Pages

Jul 27, 2013

Persiapan Aidilfitri

Assalammualaikum. Hai. 

Ehem! Bahang raya dah semakin terasa. Sekejap rasanya masa berlalu kan? Lepas seminggu kerja minggu depan and then dua hari kerja, 7hb dah terbang balik Sarawak. Weewuuu! Seriously rasa macam tak sabarnya nak balik jumpa family!!! Dan of course, family kat sana tak sabar nak jumpa cucu yang seorang. Selama nih dok tengok dekat facebook aje. Sebab tu Mak Arissa tak peduli orang nak muntah ke hape nengok muka Arissa sentiasa dekat news feed. Motif upload untuk tatapan family and friends yang jauh di mata dekat di hati. Ha gittew.

So, apa preparation iols nak raya nih? Hehe. Iols tau uols ramai yang dah prepare kaw kaw.Ramai yang homemade dan DIY. Iols sampai ke sudah main tunjuk aje. Hahaha. Bukan hape, tak sempat hoi nak menyibukkan diri buat popia nestum ke cornflakes madu ke. Nan hado. Plus beraya kat Sarawak dulu kan. So, takder feel nak buat apa-apa kat sini. Boleh gitu? Haha. Kek lapis pun mak iols yang tempah kat sana. Tak ada dah masing-masing gigih membaking atau mengukus. Dalam adik beradik pulak, iols je yang rajin sikit bab kek. Huuuuu.

Dalam tak beraya dekat sini, iols spend biskut untuk mentua n makan-makan rumah aje dalam 3++ uols. Tunjuk. Tunjuk. Bila kira total, ha amik kau. Hohoho. Nyembang dengan mak, kek lapis yang ditempah 6 ke 5 tah pun 3++. Ha.. $_$ mata mak Arissa. Haha. Takper. Takper. Setahun sekali nak belanja family sini dan sana gini kan. Kat Sarawak belum lagi nak spend untuk jeruk buah-buah nanti dan air bikarbonat. Encik Suami dah cakap nak F&N sajo. Hover! Mak pak iols - I Follow. Sayang menantu. Kah3.

Pakaian? Ha.. Tang ini yang paling semangat memang anakanda seorang. Hihihi. Mak ayah nyer kemain dari baju raya sampai ke baju tidur, semua nak baru. Hover mak ayah kau nak. Yerlah. Anak baru seorang kata orang. Hahaha. Baju kurung Arissa ada 3 pasang. Dress + tshirt + blouse = > 10 pasang. Huuuu. Beraya sakan lah awak nak ye. Seminggu kat Sarawak. Ok lah tu kan. Jalan puas-puas ye nak. Taun depan baru boleh balik lagi. Ha.. ginilah kita duduk over the sea. Redha je la uer nak ye.

Pakaian mak ayah? Biasalah. Sehelai sudah masing-masing. Hihihi. Encik suami memang sah sah la sehelai je kan baju melayu untuk hari raya pertama. Hari lain, pakai tshirt sajo la kan. Mak Arissa pun satu je baju raya nya. Tapi hari tu ada juga hantar 3 lagi kain ekstra yang ada dari tahun 2009 tak buat-buat. Kah3. So, aci lah kot na kita kata baju raya jugak. Haha. Baju pergi dinner malam tuh pun  ada lagi. Baru pakai sekali. Boleh la nak buat raya jugak. Kaaannn? Tak elok bazir2 nih. HewHewHew. 

Syukur Alhamdulillah.  Tahun nih dipermudahkan oleh Allah. Dimurahkan rezeki dapat hulur lebih sikit dari tahun-tahun sebelumnya. Syukur Allah perkenan segala impian dan harapan serta cita-cita dari kecik - biar raya nanti anak2 yang sediakan untuk mak ayah. Setelah depa sediakan untuk kita sejak berpuluh tahun dahulu. Tak sabar nak adik-adik semua dah bekerja supaya sama-sama kami berkhidmat untuk mak pak. Adik iols udah ler rajin main order sajo. Haha. Latest order dari yang no 3, "long, belikan aku hp yang half touchscreen. Pakai duit ko dulu. Hehehe." Heh! Macam kak long dia cop duit kan. Huuu.

Rumah weols gini ajo. Tak ada nak upgrade apa pun sempena raya. Dengan alasan, tak raya kat sini pun. Hoho. Segala benda yang di plan nak di buat semua akan bermula lepas raya. Tahun nih pun tak tahu ada nak buat makan-makan tak atau at least jemput orang datang rumah. Haha. Kejam tak bunyi? Hihi. Family encik suami kan kecik je. Dalam sehari dah boleh settle pergi semua rumah depa. So, what to expect they ols akan pergi semula Ipoh untuk datang rumah iols kan. Unless iols wat open house. Haha. Kawan-kawan iols pun tak ramai kat sini. Boleh kira pakai jari. Ngeeee.

So ini je lah persiapan raya Mak Ayah Arissa. Kot tahun depan beraya sinindulu ke. Yeke? Haha. Rasanya tahun depan dan tahun-tahun akan datang, raya pertama je lah kot akan di Ipoh. Raya kedua dah fly. Rasanya. Hihihi. Ehem! Selalu usik enci suami, "ca.. sedih la ayah tahun ni ca raya pertama first ayah tak dengan maknayah dia.. padan muka ayah kan ca... hahaha." Saja suka nak ngusik dia walaupun sebenarnya tetap kesian kat dia. Kita dah merasa kan tak sambut raya pertama dengan mak pak sendiri. Kali ni Allah baginchance kat dia untuk rasa jugak. Kalau orang lain setakat 2 hari. Dia kali ni terus 7 hari. Hihi.

Sebenarnya nak buat short entry je. Tapi non stop pulak jari jemari nih. Hihi. Nak terus prepare sahur. Encik suami request sardine je malam ni. Tadi belum pukul 10 iols dah tidur. Ngantuk! Huuu. Bangun-bangun encik suami dah pack baju-baju cousins dan ennek2 untuk di pos esok. Semoga baju-baju tuh sampai sebelum raya. Aamiin.

satunotahati: syukur sebab encik suami tak pernah menghalang tindakan cik isteri.
bersyukur ke hadratNya kerana dipinjamkan dia yang memahami.

XOXO,
Mak Arissa.

5 comments

UMIE SUE said...

Moga raya tahun ni lbh meriah..

Pinkbubblegumprincess said...

selamat hari raya yatie hehe

Fifi Nadhrah said...

waaa.. da terase la mood raye tu kan.. mesti tak sabar nak balik jumpe family..

Mimy Hamid said...

baju girl hasrus la borong banyak ye kan mak arissa...ala model tkar baju la di pagi raya

as ♥ Leenda said...

bestnya cuti seminggu raya sarawak ekk..kirim FM sarawak seketul boleh? hihihi..

Blog design by Rainy Day