May 27, 2015

2nd Pregnancy Journey: Fibroid?

Fibroid Semasa Mengandung | Assalammualaikum. Hai korang. Sihat? Semoga semuanya sihat² dan baik² semuanya. Aamiin. InshaAllah.

Mac lepas, suami dapat call dari KKIA suruh ambil form untuk buat ultrasound ke HKL. Katanya call Yatie tak jawab walhal tak ada langsung phone call dari sesiapa pun pada hari tersebut. End up, katanya silap nombot kot. Suami pergi KKIA ambil borang dan balik kerja baru Yatie tengok borang apa. It was BORANG QUERY PERMOHONAN PEMERIKSAAN RADIOLOGI. Serius pelik sebab masa NAB mana ada borang macam tu. Huhu.

noted? fibroid during antenatal scan at 14+ weeks
Yatie buka form dan baca berulang kali keterangan tu which was sangat mengelirukan. Scan dengan Dr. kerajaan tempoh hari tak ada langsung sebut tentang fibroid. Malah, masa scan swasta Dr. cakap rahim Yatie bersih. Yatie terfikir untuk buka buku merah dan buat perbandingan. 

Tarikh Scan 19/1/2015 Jangkamasa Kandungan 16W
Jangkamasa kandungan semasa scan dah cukup berbeza. Gambar di atas statement 14w dan gambar di bawah 16w. Even statement pada gambar perut tu pun berbeza. Lebih ketara, cop dan nama doktor adalah orang yang tidak sama. Malahan, klinik pun berbeza. Huhu.

Yatie pergi KKIA yang checkup dan query nurse. Haha. Aku yang query semula. Pada mulanya dia buat tak endah bila Yatie ceritakan kemusykilan dan tunjuk perbezaan² yang Yatie nampak. Katanya, 'tak awak kena pergi HKL juga scan je. doc query ni. sebab tu ada borang ni. pergi je.' Yatie berkeras juga cakap 'ini bukan saya' dengan penuh yakin. Dan dia pun berkeras suruh Yatie ke HKL. Tapi, Yatie tanya balik 'boleh tak nak ke swasta'. 

Nurse Yatie bawa buku dan borang jumpa nurse yang lain untuk refer hal boleh ke swasta atau tidak dan tiba² dia cakap slow. Mungkin sebab diorang pun perasan kontranya buku dan borang tersebut. Katanya, 'ok. awak boleh ke swasta. tapi nanti kalau ada apa² awak call saya balik ye.' Walaupun Yatie rasa macam itu tak patut tapi Yatie iye kan aje. Sebab bagi Yatie dia sepatutnya call the docs for confirmation.

Yatie terus ke Klinik Fauziah Ampang untuk scan. Alang-alang ambil cuti settlekan semua sekali. Risau pun ye juga walaupun yakin. Hahaha.

No Fibroid
Yatie explain kat doc kenapa Yatie nak scan dan tunjuk borang query. Dan doc cakap, 'rahim you bersih. nothing to be worry.'
Gituuuu. Lega tak aku? Of course la lega yang amat dan geram! Tapi as long as elok sihat anakanda, keadaan rahim dan kesihatan mak ok. Abaikanlah. Huhu. 

Dugaan kan? Dalam pelbagai cara. Apa pun syukur Alhamdulillah dengan keputusan scan tu. Semoga Allah permudahkan semuanya. Perlahan-lahan nak keep all these sweet memories dalam blog. Kesian adik, kurang ceritanya. Hehe. Mak update pelan² k adik. ;)

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

May 26, 2015

Setelah Dua Tahun Baru Berganti

Good Shoes Take You Good Places | Assalammualaikum. Hai korang! Korang pernah tak dengar quotes omputih tu? Yatie ingat lagi ayat ini lebih kurang sama dengan ayat dalam satu drama Jepun, tapi dah lupa pula tajuknya. Huhu. Dan Yatie setuju dan suka dengan ayat tu. Yatie pernah tulis pendapat Yatie tentang kasut vs handbag sebelum ini. ;)

daughter & mom; we love our shoes so much
Awal bulan hari tu masa Arissa tak berapa sihat tiba-tiba suami cakap, "awak, jom SOGO. saya belanja awak kasut." Terkejut mak tau! Dalam keadaan berat hati gigih juga siapkan diri sendiri dan anakanda ke SOGO. Haha. Sedihnya, kasut yang berkenan tak ada saiz. Sobs! 

Then, seminggu selepas itu suami ajak keluar lagi bawa Arissa tengok dunia luar setelah seminggu dia terperap bersama emaknya di rumah. Ke Paradigm Mall lah kami dan yeay! Jumpa kasut yang diberkenan dan ada saiz. Haha. Masa tu la terjumpa kak Azrine Tahar yang cantik. Sis Azrine memang cikgu-cikgu sangat tau! Hehehe.

belated & advance gift
Bila sampai rumah suami cakap, "ini hadiah birthday awak nanti." Sekali lagi mak terkejut. Haha. Tapi mak demand, mak balas balik "birthday je? anniversary hari tu?" Suami jawab, "sekali la tu. nanti birthday saya awak belikan saya kasut pulak tau." Hahaha. Kemain tau minta siap-siap. Katanya lagi, "lama tau saya kumpul duit nak belikan ni". Ececece. 

Sebenarnya, mulut je bising. Tak pernah pun nak demand apa-apa dekat suami sendiri. Bagi Yatie, ucapan je dah cukup buat hati ni bunga-bunga sebab Yatie memang tak pernah sambut birthday sendiri. Sekadar ucapan dari mak dan bapak; memadai. Cuma hadiah belated anniversary dan advance birthday ini amat menggembirakan hati sebab Yatie kan jarang sekali beli kasut. Kasut pun dah uzur kekdahnya. Muahaha.

So, another 2 years inshaAllah baru beli kasut baru sebab last shoe was bought on July 2013. Lama kan? Hehe. Macam ni lah Yatie. Kasut memang akan pakai satu itu je bertahun. Tapi alah membeli menang memakai kata orang. Kasut selesa dan tahan lama. InshaAllah.

p/s Hai encik suami my real stalker. Terima kasih yang tidak terhingga atas ingatan. Semoga terus diluaskan pintu rezeki, dipermudahkan segala urusan dan dapat job gambar banyak². Aamiin.

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

May 25, 2015

Ceritera Hari Keluarga GBSB 2015

GBSB Family Day 2015 | Assalammualaikum. Hai korang! Monday Blues ke tu? Jom sama-sama kita buang jauh-jauh blues itu walaupun sukar. Hehe. 

Yatie sambung cerita Family Day GBSB. Admin dan urusetia kami dah sediakan tentatif program dari awal lagi supaya semuanya teratur dan berjalan lancar. Alhamdulillah. Lambat seminit dua puluh minit itu tak boleh nak kata apa sebab masing-masing urus anak kecik kan. Hoho.

GBSB Pot Luck 

Aktiviti kami dimulakan dengan pot luck sambil bermandi-manda. Errr. Anak-anak lah yang mandi-manda. Para menjemah sambil isi perut manakala para ayah pula melayan anak sambil isi perut. Hehe. Hujan renyai bukan penghalang anak-anak nak terjun kolam. Tak bagi? Bertuahlah kan. Haha. Arissa sampai-sampai je terus nak 'baju ikan' aka baju renang beliau. Huhu.

menu pot luck yang meriah
pot luck 
mandi-manda
Barbeque & Birthday Celebration

Aktiviti malam pula dimulakan dengan BBQ. Makanan kami ialah nasi goreng, ayam bakar, kambing bakar, kentang goreng dan buah-buahan. Dan kemudian diteruskan dengan majlis hari lahir 7 orang anak-anak gojes yang comel; Harris, Aieril, Afiq, Husna, Airis, Afryna dan Dahlia. Masing-masing tak sabar nak tiup kek. Arissa pun sibuk nak join sekali. Terus bertukar watak jadi gadis yang very the sensitive. Kena babap dengan balloon pun nak nangis beria. Hampir-hampir mak nak jadi singa. Hahaha. 

BBQ
Birthday Celebration
Warna-Warni
Gift Exchange & Lucky Draw

Selesai makan, selesai melayan anak-anak. Giliran aktiviti mak-mak pula. Randomly gift exchange. Yatie dapat hadiah dari mami Ashraf dan Dahlia, Leenda Asyura. Manakala hadiah dari Yatie pula kepada Sue Haida. Nak tahu siapa yang buat lawak no 1 malam tu? Haaa. Urusetia kuat kita la. Banyak kali dia jerit no 14 lepas tu bebel-bebel musykil kenapa tak ada orang menuntut. Rupa-rupanya itu no dia sendiri. Haha. Sabo je la Umie oi! Haha. Se;epas tu pula lucky draw yang mana Yatie dah tak ada. Balik bilik dengan kadar segera sebab suami ku sakit perut. Huhu. Leenda Asyura juga dapat lucky draw dari DYatieShop. Wiwiwiwi.

Gift Exchange
Gift Exchange from Leenda Asyura
Family Potrait & Games

Sekejap je dah hari terkakhir. Huhu. Lepas breakfast, kami buat sesi family potrait. Sebelum anak-anak meragam, sebelum tudung para mak senget benget dan para bapak peluh-peluh. Ada beberapa family yang tak ambil gambar iaitu family Nadt dan juga Kak Amy. Gambar anak-anak pula tak lengkap. Ateee..semua baya umur 1 - 3 tahun, memang sukar sekali nak duduk diam. Huuuu.
Family Potrait
Supermom, Superdad, Superkid
Games dimulakan dengan kotak beracun yang dikendalikan oleh Rara. Yatie tak join dengan alasan ibu mengandung. Ewah sangat! Hahaha. Suami Aznor win sebab pedajal isteri dia sendiri. Tak pasal kotak beracun tu stay dekat dia masa muzik berhenti. Haha. Umie pula buat semua orang sebak dan dia sendiri pun mengalir air mata. Huhu. Then, game anak dengan bapak pula. Anak kena masukkan bola dalam kain bapak banyak-banyak. Kemudian bapak pula tiup belon sampai pecah. Tapi, suami Rara belonnya tak pecah-pecah sampai takut tengok dia tiup belon tu entah-entah dah tahap maksima. Huhu. 

Games
Akhir sekali, game anak-anak kutip gula-gula masuk dalam bekas. Siapa banyak dia menang. Arissa ngam-ngam dapat gula-gula 20 biji. Dapatlah hadiah juga. Hoho. Sebenarnya sebelum tu dia dah pergi bawa bekas dekat Umie yang tengah prepare gula-gula untuk game tu. Siap ambil lagi masuk dalam bekas. Haha. Kesian anak aku. Tak pernah join game kekdahnya. Haha. 

Game Anak-Anak
Berakhirnya game anak-anak tu maknanya berakhirlah aktiviti kami sebelum ditamatkan dengan makanan tengahari. Sesungguhnya begitu pantas masa berlalu dan singkat rasanya. Masing-masing rasa tak puas. Tapi Alhamdulillah. It was great! And we'll definitely miss each other. 

Sponsors

Alhamdulillah murah rezeki GBSB Family Day 2015 ini, kami dapat sponsor dari beberapa 'kedai online'. Sponsor goodies gift, lucky draw serta desert malam BBQ dan juga banner. Yatie akan share details tentang sponsor kami di lain entri. Nantikan okay! ;)

goodies sponsor gift
Banner by Ameris Homemade Delight
Jelly Kelapa Olla
Last but not least;

Sebenarnya nak cerita panjang lebar tapi rasanya kesuntukan masa. Haha. Kang berbulan-bulan mak tak habis cerita. Amanah untuk review wajib untuk ditunaikan. Tak gitu? Make it short but perfect. Ewah! Perfect keee? Macam assignment statistik pula. Straight to the point gitu. Hehe. Sekali lagi Yatie ucapkan terima kasih yang tidak terhingga buat semua yang terlibat dalam Family Day 2015 ini. InshaAllah bertemu lagi kita di Family Day 2016. Allahhummaamiin.

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

May 20, 2015

GBSB Family Day 2015

Gojes Blogger Supermom & Baby Family Day 2015 | Assalammualaikum. Hai. Korang sihat? Rindunya nak bercerita dalam blog tapi bila memikirkan nak menaip dari telefon pintar, alahai. Malam pula kebiasaannya selepas Isya' dah 'assalammualaikum dunia'. Huhu. Alasan sungguh kan? Hehe. Tapi, inilah dia salah satu sindrom mak di penghujung kehamilan. Tidur itu nikmat. 

Hujung minggu lepas, Yatie bersama suami dan anak menghadirkan diri ke GBSB Family Day 2015 yang ulung kalinya diadakan selepas penubuhan GBSB FB Group pada tahun 2012. Alhamdulillah semuanya berjalan seperti yang dirancang di lokasi pilihan tahun ini; Singgah Santai Resort, Hulu Langat. Banyak liku yang dilalui terutamanya oleh admin-admin GBSB dalam menguruskan hari bersejarah ini tetapi Yatie yakin, kenangan manis itu akan terpahat sampai bila-bila. InshaAllah.

Ahli GBSB sekarang ada 123 orang. Walaubagaimanapun yang dapat hadir adalah seramai 24 keluarga termasuk yang datang walk-in. Dua keluarga terpaksa membatalkan penyertaan disebabkan oleh perkara yang tidak dapat dielakkan. Namun, GBSB Family Day 2015 ini tetap meriah! Alhamdulillah. Berbaloi rasanya penat lelah admin dan urusetia kuat kami. Eh? Memandai je aku kan nak kata berbaloi penat lelah orang lain. Hahaha. 

Setinggi ucapan terima kasih Yatie ucapkan pada admin GBSB; Ciknaa dan Leenda serta urusetia kuat kami; Umie dan juga pembantu kuat admin; Kak Amy. Mereka inilah yang bertungkus lumus menguruskan penginapan, baju, hadiah dan tentatif program. 

Cool Superdads
Terima kasih yang tidak terhingga juga buat para suami yang sudi menemani dan melayan kehendak para isteri. Tanpa ditemani mahupun izin suami, aktiviti ini tak mungkin akan menjadi realiti dan berjalan seperti yang dirancang. Kan?

Gojes Supermoms
Last but not least, terima kasih juga buat semua gojes supermoms yang terlibat. Sesungguhnya tidak ku nafikan KORANG SEMUA GOJES SUPERMOM WITH COOL SUPERDAD & OHSEM SUPERKIDS! Tak cukup rasanya program 2 hari 1 malam bersama korang. Ada juga yang tak sempat laga-laga pipi terutamanya yang datang walk in. Huhu. 

Ohsem Superkids
Alhamdulillah. Anak-anak juga sepanjang program sihat walafiat walaupun bila balik ada yang tiba-tiba demam, tak sihat. Huhu. Yatie doakan semoga anak-anak gojes sihat sepenuhnya. Allahhummaamiin. Mungkin sebab berendam lama atau beralih tempat tidur ke. Wallahhualam. Oh ye. Gambar superkids ni tak lengkap pun. Anak-anak kan? Hoho. 

Untuk program kali ini, murah rezeki GBSB sebab kami dapat beberapa sponsor bukan sahaja dari ahli GBSB yang sememangnya ada perniagaan sendiri tetapi  juga dari sponsor luar. Antaranya ialah jelly kelapa, props, crochet button, fridge magnet, produk MRS, hijab pin dan banyak lagi. Alhamdulillah. InshaAllah nanti Yatie akan review satu persatu. ;)

Barisan gojes supermom yang hadir:

Allene - http://www.mommylin.com/
Aznor - http://www.kesahceriterachenta.blogspot.com/
Khairul - http://www.sedetikilham.blogspot.com/
Eira - http://aienadhira.blogspot.com/
Sue Haida - http://www.suesukasusun.blogspot.com/
Kak Amy - http://amerislovely.blogspot.com/
Yatie - http://www.dyatie.com/
Erina - http://whitevincci.blogspot.com/
Umi Pinggu - http://www.dunialesungpipitumie.blogspot.com/
Leenda - http://asleenda.blogspot.com
Ciknaa - http://www.wifewillbe.blogspot.com/
Ros Anis - http://dnatembamtomey.blogspot.com/
Achiek Anis - http://www.mamiairis.blogspot.com/
Mimi - http://www.cikpuanmimi.blogspot.com/
Mai - http://www.mylifesstoryblog.blogspot.com/
Anez - http://www.sweetlikewhat.blogspot.com/
Nadt - http://sayepunyebelog.blogspot.com/
Cik Nad - http://www.nadiah245.blogspot.com/
Pizah - http://fizmi.blogspot.com
Zarihan - http://sweetpea-pumpkin.blogspot.com/
Safura - http://safurara.com

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

May 15, 2015

Brownie Kedut² Sedap & Lazat

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Yatie jarang sekali makan brownie. Apatah lagi nak buat brownie sendiri. Hihi. Yatie gunakan kuasa hujung jari telunjuk sepenuhnya. Tambahan pula dari sehari ke sehari, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun; tak beli-beli lagi oven. Haha.

Setelah sekian lama tengok kawan-kawan upload makan Brownies yang diberi nama "kedut-kedut" ni, akhirnya berjaya juga Yatie dapatkannya. Kebetulan suami hantar album dan bingkai gambar kat client di JKR, KL maka Yatie ambil peluang untuk terus ke Sentul. 


Alkisahnya, nak balik ke Cheras jalan sesak oi. Nasib baik kami suami isteri kerja kat Cheras, kalau tengah-tengah KL memang merana nak balik kerja naik kereta. Hoho. Jadi, kami makan brownies tu dalam kereta. Subhanallah sedap. Nikmatnya. Tak tergambar dengan kata-kata apatah lagi yang makannya si mak buyung yang dah teringin lama. Hihi.

Buat korang yang berada di sekitar KL/Selangor, boleh hubungi Kak Aliah untuk menikmati kelazatan Brownies Kedut-Kedut ni. Yatie jamin korang pasti tak akan menyesal sebab brownie ni memang sedap! Hehehe.

Dan Kak Aliah bukan setakat buat Brownie Kedut-Kedut tapi juga Kek Pisang Cheese dan lain-lain. Kak Aliah juga buka peluang untuk kita buat amal jariah dengan bersedekah melalui dia seperti untuk projek berbuka puasa, projek tahlil dan projek gelandangan. Bagaimana?

Hubungi Kak Aliah sekarang! ;)

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

May 8, 2015

D'Laila Mee Udang | Kari Telur Mayong

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Pejam celik dah bertemu semula dengan hari Jumaat dah kita. Salam Jumaat semua.

Korang pernah dengar telur mayong? Mayong tu dah tentu sejenis ikan. Hehe. Yatie kalau tanya rupa ikan, minta maaf memang tak tahu langsung. Hihi. Tapi bila tengok gambar telur ikan mayong. Serius, menggoda! Yatie dah lama tak makan telur besar² macam tu. Dulu kalau tak silap masa bapak masih lagi seorang nelayan, Yatie selalu juga dapat makan telur ikan besar macam tu. Hehe.

Kisahnya, pertengahan April lepas kami ke Nilai semata-mata nak makan telur mayong ni la. Lokasinya di MMA Santai Corner dan kedainya bernama D'Laila Mee Udang.

MMA Santai Corner
Dalam MMA Santai Corner ada banyak kedai. Kalau salah kedai, tak dapatlah merasa makan telur mayong. Hihi. Jadi, pastikan korang ke D'Laila Mee Udang tau!

Kari Telur Mayong
Inilah dia menu utama; Kari Telur Mayong. Nikmat oi! Terbayang-bayang pula. Aduh! Huhu. Ada 3 pilihan cara masakan telur mayong ni iaitu; kari, lemak cili api dan asam pedas. InshaAllah ada rezeki nak cuba yang asam pedas pula. Hehe. Nyum! 

Pucuk Ubi + Daging Masak Lemak Cili Api
Tudia menu tambahan. Sebenarnya, nak yang pucuk ubi masak tempoyak tu. Tapi sebab tak tahu nama, sesedap rasa je cakap maka dapatlah pucuk ubi + daging masak lemak. Pedasnya?! Dah kata masak lemak cili api kan. Berapi.. hihi.

Bubur Berlauk
Dan seterusnya Bubur Berlauk untuk si kakak lah. Bubur Berlauk merupakan menu baru di D'Laila Mee Udang ni. Banyak pilihan lauk yang bisa membangkitkan selera anda. Kak Mas cakap rebung sedap tapi orang mengandung tak boleh makan (errrr.. tapi kan malam tadi Yatie beria makan rebung. huhu.)

Makan di D'Laila Mee Udang
Tengoklah set nasi tu siap sambal, salad dan telur masin. Yatie jamin korang akan puas hati. Sedap pun sedap. Harga pastinya berpatutan walaupun sekali tengok lauk pauk D'Laila Mee Udang adalah 'rare'. Hehe.

Menu Selingan; ABC
Haaaa. Ini menu selingan. ABC yang juga sedap di MMA. Tak jauh dari D'Laila Mee Udang. Malam tu suami ada order sate juga. Tapi, tak ambil gambar. Hehehe. Bak kata orang 'balas dendam' sungguh bila dapat ke Nilai. Haha. Nak repeat juga lagi nanti sebab nak menikmati sendiri Mee Udang kegemaran ramai tu.

Pemilik D'Laila Mee Udang aktif di FB tau. Jadi, korang boleh ke D'Laila Suppower untuk update terkini menu istimewa dari D'Laila Mee Udang. Sekarang kan semuanya di hujung jari. ;)

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

May 7, 2015

ZIKRA 2015 #3 Pusat Jagaan Warga Emas | KBBA

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Semoga semua yang singgah di 'teratak' Yatie dilimpahkan dengan kesihatan yang baik dan rezeki yang berlipat ganda. Yatie dan anak diuji dengan nikmat kesihatan lebih kurang seminggu. Alhamdulillah kedua-dua kami beransur sihat. Syukur.


Sebelum daya ingatan semakin susut, Yatie nak berkongsi pengalaman yang terakhir semasa program ZIKRA 2015 bersama Lembaga Zakat Selangor di lokasi yang terakhir iaitu di Pusat Jagaan Warga Emaz Zakat Selangor; Bait Al-Mawaddah.



Ini merupakan satu lagi inisiatif LZS menyantuni warga emas dalam kalangan asnaf fakir dan miskin di Selangor. Ia terletak di Jalan Kebun, Shah Alam, Pusat Jagaan Warga Emas Zakat Selangor yang dikenali sebagai Baitul Mawaddah (Bait Al-Mawaddah) yang bermaksud Rumah Kasih Sayang. Pusat Jagaan ini mula beroperasi pada bulan Ogos 2014, dan kini menempatkan seramai 28 orang warga emas.



Keadaan ruang sekitar, pintu-pintu bilik yang dihias dan bilik demo untuk para pelawat melihat keadaan bilik sebenar. Terus terang, Yatie rasa macam cerianya masuk pusat jagaan ni dengan perhiasan yang comel belaka dan kemas. Bilik-bilik pun kemas. Tapi kan, sebak rasanya bila lihat nama dekat pintu tu. Huhu.


Semasa kami sampai, warga emas ini berkumpul di ruang makan untuk makan tengahari. Sebak sayu rasa di hati bila melihat satu persatu wajah dekat situ. Jauh dalam hati Yatie, Yatie doakan semoga yang mana ada anak walaupun tak mampu nak bawa mak atau ayah balik rumah sendiri untuk dijaga tapi semoga mereka melawat mak atau ayah dengan kerap. Allahhu. Mesti mereka sunyi dan sedih kan?



Atas sebab itu LZS ada buat aktiviti untuk mereka juga. Bukan sekadar makan tidur sahaja. Aktiviti-aktiviti ini dapat menghiburkan mereka, dan sudah tentu dapat mengelakkan diri mereka dari dihambat rasa bosan dan sunyi selain dari mengaktifkan motor skill. 

-------------------------------------------------------------------

Akhir sekali kami ke Maahad Intergrasi Tahfiz Sains & Teknologi KLang (SM Tahfiz Sains, Klang). Kami solat dan makan tengahari disana. Besarkan sekolah? Semoga anak-anak Yatie nanti bersekolah di Tahfiz Sains juga. 


Oh ye. Berkesempatan juga kami menyaksikan Halakah daripada pelajar.


Dan disinilah berakhirnya program ZIKRA Jelajah Kasih Bersama Asnaf 2015 yang diakhiri denganucapan oleh Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Haji Mohd Hussin Ali dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Dato' Haji Haris Kasim.

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dengan cuaca yang baik. Syukur. Dan secara peribadi, sekali lagi Yatie katakan ini merupakan pengalaman paling berharga dan terindah sepanjang Yatie berblog. Terima kasih Lembaga Zakat Selangor dan juga Kelab Blogger Ben Ashaari atas peluang keemasan ini. Semoga segala urusan kita semua dipermudahkan dan di dalam rahmat Allah SWT. 

Dan buat kalian yang bekerja di sekitar Selangor, semoga kalian tidak lagi ragu-ragu untuk mengeluarkan zakat kerana dari program sebegini kita dah tahu ke mana perginya wang zakat kalian.

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

Blog design by Rainy Day