Pages

Aug 19, 2014

Resepi: Sup Kentang Telur

Bismillahirrahmanirrahim. 

Assalammualaikum. Hai. 


Al-kisahnya, Arissa pun demam sekali join ayahnya. Mak pun rasa nak demam oi jaga 2 orang yang demam. Masing-masing ada karenah dia. Pergi klinik register 2 orang sekali. Nasib baik dekat. Huhu.

Balik tadi terus buatkan sup kentang telur. Time tekak tak sedap dan badan tak sihat; dapat makan sup itu adalah satu kenikmatan. Betul tak? Yatie pun suka. Tambah pulak tengahari tadi hujan dekat sini. Cuaca sejuk. Seronok hirup kuah. Hihi.

Jom tengok resepi. Sumber asal; Mat Gebu.

1 biji kentang
2 biji telur
Setengah peket su'un & pucuk

2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia

1/2 kiub ayam Knorr
Serbuk lada
Daun sup

Kentang potong lapan dan rendam. Kemudian tos. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris. Kemudian masukkan kentang dan gaul rata. Masukkan air dan kiub ayam bagi mendidih.

Bila kentang dah half cook, masukkan telur sebiji demi sebiji. Lagi cantik kalau tak hancur. Yatie bagi hancur sebab Arissa. Senang nak makan. Then, barulah masukkan pucuk dan su'un. 

Siap! Tabur dengan daun sup dan bawang goreng. Yatie dah kehabisan bawang goreng. Tak perasan. Esok kena siap-siap order dari staff. Dia homemade punya bawang goreng. Heeee. 

Lega bila 2 2 elok je makan nasi dengan sup kentang telur. Terisi juga perut dengan makanan sebab masing-masing tak ada selera. Moga kedua-duanya sihat walafiat malam ni. Yatie ada banyak kerja menanti juga dekat office sebenarnya. Huhu.

XOXO,
Mak Arissa.

3 comments

Julia Johari said...

Mudahnya resepi sup kentang telur....sedap tgk yer haaa...semoga kedua2 cinta hati segera sembuh amin

BM said...

Walaupun resepi biasa buat orang yg sakit/demam tapi sesekali pekena boleh membangkitkan selera!
Semoga cepat yg demam segera sembuh hendaknya, amiin.

CikNaa said...

amboi.. nengok gambo terus lapo..

Blog design by Rainy Day