January 29, 2015

NAB Turns 3!

Bismillahirrahmanirrahim.


Assalammualaikum. Hai.
Pantas rasanya masa berlalu, Nur Arissa Batriesya dah 3 tahun. Alhamdulillah masih dipinjamkan dan diizinkan Tuhan untuk menjaganya. Sambutan kali ini juga tiada sebarang jamuan. Seperti biasa, meluangkan masa 24 jam bersama. Alhamdulillah. Cuti-cuti Malaysia sempena hari lahir Arissa kami anjak minggu hadapan bersama kawan-kawan. InsyaAllah.

Lokasi kami kali ini ke IOI City Mall Putrajaya je. Perancangan asal Yatie nak bawa Arissa ke Magnum Cafe menikmati Ice Cream kegemaran beliau. Tapi tiba-tiba pula dia batuk. Huhu. Makanya kami jalan-jalan je. Nak masuk District 21 tu pulak Arissa tak cukup umur. Makanya Arissa cuma naik keretapi indoor je. Dengan maknya sekali. Hoho. Ok lah. Layan gambar anakanda yang ceria di hari lahir yang ketiga je k. Tak banyak gambar pun. =P

as request by kakak

kakak the happiest girl on that day

request by kakak juga

kakak sangat suka bilik ni

kakak dah pandai request nak beli
"mak.. nak ni.."
hehe

request by kakak jugak
nampak real kan?

ok.. this is soooo kakak!

suka sabotaj mak amik gambar bersama huhu

kakak ajak main skate huhu

kalau mak main skate takut lain jadi nya huhu

kakak dan ayah yang selalu 'gaduh'

kakak naik train

indoor train comel!

kakak happy!

mak ayah lagi happy!
Lepas naik keretapi, kami bawa Arissa makan. Tapi Arissa tidur dengan nyenyak. Pfftt! Jadi, sepanjang kami makan dia tidur tak bergerak langsung. Cuma kelebihannya Yatie dapat lah makan steamboat tomyam instead of sup sebab sekarang selera nak masam pedas je. Huhu. On the way nak balik, Yatie beli PopCorn dan Donut sebab takut dia bangun lapar. Dan plan nak bawa dia malam tu dinner di Restoran Upin Ipin. Tapi, hujan pulak. Errrr. Dan makan-makan dibawa pulak esoknya lepas check up 3 tahun di KKIA di Mid Valley. Alhamdulillah. Settle simple celebration. Hihihi.

Sebenarnya apa yang penting ialah Nur Arissa Batriesya dikurniakan kesihatan yang baik. Makan-makan, dan jalan-jalan ni sebenarnya untuk buat dia rasa hari itu hari yang lebih istimewa walaupun setiap minggu boleh je ukur shopping complex. Gittewww. Cuma hari tu bezanya Yatie bagi lebih kelonggaran untuk dia berlari-lari sampai Yatie letih berlari nak kejar. Haha. Ok lah. Till we meet again, insyaAllah.

Salam Sayang,
DYatie.

--------------------------------------------------------------------------------

Anda ingin mendapatkan info produk Shaklee atau ingin mendapatkan produk Shaklee?

Jemput ke Blog Rasmi DYATIESHOP dan

Hubungi Shaklee Independent Distributor Cheras, KL - DYatie.

 

January 27, 2015

Resepi Sup Kaki Ayam

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.



Korang tak makan kaki ayam? Sedap tau! Hehe. Terlebih dahulu, Yatie mohon maaf jika ada singgah sini tak makan kaki ayam. Huhu. Yatie dah lama tak masak kaki ayam. Sebab suami Yatie tak makan. Kalau masak, makan seorang. Tapi, kalau balik Sarawak. Wahhh. Ini antara lauk yang akan Yatie request dari mak bapak. Sebab kami adik beradik memang suka gila. Boleh gaduh. Hoho.

Minggu lepas kot ada seorang mak yang suruh viral kan yang dia post dekat Facebook. Dia highlight pasal kaki ayam. Macam dah tak ada makanan lain katanya. Ramai juga yang komen tapi bagi Yatie kaki ayam tak ada isu kot. Mungkin sebab Yatie memang penggemar kaki ayam. Cuma, dalam gambar ada nugget jugak (kalau tak silap) which is bagi Yatie antara kaki ayam dan nugget; kaki ayam much better. Ini pendapat Yatie je lah.

Sebelum Yatie kongsi resepi Yatie, jom kita tengok khasiat si kaki ayam ini yang Yatie ambil dari Berita Harian;

New York: Kajian terbaru mendapati pengambilan kaki ayam dikatakan mampu mencegah berlakunya ‘osteoporosis’ iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak dan patah. Masalah tulang ini biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala di mana ia berlaku tanpa disedari. 
Bagi mencegah osteoporosis seseorang biasanya dinasihatkan mengurangkan faktor risiko dengan meningkatkan pengambilan nutrisi dan bersukan secara teratur.
Pengambilan minuman atau makanan yang mengandungi kalsium tinggi adalah satu cara mengelak serangan osteoporosis. 
Elak tulang rapuh 
Tanda disedari, kaki ayam juga dikatakan memainkan peranan penting mengelak tulang rapuh disebabkan ia dikatakan kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia. 
Laman web firma produk dan penyedia perkhidmatan kesihatan Bl Health menyatakan hydroxyapatite adalah makanan untuk tulang yang berasal dari tulang makanan. Secara logiknya, makanan tepat untuk tulang adalah tulang. 
“Kaki ayam dikatakan satu daripada makanan yang kaya dengan zat itu,” kata laman web itu. 
Kita tidak perlu lagi memperkecilkan kaki ayam kerana ia kaya dengan khasiat protein yang ada pada kulit, otot, tulang dan kolagen iaitu sejenis protein jaringan ikatan liat dan bening berwarna kekuningan. - Agensi 
INFO: Kaki ayam
- Hydroxyapatite makanan untuk tulang berasal dari tulang makanan
- Kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia
- Kaya dengan khasiat protein pada kulit, otot, tulang dan kolagen
Ok. Jom kembali ke pangkal jalan; Resepi Sup Kaki Ayam.

Bahan-Bahan:
  • Kaki Ayam
  • Kentang
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Kayu Manis
  • Sup Bunjut
  • Air 
  • Garam

Cara-Cara:
  • Kaki ayam Yatie potong 2.
  • Kentang Yatie potong 8.
  • Bawang merah, bawang putih dan halia Yatie hiris.
  • Masukkan kaki ayam ke dalam periuk bersama air (pastikan kaki ayam tenggelam), letak atas dapur.
  • Bila air dah mula panas sedikit, Yatie terus masukkan bawang-bawang, halia, kayu manis & sup bunjut.
  • Yatie gunakan api kecil sahaja.
  • Bila dah menggelegak agak-agak separuh masak, Yatie masukkan kentang. 
  • Bila kentang dah empuk, kaki ayam dah masak barulah Yatie masukkan garam, dan perasa.
  • Then, dah siap Yatie tabur bawang goreng dan daun sup.
  • Hidang!
  • Makan!

Simple je kan? Sebenarnya Yatie buat sup ayam pun macam ni. Yatie tak suka tumis sebab lemak pada kaki ayam tu nanti akan keluar jugak. Selera tau walau makan seorang. Nyum! Suami minum sup dan ambil kentang je. Hoho. Sesekali masak makanan favorite sendiri kan? Hehehe.

Ok lah. Itu je. Actually nak cerita pasal little celebration birthday Arissa tapi gambar tak ada dalam MMC. Mak harap ada gambar tu nanti. Kalau hilang Mak nangis. Huuuuu.

Salam Sayang,
DYatie.

--------------------------------------------------------------------------------

Anda ingin mendapatkan info produk Shaklee atau ingin mendapatkan produk Shaklee?

Jemput ke Blog Rasmi DYATIESHOP dan

Hubungi Shaklee Independent Distributor Cheras, KL - DYatie.

 

January 20, 2015

Mat Periuk Cafe

Mat Periuk Cafe merupakan sebuah kafe kepunyaan Chef Kamarul yang terletak di Kampung Tersusun Tasek, Bercham, Ipoh.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Hari ini Yatie nak cerita tentang makan lagi. Hee. Yatie tahu ramai dah makan kat Mat Periuk ni kan? Yatie baru berkesempatan pergi masa balik cuti tahun baru tempoh hari.

mat periuk cafe yang comel
Ok. I thought cafe ni besar sebenarnya. Tapi, tak besar pun. Hoho. Comel aje. Dan Alhamdulillah kitorang tak perlu nak queue bagai untuk dapatkan seat walaupun dapat seat kat luar. Cuma, bagi Yatie diorang kena improvise sikit la tempat ni jangan bagi gelap gelita walaupun dia bagi candle. Kalau pasangan dua orang sedang bercinta ok. Tapi I pasangan dua orang bercinta bersama seorang kekasih hati yang cilik. Agak tidak selesa. ;)

cincau (Yatie) & laici ais (suami)

mushroom soup with garlic bread


chicken chop (suami)

marinate chicken (Yatie)
 Overall, ok. Sedap! Dan Yatie suka pisang yang dekat atas ayam Yatie tu. Hahaha. Yatie suka ayam tu jugak sebab crunchy. Sedap! Suami pulak, blackpepper sauce tu sikit sangat katanya. Hoho. Overall, sedap! Boleh repeat cuba makanan lain pulak. InsyaAllah. Hehe. Harga? Reasonable. Ewah! 

By the way, sekarang ada banyak restoran/kafe yang menarik dah kat Ipoh. Dan InsyaAllah nak juga visit one by one bila berkesempatan kalau balik Ipoh. Cubalah ke Mat Periuk Cafe! Support orang kita. Ecewah! Hehehehe. (takkanlah asyik nak kenny rogers je, nando's je, kfc je, etc. kannn? ;))

Salam Sayang, 
DYatie.

--------------------------------------------------------------------------------

Anda ingin mendapatkan info produk Shaklee atau ingin mendapatkan produk Shaklee?

Jemput ke Blog Rasmi DYATIESHOP dan

Hubungi Shaklee Independent Distributor Cheras, KL - DYatie.

 

January 19, 2015

Tak Puas Hati Keputusan AJL 29?

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Siapa yang tak puas hati keputusan AJL malam tadi, angkat tangan! Hehe. Tahniah buat Joe & Sno untuk kemenangan lagu Aku Tanya Apa Khabar. Bagi Yatie, ia kemenangan yang tak langsung dijangka. Realitinya, Yatie baru tahu maksud lagu tu malam tadi bila suami ceritakan sedikit tentang lagu tu. Katanya, lagu itu untuk Malique.

Semua orang menjadi juri x bertauliah semalam. Masing-masing ada pilihan. Yatie? Of course lah menyokong anak-anak Sarawak. Hihi. Ok. Bukan kerana diorang orang Sarawak. Tapi kerana vocal. Wahh gitu. Haha.

Tetapi! Perlu diingat yang AJL adalah Anugerah Juara Lagu yang mana penilaian lagu dan lirik. Bukan vokal, bukan penyampaian dan bukan persembahan. Anugerah vokal dan persembahan terbaik merupakan anugerah penghargaan sampingan untuk penyanyi. Gittew. Jadi, kita pun sepatutnya menilai lagu dan lirik jugak.

To be frank, Yatie pun baru pertama kali dengar lagu Aku Tanya Apa Khabar sambil memahami. Itupun Yatie terus google lirik sebab 'pencerahan' dari suami tentang lagu tu. In fact, Yatie dengar je dah mula bebel 'dah kenapa lagu ni masuk jugak?' Bahaha. Dan first time dengar dengan lirik buat Yatie sebak. Pfft. Hati tisu kekdahnya.

Bila dengar result tu semalam Yatie macam terkejut jugak. Tapi, bila dah berfikir dengan waras Yatie akui lagu itu memang meaningful. Bukan sekadar lagu rappers yang entah apa-apa. Just imagine kalau tiba-tiba lagu Jolobu yang menang. Nangis gue! Bahaha. Same goes to lagu Shila Amzah dan Dayang.

Wahh kemain mengulas AJL kan? Haha. Tak dinafikan Caliph Buskers sangat talented. Allah anugerahkan keistimewaan itu di sebalik keistimewaan yang lain. Sedap suaranya. Allahhuakbar. Alhamdulillah dianugerahkan Persembahan Terbaik. Dayang untuk anugerah Vokal Terbaik. Tak dinafikan walau persaingannya sengit antara Hafiz, dan Alya. (Berdasarkan telinga gue. Hihi.)

Ok lah. Panjang pula bebel. Muehehe. Tengah tunggu giliran jumpa doktor. Huuu.

Ok then, Bye!

Salam Sayang,
DYatie.

January 14, 2015

Kedai Makan Selera Azrorasa, Taiping

Kalau ke Taiping, jangan lupa singgah di Selera Azrorasa menikmati Kari Ikan Sembilang, Ketam Nipah Bercili dan pelbagai juadah lain dalam suasana kampung serta di tebingan sungai.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Cuti tahun baru tempoh hari kami balik Ipoh. Panjang sikit langkah kami ke Zoo Taiping. Kali ke-3 Arissa ke Zoo dan kali ke-2 dia ke Zoo Taiping. Beza kali ni dia pergi mulut dia bising! Hoho. Keluar dari Zoo dah tengahari. Dok fikir nak makan kat mana nak makan apa. Google tak jumpa yang menarik. Google ada la keluar cerita makan kat Selera Azrorasa.

So, kami tanya anak menantu pemilik Selera Azrorasa ni - kedai buka ke tidak. Buka katanya maka kami terus ke sana. Konon nak buat terkejut sekali terserempak dengan anak menantu diorang nih kat simpang jalan. Pffttt! Haha. Ok. Alkisahnya kami kenal dengan anak menantu dia ni. Arissa kenan bebeno dengan Acik Kuyah dia. Haha.

 

Selera Azrorasa ni terkenal dengan Kari Ikan Sembilang dan Ketam Nipah Masak Cili. Nyum3! Ketam Nipah tu kami selalu juga makan tapi air tangan anak pemilik kedai; Safiah. Kali ini nak makan yang orang kat kedai masak lah kan. Hihihi. Of course la kami order kedua-dua menu tersebut. Ngeeeee. Dan sebenarnya, Yatie tak makan Ikan Sembilang. Hoho.

Tips untuk anda; sila call dahulu untuk tempahan. Jika anda seorang yang kurang sabar, anda akan tak senang duduk menunggu. Sebab diorang masak satu satu tau. Bukan kita datang benda tu terus cedok. Tidak. Tidak. Konsep dia, meh makan ketam dan ikan yang fresh, gitu. Jadi, kami la tu antara yang menunggu lama. Haha. Tapi kalau tak menunggu tak dapat makan laksa. Ngeee.


Dah dapat makanan, maaf tak teringat nak ambil gambar lawa-lawa & satu-satu. Sedih! Dah habis suami makan baru ambil gambar. Ikan Goreng Sembilang yang crunchy itu pun dah habis. Oh ye! Tiba-tiba makan pula ikan sembilang kan? Haha. Cuba ikan goreng tu wallaweh sedap! Arissa pun suka berebut nak makan. Keropok katanya. Sebab crunchy tu.

Dan Yatie persembahkan pada kalian gambar lain dari emily2u.com. Yatie geram je tengok ikan sembilang goreng tu. Haha. Sedap betul!




Sedap tak?? Mestilah sedap. Kalau tak sedap tak terkam je sebelum ambil gambar. Haha. Jadi, kalau korang ke Zoo Taiping atau ada kat area Taiping jangan lepaskan peluang ke sini. Kedai ni ramai dah kenal. Dah masuk paper juga sebenarnya. Lokasinya dekat Kampung Matang Gelugor. Nak rasa suasana kampung, makan tepi sungai haa.. meh datang sini. Surau pun ada tau disediakan. Jangan lupa call untuk tempah dulu sebelum datang. Yatie sertakan nombor sekali; 058412004 atau 0135332253 atau 0135184479. ;)

Salam Sayang, 
DYatie.

--------------------------------------------------------------------------------

Anda ingin mendapatkan info produk Shaklee atau ingin mendapatkan produk Shaklee?

Jemput ke Blog Rasmi DYATIESHOP dan

Hubungi Shaklee Independent Distributor Cheras, KL - DYatie.

 

January 6, 2015

2nd Pregnancy Journey Begin

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Selamat tahun baru kawan-kawan. Semoga kita terus dilimpahkan dengan nikmatNya yang tak terperi, redhaNya, kasihNya, sayangNya, rahmatNya, dan rezekiNya. Allahhummaamiin.

Yatie mulakan entri tahun 2015 ini dengan nikmat besar yang Allah pinjamkan untuk Yatie, Suami dan Kakak Long Nur Arissa Batriesya. InsyaAllah, Yatie akan bersalin bulan Julai nanti. Mohon doa semua semoga perjalanan kali ini dipermudahkan sehingga pada hari ia dilahirkan dan dibesarkan. 

2nd Pregnancy Journey dalam blog baru bermula. Journey sebenar Alhamdulillah dengan izinNya hari ini Yatie dah 14 minggu 1 hari. Dah nak habis trimester pertama. Dan hari ini juga Yatie baru daftar di KKIA. Jadi, hari ini Yatie nak throwback sikit. ;)

buku adik baby - 2015
buku kakak - 2011
It was on 4th November. Period terlewat 2 hari which is memang pernah berlaku pun. But, instinct seorang mak itu sangat kuat. Kebetulan kitorang baru balik dari short vacay di PD or ke Klang. Tak ingat. Sebelumnya perasan diri sendiri cepat mengah. Assume g.e.m.u.k. je. Haha. Tapi, perasan yang mengah itu adalah lain macam. Dah malam. Suami segan katanya nak pergi beli. Huuu.

5th November. Sampai office, Yatie terus ke 7E. Biarlah mahal. Nak tahu sangat. Buat test. Walla! Cantik double line. Tengahari, Yatie sanggup menapak ke JJ semata-mata nak beli Clear Blue sebab nak tengok minggu sangat katanya tapi sambar juga yang murah satu. Balik office, test lagi masa tengahari rembang dan cantik lagi terang benderang.

Perasaan tu sudah tentu ada bermacam-macam. Tak tahu nak gambar. Yatie yakin test itu tak salah. Yatie redha. Yatie terima dengan sepenuh hati. Yatie sujud syukur sebab diizinkan Allah untuk menikmati saat ini semula dan berdepan dengan kekuasaanNya. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah. 

Tapi, subuh 6th November Yatie buat test lagi. Jam 3 pagi ok jaga dari tidur. Dan ok sah! I am pregnant 3+ weeks. Penuh sabar tunggu suami bangun tidur. Haha.


Namun, selagi tak scan selagi itu masih rasa macam eh yeke. Entah-entah ketiga-tiga test tu salah. Walaupun dah banyak simptom mengandung sedang dialami. Haha. Lepas tu rasa macam mengandung anak sulung. Serba-serbi lupa. Pffft! Excitednya? Yatie rasa sama! Mungkin sebab dah hampir 4 tahun berlalu melaluinya. ;)

assalammualaikum semua!
22 Disember, Yatie pergi scan. Dan ya macam cakap dekat atas rasa macam mengandung anak sulung. Terkejut 12 minggu dah boleh dengar heart beat. APTB betul kan?! Haha. Doktor cakap dalam 7 minggu dah boleh dengar. Dan rupanya yang dirasa dalam perut tu bukan angin. Memang adik baby. Ada macam cuit-cuit gitu. Alahai! Cepat awak adik. Kakak Long awak 5 bulan Mak tak rasa hape pun sampai kena pergi ngurut. Risau. Huuu.

Sesungguhnya, "rezeki tidak pernah salah alamat, rezeki tidak pernah salah tuan, rezeki tidak pernah terlambat atau tercepat walau sesaat". Apabila Allah mengkehendakinya, "Kun Fa Ya Kun" dan sebaik-baik perancang itu adalah Dia. Terima kasih Ya Allah atas pinjaman ini.

Salam Sayang, 
DYatie.

--------------------------------------------------------------------------------

Anda ingin mendapatkan info produk Shaklee atau ingin mendapatkan produk Shaklee?

Jemput ke Blog Rasmi DYATIESHOP dan

Hubungi Shaklee Independent Distributor Cheras, KL - DYatie.

 

Blog design by Rainy Day