October 10, 2014

Apakah Soya Non-GMO?

Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hi.

Siapa yang tengah baca entri ni merupakan peminat soya? ;) Yatie nak kata peminat minuman soya, tak jugak. Tapi kebiasaannya soya akan jadi popular bila bulan puasa. Dulu masa zaman kanak-kanak Yatie selalu suruh mak beli Soya dan Cincau. Sedappp! Hehe. Dan Yatie tahu pun apa GMO / Non GMO semua ni. Tapi bila minum ESP sejak awal tahun ini, barulah terbuka minda terbuka mata. Alhamdulillah. Better late than never. Tak gitu?



Jadi, Yatie nak share juga disini apakah itu GMO? GMO ialah Genetically Modified Organism yang membawa maksud organisma yang telah diubah kandungannya. Tak kira organisma itu haiwan atau tumbuhan. Boleh faham tak? Ok. Yatie ringkaskan pula. Just if korang pernah dengar orang kata, 'ayam kena cucuk tu' atau 'pelam kena cucuk tu' nak bagi cepat besar atau cepat masak. Pernah tak?

Haaaa. 'kena cucuk' itulah yang dikatakan GMO. Kenapa perlunya ada produk GMO? Ia kerana apabila sesuatu produk tersebut mendapat permintaan yang banyak. Kalau natural process, pihak pengeluar akan mengambil masa yang lama untuk mendapat hasilnya. :) Dan, soya juga tidak terkecuali.

Jadi, persoalannya adakah minuman soya GMO tak baik? Yatie tak akan ulas panjang dan Yatie minta kawan-kawan baca artikel What Are the Dangers of GMO Soybeans? Ringkasnya, pengambilan soya GMO berpotensi untuk memberikan kesan buruk kepada kesihatan dan persekitaran.
  1.  Liver Changes (Kerosakan Hati)
  2.  Allergy Reactions (Reaksi Alah Lebih Tinggi)
  3.  Infant Motarlity and Sterility (Kematian Bayi & Kemandulan)
  4.  Herbicidal Dangers (Kesan Bahaya Herba)
Info lanjut dekat SINI untuk info tentang non GMO dan GMO. :)

Atas sebab itu, ESP Shaklee dibuat dari Soya Non-GMO yang bermaksud tidak ada apa-apa yang di modified dalam soya tersebut. InsyaAllah kita akan jauh dari kesan-kesan buruk seperti di atas. Ada yang cakap soya tidak baik untuk kesihatan. Bagi Yatie, setiap apa yang Allah sediakan buat hamba-hambaNya di muka bumi pasti mempunyai nikmat, khasiat dan manfaatnya.

 

Dan bersederhanalah dalam mengambil apa jua makanan. Jangan turuti nafsu. Bila berlebihan, itu yang mengundang kemudaratan. Wallahhualam. Bersederhana dituntut dalam hidup kita tak kira apa jua yang kita lakukan. Dan sebab itu juga Shaklee menetapkan, pengambilan minuman soya ESP ini tidak boleh lebih dari 3 Scoop sehari. Kalau minuman dari soya Non-GMO pun ada ditetapkan begini, minuman soya GMO apatah lagi. Fikir-fikir kan.

Jadi, pilihlah makanan/minuman yang terbaik untuk diri anda. Selagi kita boleh elak, kita elak. Sebenarnya ada banyak makanan kita yang termasuk dalam list GMO. Huhu. Tapi, kita usaha yang mana kita terdaya. Dan ada juga yang cakap ikut poket kita juga. ;)

ESP, bukan sekadar air minuman soya Non-GMO. Ia juga minuman soya yang rendah glisemik (sesuai untuk orang kencing manis), bebas laktosa dan bebas kolestrol. Harga juga sebenarnya tidak mahal. Yatie dan suami minum 1 Canister dalam tempoh lebih kurang 2 bulan. 1 Canister; RM150. 2 bulan; RM75/bulan. 2 kepala; RM37.50/kepala sebulan. Nak lagi murah, daftar ahli. (daftar ahli tak semestinya jual tau).

Nak tahu lebih lanjut tentang ESP; SINI.
Nak tahu tentang ESP Combo; SINI.
Nak tahu promo October; SINI.

p/s: nanti mesti ramai yang belek-belek tengok ingredients kan? hehehehe.

Jika berminat untuk tahu lebih lanjut berhubung produk ini atau mahu mendapatkannya, hubungi Yatie sekarang. Konsultansi eksklusif dan percuma sepanjang hayat buat para pelanggan Yatie. Jika anda mahu penjimatan sehingga 25%, Yatie menjemput anda untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran seumur hidup berjumlah RM65 sahaja. Ada banyak lagi tawaran istimewa setelah menjadi ahli. 

SID: 1132971
WeChat: DYatie7786
Emel: dayang86@gmail.com
SMS/Whatsapp/Telegram: +6019 460 3069

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

No comments

Post a Comment

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day