Pages

Dec 29, 2015

Masa!

Ya Allah. Lamanya tak menulis. Mana perginya semangat tempoh hari? Kesian kalau ada yang ternanti-nanti entri baru Yatie. KAHKAHKAH. Saja melawak. Assalammualaikum korang. Sihat?

Bergelar seorang mak kepada dua puteri is AWESOME! Tetapi berjaya mengurus masa sebaiknya adalah SUPER AWESOME! Yatie masih lagi terkapai-kapai dalam pengurusan masa yang berkualiti. Jujur, pengurusan masa yang lemah akan buat kita rasa dua puluh empat jam adalah tidak mencukupi.

Setiap kali Yatie ada perancangan baru, pasti ada kekangan. Ada anak kecil kan. Ragamnya berubah-ubah. Pada ketika mak nya bersemangat, Aflah nak tidur awal dan ada masa Aflah tak nak tidur serta ada ketika tiba-tiba Aflah agak kurang sihat. Semua tu bagi kesan. Tak termasuk giliran Arissa pakai tab. Hihi.

Ada banyak cerita nak diceritakan. Nak masuk tahun baru dah. Kalau bercerita nanti maknanya backdated atau edisi throwback lah. Ok then, bye!


Dec 3, 2015

Perkembangan NAD 2 - 4 bulan

Perkembangan adik pada usia 2 hingga 4 bulan | Assalammualaikum. Hai korang. Maraton cerita perkembangan Nur Aflah Dayyina. Hehe.

Masa usia 2 bulan Aflah check up di Sarawak. Tak inject sebab tak ada stok. Pada mulanya Yatie ingatkan kampung Yatie je, tapi rupanya kawan-kawan lain yang duduk tak jauh dari bandar pun mengalami ketiadaan stok. Jadi, timbang je.

NAD 2 Bulan - 5.1 kg


Check up usia 3 bulan pula di Bandar Tun Razak. Ingatkan nak cucuk sekali. Rupanya kat sini pun tak ada stok. Kekurangan stok. Siap rebut-rebut lagi sesama nurse. Huhu. Jadi, timbang berat je dan ukur panjang juga.

NAD 3 Bulan - 5.85 kg; 61 cm


Pertengahan 3 bulan, barulah Aflah inject untuk 2 bulan. Huhu. Backdated sebulan. Dan bila 4 bulan, barulah dia inject 3 bulan. Makanya Aflah lepas ni setiap bulan la akan inject. Eh yeke? Misi cakap macam tu hari tu.

NAD 4 Bulan - 6.45kg; 62cm


Aflah baru je 2 3 hari ni berjaya meniarap sepenuhnya. Bila dah pandai tu memang nak meniarap je kerjanya. Meniarap, nangis keletihan dan bila dibaringkan dia meniarap lagi dan seterusnya berulang. Haha. Berbanding dengan Arissa, Aflah ada sedikit slow meniarap. Tapi, tengok body la. Hihi.

Beberapa hari lagi nak 5 bulan dah. Alhamdulillah. Masih ada rezeki susu buat Aflah. Yatie EPMom yang mana Aflah sangat jarang direct feeding. EPMom tu Yatie baru tahu rupanya Exclusive Pumping Mom. Hehe. Gigih siang malam pam. Badan Aflah pun bagai di pam pam. Ehhh!? Haha.

Antara perkara yang membahagiakan ialah bila balik kerja dapat bawa sekurang-kurangnya 20oz. Alhamdulillah. Semoga rezeki susu buat Aflah berpanjangan.

Nov 26, 2015

Kenapa MaMak Kerja Banyak-Banyak?

Assalammualaikum korang! Dah Khamis dah kan. Esok Jumaat pula. Sekejap rasanya masa berlalu sekarang. Salah satu tanda akhir zaman bila waktu berlalu dengan cepat. Kan? Banyak lagi yang compang camping khilaf diri ni. Huuu.

Semalam, masa kitorang dalam perjalanan nak hantar Arissa ke taska dia tanya, "kenapa mamak kena kerja banyak-banyak?" Maksud si Arissa yang berusia 3 tahun 10 bulan tu ialah kenapa mak kena pergi kerja hari-hari. Hihi. Jawapan Yatie simple je kat dia. "Mamak kena la pergi kerja sebab nak cari duit untuk kakak dan adik". Dan dia pun jawab, "Ohhh. Nanti mamak bayar duit kat cikgu Ca?" 

Yatie iya kan tanpa penjelasan panjang lebar sebab dah nak sampai sekolah pun. Yatie selalu je sembang dengan dia kenapa Yatie kena kerja. Biasanya Yatie akan cakap, "mak kena kerja sama-sama tolong ayah, nak bagi nenek kat Sarawak, nak bagi duit sekolah kakak, nak beli mainan kalau kakak nak, nak beli makan apa kakak nak.. macam-macam lagi lah." Dan dia selalunya akan jawab, "ohh nanti kita beli menan telo tu lagi kan?"

Huhuhu. Apa aje lah budak kecik mengerti. At last dia nak Kinder Joy. Haha. Bergelar SAHM/WAHM adalah satu position yang Yatie idamkan. InshaAllah jika Allah perkenan dapatlah pegang jawatan tu kan. Cuma sekarang Yatie bersyukur juga sebab Yatie bekerja Yatie dapat menjadi asbab pendapatan orang kain untuk jaga Aflah. Bagi Yatie, ikhlas kita bekerja - ikhlas kita memberi pada yang menjaga anak kita - inshaAllah dipermudahkan. Tawakal.

Yatie yakin anak-anak akan mengerti. Mungkin nanti Arissa dan Aflah boleh baca blog mak ni. Arissa dan Aflah pasti faham kenapa mak bekerja. Semakin dewasa Arissa dan Aflah, semakin luas pemandangan serta pengalaman kalian. Mak sanggup berkorban untuk anak-anak mak. Bukan nak mewahkan tapi cukup makan, minum serta pakai tanpa perlu catu dan ada insurans juga simpanan. InshaAllah.

Panjang lebar ceritanya kan. Walhal nak cerita pasal soalan Arissa je yang menandakan dah besar anak ku itu. Kalau la masih ulang alik macam dulu mesti dia tanya, "kenapa mamak keje jauh". Huhu.

Anak solehah bijak pandai itu. Nur Arissa Batriesya. Katanya semalam,
"Jom mamak amik gambar macam ni!"
HAHA

Nov 24, 2015

Baki Gaji Minima 40%

Baki Gaji Minima | Assalammualaikum. Hai korang! Topik berat sikit hari ni. Hehe. Korang pernah dengar tak tentang baki gaji minima? Kalau masa kerja swasta dulu tak peduli pun tentang ni sebab who cares? Gitu.. Haha. Tapi bila dah kerja kerajaan Yatie baru tahu rupanya ada penetapan baki gaji minima seseorang itu adalah 40% dari keseluruhan pendapatan.

Bila gaji berbaki kurang dari 40%, ia dikategorikan sebagai Keberhutangan Kewangan Yang Serius. 

Keberhutangan Kewangan Yang Serius

Bagaimanakah yang dikatakan seseorang pegawai awam berada dalam keterhutangan kewangan yang serius ?

Jumlah hutang yang tidak bercagar dan melebihi 10 kali emolumen bulanannya. Ini bermaksud bakii gaji akhir adalah kurang daripada 40%. Oleh yang demikian pegawai awam hanya dibenarkan berhutang 60% daripada emolumen dan mempunyai baki gaji sekurang-kurangnya 40%.

Apakah peranan KJ jika didapati kakitangan bawahannya mengalami keterhutangan kewangan yang serius ?

Ketua Jabatan perlu memantau dan memperingatkan kakitangan di bawah jagaannya supaya mematuhi surat-surat pekeliling dan peraturan-peraturan yang berkuat kuasa. Sekiranya kakitangan bawahannya masih tidak mematuhi surat-surat pekeliling dan berada dalam keterhutangan kewangan serius, Ketua Jabatan perlulah bertanya kepada pegawai bagaimanakah ia menyelenggara kehidupannya. Walaupun mempunyai keterhutangan kewangan yang serius, tetapi pegawai telah menunjukkan prestasi kerja yang baik serta tidak melanggar tatakelakuan perkhidmatan awam dii bawah Peraturan 4, maka tindakan tatatertib tidak perlu diambil. Ketua Jabatan perlulah memantau secara berterusan supaya tidak menjejaskan prestasi kerja dan tidak berlaku penyalahgunaan kuasa.

Sumber: Portal Rasmi SPA

Penetapan sebegini bukanlah bertujuan untuk menyekat kebebasan individu tetapi ia merupakan salah satu cara pemantauan pendapatan. Dan bukan saja-saja nak pantau tapi dikhuatiri pekerja tak mampu nak uruskan kewangan dia. Ia juga sebagai langkah berjaga-jaga supaya tidak berlakunya kes pecah amanah dan sebagainya. 

Jika bukan kerana penetapan ini, wajib bagi kita untuk mengurus kewangan kita dengan sebaiknya. Tak salah berhutang jika perlu. Contohnya beli rumah atau beli kenderaan. Nak beli cash memang tak mampu. Sektor kerajaan ada bagi kemudahan pinjaman belian kenderaan, komputer dan perumahan. Kenderaan dan komputer bagi Yatie boleh tolak tepi tapi rumah, PERLU!

Yatie ada kenal seseorang ni. Anak empat. Isteri surirumah. Hanya ada motosikal. Tapi, rumah sendiri punya. Tak perlu fikir tentang tuan rumah yang mungkin bila-bila masa sahaja boleh naikkan sewa mahupun tak nak sewakan terus. Tak perlu fikir juga dengan harga rumah yang naik dengan mendadak sekarang. Fuhhh!

Yatie masih menyewa lagi di KL ni. Nak beli rumah kat KL memang tak mampu. InshaAllah, one fine day di pinggir kota KL. Haha. Tunggu anak besar sikit inshaAllah. Tapi, still bersyukur sebab dah beli juga rumah nun di Ipoh. Masih tinggi harapan kalau boleh nak duduk Ipoh, bekerja di Ipoh. Semoga Allah perkenan.

Eh melalut! So, kawan-kawan! Usaha dapatkan rumah ye. Urus kewangan dengan baik. Ada orang kata, nanti harga rumah akan turun seiring dengan ekonomi yang tettt! Tapi bagi Yatie, apa maknanya jika nilai duit kita pun menurun? Huhu.

p/s sama-sama kita doakan semoga negara kita makmur dan ekonomi membangun.

Nov 20, 2015

I Love Babywearing

I Love Babywearing | Assalammualaikum. Hai. Omputih terus. Haha. 3 tahun sudah Yatie bbw juga tapi rasanya ramai yang seangkatan setuju dengan Yatie - kurang berilmu tentang bbw. Yatie kalau tak mengandung anak kedua tak peduli apa sebenarnya SSC tu semua. Konon tahun depan kannn. Haha.


Dulu pakai Mothercare je. Seronok je Arissa dalam tu ha. Haha. Tapi seingat Yatie sekali ni je guna masa ke KL. Lepas tu kitorang lebih selesa travel dengan stroller. Arissa pun cool je dalam stroller. Hihi.

Aflah pula memang tak selesa duduk dalam stroller. Dia kan tidur nak berbedung. Jadi, dalam stroller pun dia kena bedung. Tapi dia tak lena sangat. Atas sebab itu Yatie beli babywrap walaupun ayahnya dah belikan SSC masa Yatie dalam pantang. SSC kalau tak beli insert inner, kan tak sesuai untuk kendong baby.


K'tan Babywrap dari Babywrap by Mak Yang. Sebenarnya, ia instant babywrap. Kalau tak instant jangan harap mak nak gigih woi! Haha. Tapi best. Serius! Aflah memang syok tidur dalam wrap. Mak nak window shopping pun selesa. Eh! Time makan pun selesa tau. Hihi. 


Dan bila dia dah masuk 4 bulan, Yatie selang seli guna babywrap dengan SSC. SSC Ergobaby suami beli dari MamaPanda. Masa tu ada promosi katanya jadi cepat je dia grab. Yatie ingat lagi masa dia cakap dan tanya. Yatie ingatkan dia baru nak survey. Alih-alih dia hantar gambar dah sampai. Bagi Yatie untuk usia Aflah ni belum berapa sesuai kalau guna tanpa insert.

Kalau dibandingkan wrap dan ssc Aflah dengan masa Arissa dulu. Memang wrap dan ssc lebih selesa untuk yang mengendong serta yang dikendong. Tak perlu usung stroller. Haha. Tapi kalau nak amik gambar, bertabahlah kan jangan mimpi nak seorang syok sendiri. Dan I am ready to go for our short vacay early next year! InshaAllah. Heeee.

Apa pun antara perkara yang paling penting ialah - anak nak tak. Huuuu. Ada juga kes anak tak nak langsung. Kalau takut rugi, bolehlah try pinjam kawan punya untuk tengok anak nak ke tidak. Dan.. Yatie ada jumpa satu tips ni semalam bagi yang dah ada carrier jenis V tu. Sorry tak tahu nama. Haha.

DIY SSC
Kreatif kan? Boleh try!

p/s tengok muka Arissa. buat muka poyo setiap kali mak nak pose dengan adik yang syok kena gendong. huuuu.

Nov 17, 2015

Susun Atur Mainan Kanak-Kanak

Susun Atur Mainan Kanak-Kanak | Assalammualaikum. Hai korang. Heeee. Hari ni Yatie acah-acah susun atur gitu. Haha. Ceh! Ada hati. Heee.

Kalau ikut nafsu, Yatie memang nak je beli toy storage yang comel belaka tu. Tapi, kena ukur baju badan sendiri sambil intai poket serta ukur keluasan rumah. Haha. Semalam, jumpa box storage comel yang murah di Giant; RM8.99. Sambar 3 bekas terus dan dalam perjalanan dok fikir sebenarnya apa aku nak buat. Huhu.

Malam tadi selepas siap semua kerja rumah dan anak-anak dah tidur, Yatie pun mulakan proses 'toys cleaning'. Banyak juga mainan yang tak memberi manfaat serta buat semak yang Yatie buang. Pagi tadi Arissa tanya "kenapa ma-mak buang mainan ica? dah rosak ke?" Hoho. Nasib baik memahami.


Kiri sekali tu himpunan blocks, box pink - girls things!, green box - random things!, blue box - kitchen utensils! dan big box - pillow, soft & big toys! Gituuu. Bawah, himpunan buku dan flash card. Pengasingan dengan harapan teratur dan tersusun barang berharga dia ni. Haha.


Close up sikit. Haha. Girls things tu macam patung barbie tipu, istana, alat mekap, accessories dan apa-apa je mainan perempuan. Random pula pistol dia, alat perubatam, bola-bola api, robocar poli dan gift yang comel-comel tu. Kitchen utensils tu macam biasa dia punya alat memasak, pinggan mangkuk semua tu. Hihi.

Hari pertama? Alhamdulillah. Teratur dah dia main. Tak ada selongkar habis kat lantai. Nak train simpan ikut dia punya kategori pula bagi mahir sungguh. Almari baju diorang berdua tak beli lagi. Nak beli almari besar terus supaya barang lain pun boleh tumpang sealmari. Rumah kecik. Ukur rumah sendiri. Hahaha.

Nov 13, 2015

Samsung Galaxy Tab S2


Assalammualaikum. Hai. Pertama kali dalam hidup beli Tab. Hahaha. Dan kali kedua beli gadget nilai 4 angka selepas Samsung Note 2. Pejam mata je. Anggap rewards 2 3 tahun sekali. Huhu. Alhamdulillah. 

Dari pagi tadi buat final shortlist setelah beberapa bulan tengok sana sini, tengahari tadi Yatie terus pergi kedai Satu Gadget Dot Com kat ground floor. Kelebihan office bawahnya kedai handphone. Kedai murah pulak tu. Haha.

Samsung Tab S2
Shortlist; Tab S2 dan Ipad Mini 3. Yatie tanya orang kedai. Minta pandangan. Katanya, since Yatie pakai handphone android jadi lebih baik Yatie pilih android tab juga. Compatible. Gituuu. Makanya, Tab S2 lah pilihan. Tadi sebelum turun kedai Yatie dah google 'best android tab 2015'; keputusannya Samsung Tab S2 tempat pertama. Haa. Yakin! Heee.

Samsung Galaxy Tab S2

Dan Hello Tab S2!! Selamat berkhidmat dengan ku dan anak² ku. Haha. Salah satu reason sebab tab Arissa yang atok dia bagi dah rosak. Note 2 Arissa juga dah bagi sekat nek wan dia. Tak ada la gaduh rebut². Yatie bukanlah nak galakkan anak tengok gadget. Tapi, jujur ABC Alif Ba Ta - Arissa kenal melalui kids apps yang ada dalam handphone. Ada la pro cons. Berpada².

Tunggu nanti Yatie dah guna baru boleh review. Fresh from oven ni tau.

p/s barang baru semangat baru. hahaha.

Nov 2, 2015

Ibu Menyusu Sedang Di Duga


Haha. Kemain tajuk ko kan Yatie? Drama yabedabedu sungguh. Eh! Assalammualaikum. Hai korang! Sihat? Suka tengok langit sekarang. Cantik sangat. Indah ciptaanNya. Alhamdulillah.

Kisahnya, production susu tengah merudum sejak minggu lepas. Punca? Tak dapat dikenalpasti. Tapi, Yatie syak sebab 'stress' yang mana minggu lepas Aflah agak meragam waktu malam. Punca? Tak dapat juga dipastikan. Huhu. Apa yang pasti dia tidur sekejap dalam 30 minit lepas tu bangun sampai pukul 12 /1 pagi. Itupun kadang² bangun lagi. Huuu. Dia nak main, tapi nak berdiri. Mampu? Mampu tak mampu kena juga dirikan dia. Uhuk!

Alhamdulillah, still susu mencukupi untuk dia hari². Supply - Demand. InshaAllah terus mencukupi. Cuma untuk simpanan stok tak ada. Allah. Allah. Gelisah hati ni tak terkata. Lebih buat risau sebab mulai Khamis ni Yatie akan outstation pula le Taiping. Suami dan anak² tinggal Ipoh lagi. Hehe. Kalau terdesak, suami kena ulang alik ambil susu la. Huhu. Urusan kerja Yatie dari siang bawa ke malam. Saya Yang Menurut Perintah kena akur. 

Sebelum ni sekali pam Alhamdulillah paling kurang 8 oz ke 10 oz macam tu. Sekarang half sahaja. Alhamdulillah. Bukan tak bersyukur tapi kalau dah merudum begitu, siapa yang tak gundah gulana? Huhuhu. Obses kah daku? Tak. Tapi bila dah niat, automatik kita akan bersungguh berusaha. Dan jika dah usaha tak dapat juga. Redha. Rezeki hanya setakat itu.

2nd Pumping Session

Alhamdulillah. Lepas 1 kali menyusu. Huhu. Aflah semalam; 1 November secara rasminya minum 4 oz sekali. Fuhhh. Stay strong mak! Jangan give up ok! Urut dada sendiri. Hehehe. Hari ni dah order Habbasyi Oil dari Ciknaa. Moga serasi. Hari ni pun Yatie minum air masak lebih dari biasa. Rasa nak kembung perut. Haha. Melawak je. Heee.

"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupan ku, banyakkan susu ku untuk bayi ku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku, agar menuruti segala yang Engkau syariatkan." Allahhummaamiin.

Oct 28, 2015

NAD Dah Botak


Assalammualaikum. Hai. Dah lebih 3 bulan usia Nur Aflah Dayyina, baru semalam dia cukur rambut. Tak ada siapa yang reti dan berani nak buat kekdahnya. Tapi, Sabtu lepas kami tekad buat juga. Tak boleh biar lagi. Panas. Ruam. Dia garu². Kesian, tak selesa. Huuu.

Boleh tahan bertungkus-lumus juga la nak menjayakan misi cukur rambut. Haha. Aflah jenis yang sensitif. Tidur pun nak bedung kan. Jadi, tak ada harapan la nak cukur dengan tenang dia tidur. Berpeluh² mak ayah. Rambut dah la tebal. Hoho.

Proses Cukur Rambut
Behind the scene. Si kakak yang ambil gambar. Faham²lah ye kualitinya bagaimana. Bolehlah kakak. Hihi. Arissa lah yang paling marah bila adik dah botak. Haha.

Adik Dah Botak
Tengok. Adik nangis. Rimas kot. Ayah pulak cukur sampai licin. Haha. Guna shave janggut ayah. Mak ngeri² dengar bunyi. Rupanya tak rasa apa. Haha.

Kakak & Adik Botak Heeee.
Kata kakak, "sian adik.. dah tak ade rambut.. ayah la ni kan?" Bila Yatie tanya kakak nak macam adik? Dia jerit. "Tak nakkkk". Haha. Katanya dia puteri. Puteri kenalah ada rambut kan. Ok, fine! Hihi. Lega tengok adik dah botak. Ruam pun acah² je timbul. Tambah pula sekarang hujan dah mula turun. Sejuk, Alhamdulillah. Tapi, bila adik botak lagi geram.kitorang tengok. Gggrrrr.

Oct 23, 2015

Besar Pengorbanan Nak Full BF


Besar Pengorbanan Nak Full BF | Assalammualaikum. Hai. Walaupun anak dah dua, ini pengalaman pertama nak full bf anak. Alhamdulillah, dah 3 bulan 2 minggu usia Nur Aflah Dayyina. DiizinkanNya untuk full bf sehingga hari ini. Dah cakap pengalaman pertama kan, jadi baru tahu besarnya pengorbanan mak² berkerjaya dalam usaha untuk menjayakan misi full bf untuk anak. Huhu.

Rutin harian Yatie sekarang dah tentu diisi dengan sesi mengepam. Kadang² tak sempat nak ke ruang solat, Yatie pam dalam bilik je. Apa susah? Nursing cover kan ada. Tapi, kalau ada yang nak jumpa cepat² off pam. Di office Yatie set at least 3 kali sesi. InshaAllah setiap hari dapat bawa balik dalam lingkungan 25 - 35 oz. Alhamdulillah syukur dengan rezeki Allah bagi. Tidur pun tak berapa lena walaupun ada juga la lena sungguh. Sedar² haaa..

Balik rumah jumlah sesi mengepam adalah mengikut kehendak Aflah. Kalau tiba² dia nak DF, kurang mengepam. Jika sebaliknya, pam selagi boleh. Hehe. Aflah ikut selera dia. Tak menentu. Kalau dia kata nak df, sua la botol memang tak la dia layan. Begitulah sebaliknya. Tak kisah la walau macam mana cara sekalipun. Yang penting dia menyusu.

Hasil 2 hari 2 malam

Minggu lepas Yatie bengkel di Sungkai. Bila bengkel ni busy la kan. Masa terhad. Kalau hari² biasa pun letih, apatah lagi di bengkel. Sangat letih. Terkejar² dengan masa yang terhad. Itupun ada juga yang tak sempat. Kalau waktu makan tengahari, orang lain sempat tidur; Yatie sempat pam. Kalau waktu petang, orang lain sempat riadah; Yatie sempat pam dan baring sekejap. Kalau lepas bengkel malam, orang lain terus rehat tengok tv; Yatie pam dulu. Itu belum lagi bangun paling kurang dua kali untuk pam. Fuhhh!

Serius Yatie kagum dekat para mak bekerja yang dapat full bf sehingga dua tahun. Semoga juga Yatie boleh sekuat itu. Kalau ikut rasa letih... huuu. Bisa give up weh! Sekarang dah berapa orang tegur Yatie kurus, cengkung, pucat dan mata panda. Hoho. Part pucat tu memang rupa itu. Tak tahu nak buat macam mana. Dah kulit memang cerah pucat. Huu. Ececece. Bajet putih. Haha. Kurus? Sebab tu tak berapa minat sebab muka auto cengkung. Haaa. Mata panda? Wajib kot. Haha.

Apa pun. STAY STRONG YATIE! Hehe.

Oct 17, 2015

Kakak Penyayang & Bertanggungjawab

Kakak Penyayang & Bertanggungjawab | Assalammualaikum. Hai. Yatie masih lagi di Sungkai. Rindu sangat dekat anak-anak tercinta. Huhu. Dekat suami pun. Hehe. 

Masih segar dalam ingatan akan reaksi Arissa pada kali pertama dia jumpa adik di hospital. Terpancar jelas keterujaan di wajah dia. Tahu tak dia cakap adik dia tu anak doktor, ambil kat klinik. Haha. Sebab bila mak dia pergi hospital, alih-alih ada adik kat sebelah. Tu yang boleh buat kesimpulan macam tu. Apa-apa aje lah nak! Haha.

Masa mengandung, Arissa memang cakap tak nak adik. Bila Yatie pegang anak kawan-kawan dia memang cemburu sangat. Tak bagi langsung nak pegang. Huhu. Alhamdulillah bila dah ada adik dia ok je dia. Malah nampak sangat dia sayang adik nan seorang. Syukur. Dah 3 bulan usia adik, tak ada sekali pun dia nak jentik ke nak pukul ke. Malah nak kasar sikit pun tak boleh. Cium adik pun dengan penuh lemah lembut. 

Paling kuat pun dia picit pipi adik dengan ibu jari dan telunjuk sambil cakap 'eee..geramnyee..' Tak pun dia pici kaki adik sambil cakap 'eee.. domoknyeee..' Nak masuk bilik pun adik tak boleh tinggal. Ulang kali tanya, 'adik.. adik..' Kadang-kadang saja ngusik biar adik kat luar. Dia punya nangis? Serupa kena cubit. Itulah yang adiknya pun lebih kurang gitu je kalau nangis. Huuuu.

Bila adik nangis dia ada kat sebelah, dia akan cakap 'adik.. jangan la nangis.. kakak ada ni..' Sweet sangat! Walhal cakap je, tengok adik pun tidak. Haha. Dan bila adik nangis masa Yatie tengah siapkan lepas mandi, kakak yang main peranan sebagai penghibur bawa toys lampu depan adik sambil goyang inul. Hoho. Pagi-pagi kalau kami tengah bersiap dan si adik bangun tidur nak susu, dapat juga berharap dengan dia pegang botol adik. 

Banyak sangat dah Arissa boleh buat. Kadang-kadang dia ada juga buat hal. Tapi seringkali juga dia kena marah terutamanya bila dia nak sesuatu masa adik tengah nangis ke, meragam ke atau masa adik tidur tiba-tiba dia buat bising. Haaaa. Mak nya garang. Memang selalu juga la Arissa kena marah. Ada satu malam tu kebetulan si adik meragam. Sungguh-sungguh Arissa buat apa yang Yatie suruh. Lepas tu dia terus baring peluk bantal renung Yatie.

Si Cantik Mak Ayah

Allah.. Masa tu sedih sangat. Yatie tengok dia jugak. Lama. Lepas tu tiba-tiba dia mengukir senyum. Nangis terus Yatie. Panggil dia, peluk dia, cium ubun-ubun dia. Sobs! Tulis ni pun nangis tau. Ada juga kadang-kadang tangan ni cepat je sampai kat dia, dia mesti tengok je muka Yatie sambil kerut dahi. Bila dah lepas tu baru rasa kesal sebab bengong sangat. Apalah budak umur 3 tahun setengah tu tahu, kan. 

Tapi kan, tanya la banyak kali mak jahat ke tidak. Dia akan jawab tak. Kalau tanya mak suka marah tak. Dia jawab, ' tak.. tapi.. tapi.. tapi.. ma-mak marah suruh tidur je..' Haha. Nampak benar dia tu susah sangat nak tidur awal kan. Tu yang kena marah. Huhu. Tidur sekarang dia sebelah ayah, sebelah adik. Benteng, bantal. Selagi Yatie tak masuk bilik sekali dengan adik, jangan harap dia nak tidur. Macam-macam alasan dia nak pergi keluar.

Sekarang dia dah boleh bawa beg sekolah dia sendiri. Tak macam sebelum ni beg sekolah dia bertuah sangat dia nak galas sendiri. Bersyukur sangatlah kan sebab sekarang ada banyak beg dah kena bawa. Beg pam, beg adik. Handbag mak, beg ayah lagi. Haaa. Nak dukung adik lagi. Al-maklum rumah empatbelastingkat. Haha. 

Eh banyak lagi sebenarnya kalau nak cerita tentang kakak, Nantilah Yatie cerita tentang perkembangan dia pula. Hehe. Milestone adik yang 2 bulan pun tak cerita lagi kat sini. Lupa. Haha. Apa pun bagi Yatie semua ni dah Allah aturkan. Cantik. Dan sesungguhnya aku bersyukur. Betul. Rezeki, jodoh, ajal - tidak akan cepat atau terlambat walau satu saat.


Oct 15, 2015

Rindu Anak²

Rindu Anak-Anak | Assalammualaikum. Hai. Heeee. Comel je rasa diri ini setiap kali sebut anak-anak. Hihi. Alhamdulillah. Di usia 29 tahun dipinjamkan dua puteri yang comel. Kadang² rasa macam caya tak caya je dah tukar status 'mak bekerjaya anak dua'. Wahhh gitu!

ILSM, Sungkai

Hari ni Yatie ada bengkel di Institut Latihan Statistik Malaysia, Sungkai. Anak² dan suami duduk Ipoh tumpang rumah mak ayah. Bukan tak nak bawa sekali tapi sebab ini bukan kursus biasa atau retreat tahunan. Yatie kena fokus. Dan Yatie takut pula kalau suami tak boleh handle. Haaa. Dekat rumah mak at least ada mak nak tolong tengok²kan sekali.

Ini kali pertama berjauh dengan Aflah. Arissa pun dah lama juga tak berjauh dengan Yatie. Tadi, membuak² rasa rindu walaupun belum lapan jam berjauhan. Kenapa nak sebut lapan jam? Sebab kan dah biasa office hour lapan hingga sepuluh jam. Cuma hari ni dah tau kena bermalam kan. Rindunya alahai. Rindu nak gaduh² dengan si kakak. Rindu dengan bau masam² adik.

Buah Hati Mak Ayah
Tapi, orang kata jangan dikenang sangat nanti si anak tu mengenang juga dan itulah punca anak ni boleh meragam. Wallahhualam. InshaAllah Aflah dan Arissa baik² aje tak meragam. Huwaaa! Rindunya! Malam ni ada kelas sampai pukul 10. Kalau tak.. lepas kelas nak je Yatie balik Ipoh. Ulang alik. Oh ye! Kali pertama tau Yatie drive jauh kat Semenanjung ni. Itupun jenuh nak pujuk suami. Ikutkan dia nak hantar nak ambil. Huhu. Ada sebabnya. Bukan saja². Pesediaan kata orang. Apa pun doakan yang baik² aje. Tak gitu?

Oct 14, 2015

Rindu Rumah Yang Luas

Rindu Rumah Yang Luas | Assalammualaikum. Hai. Bukanlah bermaksud tidak bersyukur dah ada tempat berlindung. Bersyukur sangat². Tapi bila nak kemas rumah rasa macam tak tahu nak selit mana, masa tu la rindu rumah yang luas. Rindu juga rumah sendiri sebenarnya. Huhu.

Bila dah beranak dua, bagi Yatie secara peribadinya Yatie perlu rumah yang lebih luas. Rumah sewa kami sekarang comel. Tingkat empat belas pula. Hehe. Ruang memang terhad. Kalau berhajat nak simpan barang² 'antik', baik lupakan saja. Haha. Sekarang kalau rasa dah tak guna, buang atau bagi kat orang. Semak.

Ada yang mencadangkan supaya jual rumah Ipoh dan beli rumah di KL. Uhuk. Tersedak² tau Yatie dengar. Haha. Walaupun jual, Yatie rasa belum mampu. Rumah comel Yatie sewa ni pun lebih mahal dari rumah kitorang beli tau. Rasa nak cakar dinding. Huhu. Mahal gila! Lagipun, sayang juga nak jual. Aset yang bernilai tu. Jadi, bertabah dulu. Moga dipermudah dan diperkenan untuk dapat kuarters. Kemudian, ada rezeki boleh la beli rumah kedua. Kemudian, ada rezeki anak empat boleh la beli mpv pulak. Hihi. Dua pun kelam kambut, dah sebut empat. Ngeeee.

Rumah Luas - Perlu
Salah satu langkah untuk memanfaatkan ruang sepenuhnya ialah melapangkan bilik Arissa. Haaa. Sudut mainan Arissa, tempat solat dan ruang sterika serta almari pakaian. Katil queen Arissa ditempatkan dalam bilik utama sebab Arissa still nak tidur dengan kami. Alhamdulillah. Lapang dan teratur rasanya. Nak buat major renovation, bukan rumah sendiri. Jadi, buat sehabis baik. Nanti nak pelan² spring cleaning all the toys sebelum Aflah pandai bergerak. Haaaa. Hehe.

Rindunya alahai rumah Ipoh. Hehe.

Shaklee pun ada CLEARANCE SALES! Jom terjah produk apa yang nak clear!

Oct 5, 2015

Selamat Bekerja!

Selamat Bekerja! | Assalammualaikum. Dah berakhir cuti bersalin. Hati tak syok maka rajin pula mengetuk skrin hp. Bagi mak bekerja macam Yatie pasti faham perasaan Yatie sekarang. Sedangkan cuti hujung minggu pun lemau masuk kerja balik, apatah lagi cuti 3 bulan. Huhu.

Indahnya jika diri ini WAHM walau sebenarnya dalam tempoh seminggu ni Yatie rasa macam 'eh mampu ke aku nak SAHM gini'. Hahaha. Kelam kabut rasanya. Tapi mak cakap, alah bisa tegal biasa. Awal² majoriti orang begitu. Haa. Nanti cerita lain tentang kelam kabut. Haha.

Sedih? Of course lah! Tapi, nak cakap apa dan mengadu pada siapa? Cakap pada diri sendiri, 'apa yang kau peroleh adalah apa yang kau usahakan'. Jadi, jangan pernah putus asa!! Mengadu pada Allah adalah yang sebaik²nya dan terus memohon padaNya apa yang dihajati.

Pastinya hari² selepas ini akan sibuk. Minggu depan Yatie outstation. Sekarang dah bulan 10 dan maknanya dah menghampiri bulan terakhir. Makanya, SKT menanti untuk dikemaskini. Entah mana lokasi Retreat kali ini. Yatie harap sekitar KL je. Pening fikir nak berjauh dengan anak².

Apa pun, semoga semuanya berjalan lancar dan anak² dilindungi Allah SWT.


Oct 3, 2015

Surprise Cake Delivery di Cheras


Surprise Cake Delivery di Cheras | Assalammualaikum. Hai. It's 3rd October! Selamat Hari Lahir yang ke-29 encik suami. Semoga dikurniakan kesihatan yang baik, panjang umur, diluaskan pintu rezeki, dipermudahkan urusan dunia akhirat dan dirahmati Allah SWT. Aamiin.

Berbanding tahun² sebelum ini, Yatie buat kelainan. Biasanya kitorang akan makan special sikit pada hari² yang special. Tapi sebab NAD kecik lagi dan dengan keadaan jerebu yang semakin teruk, semalam Yatie berjaya mendapatkan service delivery di Cheras. 

Sebenarnya ada banyak je perkhidmatan surprise delivery ni di KL tapi Yatie cari yang simple² je. Sebolehnya Yatie nak dalam kawasan sekitar Bandar Sri Permaisuri je. Berjaya juga jumpa IG AirizBakery yang bertapak di Dwitasik. Dekat sangat dengan sekolah suami dan makanya dekat juga dengan flat kami. Haha.

Surprise Delivery di Cheras

Ikutkan hati teringin juga nak surprise kan beliau dengan at least 1kg of choc moist cake dan fresh flowers. Tapi.. confirm kena bebel sebab buat pembaziran. Tujuan asal nak surprise silap² boleh jadi perbalahan. Haha. So? 2 slices of Choc Moist Cake, 1 Spaghetti Bolognese Meatball, 1 Pop Soda Mango beserta 1 kad birthday comel untuk hi-tea beliau semalam. Tetapi.. beliau bawa balik rumah lepas kerja. Hihi.

I'm so happy sebab ada service begini di Bandar Sri Permaisuri. Tak perlu keluar rumah. Tak semestinya tempah yang besar². Kita boleh tanya apa yang ada di kedai beliau dan pilih. Mudah kan? Terima kasih sekali lagi AirizBakery. 

Dan untuk encik suami, tak dapat nak bagi Clarks. Hahaha. Kasut² awak elok lagi kan? Belum tahap wajib kan? Hihi.

p/s we love you. :)

Sep 30, 2015

Goodbye? Tak Bestnya!!

Goodbye? Tak Bestnya!! | Assalammualaikum. Hai. Bersiaran kembali dari Kuala Lumpur. Kitorang balik Ahad lepas, jam 12 malam baru sampai rumah. Flight delay 2 jam disebabkan oleh jerebu. Stress woo. Suami lagi stress sebab tiba-tiba pula beliau sakit gigi. Gambir pun tak jalan. Huhu. Ada beberapa cabaran juga la balik tempoh hari. Haha. Dengan barang yang sangat banyak dan anak dua, serius serik naik ERL. Gigih juga katanya. Sekali sampai stesen BTS lift rosak. Amekaw! Hoho.

 

Lebih 2 bulan di kampung. Seronoknya pasti korang pun boleh bayang. Ada mak, bapak, adik beradik, nenek, saudara mara, cousins dan jiran tetangga. Siapa yang cakap tak seronok it must be something wrong somewhere. Haaa. Kan dah cakap omputih. Hihi. Rindu sangat nak bermanja-manja dengan mak bapak. Bila teringin nak makan sesuatu, whatsapp mak atau bagitau je bapak. InshaAllah akan diusahakan untuk cari. Kita ni walaupun dah kahwin beranak-pinak, kita pasti rindukan mak bapak sendiri jugak. Betul tak?

 

Keluarga Bahagia

 

Sebahagian dari family. In fact, not even quarter pun. Huhu. Tapi, Alhamdulillah ada juga sebagai gambar kenangan. Yatie Alhamdulillah masih ada nenek perempuan dari kedua-dua belah mak bapak. NAB duduk atas riba nenek la tu. NAB dan NAD panggil nenek Yatie; Nek Atok. Gelaran orang sana oleh cicit. Muka masing-masing nampak ceria dalam gambar. Sebaliknya? Hahaha. Tak ada orang ambil gambar sebalik tabir. Hihi.

 

Keluarga Tercinta

 

Tak semua yang hantar Yatie ke airport. Jauh tu.. 100+ kilometer dari kampung. Mak bapak of course ada. Mak bapak tunggu sampai kitorang check in. Huhu. Check in sepatutnya dalam pukul 3 tapi sebab delay jadi pukul 5.30 petang. Kesian diorang kena tunggu lama. Lepas tu nak kena jalan jauh lagi balik kampung. Masa nak check in Allahhu.. perasaan Yatie tak tahu nak gambar macam mana. Rasa nak pecah dada menahan tangis. Al maklum, Yatie jumpa mak bapak setahun sekali pun belum pasti.

 

Bukan senang nak ucapkan selamat tinggal pada orang-orang yang kita kasihi. Apatah lagi bukan mudah untuk bertemu bertentang mata selalu kerana terpisah oleh Laut China Selatan. It hurt me lots! Sungguh, masuk je balai berlepas hati sudah mula rindu. Alangkah indahnya perpisahan ini tak berlaku. Ok. Bergenang air mata gua yang kental ni. Haha. Kental la sangat. Apa pun, doa Yatie pada insan-insan yang dikasihi ini semoga mereka dikurniakan kesihatan yang baik serta panjang umur dan dipermudahkan segala urusan dunia akhirat. Semoga berjumpa lagi nanti, InshaAllah.

 

“Goodbye is the hardest word to say to your most favourite person in life; that’s family”.

Sep 21, 2015

Autumnz Bottle & Food Warmer (Home & Car Use)

Autumnz Bottle & Food Warmer (Home & Car Use) | Assalammualaikum. Hai. Warmer merupakan satu equipment yang wajib ada dalam menjayakan usaha BF NAD. Lagipun Yatie mak bekerja jadi memang tak dapatlah nak DF sentiasa kan. Alhamdulillah setakat ini NAD tak ada memilih nak minum susu; fresh/freeze. Semoga terus begitu dik. Heee.

Autumnz Bottle & Food Warmer
Warmer pilihan ialah Autumnz Home & Car Use. Affordable yet useable. Gituu. Hehe. Kenapa Home & Car Use. Haaa. Sebab bagi Yatie senang nak bawa pergi travel jauh² naik kereta. Ecece jauh nau bunyi kan. Hahaha. NAD ada satu peel iaitu dia ada time yang dia tak nak DF terutamanya siang. Macam tahu² aje nanti dia tak akan DF waktu siang. Huuu.

Fungsi Bottle & Food Warmer
Ada 3 fungsi iaitu untuk panaskan susu, makanan baby dan sterile barang² kecik macam puting dan pacifier. Cara penggunaan pun mudah. Letak air je dan tetapkan suhu untuk panaskan apa. Sama juga kalau guna masa dalam kereta. Cuma jangan guna masa kereta tengah bergerak sebab dikhuatiri nanti tiba² air terpercik keluar kena korang. Siapa susah? Heeee.

Home & Car Use
Apa yang ada? Disertakan sekali dengan bottle mat, bowl, lid dan juga DC-DC conveter untuk digunakan dalam kereta. Serius memudahkan as compare nak guna air panas letak dalam bekas lepas tu kena ulang² tukar air. NAD masa tu suka mengamuk sebab lambat sangat. Hoho. Lagipun suhu air pun tak boleh sehingga 100°c. Jadi untuk pastikan keadaan suhu, penggunaan warmer sangat digalakkan.

Autumnz Warmer - Home & Car Use
Yatie beli di Lazada je. Hoho. Masa tu 70+. Tak pasti pula harga di luar. Dengan line telco yang sangat limited Yatie tak kuat untuk survey merata macam selalu. Huhu. Sekarang ni nak cari satu lagi untuk pengasuh NAD. Dah pesan siap² minta sediakan warmer. Alhamdulillah. Jumpa yang sudi dan pandai handle ebm.

Sep 19, 2015

Door Gift Majlis Kesyukuran NAD

Door Gift Majlis Kesyukuran | Assalammualaikum. Hai. Yatie pun tak tahu nak sebut door gift ke bukan sebab gift ini hanya untuk para jemaah yang berzikir (mungkin berzanji kata orang sana). Majlis kecil-kecilan orang kampung. Hehe.

Orang kuat door gift. Lol.
InshaAllah majlis kesyukuran, cukur jambul dan disertai dengan tahlil diadakan pada 11 Zulhijjah (25 Sept). Selepas Aidiladha, 10 Zulhijjah. Jemput jiran sekeliling dan saudara-mara serta kenalan rapat je. Lepas majlis kena siap sedia nak balik Semenanjung pula 27 Sept. Sobs! Sedih sebak sayu mula terasa. Huhu.

Door Gift Simple
Majlis kecik, door gift tak seberapa tetapi haaa.. ramai pembantunya. Haha. Yang di censor merupakan adik-adik dan cousin yang dah akil baligh. Yang kecik² semua tu cousins Yatie bukan anak saudara tau. Sebab Yatie cucu sulung sebelah mak. Hoho.

Door Gift Majlis Kesyukuran

Siap pack 50 door gift untuk jemaah zikir. Sebotol mineral water, 1 sapu tangan, 1 biskut delio dan gula² pemanis mulut. Menyusul buku doa / yassin dan telur rebus. InshaAllah. Gula² pemanis mulut kata orang sini Yatie prepare 200 peket (3 biji/pek). Adik Yatie cakap rasa macam nak kenduri kahwin isi gula² dalam plastik. Olololo. Dah lama la tu tak de kenduri kawen. Hahaha.

NAD tak cukur lagi sebab tak ada siapa pandai buat. Bapak Yatie pun surrender. Huuu. Sunat inshaAllah akan dibuat pada hari yang sama. Tapi kalau tak pun balik Ipoh terus pergi tempat yang kitorang bawa NAB dulu. Silap² cukur pun kena minta tolong suami pengasuh NAB dulu. Hoho. Rambut adik pun dah cacak² gitu. Lol!

Haih. Perasaan bercampur baur saat² hujung begini. Tapi, nak buat macam mana. This is life. Keep smiling! ;)

Sep 18, 2015

Insurans Great Eastern NAD

Insurans Great Eastern NAD | Assalammualaikum. Hai. Kad tak dapat lagi sebab polisi belum t/t. Err. Yeke itu sebabnya? Haha. Lupa pula macam mana urusan insurans NAB lebih 3 tahun lalu. Tapi tak perlu risau dengan masalah pelupa ni sebab Auntie GE NAB & NAD sangatlah agresif. Beliau akan sentiasa kejutkan Yatie dari lupa. Hahaha. Jangan buat² lupa sudah. Kejut banyak kali pun tak guna. Hoho.

Insurans Great Eastern NAD

Dapat Whatsapp dari Qyla ni lama dah. Hehe. Bayaran pun dah yang ke-2. Alhamdulillah. Ada rezeki untuk NAD. InshaAllah walau macam mana pun akan diusahakan buat anak-anak. Lagipun pasti ada 'lorong'nya asalkan niat kita baik. Dah mak² ni memang keutamaan adalah anak². Biarlah mak tak ada pakaian baru, kasut tukar setahun sekali, handbag tukar 2 3 4 tahun sekali. Gituuu. Hehe.

So! Jika korang sedang mencari insurans serta agen insurans yang terbaik, Yatie galakkan korang berurusan dengan Auntie GE NAB & NAD iaitu Qyla Aqilah (http://hisherstep.blogspot.my). Agen yang sempoi dengan explanation yang santai serta efisien. Haa. Amik ejaan bahasa melayu terus. Hehe. Serius! Tak akan menyesal. Tanya la soalan merepek banyak kali, dia akan jawab. Hahaha. Sorry Qila. Yatie la tu salah seorang yang banyak tanya. 

Apa pun, semoga Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina dikurniakan kesihatan yang baik sentiasa. Allahhummaamiin.

Sep 14, 2015

Pre-Gath Sahabat di Fork & Knife, Kuching

Pre-Gathering Sahabat di Restoran Fork & Knife, Kuching | Assalammualaikum. Hai. Setiap kali balik Sarawak, selain dari nak jumpa keluarga tercinta Yatie akan usahakan juga untuk bertemu dengan sahabat yang dikasihi iaitu Amiruniza (Iza), Sulia (Su) dan Suryani (Bed). Kami berkawan sejak kecil dan semakin dewasa kami menjadi semakin akrab. Syukur Alhamdulillah kerana dikurniakan sahabat seperti mereka yang menerima segala kelebihan serta kekurangan sesama sendiri dan sentiasa ada bersama saat suka mahupun duka walaupun kami jauh.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (1)
Sahabat Seiring ke Syurga InshaAllah
Sehingga hari ini kami masih belum dapat berhimpun dengan lengkap 4 sahabat sebab hari ini Yatie sampai, esoknya Iza bersalin. Hehe. Untuk pengetahuan korang, Bed melahirkan anak kedua pada bulan Jun, Yatie dan Iza pula bulan Julai. Dikesempatan ini Yatie mohon doa korang semoga Sulia dikurniakan rezeki anak serta diberikan ketabahan buatnya serta suami dalam menempuh ujian Allah yang satu ini. Sabtu minggu lepas, Yatie dan Iza dari kampung manakala Su dari Simunjan ke Kuching untuk berjumpa. Bed? Businesswoman. Busy sokmo. Hehe. Alhamdulillah rezekinya serta anak-anak.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (5)
2nd Generation
Lokasi pilihan ialah di Restoran Fork & Knife, Kuching. Restoran 2 tingkat bertemakan western food dengan suasana yang tenang dan selesa. Pelanggan yang sedang menjamu makanan diiringi dengan muzik yang lembut. Cuma pada hari itu Arissa dan Ameena yang memecah keheningan. Ewah! Hehe. Panjang betul muqadimah nak cerita pasal makanan sedap di Restoran Fork & Knife ni. Hahaha.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (6)
Pepperoni Pizza
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (8)
Mushroom Soup
Sementara tunggu Sulia sampai, kitorang order Pepperoni Pizza dan Mushroom Soup with Garlic Bread sebagai appetizer. Pizza yang garing (nipis) dan kaya dengan cheese. Sedap sangat! Crunchy. Arissa dan Ameena masing-masing syok makan topping cheese. Mushroom soup pula berbeza dengan yang kita makan di Pizza Hut yang mana mushroom disini dibiarkan dalam hirisan halus. Jadi, masa makan mushroom itu memang terasa.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (3)
Oglio Olio
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (4)
Carbonara
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (7)
Bolognese
Main dishes kami; Oglio Olio (Yatie), Carbonara (Sulia) dan Bolognese (Iza). Ketiga-tiganya SEDAP! Serius! Review ikhlas dari Yatie. Oglio Olio tu sangat sesuai buat mereka yang suka seafood dan jenis yang tak berapa boleh terima makanan yang lemak berkrim. Apa orang kata, rasa fusion? Hehe. Carbonara dia subhanallah. Itu baru carbonara. Kaya dengan cheese dan sangatlah berkrim. Sedap weh sedap. Bolognese Yatie tak ingat nak rasa sebab konon macam tolong Iza gaul, Yatie dah ada rasa. Rupanya tidak. Huhu. Tapi Iza dengan Su keduanya cakap sedap. Ameena sekejap-sekejap ambil makan. Hehehe.
Makan Tengahari di Restoran Fork & Knife, Kuching (2)
Chicken Wing
Last but not least, chicken wing yang Man (suami Sulia) pilih. Sedap jugak! Yatie tak tahu ni panggang ke bakar ke atau goreng ke. Tapi terasa macam manis-manis tu Yatie syak madu. Hehe. Eh sedap lah. Tak rugi melabur makan kat sini. Eh. Hehe. Air pula Yatie order Teh C Special, Arissa Ice Choc, Ameena Orange Juice, Sulia Latte dan Man Soft Drink.

Yatie ada lebih kurang 2 minggu je lagi. Harapan kami berempat sekarang ialah nak bertemu 4 pasang mata ni sebelum Yatie balik KL. Masa ni sebenarnya Bed dan Su pun sibuk dengan projek katering masing-masing untuk sambutan Hari Malaysia di kampung Yatie ni. Semoga diizinkanNya untuk kami walau sesibuk mana dapat juga bertemu walaupun hanya sekejap. Rindu!

Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil

Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil | Assalammualaikum. Hai. Selamat bekerja korang! Nak tanya ni. Siapa di antara korang suka pakai jam tangan dan salah satu koleksi ialah jam Fossil? Angkat tangan. Hehe. Yatie? InshaAllah suatu hari nanti merasa juga pakai jam tangan Fossil. Hoho. Hari ni Yatie nak kongsikan dengan korang fakta mengenai jam tangan Fossil.
Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil
Jenama Fossil merupakan diantara jenama pengeluar jam tangan yang amat diminati yang diyakini ramai. Ditubuhkan sejak tahun 1984, Fossil sentiasa komited dalam menghasilkan koleksi jam tangan yang cukup berkualiti untuk lelaki dan wanit. Buat korang yang menggemari jenama Fossil atau bercadang untuk memiliki seutas jam tangan keluaran jenama ini, jom sama-sama kita tengok fakta-fakta yang berkaitan dengan jam tangan Fossil ini.
Jam Tangan Fossil Wanita
Koleksi Jam Tangan Fossil Wanita
Berbanding jenama-jenama jam tangan yang lain, Fossil hanya menghasilkan koleksi jam tangan yang direka dengan sentuhan ekslusif. Rata-rata koleksi jam tangan tersebut diberikan sentuhan batu Kristal yang mewah sebagai perincian. Oleh yang demikian, koleksi jam tangan ini pastinya sesuai untuk korang jadikan sebagai aksesori utama apabila ingin menghadiri majlis-majlis istimewa
Fakta Mengenai Jam Tangan Fossil 2
Selain itu, koleksi jam tangan Fossil yang berkualiti ini juga ditawarkan dalam harga yang amat berpatutan jika dibandingkan dengan koleksi jam tangan daripada jenama-jenama antarabangsa yang lain.
Jam Tangan Fossil Wanita Lelaki
Koleksi Jam Tangan Fossil Lelaki
Dan fakta yang seterusnya adalah mengenai fungsi-fungsi istimewa yang terdapat pada setiap koleksi jam tangan Fossil tersebut. Bagi korang yang kerap melakukan aktiviti lasak dan menginginkan latihan sukan yang lancar, koleksi jam tangan outdoor Fossil adalah pilihan yang terbaik. Material yang digunakan adalah amat berkualiti tinggi dan menjadikan koleksi jam tangan ini tahan lasak serta mempunyai jangka hayat yang amat panjang.
 
Ehem! Hi soulmate (anda tahu anda siapa). Belanja 1 jam Fossil please. Tak perlu pergi kedai jam. Klik Klik Klik aje di Zalora. Hihi. Bye!

Sep 6, 2015

Mesin Basuh Rosak

Mesin Basuh Rosak | Assalammualaikum. Hai. Tempoh hari Yatie whatsapp suami gambar kedai bundle yang baru buka di Kuching dengan pesanan ‘sila kumpul duit jika nak singgah di syurga bundle nanti’. Dan suami balas, ‘sila kumpul duit untuk mesin basuh sebab mesin basuh dah nak kong’. Tak tahu nak gelak ke nak nangis. Haha.

Kedai Bundle Terbesar Matang Kuching

Kisahnya mesin basuh Panasonic 5.2 kg yang comel itu memang dah lama pun. Usianya lebih dari usia perkahwinan kami sebab apa yang Yatie tahu mesin tu dah ada dekat rumah mentua sejak sebelum kahwin lagi. Jadi, sesuailah kalau dia nak bersara. Huhu. Cuma dalam keadaan ekonomi yang korang sendiri sedia maklum, perit juga nak beli barang kelengkapan rumah yang sebegini. Lagi sakit bila nanti tengok ada GST. Huhu.

Mesin Basuh AutomatikMisi Mencari Mesin Basuh (2)Misi Mencari Mesin Basuh (3)

Tapi, suka atau tidak tetap kena beli juga. Pada mulanya Yatie cadangkan suami untuk proceed dobi je. Jangan terburu-buru dengan budget ciput. Tapi suami dah buat penilaian dan pandangannya yang jauh sangat ke depan. Jadi, sekarang ini suami bertanggungjawab cari mesin yang terbaik dengan harga yang paling murah. Haaa. Memang kena survey kedai yang jual murah sebab perbezaan harga mungkin beratus nilainya.

Misi Mencari Mesin Basuh (1)Misi Mencari Mesin Basuh (4)

Jadi, suami merupakan orang yang bertanggungjawab untuk mendapatkan mesin basuh yang mampu milik dan sesuai dengan keadaan semasa sebelum kami anak-beranak balik sana hujung bulan ini. Sesak nafas whatsapp Yatie dengan gambar mesin basuh yang beliau survey. Pelbagai pilihan yang menarik hati dan mencuit nafsu. Haha. Yatie? Mak terima je noks! Nak beli yang gabak kena sedar diri kalau nak cuci toto sendiri, lepas tu nak sidai kat mana. Itu satu hal. Paling utama, ruang mana nak letak?

Mesin Basuh Auto LG

Banyak pilihan jenama dan harga (paling penting!). Jadi, mesin basuh yang mana satu menjadi pilihan hati sang suami? Haa. Nantikan. Tapi, pasti bukan seperti dalam gambar diatas ini. InshaAllah, one fine day. Aamiin. Hehe.

Blog design by Rainy Day