December 15, 2016

Pekasam Telur Sotong


Assalammualaikum. Hai korang! Sihat? Didoakan semua sihat ceria selalu hendaknya. 

Ada yang tak pernah dengar lagi tentang Pekasam Telur Sotong? Haaa. Biasanya korang pernah dengar Pekasam Ikan dan kebelakangan ni dah meluas juga nama Pekasam Daging. Kan? Haish. Teringat pula awal² dulu melibatkan diri dalam jualan pekasam ni. Dah 3 kali Ramadhan Yt jual pekasam. Hehe.

Pekasam Telur Sotong
Gambar ni 'fresh' lagi, Yt masak malam tadi. Just sedikit perkongsian dengan korang, dah 3 batch keluaran supplier guna Telur Sotong yang saiz kecil. Comel-comel ke seperti dalam gambar tu. Tak perlu dah nak potong ikut saiz yang comel². Dah sedia ada comel. Hoho. 

Cara masak Pekasam Telur Sotong kecil ni sama je macam masak pekasam lain. It is just a matter of size. Gituuu. Omputih celup tiba-tiba. Hahaha. Cuma ini pendapat dari selera Yt, telur sotong yang kecil ni lagi sedap. Sebab sebelum ni Yt memang kurang sikit dengan telur sotong. Selalu masak separuh pek, jenuh Yt nak habiskan sebab suami pun tak minat sangat. TAPI! Malam tadi habis satu peket pekasam telur sotong dan dua pot nasi. Hoho. Suami Yt siap ratah lagi.

Haaa. Korang kalau nak cuba pekasam telur sotong ni jangan malu jangan segan jangan lengah tau PM Facebook atau Whatsapp Yt. Pekasam laku keras kata orang. 

Ok then, jumpa lagi! Muahcikedddd!

1 comment

  1. wow... menarik ni sis, pekasam telur sotong... saya tak pernah makan dan dengar lagi pekasam telur sotong :(

    ReplyDelete

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day