Pages

Oct 28, 2015

NAD Dah Botak


Assalammualaikum. Hai. Dah lebih 3 bulan usia Nur Aflah Dayyina, baru semalam dia cukur rambut. Tak ada siapa yang reti dan berani nak buat kekdahnya. Tapi, Sabtu lepas kami tekad buat juga. Tak boleh biar lagi. Panas. Ruam. Dia garu². Kesian, tak selesa. Huuu.

Boleh tahan bertungkus-lumus juga la nak menjayakan misi cukur rambut. Haha. Aflah jenis yang sensitif. Tidur pun nak bedung kan. Jadi, tak ada harapan la nak cukur dengan tenang dia tidur. Berpeluh² mak ayah. Rambut dah la tebal. Hoho.

Proses Cukur Rambut
Behind the scene. Si kakak yang ambil gambar. Faham²lah ye kualitinya bagaimana. Bolehlah kakak. Hihi. Arissa lah yang paling marah bila adik dah botak. Haha.

Adik Dah Botak
Tengok. Adik nangis. Rimas kot. Ayah pulak cukur sampai licin. Haha. Guna shave janggut ayah. Mak ngeri² dengar bunyi. Rupanya tak rasa apa. Haha.

Kakak & Adik Botak Heeee.
Kata kakak, "sian adik.. dah tak ade rambut.. ayah la ni kan?" Bila Yatie tanya kakak nak macam adik? Dia jerit. "Tak nakkkk". Haha. Katanya dia puteri. Puteri kenalah ada rambut kan. Ok, fine! Hihi. Lega tengok adik dah botak. Ruam pun acah² je timbul. Tambah pula sekarang hujan dah mula turun. Sejuk, Alhamdulillah. Tapi, bila adik botak lagi geram.kitorang tengok. Gggrrrr.

Oct 23, 2015

Besar Pengorbanan Nak Full BF


Besar Pengorbanan Nak Full BF | Assalammualaikum. Hai. Walaupun anak dah dua, ini pengalaman pertama nak full bf anak. Alhamdulillah, dah 3 bulan 2 minggu usia Nur Aflah Dayyina. DiizinkanNya untuk full bf sehingga hari ini. Dah cakap pengalaman pertama kan, jadi baru tahu besarnya pengorbanan mak² berkerjaya dalam usaha untuk menjayakan misi full bf untuk anak. Huhu.

Rutin harian Yatie sekarang dah tentu diisi dengan sesi mengepam. Kadang² tak sempat nak ke ruang solat, Yatie pam dalam bilik je. Apa susah? Nursing cover kan ada. Tapi, kalau ada yang nak jumpa cepat² off pam. Di office Yatie set at least 3 kali sesi. InshaAllah setiap hari dapat bawa balik dalam lingkungan 25 - 35 oz. Alhamdulillah syukur dengan rezeki Allah bagi. Tidur pun tak berapa lena walaupun ada juga la lena sungguh. Sedar² haaa..

Balik rumah jumlah sesi mengepam adalah mengikut kehendak Aflah. Kalau tiba² dia nak DF, kurang mengepam. Jika sebaliknya, pam selagi boleh. Hehe. Aflah ikut selera dia. Tak menentu. Kalau dia kata nak df, sua la botol memang tak la dia layan. Begitulah sebaliknya. Tak kisah la walau macam mana cara sekalipun. Yang penting dia menyusu.

Hasil 2 hari 2 malam

Minggu lepas Yatie bengkel di Sungkai. Bila bengkel ni busy la kan. Masa terhad. Kalau hari² biasa pun letih, apatah lagi di bengkel. Sangat letih. Terkejar² dengan masa yang terhad. Itupun ada juga yang tak sempat. Kalau waktu makan tengahari, orang lain sempat tidur; Yatie sempat pam. Kalau waktu petang, orang lain sempat riadah; Yatie sempat pam dan baring sekejap. Kalau lepas bengkel malam, orang lain terus rehat tengok tv; Yatie pam dulu. Itu belum lagi bangun paling kurang dua kali untuk pam. Fuhhh!

Serius Yatie kagum dekat para mak bekerja yang dapat full bf sehingga dua tahun. Semoga juga Yatie boleh sekuat itu. Kalau ikut rasa letih... huuu. Bisa give up weh! Sekarang dah berapa orang tegur Yatie kurus, cengkung, pucat dan mata panda. Hoho. Part pucat tu memang rupa itu. Tak tahu nak buat macam mana. Dah kulit memang cerah pucat. Huu. Ececece. Bajet putih. Haha. Kurus? Sebab tu tak berapa minat sebab muka auto cengkung. Haaa. Mata panda? Wajib kot. Haha.

Apa pun. STAY STRONG YATIE! Hehe.

Oct 17, 2015

Kakak Penyayang & Bertanggungjawab

Kakak Penyayang & Bertanggungjawab | Assalammualaikum. Hai. Yatie masih lagi di Sungkai. Rindu sangat dekat anak-anak tercinta. Huhu. Dekat suami pun. Hehe. 

Masih segar dalam ingatan akan reaksi Arissa pada kali pertama dia jumpa adik di hospital. Terpancar jelas keterujaan di wajah dia. Tahu tak dia cakap adik dia tu anak doktor, ambil kat klinik. Haha. Sebab bila mak dia pergi hospital, alih-alih ada adik kat sebelah. Tu yang boleh buat kesimpulan macam tu. Apa-apa aje lah nak! Haha.

Masa mengandung, Arissa memang cakap tak nak adik. Bila Yatie pegang anak kawan-kawan dia memang cemburu sangat. Tak bagi langsung nak pegang. Huhu. Alhamdulillah bila dah ada adik dia ok je dia. Malah nampak sangat dia sayang adik nan seorang. Syukur. Dah 3 bulan usia adik, tak ada sekali pun dia nak jentik ke nak pukul ke. Malah nak kasar sikit pun tak boleh. Cium adik pun dengan penuh lemah lembut. 

Paling kuat pun dia picit pipi adik dengan ibu jari dan telunjuk sambil cakap 'eee..geramnyee..' Tak pun dia pici kaki adik sambil cakap 'eee.. domoknyeee..' Nak masuk bilik pun adik tak boleh tinggal. Ulang kali tanya, 'adik.. adik..' Kadang-kadang saja ngusik biar adik kat luar. Dia punya nangis? Serupa kena cubit. Itulah yang adiknya pun lebih kurang gitu je kalau nangis. Huuuu.

Bila adik nangis dia ada kat sebelah, dia akan cakap 'adik.. jangan la nangis.. kakak ada ni..' Sweet sangat! Walhal cakap je, tengok adik pun tidak. Haha. Dan bila adik nangis masa Yatie tengah siapkan lepas mandi, kakak yang main peranan sebagai penghibur bawa toys lampu depan adik sambil goyang inul. Hoho. Pagi-pagi kalau kami tengah bersiap dan si adik bangun tidur nak susu, dapat juga berharap dengan dia pegang botol adik. 

Banyak sangat dah Arissa boleh buat. Kadang-kadang dia ada juga buat hal. Tapi seringkali juga dia kena marah terutamanya bila dia nak sesuatu masa adik tengah nangis ke, meragam ke atau masa adik tidur tiba-tiba dia buat bising. Haaaa. Mak nya garang. Memang selalu juga la Arissa kena marah. Ada satu malam tu kebetulan si adik meragam. Sungguh-sungguh Arissa buat apa yang Yatie suruh. Lepas tu dia terus baring peluk bantal renung Yatie.

Si Cantik Mak Ayah

Allah.. Masa tu sedih sangat. Yatie tengok dia jugak. Lama. Lepas tu tiba-tiba dia mengukir senyum. Nangis terus Yatie. Panggil dia, peluk dia, cium ubun-ubun dia. Sobs! Tulis ni pun nangis tau. Ada juga kadang-kadang tangan ni cepat je sampai kat dia, dia mesti tengok je muka Yatie sambil kerut dahi. Bila dah lepas tu baru rasa kesal sebab bengong sangat. Apalah budak umur 3 tahun setengah tu tahu, kan. 

Tapi kan, tanya la banyak kali mak jahat ke tidak. Dia akan jawab tak. Kalau tanya mak suka marah tak. Dia jawab, ' tak.. tapi.. tapi.. tapi.. ma-mak marah suruh tidur je..' Haha. Nampak benar dia tu susah sangat nak tidur awal kan. Tu yang kena marah. Huhu. Tidur sekarang dia sebelah ayah, sebelah adik. Benteng, bantal. Selagi Yatie tak masuk bilik sekali dengan adik, jangan harap dia nak tidur. Macam-macam alasan dia nak pergi keluar.

Sekarang dia dah boleh bawa beg sekolah dia sendiri. Tak macam sebelum ni beg sekolah dia bertuah sangat dia nak galas sendiri. Bersyukur sangatlah kan sebab sekarang ada banyak beg dah kena bawa. Beg pam, beg adik. Handbag mak, beg ayah lagi. Haaa. Nak dukung adik lagi. Al-maklum rumah empatbelastingkat. Haha. 

Eh banyak lagi sebenarnya kalau nak cerita tentang kakak, Nantilah Yatie cerita tentang perkembangan dia pula. Hehe. Milestone adik yang 2 bulan pun tak cerita lagi kat sini. Lupa. Haha. Apa pun bagi Yatie semua ni dah Allah aturkan. Cantik. Dan sesungguhnya aku bersyukur. Betul. Rezeki, jodoh, ajal - tidak akan cepat atau terlambat walau satu saat.


Oct 15, 2015

Rindu Anak²

Rindu Anak-Anak | Assalammualaikum. Hai. Heeee. Comel je rasa diri ini setiap kali sebut anak-anak. Hihi. Alhamdulillah. Di usia 29 tahun dipinjamkan dua puteri yang comel. Kadang² rasa macam caya tak caya je dah tukar status 'mak bekerjaya anak dua'. Wahhh gitu!

ILSM, Sungkai

Hari ni Yatie ada bengkel di Institut Latihan Statistik Malaysia, Sungkai. Anak² dan suami duduk Ipoh tumpang rumah mak ayah. Bukan tak nak bawa sekali tapi sebab ini bukan kursus biasa atau retreat tahunan. Yatie kena fokus. Dan Yatie takut pula kalau suami tak boleh handle. Haaa. Dekat rumah mak at least ada mak nak tolong tengok²kan sekali.

Ini kali pertama berjauh dengan Aflah. Arissa pun dah lama juga tak berjauh dengan Yatie. Tadi, membuak² rasa rindu walaupun belum lapan jam berjauhan. Kenapa nak sebut lapan jam? Sebab kan dah biasa office hour lapan hingga sepuluh jam. Cuma hari ni dah tau kena bermalam kan. Rindunya alahai. Rindu nak gaduh² dengan si kakak. Rindu dengan bau masam² adik.

Buah Hati Mak Ayah
Tapi, orang kata jangan dikenang sangat nanti si anak tu mengenang juga dan itulah punca anak ni boleh meragam. Wallahhualam. InshaAllah Aflah dan Arissa baik² aje tak meragam. Huwaaa! Rindunya! Malam ni ada kelas sampai pukul 10. Kalau tak.. lepas kelas nak je Yatie balik Ipoh. Ulang alik. Oh ye! Kali pertama tau Yatie drive jauh kat Semenanjung ni. Itupun jenuh nak pujuk suami. Ikutkan dia nak hantar nak ambil. Huhu. Ada sebabnya. Bukan saja². Pesediaan kata orang. Apa pun doakan yang baik² aje. Tak gitu?

Oct 14, 2015

Rindu Rumah Yang Luas

Rindu Rumah Yang Luas | Assalammualaikum. Hai. Bukanlah bermaksud tidak bersyukur dah ada tempat berlindung. Bersyukur sangat². Tapi bila nak kemas rumah rasa macam tak tahu nak selit mana, masa tu la rindu rumah yang luas. Rindu juga rumah sendiri sebenarnya. Huhu.

Bila dah beranak dua, bagi Yatie secara peribadinya Yatie perlu rumah yang lebih luas. Rumah sewa kami sekarang comel. Tingkat empat belas pula. Hehe. Ruang memang terhad. Kalau berhajat nak simpan barang² 'antik', baik lupakan saja. Haha. Sekarang kalau rasa dah tak guna, buang atau bagi kat orang. Semak.

Ada yang mencadangkan supaya jual rumah Ipoh dan beli rumah di KL. Uhuk. Tersedak² tau Yatie dengar. Haha. Walaupun jual, Yatie rasa belum mampu. Rumah comel Yatie sewa ni pun lebih mahal dari rumah kitorang beli tau. Rasa nak cakar dinding. Huhu. Mahal gila! Lagipun, sayang juga nak jual. Aset yang bernilai tu. Jadi, bertabah dulu. Moga dipermudah dan diperkenan untuk dapat kuarters. Kemudian, ada rezeki boleh la beli rumah kedua. Kemudian, ada rezeki anak empat boleh la beli mpv pulak. Hihi. Dua pun kelam kambut, dah sebut empat. Ngeeee.

Rumah Luas - Perlu
Salah satu langkah untuk memanfaatkan ruang sepenuhnya ialah melapangkan bilik Arissa. Haaa. Sudut mainan Arissa, tempat solat dan ruang sterika serta almari pakaian. Katil queen Arissa ditempatkan dalam bilik utama sebab Arissa still nak tidur dengan kami. Alhamdulillah. Lapang dan teratur rasanya. Nak buat major renovation, bukan rumah sendiri. Jadi, buat sehabis baik. Nanti nak pelan² spring cleaning all the toys sebelum Aflah pandai bergerak. Haaaa. Hehe.

Rindunya alahai rumah Ipoh. Hehe.

Shaklee pun ada CLEARANCE SALES! Jom terjah produk apa yang nak clear!

Oct 5, 2015

Selamat Bekerja!

Selamat Bekerja! | Assalammualaikum. Dah berakhir cuti bersalin. Hati tak syok maka rajin pula mengetuk skrin hp. Bagi mak bekerja macam Yatie pasti faham perasaan Yatie sekarang. Sedangkan cuti hujung minggu pun lemau masuk kerja balik, apatah lagi cuti 3 bulan. Huhu.

Indahnya jika diri ini WAHM walau sebenarnya dalam tempoh seminggu ni Yatie rasa macam 'eh mampu ke aku nak SAHM gini'. Hahaha. Kelam kabut rasanya. Tapi mak cakap, alah bisa tegal biasa. Awal² majoriti orang begitu. Haa. Nanti cerita lain tentang kelam kabut. Haha.

Sedih? Of course lah! Tapi, nak cakap apa dan mengadu pada siapa? Cakap pada diri sendiri, 'apa yang kau peroleh adalah apa yang kau usahakan'. Jadi, jangan pernah putus asa!! Mengadu pada Allah adalah yang sebaik²nya dan terus memohon padaNya apa yang dihajati.

Pastinya hari² selepas ini akan sibuk. Minggu depan Yatie outstation. Sekarang dah bulan 10 dan maknanya dah menghampiri bulan terakhir. Makanya, SKT menanti untuk dikemaskini. Entah mana lokasi Retreat kali ini. Yatie harap sekitar KL je. Pening fikir nak berjauh dengan anak².

Apa pun, semoga semuanya berjalan lancar dan anak² dilindungi Allah SWT.


Oct 3, 2015

Surprise Cake Delivery di Cheras


Surprise Cake Delivery di Cheras | Assalammualaikum. Hai. It's 3rd October! Selamat Hari Lahir yang ke-29 encik suami. Semoga dikurniakan kesihatan yang baik, panjang umur, diluaskan pintu rezeki, dipermudahkan urusan dunia akhirat dan dirahmati Allah SWT. Aamiin.

Berbanding tahun² sebelum ini, Yatie buat kelainan. Biasanya kitorang akan makan special sikit pada hari² yang special. Tapi sebab NAD kecik lagi dan dengan keadaan jerebu yang semakin teruk, semalam Yatie berjaya mendapatkan service delivery di Cheras. 

Sebenarnya ada banyak je perkhidmatan surprise delivery ni di KL tapi Yatie cari yang simple² je. Sebolehnya Yatie nak dalam kawasan sekitar Bandar Sri Permaisuri je. Berjaya juga jumpa IG AirizBakery yang bertapak di Dwitasik. Dekat sangat dengan sekolah suami dan makanya dekat juga dengan flat kami. Haha.

Surprise Delivery di Cheras

Ikutkan hati teringin juga nak surprise kan beliau dengan at least 1kg of choc moist cake dan fresh flowers. Tapi.. confirm kena bebel sebab buat pembaziran. Tujuan asal nak surprise silap² boleh jadi perbalahan. Haha. So? 2 slices of Choc Moist Cake, 1 Spaghetti Bolognese Meatball, 1 Pop Soda Mango beserta 1 kad birthday comel untuk hi-tea beliau semalam. Tetapi.. beliau bawa balik rumah lepas kerja. Hihi.

I'm so happy sebab ada service begini di Bandar Sri Permaisuri. Tak perlu keluar rumah. Tak semestinya tempah yang besar². Kita boleh tanya apa yang ada di kedai beliau dan pilih. Mudah kan? Terima kasih sekali lagi AirizBakery. 

Dan untuk encik suami, tak dapat nak bagi Clarks. Hahaha. Kasut² awak elok lagi kan? Belum tahap wajib kan? Hihi.

p/s we love you. :)

Blog design by Rainy Day