August 27, 2014

Resepi: Laksa Utara Ekspres

Bismillahirrahmanirrahim. 

Assalammualaikum. Hai.

Laksa Utara Ikan Sardin Dalam Tin

Bab-bab masak ekspres ni memang all time favorite. Kiranya time teringin makan boleh sup sap sui siap! kat dapur. Puas hati akhirnya tercapai hajat masak sendiri laksa utara walaupun versi ekspres dan punya la lama nak tunggu bunga kantan kembali menembusi pasaran. Pfft! Ayat ekonomi sangat hewhewhew.

Jom tengok resepi;
1 tin besar ikan sardin
1 biji bawang holland
4 biji bawang merah
1 sudu cili kisar
Bunga kantan
Daun kesum
Asam keping

Caranya;

  • Kisar ikan sardin, bawang holland dan bawang merah bersama sedikit air. Ikan sardin dalam tin besar kebiasaannya ada 3 - 5 ekor ikan. Kalau 3 ekor, 1 ekor ikan tak perlu blend tetapi hanya ramas kasar. Kalau 5 ekor ikan, 2 ekor ramas kasar. Faham dak? Hehehe.
  • Dah blend, masukkan ke dalam periuk dan tambah lagi 2 - 3 gelas air. Renih. Masukkan cili kisar, ikan sardin yang diramas, bunga kantan, daun kesum dan asam keping. Didihkan.
  • Bila kuah dah agak pekat mengikut selera tekak, sesuaikan rasa. 
  • Dah siap, hidang dengan aksesori yang lengkap supaya laksa utara korang UMPHH!
Senangkan? Sumber Yatie; Safiyyah Osman dan google termasuk tahap 'rajin' yang melampau terus je masuk sekali semua. Hahaha. Tetapi, alhamdulillah Yatie jamin sedap tak terkata. Hehe. 

Bahan-Bahan Yang Super Simple

Cara Yang Very The Simple

Aksesori Pelengkap

Laksa Utara Ekspres
Senang je kan? Korang pun boleh buat sendiri. Rasa nak makan je, boleh sup sap sui siap! Heee. Selamat mencuba!

XOXO, 
Mak Arissa. 

3 comments

  1. oi...terliur makyong ni eh..ari2 tgk piya buat...tak terbuat lagi daku ni

    ReplyDelete
  2. wah..sy pun bru up entri pasal laksa sardin...tetiba namapak kat sini..tp mmg sedap kan..teringat ingat..hehe

    ReplyDelete
  3. wah nampk senang ni..sbb pakai sardin..
    klu x nak buang tulang bagai x pernah try lagi ni

    ReplyDelete

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day