Pages

Oct 25, 2013

Kurangkan Berat Badan - MESTI!

Assalammualaikum. Hai.

Semalam lepas dinner makan nasi goreng ikan masin dan minum milo tabur, saya rasa perut ketat macam ada baby tengah menegang dalam perut. Bila tunduk tengok perut; dah rupa macam mengandungkan Arissa masa 7 bulan. Penangan perut kecik masa mengandung, sekarang daku buncit dah serupa orang mengandung. Ngeri tau tak? 

Dalam lift cakap dengan colleague. Dia kata perut dia pun sama. Saya cakap perut saya lagi nampak. Tunjuk dekat dia realiti perut tanpa nak tahan nafas bagai. Terus dia cakap 'eh aah la macam ngandung bentuknya. elok je bulat dari atas.' Memang tahu. Tapi bila dengar dari mulut dia buat pengakuan gitu, terguris rasa hati. KahKahKah. 

Tempoh hari balik kampung jumpa BFFs. Masing-masing tegur pipi dah bulat, pipi dah penuh. Walhal masa raya diorang cakap saya kurus badan ala-ala model. Uwwweeekkk! Haha. Eh siyes. Betul. Tapi tu raya hari tu. Raya Aidilfitri ye. Bukan Aidiladha. 2 bulan lalu. Sobs! Dan hakikat yang perlu diterima, sejak timbangan 2 bulan lalu sekarang saya naik 6 kg. 

Ngeri weh! Berat sekarang lebih kurang berat masa ngandung Arissa 8 bulan. Haa. Kalau sekarang tengah ngandung adik baby takper jugak. Huuuu. Kelakarnya colleague saya siap cakap 'entah-entah memang ngandung.' Hari tu masa loya-loya pun dia ingat gitu. Hahaha. Idok lerr. =P

So kesimpulannya sekarang nih memang kena diet. Uwwweeekkk nak muntah sekali lagi sebut perkataan diet. Tak pernah oi dalam hidup nih nak diet bagai nih. Kebiasaannya melantak aje dengan senang hati. Haaa. Amekkaw Mak Arissa oi. Sekarang kau dah gelabah aw aw. 

satunotahati: camner nak diet ah? 
tak reti. sobs.

XOXO,
Mak Arissa. 

6 comments

SweetLikeWhat said...

daku pun dah gemokkkk nih..tapi tak insap2 lagi..haha

RedRose said...

Omaigod!!! kalau pasal berat badan...memang menjadi satu masalah besar to us Moms kan?
need to control our appetite la jwbnye. hiihihi

Chekgu Azrine said...

Akk pun rsa bdn cam dah naik..wuwu..xleh tdo mikirkan..

Ibu Dilah said...

Sy pun x penah nak diet.. kalo dulu reason sbb mmg sy jenis makan sikit tp bila dah ada anak ni reason sbb bf anak pulak.. haha..

Nurul Aziz said...

kita taknak kurus, taknak diet, cuma taknak perut buncit je. hehehe.. walaupun bila tanya2 kawan-kawan dorang kata mana ada buncit, tapi dorang nampak tu bila pakai baju, cuba tengok tak pakai baju??? mahu kena tanya, bila due date ni? wkaakaka..

Fifi Nadhrah said...

same la dengan fifi.. da gemok.. mne la larat nak diet.. banyak sangat dugaan..

Blog design by Rainy Day