Pages

Jan 14, 2013

Hidup : Simpanan

Assalammualaikum. Hai.

Awal tahun. Teruja bila tengok orang lain masing-masing semak jumlah dividen ASB. Seronok bila dengar masing-masing nak keluarkan duit dividen untuk bercuti, membeli-belah dan etc.. Minggu lepas, perbulanan bersama dengan seorang colleague;

Dia : Awak, ASB dah boleh ambil ke eh?
Saya : Tak pasti. Dengar orang sibuk check sekarang.
Dia : Tu la.
Saya : Tapi tak tau la pulak boleh ambil tak.
Dia : Awak dah check.
Saya : Err. Saya tak ada ASB.
Dia : Kenapa?
Saya : Errr. Kan ASB ini ada keraguan. 
Dia : Syubhah la ni.
Saya : Hehe. (senyum kambing sebab rasa serba salah)
Dia : First time dengar orang macam awak.
Saya : (senyum kambing lagi sebab rasa bersalah)
Dia : Tapi betul juga. Kalau syubhah better jangan.
Saya : Haah.
Dia : Tapi saya dah terlanjur tak leh nak wat apa. 
Saya : Haah la. (dia buat pinjaman ASB)
Dia : Husband dulu pun tak bagi. Tapi gatal buat juga.
Saya : 
Oh. Husband saya memang tak ada. Family dia pun tak ada. Parents saya pun tak. Kiranya saya tak ada genetik yang menyimpan ASB. Haha.

Setiap seorang berbeza pendapat. Jujur kadang-kadang bila dengar orang dapat dividen punya la tinggi, saya rasa macam nak buat juga. Haha. Tapi rasa yang tak kuat. Sebab itu saya cakap saya tak ada genetik menyimpan di ASB. Hehe. Tak dinafikan, rasa was-was itu yang buat saya takut. So bila dah was-was better don't. Tak apa tak dapat dividen tinggi-tinggi yang penting hati kita tenang. Tak was-was. Kan? So, kami menyimpan di Tabung Haji. Kumpul duit nak pergi Haji. Hehe.

Ulasan simple dari UAI.
Ustaz UAI kata lebih kurang begini,

Orang yang nak masuk, dia berpegang pada pendapat HALAL.
Orang yang tak nak masuk, dia berpegang pada pendapat HARAM. 

Kesimpulan, semuanya terpulang kepada diri kita sendiri. 
Wallahua'lam.

satunotahati : sedang dalam usaha mencari insurans terbaik untuk NAB.
weekend di PD membuatkan perjumpaan bersama Qyla terbatal.
next time InsyaAllah Qyla.

XOXO,
Mak Arissa.

1 comment

orked violet @ SYA said...

betoL! kLW rs was2, better jgn buat kan! huhu

BTW, sya br foLLow bLog ni. free,visit/foLLow Sya jugak ek~
sya-orked.blogspot.com

Blog design by Rainy Day