November 26, 2015

Kenapa MaMak Kerja Banyak-Banyak?

Assalammualaikum korang! Dah Khamis dah kan. Esok Jumaat pula. Sekejap rasanya masa berlalu sekarang. Salah satu tanda akhir zaman bila waktu berlalu dengan cepat. Kan? Banyak lagi yang compang camping khilaf diri ni. Huuu.

Semalam, masa kitorang dalam perjalanan nak hantar Arissa ke taska dia tanya, "kenapa mamak kena kerja banyak-banyak?" Maksud si Arissa yang berusia 3 tahun 10 bulan tu ialah kenapa mak kena pergi kerja hari-hari. Hihi. Jawapan Yatie simple je kat dia. "Mamak kena la pergi kerja sebab nak cari duit untuk kakak dan adik". Dan dia pun jawab, "Ohhh. Nanti mamak bayar duit kat cikgu Ca?" 

Yatie iya kan tanpa penjelasan panjang lebar sebab dah nak sampai sekolah pun. Yatie selalu je sembang dengan dia kenapa Yatie kena kerja. Biasanya Yatie akan cakap, "mak kena kerja sama-sama tolong ayah, nak bagi nenek kat Sarawak, nak bagi duit sekolah kakak, nak beli mainan kalau kakak nak, nak beli makan apa kakak nak.. macam-macam lagi lah." Dan dia selalunya akan jawab, "ohh nanti kita beli menan telo tu lagi kan?"

Huhuhu. Apa aje lah budak kecik mengerti. At last dia nak Kinder Joy. Haha. Bergelar SAHM/WAHM adalah satu position yang Yatie idamkan. InshaAllah jika Allah perkenan dapatlah pegang jawatan tu kan. Cuma sekarang Yatie bersyukur juga sebab Yatie bekerja Yatie dapat menjadi asbab pendapatan orang kain untuk jaga Aflah. Bagi Yatie, ikhlas kita bekerja - ikhlas kita memberi pada yang menjaga anak kita - inshaAllah dipermudahkan. Tawakal.

Yatie yakin anak-anak akan mengerti. Mungkin nanti Arissa dan Aflah boleh baca blog mak ni. Arissa dan Aflah pasti faham kenapa mak bekerja. Semakin dewasa Arissa dan Aflah, semakin luas pemandangan serta pengalaman kalian. Mak sanggup berkorban untuk anak-anak mak. Bukan nak mewahkan tapi cukup makan, minum serta pakai tanpa perlu catu dan ada insurans juga simpanan. InshaAllah.

Panjang lebar ceritanya kan. Walhal nak cerita pasal soalan Arissa je yang menandakan dah besar anak ku itu. Kalau la masih ulang alik macam dulu mesti dia tanya, "kenapa mamak keje jauh". Huhu.

Anak solehah bijak pandai itu. Nur Arissa Batriesya. Katanya semalam,
"Jom mamak amik gambar macam ni!"
HAHA

No comments

Post a Comment

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day