December 15, 2016

Pekasam Telur Sotong


Assalammualaikum. Hai korang! Sihat? Didoakan semua sihat ceria selalu hendaknya. 

Ada yang tak pernah dengar lagi tentang Pekasam Telur Sotong? Haaa. Biasanya korang pernah dengar Pekasam Ikan dan kebelakangan ni dah meluas juga nama Pekasam Daging. Kan? Haish. Teringat pula awal² dulu melibatkan diri dalam jualan pekasam ni. Dah 3 kali Ramadhan Yt jual pekasam. Hehe.

Pekasam Telur Sotong
Gambar ni 'fresh' lagi, Yt masak malam tadi. Just sedikit perkongsian dengan korang, dah 3 batch keluaran supplier guna Telur Sotong yang saiz kecil. Comel-comel ke seperti dalam gambar tu. Tak perlu dah nak potong ikut saiz yang comel². Dah sedia ada comel. Hoho. 

Cara masak Pekasam Telur Sotong kecil ni sama je macam masak pekasam lain. It is just a matter of size. Gituuu. Omputih celup tiba-tiba. Hahaha. Cuma ini pendapat dari selera Yt, telur sotong yang kecil ni lagi sedap. Sebab sebelum ni Yt memang kurang sikit dengan telur sotong. Selalu masak separuh pek, jenuh Yt nak habiskan sebab suami pun tak minat sangat. TAPI! Malam tadi habis satu peket pekasam telur sotong dan dua pot nasi. Hoho. Suami Yt siap ratah lagi.

Haaa. Korang kalau nak cuba pekasam telur sotong ni jangan malu jangan segan jangan lengah tau PM Facebook atau Whatsapp Yt. Pekasam laku keras kata orang. 

Ok then, jumpa lagi! Muahcikedddd!

December 6, 2016

CELCOM FIRST™ Gold Plus

Bila sebut data internet ni kan, Yt selama ni merupakan seorang yang selalu rasa data tak mencukupi. Entah buat apa entah sebenarnya, tiba² data habis. Huhu. Kalau blog update selalu boleh juga dimaafkan. Itu blog pun kadang² sebulan sekali pun susah nak update. Hehe.

So, memang dah menjadi kebiasaan Yt akan add data dan menjadikan jumlah bills around RM150. Oh ye! Yt sebelum ni pengguna Celcom Basic Plan 3gb RM48 sahaja. 3gb je memang celah gigi je kata orang haha. Itu handphone. Tab pula memang in contract RM90 untuk 20gb. Lebih setahun dah guna dan masa tu RM90 untuk 20gb adalah yang termurah.


Pada mulanya Yt tak ambil kisah sangat pasal plan ni. Sebab malas nak tambah komitmen kononnya. Tiba² satu hari tu, rasa macam belum apa² dah habis 3gb. (Rasa je. Entah anak² buka youtube Yt tak perasan kan. Haha.) So, masa tu macam geram la. Terus whatsapp husband untuk survey kan. Tapi, beliau bukan setakat survey. Beliau terus tukar plan time tu juga. Gigil badan Yt nak tunggu petang. Kah!

Bila Yt fikir², Yt rasa berbaloi kot untuk tukar plan. Sebabnya selama ni paling murah pun RM100 Yt bayar untuk Basic Plan Yt. Tapi offer plan Celcom ni lagi berbaloi. Yt pilih First™ Gold Plus sebab harganya beza RM18 sahaja (tak termasuk gst) berbanding dengan First™ Gold dan perbezaan jumlah data adalah 20gb.


Yt zoom gambar dan sila fokus pada First™ Gold Plus ye kawan². Ringkasan utama kat bawah ni. Hehe.

Bayaran bulanan:
RM98 tak termasuk gst

Data diterima:
40gb keseluruhan
(20gb internet bulanan dan 20gb hujung minggu)

Panggilan:
Tiada limit.

SMS:
20sen

Berbaloi sangatkan untuk Yt yang mana jika maintain plan lama;

RM48 (3gb) + RM50 (tambah data 5gb);
RM98 tak termasuk gst

8gb vs 20gb untuk harga RM98.

Berusaha menjadi seorang pengguna yang bijak kekdahnya. Haha.

So far memang berpuas hati. Yt memang pengguna celcom dari zaman mula² ada hp sehingga sekarang. Sebab Yt tak pernah alami kes kredit kena telan dan sebagainya. Hopefully Celcom sentiasa baik je dengan Yt selalu. Hihi.


December 5, 2016

Rindu Nur Arissa Batriesya

Pada saat ini, mak sangat rindu kakak. Rindu yang sama macam mak pernah lalui dulu. Perasaan yang sama penuh tak keruan mengenangkan kakak. Sakitnya rasa dalam hati ni kakak. Sakit merindu.


Dalam rasa terpaksa, mak ayah tinggalkan kakak kat Ipoh buat sementara. Kakak terjangkit chicken pox pula. Walaupun tak banyak, tak tergamak juga nak sewenangnya hantar ke taska sebab ia penyakit berjangkit kan. Nak bawa ke tempat kerja pun bukan selesa mana. Nak ambil cuti, mak ayah masing² cuti semput di hujung tahun.


Kebetulan, Ateh pun ada minta tolong tengokkan. Sebenarnya nak 'import' mak ude dari Sarawak, tapi mak ude ada iv yang bila² masa sahaja akan kena panggil bulan ni. Kos 'belon' time cuti sekolah ni mak boleh bayar gaji maid. Haha. Syukur sehingga hari ini kakak masih aktif. Tak ada demam. Tak meragam. Lega banyak dekat situ.


Memang banyak kali explain kat kakak kenapa perlu tinggal rumah mak tok sekejap. Kakak tak boleh pergi taska. Kakak kena sihat sepenuhnya dulu. Alhamdulillah dia faham. Cuma banyak la juga permintaan. Nak mainan. (Tu yang ada set masak lagi kat atas tu). Dah sihat nak cuti² lagi. Hahaha. Yelah, kat Bentong hari tu kakak behave sangat tak cakap sekali pun nak mandi kolam. Banyak kali juga pesan supaya baik² sahaja dekat sana, tak boleh susahkan mak tok dan atok, dengar cakap, jangan ngengada. Hihi.


Tadi, kakak ok je. Kakak tahu kakak kena tinggal. Kakak faham kenapa kakak kena tinggal. Nampak la muka kakak macam senyum tak berapa sempurna. Sobs! Mak memang tak daya nak senyum molek. Hati mak sakit kakak oi. Sakit bila terpaksa tinggalkan kakak. Kakak pun selamba je pakai payung tengok kereta berlalu pergi. Huhu.


Semoga cepat baik kakak. Jumaat ni mak ayah balik bukan semata nak jumpa kakak tapi nak bawa kakak balik. Mak rindu kakak sangat². Adik pun tercari-cari kakak. Bosan agaknya tak ada kakak teman bergaduh. Awal adik tidur malam ni kakak. Hehehe.

Terima kasih kakak, sebab selalu memahami situasi. Mak bangga dengan kakak. Mak tahu kakak boleh bawa diri. Walaupun kakak berjiwa lembut dan si hati tisu. Huhu. Semoga kakak sentiasa menjadi insan yang menyenangkan hati semua orang sekeliling.

Selamat malam kakak. Mak tak ada kekuatan nak video call malam ni. Mak pun tak nak kakak teringat sangat. Sebab Ateh kata siang tadi kakak pun tersebut² juga mak. Maafkan mak ayah tau kakak.

Mak, ayah, dan adik sayang kakak sangat². Rindu sangat².


Blog design by Rainy Day