Pages

Jul 25, 2013

Bantuan Khas RM500

Assalammualaikum. Hai.

Semalam hati bunga-bunga tengok slip gaji. HewHewHew. Eksaited nak check subuh-subuh sebab Yong kata dia dapat 1 KGT je. Iols kan berkanun, so mungkin tak sama. Kembang hati nengok 2 KGT dapat sekali. Alhamdulillah. Rezeki Nur Arissa Batriesya tak pernah putus. Syukur. Tapi, dekat slip gaji dah tambah satu maklumat tambahan - Potongan Cukai Berjadual. Huuuu. Mak SMS suh bayar zakat (bukan zakat fitrah). Iols dah lama nak buat tapi hehehe. Eh, siapa-siapa yang tahu macam mana caranya - kongsi2 lah ye. Sebab dari potong tax baik duit tu pergi kat zakat. Yer dak? Heeee.

Semalam, PM announce bantuan khas penjawat awam RM500. Ok la. Ada juga daripada tak ada, kata orang. Yer dak? Eh? Bunyi macam tak bersyukur je? Syukur. Alhamdulillah. Rezeki anak rezeki sedara mara yang kecik-kecik tu. Cuma terkilan tengok dekat facebook ada macam2 status. Kemain lagi yang lantangnya bersuara cakap orang gomen gitu gini dapat bonus jugak. Ha..please la. Tak semua orang gitu. Iols memamg tak kenan. Pastu nak compare ngan diri sendiri keje bank keje glc yang banyak kerja. Heh! Standard lah oi gaji ko berapa, bonus ko berapa, benefit ko cmno. Aku tak kisah pun apa yang ko dapat. Get me? Phew!

500. Semua sama rata. Dari gred 1 - 54. Ada yang bersorak. Errr  I was like, amende lah kome ni. Pening pulak aku tengok perangai sorang-sorang. Huuu. Tapi takper. PM tried to be fair tapi itu lah. Heh! Tak paham aku. Cuma.. Ala, kenapa la Menara PGRM kat area KL. Kalau Selangor, dapat 1 bulan gaji uols. Kerajaaan negeri Selangor dapat sebulan gaji, federal RM500. Ermm. Bak kata tadi la, ok la dari tak ada. Kaaan? Tengok status beberapa orang, ada yang macam sedih sebab bantuan tak seperti yang mereka jangka. Over budget. Rasa kesian pun ada tapi nak buat macam mana. Kali ni PM tak announce macam tahun-tahun lepas, setengah bulan gaji. Redha je la ye. Syukur jugak saya tak dalam kategori over the budget. Huuuuuu.

By the way, selamat shopping raya. Guna 500 tu baik-baik ye. Share sikit untuk mak ayah. InsyaAllah berkat. Saving jugak untuk anak-anak. Jangan lupa. Panjang lagi bulannya hoi. Hari ni dah gaji. So, pagi2 buta nih bayar sewa bilik, insurans, cik puan ava dan duit ibu. Petang nanti, JCard Day lah kite ye. WeeeWuuu. Dah bagitau encik suami balik awal sikit, dan petang ni berbuka kat luar. Hihihi. Encik Suami tanya, "nak cari apa." Jawab je cari barang Arissa kompom Encik Suami tak menolak. Hihi. Barang mak nyer tak ada apa nak cari kat JJ. Cari la apa yang rasa nak cari. Huuuuu.

satunotahati: Allah memberikan rezeki kepada hamba-hambaNya dengan pelbagai cara.
semoga bulan ni lancar.semuanya.
boleh berjimba pula dengan keluarga kat sana.

XOXO,
Mak Arissa.

5 comments

Erna Nordiana Zamri said...

alhamdulillah rezeki. 500 pun rezeki kan? seronoknya..

e k i n ♥ y u s r i said...

500 tue cukup besar dah

puansazusarin said...

Dh 3 hr try buka slip gaji xblh2..aishhh stresss mak..hehe...pasal zakat tu gi pejabat zakat negeri bawa slip gaji..nnt deorg uruskan :)

Umi Qi said...

Rezeki2...aminnn...syukur

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. dapat 500..

Blog design by Rainy Day