September 30, 2015

Goodbye? Tak Bestnya!!

Goodbye? Tak Bestnya!! | Assalammualaikum. Hai. Bersiaran kembali dari Kuala Lumpur. Kitorang balik Ahad lepas, jam 12 malam baru sampai rumah. Flight delay 2 jam disebabkan oleh jerebu. Stress woo. Suami lagi stress sebab tiba-tiba pula beliau sakit gigi. Gambir pun tak jalan. Huhu. Ada beberapa cabaran juga la balik tempoh hari. Haha. Dengan barang yang sangat banyak dan anak dua, serius serik naik ERL. Gigih juga katanya. Sekali sampai stesen BTS lift rosak. Amekaw! Hoho.

 

Lebih 2 bulan di kampung. Seronoknya pasti korang pun boleh bayang. Ada mak, bapak, adik beradik, nenek, saudara mara, cousins dan jiran tetangga. Siapa yang cakap tak seronok it must be something wrong somewhere. Haaa. Kan dah cakap omputih. Hihi. Rindu sangat nak bermanja-manja dengan mak bapak. Bila teringin nak makan sesuatu, whatsapp mak atau bagitau je bapak. InshaAllah akan diusahakan untuk cari. Kita ni walaupun dah kahwin beranak-pinak, kita pasti rindukan mak bapak sendiri jugak. Betul tak?

 

Keluarga Bahagia

 

Sebahagian dari family. In fact, not even quarter pun. Huhu. Tapi, Alhamdulillah ada juga sebagai gambar kenangan. Yatie Alhamdulillah masih ada nenek perempuan dari kedua-dua belah mak bapak. NAB duduk atas riba nenek la tu. NAB dan NAD panggil nenek Yatie; Nek Atok. Gelaran orang sana oleh cicit. Muka masing-masing nampak ceria dalam gambar. Sebaliknya? Hahaha. Tak ada orang ambil gambar sebalik tabir. Hihi.

 

Keluarga Tercinta

 

Tak semua yang hantar Yatie ke airport. Jauh tu.. 100+ kilometer dari kampung. Mak bapak of course ada. Mak bapak tunggu sampai kitorang check in. Huhu. Check in sepatutnya dalam pukul 3 tapi sebab delay jadi pukul 5.30 petang. Kesian diorang kena tunggu lama. Lepas tu nak kena jalan jauh lagi balik kampung. Masa nak check in Allahhu.. perasaan Yatie tak tahu nak gambar macam mana. Rasa nak pecah dada menahan tangis. Al maklum, Yatie jumpa mak bapak setahun sekali pun belum pasti.

 

Bukan senang nak ucapkan selamat tinggal pada orang-orang yang kita kasihi. Apatah lagi bukan mudah untuk bertemu bertentang mata selalu kerana terpisah oleh Laut China Selatan. It hurt me lots! Sungguh, masuk je balai berlepas hati sudah mula rindu. Alangkah indahnya perpisahan ini tak berlaku. Ok. Bergenang air mata gua yang kental ni. Haha. Kental la sangat. Apa pun, doa Yatie pada insan-insan yang dikasihi ini semoga mereka dikurniakan kesihatan yang baik serta panjang umur dan dipermudahkan segala urusan dunia akhirat. Semoga berjumpa lagi nanti, InshaAllah.

 

“Goodbye is the hardest word to say to your most favourite person in life; that’s family”.

September 21, 2015

Autumnz Bottle & Food Warmer (Home & Car Use)

Autumnz Bottle & Food Warmer (Home & Car Use) | Assalammualaikum. Hai. Warmer merupakan satu equipment yang wajib ada dalam menjayakan usaha BF NAD. Lagipun Yatie mak bekerja jadi memang tak dapatlah nak DF sentiasa kan. Alhamdulillah setakat ini NAD tak ada memilih nak minum susu; fresh/freeze. Semoga terus begitu dik. Heee.

Autumnz Bottle & Food Warmer
Warmer pilihan ialah Autumnz Home & Car Use. Affordable yet useable. Gituu. Hehe. Kenapa Home & Car Use. Haaa. Sebab bagi Yatie senang nak bawa pergi travel jauh² naik kereta. Ecece jauh nau bunyi kan. Hahaha. NAD ada satu peel iaitu dia ada time yang dia tak nak DF terutamanya siang. Macam tahu² aje nanti dia tak akan DF waktu siang. Huuu.

Fungsi Bottle & Food Warmer
Ada 3 fungsi iaitu untuk panaskan susu, makanan baby dan sterile barang² kecik macam puting dan pacifier. Cara penggunaan pun mudah. Letak air je dan tetapkan suhu untuk panaskan apa. Sama juga kalau guna masa dalam kereta. Cuma jangan guna masa kereta tengah bergerak sebab dikhuatiri nanti tiba² air terpercik keluar kena korang. Siapa susah? Heeee.

Home & Car Use
Apa yang ada? Disertakan sekali dengan bottle mat, bowl, lid dan juga DC-DC conveter untuk digunakan dalam kereta. Serius memudahkan as compare nak guna air panas letak dalam bekas lepas tu kena ulang² tukar air. NAD masa tu suka mengamuk sebab lambat sangat. Hoho. Lagipun suhu air pun tak boleh sehingga 100°c. Jadi untuk pastikan keadaan suhu, penggunaan warmer sangat digalakkan.

Autumnz Warmer - Home & Car Use
Yatie beli di Lazada je. Hoho. Masa tu 70+. Tak pasti pula harga di luar. Dengan line telco yang sangat limited Yatie tak kuat untuk survey merata macam selalu. Huhu. Sekarang ni nak cari satu lagi untuk pengasuh NAD. Dah pesan siap² minta sediakan warmer. Alhamdulillah. Jumpa yang sudi dan pandai handle ebm.

September 19, 2015

Door Gift Majlis Kesyukuran NAD

Door Gift Majlis Kesyukuran | Assalammualaikum. Hai. Yatie pun tak tahu nak sebut door gift ke bukan sebab gift ini hanya untuk para jemaah yang berzikir (mungkin berzanji kata orang sana). Majlis kecil-kecilan orang kampung. Hehe.

Orang kuat door gift. Lol.
InshaAllah majlis kesyukuran, cukur jambul dan disertai dengan tahlil diadakan pada 11 Zulhijjah (25 Sept). Selepas Aidiladha, 10 Zulhijjah. Jemput jiran sekeliling dan saudara-mara serta kenalan rapat je. Lepas majlis kena siap sedia nak balik Semenanjung pula 27 Sept. Sobs! Sedih sebak sayu mula terasa. Huhu.

Door Gift Simple
Majlis kecik, door gift tak seberapa tetapi haaa.. ramai pembantunya. Haha. Yang di censor merupakan adik-adik dan cousin yang dah akil baligh. Yang kecik² semua tu cousins Yatie bukan anak saudara tau. Sebab Yatie cucu sulung sebelah mak. Hoho.

Door Gift Majlis Kesyukuran

Siap pack 50 door gift untuk jemaah zikir. Sebotol mineral water, 1 sapu tangan, 1 biskut delio dan gula² pemanis mulut. Menyusul buku doa / yassin dan telur rebus. InshaAllah. Gula² pemanis mulut kata orang sini Yatie prepare 200 peket (3 biji/pek). Adik Yatie cakap rasa macam nak kenduri kahwin isi gula² dalam plastik. Olololo. Dah lama la tu tak de kenduri kawen. Hahaha.

NAD tak cukur lagi sebab tak ada siapa pandai buat. Bapak Yatie pun surrender. Huuu. Sunat inshaAllah akan dibuat pada hari yang sama. Tapi kalau tak pun balik Ipoh terus pergi tempat yang kitorang bawa NAB dulu. Silap² cukur pun kena minta tolong suami pengasuh NAB dulu. Hoho. Rambut adik pun dah cacak² gitu. Lol!

Haih. Perasaan bercampur baur saat² hujung begini. Tapi, nak buat macam mana. This is life. Keep smiling! ;)

September 18, 2015

Insurans Great Eastern NAD

Insurans Great Eastern NAD | Assalammualaikum. Hai. Kad tak dapat lagi sebab polisi belum t/t. Err. Yeke itu sebabnya? Haha. Lupa pula macam mana urusan insurans NAB lebih 3 tahun lalu. Tapi tak perlu risau dengan masalah pelupa ni sebab Auntie GE NAB & NAD sangatlah agresif. Beliau akan sentiasa kejutkan Yatie dari lupa. Hahaha. Jangan buat² lupa sudah. Kejut banyak kali pun tak guna. Hoho.

Insurans Great Eastern NAD

Dapat Whatsapp dari Qyla ni lama dah. Hehe. Bayaran pun dah yang ke-2. Alhamdulillah. Ada rezeki untuk NAD. InshaAllah walau macam mana pun akan diusahakan buat anak-anak. Lagipun pasti ada 'lorong'nya asalkan niat kita baik. Dah mak² ni memang keutamaan adalah anak². Biarlah mak tak ada pakaian baru, kasut tukar setahun sekali, handbag tukar 2 3 4 tahun sekali. Gituuu. Hehe.

So! Jika korang sedang mencari insurans serta agen insurans yang terbaik, Yatie galakkan korang berurusan dengan Auntie GE NAB & NAD iaitu Qyla Aqilah (http://hisherstep.blogspot.my). Agen yang sempoi dengan explanation yang santai serta efisien. Haa. Amik ejaan bahasa melayu terus. Hehe. Serius! Tak akan menyesal. Tanya la soalan merepek banyak kali, dia akan jawab. Hahaha. Sorry Qila. Yatie la tu salah seorang yang banyak tanya. 

Apa pun, semoga Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina dikurniakan kesihatan yang baik sentiasa. Allahhummaamiin.

September 14, 2015

Pre-Gath Sahabat di Fork & Knife, Kuching

Pre-Gathering Sahabat di Restoran Fork & Knife, Kuching | Assalammualaikum. Hai. Setiap kali balik Sarawak, selain dari nak jumpa keluarga tercinta Yatie akan usahakan juga untuk bertemu dengan sahabat yang dikasihi iaitu Amiruniza (Iza), Sulia (Su) dan Suryani (Bed). Kami berkawan sejak kecil dan semakin dewasa kami menjadi semakin akrab. Syukur Alhamdulillah kerana dikurniakan sahabat seperti mereka yang menerima segala kelebihan serta kekurangan sesama sendiri dan sentiasa ada bersama saat suka mahupun duka walaupun kami jauh.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (1)
Sahabat Seiring ke Syurga InshaAllah
Sehingga hari ini kami masih belum dapat berhimpun dengan lengkap 4 sahabat sebab hari ini Yatie sampai, esoknya Iza bersalin. Hehe. Untuk pengetahuan korang, Bed melahirkan anak kedua pada bulan Jun, Yatie dan Iza pula bulan Julai. Dikesempatan ini Yatie mohon doa korang semoga Sulia dikurniakan rezeki anak serta diberikan ketabahan buatnya serta suami dalam menempuh ujian Allah yang satu ini. Sabtu minggu lepas, Yatie dan Iza dari kampung manakala Su dari Simunjan ke Kuching untuk berjumpa. Bed? Businesswoman. Busy sokmo. Hehe. Alhamdulillah rezekinya serta anak-anak.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (5)
2nd Generation
Lokasi pilihan ialah di Restoran Fork & Knife, Kuching. Restoran 2 tingkat bertemakan western food dengan suasana yang tenang dan selesa. Pelanggan yang sedang menjamu makanan diiringi dengan muzik yang lembut. Cuma pada hari itu Arissa dan Ameena yang memecah keheningan. Ewah! Hehe. Panjang betul muqadimah nak cerita pasal makanan sedap di Restoran Fork & Knife ni. Hahaha.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (6)
Pepperoni Pizza
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (8)
Mushroom Soup
Sementara tunggu Sulia sampai, kitorang order Pepperoni Pizza dan Mushroom Soup with Garlic Bread sebagai appetizer. Pizza yang garing (nipis) dan kaya dengan cheese. Sedap sangat! Crunchy. Arissa dan Ameena masing-masing syok makan topping cheese. Mushroom soup pula berbeza dengan yang kita makan di Pizza Hut yang mana mushroom disini dibiarkan dalam hirisan halus. Jadi, masa makan mushroom itu memang terasa.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (3)
Oglio Olio
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (4)
Carbonara
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (7)
Bolognese
Main dishes kami; Oglio Olio (Yatie), Carbonara (Sulia) dan Bolognese (Iza). Ketiga-tiganya SEDAP! Serius! Review ikhlas dari Yatie. Oglio Olio tu sangat sesuai buat mereka yang suka seafood dan jenis yang tak berapa boleh terima makanan yang lemak berkrim. Apa orang kata, rasa fusion? Hehe. Carbonara dia subhanallah. Itu baru carbonara. Kaya dengan cheese dan sangatlah berkrim. Sedap weh sedap. Bolognese Yatie tak ingat nak rasa sebab konon macam tolong Iza gaul, Yatie dah ada rasa. Rupanya tidak. Huhu. Tapi Iza dengan Su keduanya cakap sedap. Ameena sekejap-sekejap ambil makan. Hehehe.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (2)
Chicken Wing
Last but not least, chicken wing yang Man (suami Sulia) pilih. Sedap jugak! Yatie tak tahu ni panggang ke bakar ke atau goreng ke. Tapi terasa macam manis-manis tu Yatie syak madu. Hehe. Eh sedap lah. Tak rugi melabur makan kat sini. Eh. Hehe. Air pula Yatie order Teh C Special, Arissa Ice Choc, Ameena Orange Juice, Sulia Latte dan Man Soft Drink.

Yatie ada lebih kurang 2 minggu je lagi. Harapan kami berempat sekarang ialah nak bertemu 4 pasang mata ni sebelum Yatie balik KL. Masa ni sebenarnya Bed dan Su pun sibuk dengan projek katering masing-masing untuk sambutan Hari Malaysia di kampung Yatie ni. Semoga diizinkanNya untuk kami walau sesibuk mana dapat juga bertemu walaupun hanya sekejap. Rindu!

Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil

Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil | Assalammualaikum. Hai. Selamat bekerja korang! Nak tanya ni. Siapa di antara korang suka pakai jam tangan dan salah satu koleksi ialah jam Fossil? Angkat tangan. Hehe. Yatie? InshaAllah suatu hari nanti merasa juga pakai jam tangan Fossil. Hoho. Hari ni Yatie nak kongsikan dengan korang fakta mengenai jam tangan Fossil.
Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil
Jenama Fossil merupakan diantara jenama pengeluar jam tangan yang amat diminati yang diyakini ramai. Ditubuhkan sejak tahun 1984, Fossil sentiasa komited dalam menghasilkan koleksi jam tangan yang cukup berkualiti untuk lelaki dan wanit. Buat korang yang menggemari jenama Fossil atau bercadang untuk memiliki seutas jam tangan keluaran jenama ini, jom sama-sama kita tengok fakta-fakta yang berkaitan dengan jam tangan Fossil ini.
Jam Tangan Fossil Wanita
Koleksi Jam Tangan Fossil Wanita
Berbanding jenama-jenama jam tangan yang lain, Fossil hanya menghasilkan koleksi jam tangan yang direka dengan sentuhan ekslusif. Rata-rata koleksi jam tangan tersebut diberikan sentuhan batu Kristal yang mewah sebagai perincian. Oleh yang demikian, koleksi jam tangan ini pastinya sesuai untuk korang jadikan sebagai aksesori utama apabila ingin menghadiri majlis-majlis istimewa
Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil 2
Selain itu, koleksi jam tangan Fossil yang berkualiti ini juga ditawarkan dalam harga yang amat berpatutan jika dibandingkan dengan koleksi jam tangan daripada jenama-jenama antarabangsa yang lain.
Jam Tangan Fossil Wanita Lelaki
Koleksi Jam Tangan Fossil Lelaki
Dan fakta yang seterusnya adalah mengenai fungsi-fungsi istimewa yang terdapat pada setiap koleksi jam tangan Fossil tersebut. Bagi korang yang kerap melakukan aktiviti lasak dan menginginkan latihan sukan yang lancar, koleksi jam tangan outdoor Fossil adalah pilihan yang terbaik. Material yang digunakan adalah amat berkualiti tinggi dan menjadikan koleksi jam tangan ini tahan lasak serta mempunyai jangka hayat yang amat panjang.
 
Ehem! Hi soulmate (anda tahu anda siapa). Belanja 1 jam Fossil please. Tak perlu pergi kedai jam. Klik Klik Klik aje di Zalora. Hihi. Bye!

September 6, 2015

Mesin Basuh Rosak

Mesin Basuh Rosak | Assalammualaikum. Hai. Tempoh hari Yatie whatsapp suami gambar kedai bundle yang baru buka di Kuching dengan pesanan ‘sila kumpul duit jika nak singgah di syurga bundle nanti’. Dan suami balas, ‘sila kumpul duit untuk mesin basuh sebab mesin basuh dah nak kong’. Tak tahu nak gelak ke nak nangis. Haha.

Kedai Bundle Terbesar Matang Kuching

Kisahnya mesin basuh Panasonic 5.2 kg yang comel itu memang dah lama pun. Usianya lebih dari usia perkahwinan kami sebab apa yang Yatie tahu mesin tu dah ada dekat rumah mentua sejak sebelum kahwin lagi. Jadi, sesuailah kalau dia nak bersara. Huhu. Cuma dalam keadaan ekonomi yang korang sendiri sedia maklum, perit juga nak beli barang kelengkapan rumah yang sebegini. Lagi sakit bila nanti tengok ada GST. Huhu.

Mesin Basuh AutomatikMisi Mencari Mesin Basuh (2)Misi Mencari Mesin Basuh (3)

Tapi, suka atau tidak tetap kena beli juga. Pada mulanya Yatie cadangkan suami untuk proceed dobi je. Jangan terburu-buru dengan budget ciput. Tapi suami dah buat penilaian dan pandangannya yang jauh sangat ke depan. Jadi, sekarang ini suami bertanggungjawab cari mesin yang terbaik dengan harga yang paling murah. Haaa. Memang kena survey kedai yang jual murah sebab perbezaan harga mungkin beratus nilainya.

Misi Mencari Mesin Basuh (1)Misi Mencari Mesin Basuh (4)

Jadi, suami merupakan orang yang bertanggungjawab untuk mendapatkan mesin basuh yang mampu milik dan sesuai dengan keadaan semasa sebelum kami anak-beranak balik sana hujung bulan ini. Sesak nafas whatsapp Yatie dengan gambar mesin basuh yang beliau survey. Pelbagai pilihan yang menarik hati dan mencuit nafsu. Haha. Yatie? Mak terima je noks! Nak beli yang gabak kena sedar diri kalau nak cuci toto sendiri, lepas tu nak sidai kat mana. Itu satu hal. Paling utama, ruang mana nak letak?

Mesin Basuh Auto LG

Banyak pilihan jenama dan harga (paling penting!). Jadi, mesin basuh yang mana satu menjadi pilihan hati sang suami? Haa. Nantikan. Tapi, pasti bukan seperti dalam gambar diatas ini. InshaAllah, one fine day. Aamiin. Hehe.

September 3, 2015

EBM Cair


EBM Cair | Assalammualaikum. Hai. Bila bercakap tentang EBM cair, hanya yang pernah melalui tahu bertapa hancurnya hati. Sobs! Walaupun sedih tapi bersyukur sebab diberikan pengalaman sekarang. Iaitu pada saat masih dalam cuti dan pre-stok. Errr. Ada juga pre-stok. Hihi. Maksud Yatie sebab kat Sarawak lagi dan sangatlah tidak pasti berupaya atau tidak nak bawa stok balik KL nanti. 

Walaupun begitu, tetap sedih bila terpaksa buang susu² tu. Mungkin tak banyak bagi orang lain tapi sangat banyak bagi Yatie. Yelah, sebab dah melalui saat production merudum ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang kan. Huhu. Apatah lagi ia berpunca dari kecuaian diri sendiri. Memang rasa nak lempang muka sendiri. Huhu.

Stok EBM Cair

Jumlah EBM yang terkorban lebih kurang 150 oz. Sobs! Ia berpunca dari pintu peti tak tertutup rapat. Yatie ada pindahkan stok susu ke atas dalam lebih kurang jam 8 / 9 malam dan Yatie kebetulan buka peti sejuk bawah dekat nak jam 12 malam. Yatie terdengar bunyi menderu yang kuat dan rasa ada air kat lantai. Rupanya pintu peti bahagian freezer tak rapat. Periksa satu², semua dah mencair walaupun sedikit. Frust gila! Hancur luluh hati ni..sebab for sure 150 oz itu tak akan dapat NAD habiskan dalam tempoh 24 jam. Nangis!

EBM yang dah cair tak boleh dibekukan semula dan perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam. Kenapa? Sebab komposisi nutrien dalam susu dah berubah. Jika dibekukan semula dikhuatiri juga ibarat bayi minum air masak. Yatie ada baca pengalaman seorang ibu katanya, anak cepat rasa haus semula bila minum yang telah mencair sedikit dan dibekukan semula.

Apa yang Yatie buat dengan susu ni? Haa. Yatie buat untuk siram bunga bapak. Adik Yatie kata, 'susu kau macam berlemak long'. Huhu. Aah. Lemak berkrim disukai NAD. #Ehh haha. Perasan. 

Apa pun Alhamdulillah. Inilah pengalaman untuk pengajaran. Ia mengajar untuk lebih teliti dan berhati-hati. Ia juga menambah ilmu dalam pengurusan EBM. Ia mengingatkan Yatie selagi boleh stok simpan di bawah supaya kita dapat bagi yang 'fresh' untuk anak. Buat masa ni memang susah Yatie nak kekalkan fresh sebab masih cuti lagi kan. Oklah. Till we meet again.

Blog design by Rainy Day