Pages

Apr 8, 2014

PLEASE APPEAL NOT REQUEST

Bismillahirrahmanirrahim.


Assalammualaikum. Hai.


Perkongsian Majlis Tazkirah Jumaat lepas lagi. Tajuk tazkirah minggu lepas sebenarnya berkenaan dengan musibah. Saya kongsikan sedikit lebih kurang apa ustaz cakap,

"Apabila kita nak, Allah tak nak. Apabila kita tak nak, Allah nak. Musim kemarau. Diumumkan nak buat benih hujan. Kenapa nak umum? Buat aje lah. Jadi ke tidak? 

Islam tidak menolak teknologi. Segala-galanya dari Dia termasuk idea para saintis. Tetapi pemikiran manusia kena tuning sedikit. Sebab walau sehebat mana teknologi sekalipun, jika Allah kata tidak maka tidak ada satu pun yang menjadi. Kunfayakun adalah dari Dia. Bukan manusia. 

Dan oleh yang demikian, PLEASE APPEAL. PLEASE APPEAL. NOT REQUEST. Appeal dalam bahasa melayu merayu kan. Request dalam bahasa melayu minta. Silalah MERAYU. MERAYU pada dia. JANGAN MINTA pada dia tuan puan.

Kita nak anak. Tapi Allah kata tak nak. APPEAL. APPEAL. MERAYU pada Dia untuk diberikan zuriat. Jangan semata, 'aku nak anak Ya Allah. aku nak anak Ya Allah.' Bangun tengah malam, MERAYU. MERAYU setiap malam. MERAYU dengan bersungguh-sungguh."

Sama-sama kita nilai diri kita. Selama ini kita MEMINTA atau MERAYU. 

p/s: tetiba macam blog ni segmen ustajah je. haha. tak. tak. saya kongsi apa yang saya dengar dalam tazkirah lepas. syukur Alhamdulillah sebab ada peluang dengar tazkirah. hari ni sepatutnya saya ada kelas mengaji tapi ustaz tak dapat datang. jadi, kelas batal. 

XOXO,
Mak Arissa.

3 comments

Rose Azadir said...

thanks for the sharing...anyway Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik ye...

Chekgu Azrine said...

Tq for sharing sis

alysapunye said...

betul tuh...manusia selalu sangat meminta dari merayu...tak mau rendahkan diri untuk ALLAH...

ya ALLAH, peringatan untuk diri sendiri juga...terima kasih untuk entry ini :)

Blog design by Rainy Day