October 28, 2016

Mandian Herba Murah dan Stoking Pantang Super Selesa

Panjang haaa tajuk entri Yt kali ni. Hehe. Semangat tau nak share dengan korang benda baik benda bagus yang murah. Haaa. Semua kita nak macam tu kan? Barang murah tapi kualiti dan hasilnya superb. Betul tak? Kenyit mata sikit! ;)


Mandian Herba Murah dan Stoking Pantang Super Selesa

Bila sebut mandian herba dan stoking ni, sinonimnya dengan berpantang selepas bersalin kan. Sebenarnya, memang kedai yang jual kedua² item ni fokus adalah kepada ibu berpantang dan bayi. Baca sampai habis tau kalau nak tahu kedai mana. Hehe.

Since Yt bukanlah mak dalam pantang, jadi dua item ni bersesuaian la dengan Yt yang rancangnya dua tahun lagi pantang semula. Haha. Mandian herba ni sesuai untuk kita buat secara berkala untuk apa? Ok jap lagi Yatie cerita kat bawah.


Mandia Herba Murah Yang Best

Mudah je kalau nak mandi herba ni. *sambil petik jari* hahaha. Rebus je korang. Pastu jangan lak mandi air rebusan tu gitu je. Hehe. Dah tentu korang kena campurkan dengan air mandian biasa. Serius! Kalau dapat bath tub mesti bahagia. Hari tu pergi Melaka, hotel ada kolam je. Tak ada bath tub. Kalau tidak, mesti syok berendam. Adududu.

Apa yang best sangat mandi herba ni? Haaa. Ini pengalaman Yt lah ye. Masa pantang hari tu Yt guna mandian herba ni juga lepas sesi 3 hari dengan makcik urut. Yang paling terasa dengan jelas sekali ialah kita rasa SEGAR sangat. Dan kita rasa TENANG. Faham²lah sewaktu pantang dan balik kerja perasaannya bagaimana walau berbeza. Hehe.

Sesuai sangat mandi herba ni buat kita. Minta sedikit ruang dengan suami untuk kita mandi dengan tenang bersama mandian herba ni. Seharian bekerja, tak boleh nak rewards diri sendiri pergi spa bagai (yt la tu haha) jadi mandi herba ni adalah yang terbaik untuk LEGAkan diri dari 'stressful' bekerja. Murah pun murah. Jimat disitu! Hehe.


Mandian Herba Bedung Barut Baby

Mandian herba ni campuran Daun Capa/Sembung, Daun Meringan, Daun Serai Wangi, Daun Cemumar, Daun Pandan, Daun lamuni, Daun Senduduk dan lain-lain. Daun² herba ni semua dah digunakan dari dulu² lagi dan masing² ada khasiatnya tersendiri. Yt ingat lagi masa pantang Aflah, makcik urut tu bawa macam² jenis daun untuk mandian Yt. Hehe. Kesian dia jenuh cari daun² tu semua.


Cara Menggunakan Mandian Herba

Kalau korang tak tahu nak guna macam mana, kat bungkusan ni ada cara²nya. Jadi korang jangan susah hati sangat. Mudah sangat nak guna. Jimat pun jimat sebab satu uncang boleh untuk kegunaan 2-3 kali. Best kan?

Mandian herba ni berfungsi untuk mengembalikan kesegaran dengan mengurangkan sengal pada sendi dan saraf akibat daripada proses kelahiran. Ia juga sangat sesuai digunakan bagi melancarkan peredaran darah serta membuang angin dalam badan serta sebagai aromaterapi untuk menghilangkan stress. Mandian herba ni juga boleh digunakan sebagai persediaan mandian bagi individu yang mengalami demam panas. Lagu best! Ia boleh juga digunakan untuk rendaman kaki. Kenyit mata lagi sekali! ;) Hihi.


Mama Socks Super Selesa

Abaikan budak gendut tu. Haha. Stoking yang Yt pakai tu namanya Mama Socks. Masa pantang budak gendut tu Yt memang pakai Mama Socks ni. Best! Lepas tu ceria je sebab colorful. Hihi. Kalau yang ni warna purple ada strawberry. Socks yang Yt pakai masa pantang dulu dah macam kek lapis. Hihihi.


Stoking Pantang Super Selesa

Tengokk! Colorful kan. Elok pula berpantang di hari raya. Memang terbayang-bayang kek lapis nun kat Sarawak. Haha. Tapi, cerialah hari pantang ku. Tak ada lah stoking hitam, stoking kelabu.

Selain ceria, material mama socks ni best sangat! Lembut. Arissa suka sungguh pegang, usap² haha. Material lembut tapi sedap pakai. Eh macam mana nak cakap eh? Dia 'cover' sejuk kat kaki tu haa. Hehe.


www.bedungbarutbaby.my

Panjang sangat celoteh Yt hari ni kan. Hehe. Haaa. Gambar kat atas tu la website untuk korang beli mandian herba, mama socks, bedung, barut dan macam² lagi keperluan berpantang.

Website: www.bedungbarutbaby.com.my
Instagram: www.instagram.com/bedungbarutbaby


Diskaun 10% untuk 10 Pembaca Terawal

Berita baik! Untuk 10 orang pembaca blog  Yt, korang boleh dapatkan diskaun 10% dengan menggunakan kod "dyatie10". Tetapi! Hanya sah untuk pembelian di website sahaja. Instagram, facebook, whatsapp dan selainnya ada tidak tertakluk ye. Jadi, siapa cepat dia dapat. Ingat! Guna code "dyatie10". Rebut peluang ni tau korang. Item² kat  Bedung Barut Baby ni memang best. Yt memang pengguna sejak pantang anakanda Nur Aflah Dayyina.

p/s doodle comel dari  Sue Haida dan selamat hujung minggu! Selamat bershopping barang berpantang!

Salam sayang,
DYatie ABakar.


No comments

Post a Comment

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day