August 12, 2014

Susun Atur Playroom NAB

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalammualaikum. Hai.

Sabtu lepas, Yatie buat house cleaning. Hihi. Sabtu Ahad jer la sempat pun kan. Suami masa tu ada kerja, cari barang komputer sekolah. Jadi, Yatie berdua je dengan Arissa. Nak sapu bilik dia je sebenarnya tapi tiba-tiba hati tekad dan nekad nak ubah posisi bilik tu. 

bilik dia sebelum ni. 
Sakit pinggang woooo angkat tilam tu, angkat kayu katil (divan) lepas tu angkat kepala katil. Gila berat semuanya! Fuhhh!!!! Nasib baik mak belum mengandung lagi, kalau tidak mak beranak masa tu jugak. Haha. Berat sangat terutamanya tang kepala katil. Nampak nipis je kepala katil tu tapi tak tahu la agaknya batu / simen kot. Berat sangat2! Phew!~

Dugaan bila mengemas dengan Arissa tuh pulak satu hal. Haha. Nasib baik masa angkat katil, angkat tilam, alih almari tu dia tak usik. Elok je duduk dalam longgokan barang-barang dia yang diketepikan sementara waktu sambil tengok Pada Zaman Dahulu. Hihihi. Tapi, part susun buku wallaweh! Sabar je la mak asyik jadi 'tiger woman'. Hoho.

susun atur bilik arissa kini
Phew!~ Alhamdulillah siap jugak. Suami balik kerja pun terkejut tengok bilik transform gitu. Siap perli lagi "awak nak kemas bilik ni lagi kan? nak tukar posisi kan?" Huuu. InsyaAllah bilik sendiri pun rasa macam nak transform gak tu. Tapi, tak boleh sorang. Kena berdua. Almari berat kot! Huhu.

So, Yatie suka sangat dengan susun atur bilik Arissa kali ni sebab Yatie rasa lebih kemas. (masuk bakul angkat sendiri namanya ni. hahahaha.) Yatie ada buang beberapa mainan yang kecik-kecik macam bebola kapas untuk dia differentiate warna tu sebab dah tak cukup lengkap. Lain kali boleh beli lagi sekali dengan bekas-bekas comel. Haha. (bajet ko banyak duit sangatkan Yatie. huhu.) Haa. Satu lagi yang Yatie buang; Foam Playmate yang cantum-cantum tu. Sebab tak cukup sifat dah jugak.

Dalam kotak tepi kitchen set dia tu Yatie letak bola-bola dan patung-patung hello kitty serta free gift dari McD dulu. Sebenarnya, sebelum ni Yatie ingatkan Arissa ni ada banyak mainan tapi bila dah susun macam ni rupanya tak. Haha. Dia ada lebih banyak buku dari mainan. Yatie memang bukan jenis beli mainan yang tak ada fungsi pembelajaran. Yatie memang expose Arissa dengan buku dan development/educational toys. Kitchen playset tu la kot mungkin tak ada fungsi pembelajaran yang formal.

Patung? Upin Ipin tu pun tak ada pembelajaran. Haha. Tapi beli sebab dia 'pow' mak dia dekat airport. Huhu. Buat teman dalam flight. Boleh la dimaafkan sebab dia behave dalam flight yang delay masa tu dengan bagi Upin Ipin tidur. Haha. Amina yang dekat atas meja tu ada fungsinya yang sangat menarik. Ada cerita dekat sini dulu. Dan Nur Arissa Batrieysa tu yang duduk dekat meja tu, sel otaknya sedang berhubung dok tengok buku ABC sambil tanya macam-macam kat kita. Haha.

So far, dia ok je duduk dalam tu. Cuma Yatie memang tengah train dia untuk tidak bawa mainan dekat luar. Korang tau tak, hari tu balik rumah lepas cuti raya dia angkut semua barang besar-besar tu bawa keluar. Kerusi meja, kitchen playset, car dan buku-buku dia. Semua bersepah dekat depan tv. Macam ada anak sepuluh orang dia kerjakan. Even petang tu lepas kemas barang semua, dia main dalam bilik. Masuk je Yatie tengok kerusi tu dah dekat tepi almari dia. Adalah yang dia nak ambil tu. Huuuu.

Panjang akal. Banyak ragam. Tapi bila tanya nak adik tak. Dia dengan lantangnya jawab NO! Haha. Ok lah. Sekian cerita pasal playroom sekangkang kera tapi ceritanya berjela. Huuu.

XOXO,
Mak Arissa.

10 comments

  1. amboi sasa btol yatie..angkat katil ko..haha

    ReplyDelete
  2. hahaha..lawak komen aznor..sasa hoiiii..
    aku pun tgh carik masa nak susun balik tmpt main dak asyraf..nak buang kereta2 menan yang dah banyak tak cukup sifat tu..buat semak je..huhu

    ReplyDelete
  3. gigih sgt mak arissa ni..
    jaga2 nnt sakit pinggang tu

    ReplyDelete
  4. ain skang ni pun dok main campak2 je dlm bakul mainan Raees...bila nth nak nyusun nye pun xtau la...mood rajin xsampai lagi..heheh

    ReplyDelete
  5. eh kenapa ciknaa suka yg sebelum tu lagi eh..huhu

    ReplyDelete
  6. hu2.. rasa nak bilik camni gak lah.. heee

    ReplyDelete
  7. gagah betul yatie ubah bilik sorang2.. kalau fifi.. mau surrender di tengah jalan..

    ReplyDelete
  8. cantik bilik anak :)
    dah follow blog yati #235 . Kalau tak keberatan boleh follow mana2 blog norzi

    http://norzifoodilicioushouse.blogspot.com/
    atau
    http://norzibeautilicioushouse.blogspot.com/

    salam perkenalan : NORZI

    ReplyDelete

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day