April 2, 2015

2nd Pregnancy Journey; HB Awak Low Ni...

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Yatie mendaftar dan buku merah jambu kali ini agak lambat. Usia kandungan dah 12 minggu kalau tak silap. Seperti biasa prosedur urine test, timbang berat dan hb test. Rekod Yatie pada hari pertama check up, nurse ambil darah 3 kali sebab tak puas hati dengan hb. 
  • Bacaan pertama; 10.6
  • Bacaan kedua; 10.4
  • Bacaan ketiga; 11.0
Nurse cakap, 'hb awak low ni. sebelum ni (1st pregnancy) ada masalah ni juga ke.' Yatie jawab dengan yakinnya 'tak ada' sebab tak pernah pun nurse cakap HB Yatie low. Nurse ambil rekod bacaan yang ketiga. 

Bacaan HB sebaiknya 12 ke atas. Bacaan 11 tu dah kira border. Nurse nasihatkan Yatie untuk ambil makanan yang boleh naikkan HB. Antaranya ialah, makan kerang dan sayuran hijau. Nurse juga suruh Yatie ambil 2 biji iron tablet. Katanya; jangan makan iron dengan air susu. Sebaiknya dengan jus oren atau sekurang-kurangnya limau ais. Sebab minuman masam ni bagus untuk penyerapan zat besi yang optimum. Macam tu juga kalau dah makan makanan yang mempunyai kandungan zat besi tinggi. Jangan nak minum milo ais ke horlick ais ke. 

Nurse cakap dia bukan nak menakut-nakutkan Yatie kalau HB masih berterusan rendah. HB low akan buat wajah ibu mengandung pucat lesi, lemah dan lembik. HB low juga yang paling ditakuti boleh menjadi punca anak meninggal dalam perut (nauzubillahhiminzalik). Sebab apa? Sebab bila darah tak cukup, oksigen pun tak cukup. Jadi, macam mana nak salurkan oksigen tu kepada anak? Haaa. Cuak tak korang kalau dengar benda macam tu keluar dari mulut nurse? Yatie cuak kot. Huhu.

Yatie ikut nasihat nurse. Makan makanan yang kaya dengan zat besi. Kerang banyak kali juga sebab suami Yatie sekarang memang selera nak kerang. Kerang rebus homemade je. Puas hati makan beli sekilo. Hihihi. Dan selera Yatie memang lebih kepada ikan sekarang, bukan ayam. Minum pun sedaya upaya pilih minuman masam atau sekurang-kurangnya sirap. Kalau ikut tekak, lepas makan minum teh ais sedap oooo. Haha. Tapi, demi anak tercinta.

Yatie juga makan Vita-Lea Iron Formula Shaklee. Yatie tak makan iron tablet sebab Yatie kan Pengedar Sah Shaklee, jadi Yatie sendiri nak tengok keberkesanan suplemen yang Yatie jual. Alhamdulillah. Pengambilan sebiji Vita-Lea setiap hari diiringi dengan pengambilan makanan yang terbaik insyaAllah, bacaan HB Yatie baru-baru ini sangat memberangsangkan. Leganya Ya Allah. Semoga bacaan HB tu terus tetap macam tu hingga bersalin nanti.

Bacaan HB Yatie; 3 kali check up.
Yatie ambil gambar dari blogshop Yatie je. Tak jumpa pula gambar originalnya. Hehe. Alhamdulillah. Bila result 12.7 tu terkejut pun ye seronok pun ye. Nurse pun terkejut. Mungkin mendadak jugak kot naiknya. Dari 11 ke 12.7 dalam tempoh 20 hari. Berat badan? Ok. Tu jangan tanya. Hahahaha.

Panjang pula bebel. Pasal HB je pun. Hihi. Kalau nak tahu tentang kesan HB low ni kepada ibu mengandung dan anak yang di kandung, korang boleh ke SINI.

Betullah kata orang. Tak perlu bandingkan pengalaman kita dengan orang lain sebab sendiri mengandung untuk kali pertama kedua ketiga juga pengalamannya berbeza. Just enjoy the pregnancy moment.

Salam Sayang, 
DYatie. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Nak dapatkan Instant Shawl Labuh, Shaklee & Barangan Wanita
Jemput ke FB Page DYatieShop atau Blog DYatieShop

 Ingin mendapatkan khidmat "SHOOT & BURN"? 
Hubungi Lee Mohd Ali sekarang!

2 comments

  1. masa hadeen pun selalu jer hb low..huhu..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. mase pregnant hb ok je..

    ReplyDelete

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day