyak kali juga pesan supaya baik² sahaja dekat sana, tak boleh susahkan mak tok dan atok, dengar cakap, jangan ngengada. Hihi.


Tadi, kakak ok je. Kakak tahu kakak kena tinggal. Kakak faham kenapa kakak kena tinggal. Nampak la muka kakak macam senyum tak berapa sempurna. Sobs! Mak memang tak daya nak senyum molek. Hati mak sakit kakak oi. Sakit bila terpaksa tinggalkan kakak. Kakak pun selamba je pakai payung tengok kereta berlalu pergi. Huhu.


Semoga cepat baik kakak. Jumaat ni mak ayah balik bukan semata nak jumpa kakak tapi nak bawa kakak balik. Mak rindu kakak sangat². Adik pun tercari-cari kakak. Bosan agaknya tak ada kakak teman bergaduh. Awal adik tidur malam ni kakak. Hehehe.

Terima kasih kakak, sebab selalu memahami situasi. Mak bangga dengan kakak. Mak tahu kakak boleh bawa diri. Walaupun kakak berjiwa lembut dan si hati tisu. Huhu. Semoga kakak sentiasa menjadi insan yang menyenangkan hati semua orang sekeliling.

Selamat malam kakak. Mak tak ada kekuatan nak video call malam ni. Mak pun tak nak kakak teringat sangat. Sebab Ateh kata siang tadi kakak pun tersebut² juga mak. Maafkan mak ayah tau kakak.

Mak, ayah, dan adik sayang kakak sangat². Rindu sangat².


No comments

Post a Comment

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day