Tuesday, March 31, 2015

Restoran Steamboat Pilihan Yang Marvelous!

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Bila sebut steamboat, Yatie akan fikir makan malam. Sebab kebiasaannya kita makan steamboat pada waktu malam. Bila dapat tahu yang ada menu steamboat sebagai salah satu pilihan menu sarapan pagi, Yatie tanya diri sendiri. Hari ini je ke atau memang ada menu steamboat dari pagi ke malam? HewHewHew.

Restoran Lagenda Maharaja Steamboat
Itulah istimewanya Restoran Lagenda Maharaja Steamboat di Selayang. 15 Mac yang lalu, kami anak beranak ke restoran ini dengan berpandukan Waze. Waze sesungguhnya banyak membantu kami sepanjang setahun lebih dah duduk kat KL. Set sahaja lokasi. InsyaAllah sampai. Kali ini kami set ke Stadium Selayang yang mana lokasi restoran ini berhampiran dengan stadium. 

Restoran ini menyediakan menu steamboat dari jam 8 pagi sehingga 3 malam dengan pakej yang berbeza-beza. Kalau tiba-tiba isteri mengidam nak makan steamboat pagi-pagi, suami dah tak perlu risau sebab ia tersedia di Restoran Lagenda Maharaja Steamboat. InsyaAllah anak dalam perut melompat kegirangan. Ewah! Hehehe.

 

Konsep Buffet
Restoran ini berkonsepkan buffet. Tapi ingat bukan bermakna buffet tu kita boleh membuat pembaziran. Silalah ambil makanan dalam kuantiti yang sesuai dengan kapasiti perut korang. Nampak tak Sis Nina yang tengah ambil asam pedas tu? Hehehe. Asam pedas ni makan dengan lempeng. Sedapnya! Teringat-ingat pulak. 

Roti Bakar
Roti bakar ini pula merupakan menu kegemaran ramai. Korang mesti cuba! Jangan tak cuba. 


Sup pun ada. Kawan-kawan semua cakap sedap pekat ummph! Yatie tak mampu nak rasa semua. Perut memang tengah buncit tapi kapasiti kecik je. Hehe.


Menu masakan panas pun ada. Nasi goreng. Mi goreng. Keuteow goreng. 

Aneka fishball dan mee
seafood
Haaaa. Mesti korang menanti yang ini kan? Hihihi. Inilah pilihan untuk steamboat dan juga grill. Oh ye. Grill hanya pada waktu malam tau. Sarapan pagi dan makan tengahari tak ada grill. Tapi ada yang lain. Jap lagi Yatie bagitahu. Tengok dulu gambar steamboat dan grill yang menyelerakan ini. Hehe.


Waduh! Tergugat nafsu makan Yatie tengok gambar ni. Nasib baik tak mengidam nak makan lagi. Haha. Kalau tidak, dah kena set waze pergi Selayang malam ni. Haha. Yatie suka tomyam dia. Arissa suka sup dia. Arissa hirup sup je. Isi-isi semua tak makan.

 

Haaa. Yatie sertakan dekat sini menu yang ada dekat Restoran Lagenda Maharaja Steamboat untuk memudahkan korang. Haaa.. Ini pula menu makan tengahari yang ohsem!

Nasi Kuning
Kari Ikan Sembilang
Asam Pedas Ikan Kembong
Korang bayangkan makan nasi kuning dengan asam pedas ikan kembong/kari ikan sembilang waktu tengahari. Perghhhh! (Dah tak mau bayang lebih-lebih. Hehe.)


Sebelum balik, kami ternampak kelibat artis yang tengah duduk ni. Yatie tak ingat pula apa namanya. Tapi katanya dia memang pelanggan setia restoran ni. Masa ni dia makan roti bakar yang sedap itu. Hehe. Thumbs up gitu!


Haaa. Inilah Pak Din! Pak Din pemilik Restoran Lagenda Maharaja Steamboat, Selayang. 


Last but not least, inilah kawan-kawan yang Yatie selit dekat atas tadi. Inilah 'keluarga' baru Yatie. Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA). Hari itu juga merupakan pertama kalinya Yatie bertemu dengan semua blogger yang WOW semuanya. 

Recommended tak? Haaaa. Of course Yatie recommend korang semua untuk datang. Makanannya sedap belaka dan beraneka. Harga pun berpatutan. Ini alamat restoran untuk korang;

Restoran Lagenda Maharaja Steamboat
Lot 6 Jalan 2/10,Dataran Templer,Bandar Baru Selayang,
68100 Batu Caves,Selangor.
03-61386664

Nak tahu lebih lanjut korang terjah laman sosial restoran ni ok!
Instagram: Maharaja Steamboat

Ada beberapa perkara yang Yatie rasa Pak Din perlu ambil perhatian;
  • Restoran ini perlu disediakan dengan industrial fan dekat luar bagi memberikan keselesaan pelanggan yang makan di luar restoran. Mandi peluh juga tempoh hari. Huhu.
  • Sos untuk steamboat dan grill perlu lebih pelbagai.
  • Dapur steamboat perlu mencukupi supaya tak ada istilah 'que' terutamanya bila ada ramai yang datang pada satu masa.
  • 'Bekas' air juga sebaiknya diletakkan di ruang buffet yang lain supaya lebih teratur. 
Nak tengok lagi gambar hari tu, kat SINI. ;)

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!
Read more>>>

Monday, March 30, 2015

Trick Art Museum, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim. 

Assalammualaikum. Hai.

Yatie nak sambung cerita basi cuti CNY tempoh hari. Hehe. Dah puas naik Giant Ferris Wheel dan tengok lampu semua, kami terus ke Trick Art Museum. Sedih! Puteri hati kami tu penakut orangnya. Masuk je terus nangis. Sabar je lah. Dah swap kad, takkan nak terus keluar. Huhu. Bertabahlah anakanda ikut mak ayah. Mak ayah pun kena bertabah sebab tak mendalami perjalanan dalam Trick Art Museum. Ecececece! 

Again! Let the pictures talk by themselves! ;)






















Nampak tak muka kakak yang cuak itu? Haha. Entahlah si kakak ni. Penakutnya macam merepek sikit. Gambar besar macam ni pun takut. Oh ye satu lagi tabiat si kakak sekarang. Paksa ambil gambar dia tapi dia tak nak tengok kamera. Rasa nak gigit-gigit je. Hihihi.

Sekarang, Trick Art Museum dah ada di tempat lain. Yatie je yang lambat. Haha. But better late than never. Ceh! HewHewHew. Kalau kakak tak takut dan tak ada pe'el ambil gambar tak nak pandang kamera; it'll be much more fun. InsyaAllah. Sekian sudah kisah cuti CNY yang tak kemana. Hehe.

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!
Read more>>>

Friday, March 27, 2015

Re-Think, Re-Calculate, Re-Schedule

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Isu GST di kalangan mak-mak ni memang tak akan habis. Kenapa? Sebab memikirkan susu anak, diapers anak, makan pakai anak. Huhu. Semua fikir tentang anak, masa depan anak. Haih la.

Tapi walau macam mana pening, risau dan gundah gulananya diri ini; realiti yang sedang menghampiri ialah kos sara hidup semakin meningkat hari-hari. Still, kita perlu membeli barang-barang anak. Still, kita perlu menyediakan makanan anak-anak. Still, kita perlu sekolahkan anak-anak. Still, kita perlu menyimpan untuk masa depan anak-anak.

Life must go on kata orang. Walaupun tidaklah begitu redha tapi kena terima seadanya. Kita tak boleh nak ubah dunia sekeliling kita. Tapi kita kena ubah diri kita sendiri. Itu yang 'Re-Think, Re-Calculate, Re-Schedule'. Sukar sebenarnya untuk kita buat keputusan tapi it is for our own good sake. InsyaAllah akan dipermudahkan oleh Nya.

Ada beberapa perkara yang Yatie buat untuk berdepan dengan fakta ini. Beberapa keputusan perlu dibuat untuk balance kan masa depan dengan masa kini. InsyaAllah adik Arissa akan bersama kami dalam bulan Julai nanti dan semua perancangan baru ini adalah mengambil kira beliau juga nanti (amboi kemain menendang dalam perut mak ye. hehe.)

Setiap anak itu pasti ada rezekinya tapi rezeki itu tidak akan bergolek. Perancangan rapi perlu diatur untuk masa depan. Semoga Allah rahmati. Apa yang pasti, diri ini akan terus berusaha memberi dan menyediakan yang terbaik untuk anak-anak. Bukanlah nak memewahkan anak-anak tapi cukup sekadar bila mereka mahu atau perlu, dan kami mampu. 

WAHM masih terpahat di hati tetapi bukan untuk tempoh terdekat ini. Semoga Allah perkenan. Semoga juga dkurniakan kesihatan yang berpanjangan. InsyaAllah, jika diizinkannya masa itu Yatie dah menjadi seorang peniaga yang berjaya. Seorang surirumah yang sekurang-kurangnya ada income seperti Yatie makan gaji sekarang supaya Yatie masih boleh hulur pada mak ayah, bantu suami dalam memberikan yang terbaik untuk anak-anak.

Oklah, terluah juga segala yang terpendam sejak berdepan dengan isu GST. Haha. Lapang dada rasanya. Geli! Haha. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua dunia dan akhirat. Allahhummaamiin.


Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!
Read more>>>

Thursday, March 26, 2015

I-City, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Cuti CNY tempoh hari kami bertapa di KL je. Tak balik sebab dah membayangkan jem. Huhu. Alhamdulillah syukur sangat sebab tak balik. Baca status masing-masing memang hazabedah berdepan dengan kesesakan lalu lintas. Tak kira ke utara ke selatan ke timur ke. Kami yang dekat KL pula walaweh seronok sebab jalan tak sesak. Haha. Rajin atau malas je nak keluar rumah. Kami? Malas. HewHewHew. Rajinkan diri aje ke I-City. 

Best ke I-City? Yatie suka tengok lampu-lampu tu je. Games yang ada Yatie memang tak berapa minat main. Yatie more to indoor activities sebenarnya. Untuk anak pun kalau dah besar, ok. Tapi untuk Arissa, Yatie tak yakin lagi nak lepaskan dia seorang walaupun orang lain macam ok je ni games untuk anak-anak sebaya Arissa tapi selagi Yatie or suami tak boleh stay besides her, sorry wahai anak. Mak will never let you go. Mak paranoid kekdahnya.

Seperti biasa, of course Yatie akan tepek gambar. Kata suami photographer. Haha. Tak lah. Apa guna beli kamera kalau tak pakai. Kannn? HewHewHew. Alasan! =P

Kak Long Nur Arissa Batriesya
(alahai sedih pula tengok muka bakal kakak ni)
Kami gerak dari rumah lepas Asar sebelum Maghrib. Hihi. Niat Maghrib dekat I-City atau nearest. Konon nak makan area berdekatan tapi sebab macam dah lambat kami terus masuk I-City. Kenapa rasa dah lambat? Sebab kereta dah berpusu-pusu masuk kot. Huhu. Parking siap semua, solat Maghrib dulu.
mak tu amik gambar si ayah yang amik gambar isteri dengan anak ni. hihi.
sebelum explore, makan dulu.
ohhh..chicken rice shopp..
=P
perut mak tu nampak jelas kan. huhuhuhu.
 


Masa ni kami nak cari dekat mana nak beli kad games tu. Huhu. Tapi lepak-lepak sekejap dekat area Ferris Wheel. Arissa memang nak naik benda alah tu. Suami Yatie tak nak. Yatie confident je tak ada masalah nak naik. Ececece! Haha. Then, suami pergi la beli kad tu. Hoho.





Sekitar Giant Ferris Wheel, I-City. Sementara suami menanti kami menikmati keindahan I-City kononnya. Hihihihi.




Yatie kan. Hahaha. Tiba-tiba je jadi gayat duduk kat atas tu. Gayat mengalahkan naik aeroplane wa cakap lu! Huhu. Arissa? Dia la yang buat iols gerak. Nak duduk dengan Yatie la nak duduk depan Yatie la nak berdiri kat atas kerusi nak tengok kat luar la. Huhuhu. Terasa macam lambatnya benda ni gerak. Orang takut! Haha. Tau apa dalam fikiran? Macam kot elektrik tak ada ke, atau skru tanggal ke. Pfffttt! (ni mesti sindrom ngandung gemuruh lebih. hahahha. =P)



Ayuh teruskan perjalanan! Hehe.







Lepas tu kitorang terus pergi dekat area City of Digital Lights. Yatie suka. Hehe. Sebab cantik lampunya semua. Ada beberapa games dekat situ tapi tak sesuai untuk Arissa. Spacewalk tu pun Arissa tak layak tau sebab dia baru 90+cm. Minimum ketinggian boleh naik dalam 120cm macam tu kalau tak silap. Tapi still Yatie puas hati sebab boleh nikmati keindahan lampu-lampu yang cantik. Ewah! 







Dancing Water kot namanya ni. Hehe. Arissa takut. Sebab tiba-tiba je ada muzik air terus memancut kan. HewHewHew. Tapi, mak suka. Cantttikkk. Eh mak ni memang over tau. Hahaha. 

Space Walk yang kami tak layak naik. Hehe.



Another pintu keluar City of Digital Light. Kami teruskan pula perjalanan ke area Fun World. Tapi tak berapa nak fun lah bagi Yatie. Kalau anak dalam usia 9 - 12 tahun macam tu seronoklah anak-anak. Hehe. Arissa tu seronok juga tapi seronok budak umur 3 tahun la. Haha.



Agak-agak kitorang nak menghala ke mana? Hehehe.


Sempat juga berkawan. Apa tah yang dorang sembang. Huhuhu.
tak masuk red carpet amik gambo kaki pun boleh. hahahahaha.
till we meet again next entry. hahahaha.
Yatie memang dah lama nak pergi ke sini tapi tak berkesempatan. Akhirnya berkesempatan overall Yatie berpuas hati. Cuma.. Yatie harap diorang besarkanlah surau tu. Huhuhu. Kecil. Sesak sangat. Beratur pun tak lepas. Sedih. Tempat permainan yang besar, luas, high class tapi surau kecil. Dan toilet juga macam tak berjaga. I-City kena ambil perhatian untuk dua benda ini.

Dari segi penggunaan kad I-Card tu pun Yatie rasa better diorang clearkan awal-awal kepada pengunjung atau terang-terang bagitau dekat pintu masuk. Beli air pun kena guna kad tau. Kebetulan ada seorang pengunjung beli air dah terpinga-pinga. Dia tak ada kad. Suami tolong swap kad kami. Bukan apa, tak semua orang datang untuk main kan. Maybe diorang datang untuk menikmati lampu-lampu sahaja. Dan Yatie kurang pasti kalau dekat bahagian luar ada orang jual air atau tidak. Yatie cuma perasan ramai jual mainan lampu-lampu.

Ada yang komen tentang price macam contohnya masuk Giant Ferris Wheel tu. Yatie bukan orang kaya pun. Huhu. Tapi bila kita decide nak pergi tempat macam tu, kena faham price tak sama dengan funfair biasa. Maksudnya, I-City kan memang salah satu tempat tumpuan / destinasi pelancongan jadi memang kita akan pay more. Bagi Yatie, itu normal. Kena faham. Kena sedia. Ini opinion Yatie je. 

Oklah. Till we meet again! ;)
Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!
Read more>>>
"Ya Allah, peliharalah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina, dan sihatkanlah mereka. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, jadikankah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Amin.

Iklaneka

Popular Posts

Copyright © Kalam D'Yatie Designed by azhafizah.com