Friday, November 30, 2012

Hidup : Sekadar Wish

Assalammualaikum. Hai.

Wish. Toyota Wish. Hihihi. Last time (maybe 2 years back kot), saya punya impian nak Toyota Wish. Tetapi, seiring dengan pertambahan umur sementara nak tunggu mampu - dah ada banyak kereta yang buat kita rasa WOW! Hoho. Maka, for the time being till 10 years ahead rasanya akan terus berkata WOW je lah. Belasah cukup-cukup kereta encik suami. Muahahaha.

Tiba-tiba pulak kan cerita pasal wish2 nih. Ngeee. Actually, since yesterday saya nampak keluaran baru Samsung. Dan hari ini nampak lagi dalam newspaper The Sun. Bukan smartphone tapi Smart Camera kot. Haha. Samsung Galaxy Camera. WOW! Mak Arissa terus terpikat. SMS encik suami untuk google dan di balas dengan, "jangan nak ngada-ngada". Wakaka. Perasaan tu meronta-ronta sebab harganya pun lebih kurang dengan Samsung Galaxy Tab tuh. Mungkin tambah sikit jer kot. (eh? adakah Samsung GT merupakan sasaran? haha. tiba-tiba lak nak compare dengan Samsung GT. huhu.)

Jiwa yang meronta-ronta itu tak lah sampai rasa macam NAK JUGAK! Tak. Tapi, kalau saya sebetulnya bersama Nur Arissa Batriesya dan encik Mohd Fadhlil Rahman - mungkin percentage nak kata NAK JUGAK itu sangat tinggi. Sebab fokus saya sebenarnya lebih kepada si cucu nek wan dan nek aki seorang itu. Samsung Galaxy Camera, lepas ambil gambar boleh terus upload. DSLR Nikon ayah Arissa tak boleh. Hoho. Kena transfer dulu. Ngeeee. So, WOW dulu lah. Mana tahu ayah Arissa nak  jual DSLR Nikon. Boleh kenyit-kenyit mata nak Samsung GC. (hahaha. mimpi ke bintang la. =P)

Semua orang ada banyak wish dia kan. Ada yang siap buat list lagi. Hihi. Saya tak pernah buat list sebab saya boleh tahan jugak berubah-ubah wish tuh. Contoh macam kereta tu tadi. Walau macam mana kuatnya saya suka sangat dekat si Toyota Wish, sekarang saya sangat-sangat suka Range Rover Evoque. Wakkakakakaka. Hebat tak wish mak Arissa nih? Haha. Eh, siapa tahu yer dak? Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu? Keh3. Itu wish yang hebatlah. Saya juga berkenan dengan Toyota Prius C TRD Sportvio. Wallaweh! Sangat tergoda dengan Prius C berwarna merah dekat parking lot tu ha. Huhuhu.

Wish yang seterusnya - iPad untuk Nur Arissa Batriesya. Time being tak lah important sangat nak beli awal-awal. So, bak kata orang boleh kumpul duit lagi lah. Hehe. Kalau boleh beli sekarang pun silap-silap tak lama tempoh hayat dek terkena dengan air liuh meleleh-leleh tuh. Isk. Isk. Isk. Air liur Nur Arissa Batriesya tuh power sebab handphone mak ayah dia kedua-duanya jadi tak betul sebab air liur dia. Kui3. Tujuannya, of course for the process of learning which is kids nowadays mostly learn from the technology. Tak tau la kalau few years ahead ada yang lagi hebat dari si iPad kan? Hohoho.

Wish nak ke Paris memang sejak dulu-dulu. Sejak zaman Eiffel In Love. Hahaha. Nak sangat duduk depan Menara Eiffel bersama pasangan aka encik suami tercinta. Dan sekarang nak anak sekali join duduk sama-sama depan Menara menikmati suasana malam di Paris. Auw! Terbayang-bayang depan mata moment yang semestinya indah dah manis-manis gitu. Oh! Penangan filem Indon tu memang terbaik lah. Sampai dah beranak seorang pun otak masih lagi nak ke Paris. Selalu juga tengok promo Air Asia. Tapi, berinar-pinar bijik mata. Walaupun rasa nak bawa anak ke overseas tapi Paris jugak yang saya click. Tak pandang Bali, Bandung, Phuket, Krabi, Tokyo, Seoul, Gold Coast, etc. Eh? Apakah? Kalau Paris macam berpinar-pinar, terus tengok tiket balik Sarawak. Haha. Camner nak ke oversea kalau dah kampung over the sea. Keh3.

Eh! Seronok pulak berwish nih. Ada banyak sangat. Tapi, seperti yang jelas pada tajuk, sekadar wish. Pastinya saya ada wish yang lebih utama, lebih penting dan lebih relevan. Saya yakin hampir semua wish / pengharapan yang utama itu sama. Kan? Ok lah korang. Ikutkan nak selitkan gambar-gambar tapi biasalah, update guna email. Ngeee. Eh, kira ok lah kan boleh update guna email. Bosan-bosan boleh update. Kah3.

p/s: hari ini majlis farewell PA bos yang akan ke oversea follow husband. ini bermaksud, makan makan dan makan. ada sizzling, kuah durian, bihun, nasi kerabu, roti john, cekodok dan kuih muih. macam mana tak gemuk? @_@
Read more>>>

Wednesday, November 28, 2012

Info : Sakit Rengat

Assalammualaikum. Hai.

Pernah dengar sakit rengat? Saya tak pernah sebab kalau Sarawakian, kami panggil 'darah guk'. Hehe. Puas recalled tapi tak berjaya. Semata-mata untuk entri ini, saya SMS mak. Muahaha. Alkisahnya, saya baca tentang sakit rengat nih dalam Pa&Ma. Hehe. Saya bukan pelanggan Pa&Ma tapi setiap bulan saya beli. Ngeee! Hobi kot. =P

Okay, back to the topic. Sakit rengat nih berpunca dari darah yang tak habis keluar dari dalam badan kita. Sepatutnya, selepas bersalin badan kita dah bersih dari darah-darah yang setelah sekian lama terkumpul. Lebih kurang 3 hari selepas saya bersalin dan buat pemeriksaan normal di KKIA - nurse yang check perut saya buat muka pelik yang buat saya risau. Tekan tekan perut. Cari cari. Katanya, "takder". Sister kata, "baguslah dah tak ada. cepat darah awak keluar semua". Saya? Blur. Tak faham.

Bila balik rumah, pada hari yang ketujuh - mak bidan datang untuk mengurut. Katanya, "ada lagi darah guk nih". Saya? "eh? misi kata dah tak ada hari tu". Mak bidan, "misi apa je yang dia tau". Haha. Hebatkan mak bidan? Misi pun kalah oh. Hihi. Tapi, since saya tak ada rasa sebarang sakit-sakit maka saya assume nurse betul. Wakakaka. Walaubagaimanapun, saya tetap teus berpilis dan bertungku. Mak cakap dia yakin yang pilis saya tuh yang buat darah saya cepat clear. Saya pakai Mustika Ratu je. Hehe.

Bagi ibu yang darahnya tidak habis keluar bersama uri maka mereka berisiko mendapat sakit rengat. Menurut bidan urut berpengalaman, Zainab Ibrahim, kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserang rengat sama seperti kesakitan kontraksi hendak melahirkan anak. Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu atau merian seolah-olah seperti ada seorang bayi lagi yang perlu dikeluarkan. 


Huhu. Boleh bayang tak? Sakit macam rasa nak berak sangat tuh? Tapi kan, saya rasa macam saya pernah rasa yang seolah-olah rasa nak bersalin lagi tuh. Haha. Cuma saya tak pasti samada itu adalah perasaan saya atau sememangnya darah tersebut yang masih berkumpul dan belum keluar. Sebab, saya rasa macam tu cuma pada awal malam pertama bersama Arissa di Hospital. Masih ingat lagi saya SMS mak yang lebih kurang berbunyi begini, "mak, orang rasa perut orang ni macam nak bersalin lagi". Haha.

Biarpun semasa proses kelahiran, darah kotor ibu sudah keluar banyak bersama uri namun sekiranya tertinggal secebis darah, rasa sakit rengat tetap dirasakan oleh ibu. Kesannya ibu mengalami masalah rahim yang tidak mengecut. Perut ibu tetap buncit sehingga menyebabkan bentuk badan serta wajah sembab atau masih kelihatan seperti wanita hamil.


Pastikan darah beracun ini dikeluarkan sehabisnya sebaik bersalin. Urutan selepas bersalin perlu dilakukan segera seelok-eloknya dalam masa tiga hari. Menurut Zainab ada ibu yang menunggu selepas dua minggu untuk berurut. Keadaan ini membuatkan angin sempat masuk ke dalam tubuh ibu dan jika terdapat ketulan darah kotor yang tertinggal ia sudah sampai tahap beracun.

Bahayakan darah yang tak keluar habis tuh? Bila dah bersalin baru tahu ada juga benda macam tuh. Sebab itu juga saya sangat rajin pasang pilis, sapu minyak panas dan bertungku walaupun realitinya saya malas. Hahaha. Nasib baik berpantang rumah di rumah mak sebab ada ramai yang boleh manjakan. Haha. Kadang-kadang bapak tolong panaskan bata merah untuk saya bertungku. Ngeeee.

Petua-petua:
  • minuman untuk merawat sakit rengat iaitu sediakan segenggam daun terung mangga yang ditumbuk dengan tujuh hirisan kunyit untuk diambil patinya, dengan sukatan dua ruas jari manis. Minum selama tiga hari berturutan atau sehingga sembuh.
  • tumbuk halus kunyit hidup, campurkan bersama air asam jawa dan gula merah. Kacau rata dan minum. Boleh juga ditambah dengan telur ayam kampung. Minum dua hingga tiga kali sehari atau sehingga sembuh.
Sakit yang dialami boleh menghapuskan dosa-dosa kita yang lampau. Tapi, kalau kita tak berusaha untuk mencegah, macam mana? Ermmm. Sama-sama kita fikirkan... (^___^)


NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 

Read more>>>

Tuesday, November 27, 2012

Hidup : Pencinta Gadget

Assalammualaikum. Hai.


Nowadays, tengok kiri kanan depan belakang hampir semua pakai telefon pintar. Tak kira apa brand sekalipun. Blackberry. Samsung. Nokia. HTC. Etc. Mak Arissa jer still pakai Nokia X3 – 5MP. Hahaha. Eh! Jangan macam-macam. Nokia saya boleh ber-whatsapp jugak tau. Muahaha. Cuma saya dah uninstalled sebab macam menyampah battery cepat betul habis. Huhu.

Telefon pintar ke tak ke. Itu tidak menjadi masalah buat saya dan encik suami. Alhamdulillah. Kami sama-sama bukan pencinta gadget. Encik suami apatah lagi. Hihi. Telefon encik suami dah lama sangat kot. Asalkan boleh SMS dan call, cukup. Cuma sekarang dah tukar sebab Arissa dah jadikan telefon ayahnya alat permainan – rosak sudah! Kui. Kui. Kui.

Kadang-kadang, saya agak kompius dengan certain orang yang boleh dikategorikan hantu gadget / hantu handphone. Setiap kali ada model baru, walaupun tak sampai 1 bulan guna telefon yang ada – trade in dan ambil model baru. Eh? Tak rasa waste ke? Kalau ada banyak duit, saya ok je. But ada jugak yang tak banyak duit, sanggup berhabis semata-mata nak telefon baru. Eh? Apakah? Seriously! Perkara sebegini pernah berlaku di depan mata. Huhu.

Saya dah berapa kali postponed nak ambil smart phone. Dah banyak kali juga colleagues nasihatkan untuk beli sebab senang nak check email. Huhu. Actually kalau boleh sebaik sahaja keluar dari office nak clear kan mind dari fikir pasal kerja office. Haha. Bayangkan kalau handphone bunyi sebab email masuk dan nak saya siapkan satu report / proposal esok pagi. Tak sampai esok saya dah stress. Wakakaka.

By the way, tipu kalau tak ada keinginan tapi since itu kehendak dan belum kategori keperluan maka saya tak ambil kisah. Tambahan pulak, saya berkenan yang tak berapa nak mampu beli. Harganya lebih kurang sama dengan jumlah gaji saya. HAHAHAHA. Itulah mak bapak selalu pesan supaya ukur baju badan sendiri. Berangan lebih jer. Hihihi. Nak tau handphone apa?






























CCCCAAAAKKKKKKK!!!!!



Wakakaka. Mimpi sampai ke bintang pun belum tentu bisa dapat menggenggamnya. Err? Ke ada sesiapa nak hadiahkan saya? Kalau duit berlebih-lebih tuh boleh la kot ye. LOL!


NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 

Read more>>>

Monday, November 26, 2012

Info : Kencing Kotor

Assalammualaikum. Hai.

sumber : google

Pernah tak berdepan dengan masalah kencing macam tak puas tuh? Orang kata, kencing tak lawas. Pernah tak? Saya pernah. Mungkin kerap tapi baru sekarang tahu amende sebenarnya. Huhu. Tak kisah lah kerap ke, first time ke or etc. tapi yang penting pernah. Tak pernah tuh jaga diri baik-baik ok. Kena kencing kotor nih memang sangat tak best. Sebab kita akan rasa macam sakit jer masa kencing dan lepas kencing, rasa nak kencing balik. Kadang-kadang, baru jer tutup pintu toilet dah rasa nak kencing lagi.

Teringat perbualan dengan ex-colleague saya dulu, "kadang-kadang, saya tak sempat nak duduk tempat sendiri dah pergi masuk toilet balik". Huhu. Perasaan kena kencing kotor ini adalah sangat tak best ok. Tak selesa. Boleh dikatakan rasa macam menderita. Saya kena kencing kotor lepas bersalin which was Arissa dah 3 4 bulan kot usianya. Rasa macam nak pakai 'pampers'. Hahaha.

Menurut Dr. Khairiah Seman (Pakar Obstetrik & Ginekologi, Puat Perubatan Barakah - kencing kotor bermaksud jangkitan kuman pada sistem saluran kencing termasuk buah pinggang. kebanyakan kencing kotor adalah jangkitan kuman pada pundi kencing (cystitis) dan jika jangkitan ini tidak dirawat ia boleh merebak ke buah pinggang (pyelonephritis). Jika jangkitan sudah merebak ke buah pinggang, seseorang itu akan mengalami demam yang tinggi dan sakit di bahagian belakang. Kadang kala boleh rasa loya dan muntah-muntah.

Ngeri tak baca kesannya? Huhu. Selama ini saya tak tahu dah buat tak kisah bila terkena kes kencing tak puas nih. Kalau tidak silap saya, sekolah rendah saya pernah mengalami benda nih tapi M.A tu cakap, "minum air ais banyak-banyak lagi ye". Selamba jer M.A tu perli saya. Huhu. Walaubagaimanapun, Alhamdulillah. Saya tak pernah mengalami simptom-simpotm seperti yang dinyatakan oleh Dr. Khairiah. Na'uzubillah. 

Kebanyakan masalah kencing kotor adalah disebabkan oleh kuman yang merebak dari luar (ascending infection) dan kencing tertahan (urine retention). Perempuan secara umumnya lebih senang untuk terkena jangkitan ini kerana salur kencing dan pundi kencing ke luar (urethra) prempuan lebih pendek. Oleh yang demikian, kuman dari luar akan lebih senang untuk masuk ke dalam pundi kencing dan menyebakan jangkitan.

Saya tak ambil apa-apa ubat atau rawatan untuk sembuhkan kencing tak lawas saya. Saya banyak minum air masak walaupun saya rasa macam malas sangat nak pergi buang air kecil. Tapi, pergi buang air kecil yang sebenar dengan lebih kerap adalah lebih membahagiakan berbanding buang air kecil dengan kerap tapi tak lawas. Oh! Sangat tidak best, ok. Trust me! Minumlah air banyak-banyak. Hehe. 

Jika seseorang itu kerap mendapat kencing kotor, satu ujian terhadap sistem saluran kencing per lu dibuat untuk memastikan tiada masalah dengan salur kencing itu sendiri. Pesakit boleh menjalani ujian cystoscopy atau intravenous urogram. Ini biasanya tidak melibatkan kemasukan ke hospital atau pembedahan dan boleh dilakukan dalam tempoh satu hari.

Mencegah Masalah Kencing Kotor
  • Minum air yang cukup dan jangan menahan kencing - air minuman mebantu mencairkan air kencing dan memastikan bahawa anda akan membuang air kecil lebih kerap. Oleh yang demikian ia membenarkan bakteria akan dibuang dari saluran kencing anda sebelum jangkitan boleh mula.
  • Pastikan kebersihan bahagian kemaluan / preneum dijaga dengan sempurna terutamanya bagi para ibu yang baru lepas bersalin.
  • Jika anda mengelap air kencing, mulakan dari depan ke belakang - membantu mencegah bakteria di bahagian dubur daripada merebak ke faraj dan uretra.
  • Kosongkan pundi kencing sejurus selepas persetubuhan. Juga minum segelas penuh air untuk membantu bakteria dikeluarkan.
  • Elakkan produk feminin yang berpotensi untuk membawa mudarat seperti menggunakan semburan deodoran atau lain-lain produk feminin seperti douches dan serbuk di kawasan kemaluan kerana ini boleh merengsakan uretra.
So, seperti biasa. Biarlah kita mencegah daripada mengubati. Bagi saya, minum air banyak-banyak insyaAllah dah boleh mengelakkan kencing tak lawas nih. Saya boleh dikatakan seriau bila dengar benda nih boleh effect ke buah pinggang. Huhu. Insaf mak Arissa minum air banyak-banyak dah. Haha.

Dr Khairiah mengingatkan kepada wanita yang hamil dan selepas bersalin agar mengambil berat mengenai masalah ini. Jika dijangkiti masalah kencing kotor, segeralah mendapatkan rawatan agar tidak merebak lebih teruk. 

Okay uollsss! Saya harap info ini berguna buat semua. Mungkin ada yang dah tau. Mungkin juga ada yang dah baca di Pa&Ma. Mungkin juga ada yang 'oh rupanya yang aku rasa tak puas nak kencing tuh sebab jangkitan kuman'. Mungkin. Hehe. Suka saya berkongsi sebab saya juga mengalami masalah ini. Well, sharing is caring right?! Wink! Wink!

sumber info : solely Pa&Ma.


NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 

Read more>>>

Sunday, November 25, 2012

Anak : Happy 10th Month

Assalammualaikum. Hai.

Selamat Hari Lahir
10 Bulan
Nur Arissa Batriesya

Tiada kata-kata yang terindah mampu mak ungkapkan selain dari setiap hela nafas mak, mak menyayangi dan merindui Nur dan Mohd. Segenap ruang hati mak diisi dengan nama Arissa dan Fadhlil. Setiap perbualan mak tetap menyebut nama Batriesya dan Rahman. Nur Arissa Batriesya Mohd Fadhlil Rahman. 

Mak suka gambar-gambar kita berdua minggu lepas walaupun hanya dengan kamera Nokia X3 5mp mak as compared to gambar-gambar D90 ayah. Kenapa? Sebab mak tak pernah jangka Arissa akan bertindak balas seolah-olah sememangnya mengerti kita tengah ambil gambar. Yes! Gambar-gambar ini bukan burst tapi Arissa memang senyum bila mak counted 1, 2, 3 sambil tengok kamera. Melampau tak kalau mak kata Arissa anak mak yang bijak pandai. InsyaAllah. Aamiin. (^___^)

apa lah mak ni. asyik2 amik gambar. malas nak layan.

sian pulak kat mak. senyum sikit. :)

eh mak nak lagi. bagi muka buruk sikit! >_<

tak berenti pulak mak ni. senyum sopan lak.

senyum sopan lagi.

senyum bahagia dengan mak.

senyum manis pulak.

senyum manja sama mak.

alamak. arissa dah letih la. huhuhu.

mak tak penat-penat ke.

pelik kite.

kena tengok jugak. nanti mak kecik ati.

Hahaha. Agak-agak betul tak imaginasi seorang mak tentang apa yang si anak tengah fikir tuh? Muahahaha. Setiap doa, mak tidak pernah lupa mendoakan kesihatan anak mak. Selain mohon perlindungan Allah ke atas anak mak dari sebarang musibah, perbuatan yang tidak baik serta dijauhkan dari gangguan jin dan syaitan. Tiada yang lain selain memohon kepadaNya agar anak mak menjadi anak yang solehah, miliki keazaman yang kuat serta bijak pandai. Aamiin. 

p/s: mak tak sabar menanti Jumaat. ^_^


NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 

Read more>>>

Friday, November 23, 2012

Hidup : Jalan-Jalan Melaka [3]

Assalammualaikum. Hai.

Setelah Jalan-Jalan Melaka [1], Makan-Makan Melaka [2] dan sekarang saya sambung dengan Jalan-Jalan Melaka [3]. Lokasinya, Zoo Melaka. Haha. Saya tak tau kenapa memang sejak dulu lagi saya nak sangat bawa Arissa pergi Zoo Melaka. Mungkin sebab dulu saya pergi dengan sahabat saya serta keluarganya, bawa anak-anak sangat fun. Sebab anak-anak itu happy sangat bila jalan-jalan. Bezanya dengan Arissa, she's still a baby yang perlu saya dukung. Hehe.

We couldn't expect that we're always lucky pada musim hujan. Dalam lebih kurang 1 jam, lepas Arissa lunch - awan mendung. So, gambar Arissa di Zoo tak banyak mana. Huhu. Tapi, ok lah nak buat kenangan. Next time pergi Petting Zoo yer sayang, InsyaAllah.


Budak kecik dalam stroller itu sangat bosan okay duduk dalam stroller. Muka memang nak tunjuk muka protes sesaje. Haha. Geram betul kat dak musyuk masyam saya. Ada-ada je cara nak buat diri dia terlepas dari 'ikatan' tuh. Bila dia buat muka masam / muka simpati, mak tak sampai hati kena angkat dukung juga. Hohoho. Lenguh pun tak apa. Demi anak. (^_^).


Dahi berkerut tuh, entah apa yang tak puas hati kat ayahnya. Huhu. Tu time Arissa lunch. Then, sempat jalan-jalan tanpa payung tengok binatang apa entah (lupa) Arissa nak nangis - takut / geli saya kurang pasti. Hihihi. Bawa dekat je, dia merengek-rengek. Kaki angkat atas lagi. Oh! Nak tengok Arissa buat 'muka buruk' dia tengok gambar yang ketiga. Haha. Entah dari mana belajarnya. Sambil jalan sambil makan, itulah biskut ada kat tangan. Hehe. Tak lama lepas tuh, hujan turun dengan lebatnya. Huhuhuhu.

Lebih kurang dalam 1 jam juga duduk menumpang dalam kedai sampaikan Arissa pun naik jemu. Huhu. Hujan dah reda kami start the tour again. Tak dapat ambil gambar banyak sebab air dari dedaun pokok jatuh ke bawah. Boleh menjejaskan kamera ayah katanya. Huhu. By the way, happy sebab Arissa react bila tengok animals. Dan obviously, Arissa sangat kenal tiger atau si kucing size besar. Bila Arissa tengok tiger dia akan tunjuk sambil buat bunyi konon macam nak bagitau 'meow'. Haha.  

Each time dia nampak animals, and even birds apatah lagi gajah - dia akan tunjuk dan tegur. Walaupun Arissa takut tapi Arissa akan toleh dua tiga kali. Kalau saya halang dengan kepala saya, Arissa akan mengintai. Tapi bila bawa dekat, angkat kaki dan merengek. Hihi. Anak. Anak. Seriously, anak ayah. Muahaha. Almost nak habis tour, letak Arissa dalam stroller dan dia tidur. Letih. Tak tahu dah orang buat apa kat stroller dia. Memang tidur nyenyak sungguh sampailah ayah Arissa isi minyak di Muar. =P

Kami sampai Muar dalam pukul 3 pm. D'99 Hotel. Hujan. Kami duduk rehat jer dalam bilik dan petang kami keluar pergi cari rumah bakal pengantin. Jenuh juga cari. Haha. Okay! Part kenduri next entri pulak. Till we meet again! =D

TOTAL EXPENSES FOR THE DAY

Ticket Zoo Melaka : RM20 for two person
D'99 Hotel : RM114 for queen

Total : RM134


NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 

Read more>>>

Thursday, November 22, 2012

Hidup : Makan-Makan Melaka [2]

Assalammualaikum. Hai.

Kesinambungan Jalan-Jalan Melaka [1]. Kesian Arissa. On the way kami nak pergi makan, Arissa dah tidur dengan nyenyak. Kebiasaannya bila saya bawa Arissa keluar dari kereta, Arissa akan bangun. But not that night, Arissa tidur dengan sangat sangat nyenyak. Saya tahu Arissa sangat sangat sangat letih. Kesian anak mak kan. Huhu. And, kami suami isteri menikmati makanan laut yang fresh itu berdua sementara Arissa dalam stroller. Hehehe.

Pada mulanya, saya memilih Umbai since saya baca many reviews on that Restaurant. Tetapi, kebetulan my colleague baru balik program dari Melaka dan advised saya supaya jangan pergi Umbai. Di Umbai, kalau salah kedai makanya mungkin tak dapat yang sedap seperti yang di uar-uar kan. Kalau tak silap, dalam Umbai ada few stalls yang kita boleh pilih nak makan kat mana. Saya assumed macam ala-ala food court makanan laut. Boleh? Hehehe. So, kami pergi ke....






























!!!!!!SINI!!!!!!

Procedure? Sebaik sahaja kita sampai, seorang waiter / waitress akan tanya how many person. Then dia akan suggest kan tempat duduk. Tanya nak order air apa. Dah sudah, menu pergi tengok sendiri. Masak on time. At first saya yang pergi tapi blur jugak. Saya tak tahu macam mana nak pilih ikan. Nak masak apa. Eh, I am lost! Apa yang saya tahu saya nak makan ketam. At last, encik suami kena paksa rela pilih apa dan masak apa. Haha. Kesian ayah Arissa. Hihi. Nasi kita boleh pilih nak nasi lemak atau nasi putih. Nak otak-otak pun boleh request. Dalam lebih kurang 15 minit, makanan dah sampai. Good Job!

Encik suami pilih apa? 
Hihihi. Ini untuk makan dua orang. 

 8 ekor udang goreng tepung
ahhahahaha
(rasa macam main-main lak kami makan)

 seekor ketam masak masam manis
saya makan seorang
umpphh! ketam fresh! manis!

 siakap tiga rasa
fuhhh! fresh! manis! dan juicy!
.serius.

Pada mulanya saya pelik kenapa encik suami tak order ikan bakar. Rupa-rupanya, kesayangan hamba juga blur tak tau nak pilih apa. Haha. Kelakar okay! Untuk seafood, kami tak ada nak limit budget sangat sebab aimed memang nak makan seafood. Cuma order nampak macam orang kedekut kan? Itupun kami mengah-mengah nak habiskan okay. Kenyang sangat-sangat. Sebab tak nak membazir, sehabis baik nak habiskan semua lauk. Hihihi.

TOTAL EXPENSES AT NIGHT:

8 ekor udang goreng tepung
1 ekor ketam masam manis
1 ekor siakap tiga rasa
2 pinggan nasi putih
1 bungkus nasi lemak
1 jug fresh oren

RM67.60



NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK:

NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST
Read more>>>

Wednesday, November 21, 2012

Hidup : Jalan-Jalan Melaka [1]

Assalammualaikum. Hai.

As promised, nak share cerita cuti budget menyelam minum air. Hehe. Alhamdulillah. Everything went smoothly as I planned. Yes! Mak Arissa yang planned everything sebab ayah Arissa macam surrender. Let her mak planned everything. Dan bila mak Arissa yang planned, semua maps nak print. Kui3. Some might said, "kecoh la kau. melaka jer pun. beria benar." Yes I am! Saya sememangnya saya beria sebab cuti ini cuti yang sangat-sangat singkat. Saya beria sebab saya cuba meminimakan keseluruhan perbelanjaan kami.


See! Told you. Saya print maps: 1) Hotel - Zoo Melaka (walhal dekat je. haha.), 2) Melaka - Hotel Muar, 3) Hotel - Rumah Pengantin, 4) Map Bandaraya Melaka. Weeee! Map Bandaraya Melaka itu sangat helpful dalam menjayakan perancangan cuti singkat saya selain dengan izin Allah cuaca pada hari tersebut sangat cerah - panas terik. Alhamdulillah. So, kami bertolak lebih kurang dalam pukul 7.20 pagi - tersasar 20 minit dari perancangan sebenar. Sampai di Venus Boutique Hotel sebelum pukul 2. Dah boleh check in.


Around 3pm, kami memulakan perjalanan. Ayah Arissa refused pada mulanya sebab cuaca panas terik but mak Arissa berkeras dengan alasan 'kita tak tahu cuaca lepas ni elok tak'. Hehe. Oh. Setiap story boleh tengok setiap gambar kecik tuh. Oh, lokasi hotel sangat strategik. Ini serius jalan-jalan ; jalan kaki. Haha. Mak Arissa ajak naik Menara Tamingsari since menara tuh betul-betul ada depan kami. Ayah Arissa cakap, better malam - cantik. So, kami terus ke keretapi KTMB & Jet (kot) TUDM.

Kami berehat sebentar di McD sebab cuaca sangat panas - mak Arissa tak boleh tahan. =_='. Lebih kurang 1 jam lepak-lepak melayan Arissa, kami continue setelah merujuk peta. Kami ke Dataran Pahlawan. Nampak 'awek awek salleh' tiga orang dok baring tengah-tengah dataran. @_@. So, kami terus direct ke Kota A Famosa. Weee! Finally, hajat termakbul bawa Arissa. Bak kata orang, kalau meninggal dunia mata tutup eloklah lah. Eh! Hajat nak ke USS tak lagi. Hehehe.


Then, dengan gigih dan mengah mak Arissa bawa Arissa naik atas Bukit A'Famosa. Hilang penat dan letih bila tengok Arissa menyengih macam tuh. Dah sampai atas terduduk jugak lah. Haha. Mengah okay! Sangat! Konon tak nak bawa Arissa pergi Belanda Graveyard, tapi rupa-rupanya pergi juga ke Graveyard dalam Kota A'Famosa. Hahaha. Seperti biasa, bacakan Ayatul Kursi, Al Ikhlas, An Falaq dan An Nas untuk Arissa as protection. Gambar Arissa dengan ayah agak limited sebab ayah Arissa merupakan our official photographer. Haha. Jenuh juga mak Arissa nak posing. LOL! 


Nak turun ke bawah jugak agak mencabar okay. Haha. Langkah kaki sebesar-besarnya. LOL! Lalu depan Muzium Islam yang entah kenapa tak boleh masuk. Then duduk tebing sungai sekejap dekat 'kubu'. Nak naik atas dah letih. Huhu. Jalan pergi dekat Kincir Air. I noticed something, saya rasa tenang tengok air mengalir cuma ada sedikit bau kat situ. Huhu. Sibuk juga dengan Christ Church okay! Bila ayah Arissa asyik dengar saya sebut Jonker Walk, then ayah Arissa pun cakap jom! Tempat wajib pergi kot kan? Haha. So, sepintas lalu dekat Christ Church. Tak beli apa pun di Jonker Walk. Blur. :p


Jalan-jalan sepanjang tebing sungai dok berkira-kira nak naik River Cruise. Tetapi, hari dah senja which was sangat tak baik for Arissa. So mak ayah Arissa KIV River Cruise dan jalan menyusuri tebing sungai ke Muzium Samudera (kapal besar). Kagum! Masuk dalam macam dok dalam rumah tiga tingkat. Best kot kalau dapat rumah design kapal nih. Haha. Berangan pulak kan. Arissa happy bila saya letakkan dia di bawah. Saya tahu dia mahu bebas but she's still my little baby yang perlu saya dukung all the time. Hehe.


Last but not least, of course Menara Tamingsari. Alhamdulillah. As he planned, nak tengok sunset. Seriously, indahnya ciptaan Allah. Allahhuakbar. Thanks sayang! Oh. Sebelum naik menara, ada satu sesi bergambar. Bila dah turun bawah, they'll show your picture. Souvenir picture katanya. Kami tak ambil sebab gambar tersebut blurr dan high exposure! Sungguh tidak berbaloi untuk kami bayar sebab kami ada gambar yang lebih cantik dan superb ini. 








































si comel:si cantik:si kacak
sila muntah
hahaha

TOTAL EXPENSES ON THE DAY

Venus Boutique Hotel (Queen) : RM140.00 for queen
Muzium Samudera : RM6.00 for two person
Menara Tamingsari : RM20.00 for two person
McD : RM30 for three meals

Total : RM196.00

As for me, total expenses tersebut dah sangat rendah bagi saya. Cuma part makan McD buat saya ralat sebab saya tak pasti hal GAZA was happened on that day atau next day plus McD kat mana-mana pun boleh. Pergi Melaka nak makan McD, sedikit tak best kat situ. Sepatutnya cari asam pedas. Haha. Pedas la sangat. Kui3. Agak kesian dekat Arissa sebab Arissa makan apa yang mak ayah Arissa makan. Hihi. Happy lah dia dapat makan macam-macam. LOL! 

Ok lah. Since early night sampai dah pukul 12 baru siap 1 entry. Nanti saya sambung pulak part dinner okay! Berbaloi-baloi!!! Harapan, at least entri ini berguna bagi those yang plan nak cuti budget which is bila baca entri ini sambil tengok peta Melaka. You can see how we move on from satu tempat ke satu tempat tanpa tunggang terbalik. Saya ibaratkan macam kami buat satu circle. Stand at one place, start the tour and at the end akan sampai ke place yang pertama tuh. Faham tak? Tak faham? Tenung peta sendiri. Haha.

NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 


Read more>>>

Sunday, November 18, 2012

Hidup : Preparation Jalan-Jalan

Asalammualaikum. Hai. 

 Sekarang on the way nak balik Ipoh. Hehe. Gambar dah ada lama dalam draft since Jumaat masa packing. Tapi tak sempat nak tulis apa. Serius jalan-jalan bawa baby dah macam orang nak duduk sebulan. Haha. Walhal nak pegi 2 malam jer. Huhu.


Ini barang yang di bawa pergi untuk 2 malam 3 hari. Kool Fever pun kena bawa untuk persediaan. Topi kena angkut semua sebab tak tau nanti nak pakai baju yang mana. Oh baby girl. Itu la dia. Kecik pun dah gitu, dah besar nanti macam mana la gamak ny. LOL!



Ini barang dalam beg merah. Tapi tak bawa pun beg merah sebab encik suami nak bawa travel bag dia. Mak Arissa syok je sebab tak payah nak bawa beg juga. Satu beg sudah. Hihi. Okay lah. Nanti2 story cuti budget nyelam minum air kami. Haha. 

NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 



Read more>>>

Tuesday, November 13, 2012

Hidup : KWC

Assalammualaikum. Hai.

First of all, Happy Diwali to all Indians.

So, Diwali means cuti for Malaysian and I bet you guys were having a great moment with family. Kan? Alhamdulillah untuk korang semua yang ada opportunity bersama family. And how was mine? Hehe. This morning I SMS encik suami, "alone mother nak meronggeng". Haha. 

Actually, tujuan nak keluar cuma nak beli tiket bas untuk esok. Semalam keluar lewat sangat dari office so malas nak patah balik ke Pudu Sentral. Keluar awal sebab takut terlajak kemana-mana. So, tak lah kalau terlajak tuh nanti balik lewat. Kan? Lepas beli tiket saya menuju ke KWC. Hehehe.

Kenapa pilih KWC? Ok, selama ni spend tak lama kat situ. Tak berkesempatan nak tawaf semua tingkat. Haha. Tau tak KWC tu apa? Bagi yang tak tau, KWC nih ialah Kenanga Wholesale City. Siapa yang naik kereta, jangan tanya saya macam mana nak pergi. Tapi kalau naik LRT / Monorail, saya dengan yakinnya cakap sila berhenti di Stesen Hang Tuah. Hehe.

Tadi encik suami tanya, "tempat apa tuh?" Jawapan saya, "inilah syurga dunia wanita. dulu jalan TAR sekarang kat sini". Haha. Eh, tapi betullah. Kalau nak cari baju kurung / jubah / blouse & etc., saya memang pilih KWC. Kalau tudung, Jalan TAR still no.1. Muaz Textile semakin banyak tau cawangan dia. Hahaha. (dulu macam best jer muaz tuh. sekarang dah tak ada apa pulak rasanya. huhu.)

Di KWC, diorang dah kategorikan mengikut setiap tingkat. But still ada jugak yang campur-campur. Kategori yang utama macam Ladies & Mens Wear, Kid, Islamic dan Bag. Dan never go to their Food Court sebab tadi saya baru nampak, NON HALAL Food Court. Selama ni kami pergi makan Hot & Roll jer yang sempat. Haha.

Saya spend dalam 4 jam. Actually dah bosan dah. Encik suami, you should tadah tangan dan berkata Alhamdulillah sebab dapat isteri macam saya tau. Dalam tempoh 4 jam, saya cuma keluarkan duit RM10 dari dalam dompet. Beria-ia jer sampai KWC terus cucuk dinding nak buat standby. Huhu. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Nafsu membeli tidak menguasai saya. Hehe.

Oh. Ikutkan tak ada sampai 4 jam tapi atas sebab hujan yang sangat lebat. Pusing-pusinglah serata penjuru setiap tingkat. Bukan selalu dapat peluang macam ni. Haha. Esok kalau cerita dekat Hani, mesti kena cop 'sengal'. Huhu. Bukan tak berkenan. Ada juga yang berkenan. Tapi kenan tu tak kuat. Boleh? Hihi. Terjumpa kasut baby, semua tak berkenan. Terkenang jugak dengan 3 pasang kasut Arissa kat rumah. :p

Encik suami saya rasa dia faham isteri dia need something to do to avoid perasaan rindu membuak-buak apatah lagi tak ada benda nak buat. Encik suami tak halang dan tak banyak soal. Encik suami jugak tak pesan jangan membazir tau. Haha. Tapi walaupun dia tak pesan, sendiri mau ingatlah kan! Next entri, keperluan vs kehendak. Hihihi.

Oklah korang! Selamat bercuti bagi yang ambil peluang besar nih - 3 days annual leave boleh dapat cuti 9 hari direct! WOW!!!! Kalau saya ada cuti lagi, saya memang dah apply 3 days tu dah. Hahaha. Tapi, Alhamdulillah bos luluskan juga cuti on this Friday. Melaka, Muar ! InsyaALLAH kami datang! :)

NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 

Read more>>>

Thursday, November 8, 2012

Hidup : Mom's Time

Assalammualaikum. Hai.

Ada ramai tak mummies yang take some time untuk diri sendiri at least satu hari dalam sebulan? Last time, saya ada juga mengada-ngada nak time for myself bila rasa macam a bit tired of works yang tak berapa nak melambak macam sekarang. Eh no! Sekarang tak ada melambak sangat tapi it has 'something' yang buat saya rasa argh! Besarnya tanggungjawab. LOL.

Allah Maha Bijaksana kan? Saya seorang yang family type. Anak mak, anak bapak. Then Allah pertemukan saya dengan teman hidup yang juga family type. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Saya bersyukur dengan anugerah dan nikmat yang Allah berikan pada saya. We both know how to appreciate families well. InsyaAllah.

Lately which is since we're stay apart. We fulfilled our weekend by doing many things together. Encik Suami suruh saya ignore bila ada yang kata saya ikat / gari kaki suami. Atas sebab itu suami tak pergi jumpa kawan-kawan. Heart melted bila encik suami berkata,

"hari-hari biasa saya jaga Arissa. bila hujung minggu ini masanya saya nak bersama awak dan Arissa. kita dah berkeluarga kita dah ada tanggungjawab kita. ada keutamaan kita."

Dalam masa menaip nih pun tersebak seketika teringat kata-kata encik suami. Huhu. Sebab setelah sekian lama saya memendam rasa seorang dan encik suami diam seribu bahasa, rupa-rupanya encik suami turut tak bersetuju dan tak gemar isterinya dikatakan ikat kaki suami. Terima kasih encik suami.

Melalut pulak. Huhu. Ok, sambung balik. Sejak saya bekerja di KL, my almost 60 hours memang bersama both of them. Encik suami juga memang luangkan masa dengan kami. Tak ke mana-mana tanpa kami. Always attached together. Apa orang kata, dah macam belangkas? Hihihi. Sometime, pernah jugak suruh encik suami jumpa kawan-kawan, tapi dia buat dek je dengan 'suruhan' saya.

Masa untuk saya sekarang? I had enough time in KL. I don't need any space for myself to be socialize. Except this coming Sunday, InsyaAllah will meet my friend - As. Dah lama sangat tak jumpa. Last entah bila. Kui3. Berpeluang sebab encik suami ke Sabak Bernam - ambil gambar kahwin. InsyaAllah.

p/s: terima kasih Ya Allah atas nikmat kurnia anugerah Mu. 

NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 


gambar ini!

Read more>>>

Hidup : Persediaan Jalan-Jalan

Assalammualaikum. Hai.

Semalam selesai sudah buat reservation hotel di Melaka dan Muar. Semangat semakin membara nak jalan-jalan minggu depan. Hoho. Semoga semuanya berjalan lancar dan cuaca baik. Sekarang ni kan musim hujan. Petang je, hujan. Tadi sembang dengan kawan yang baru balik dari program di Melaka cakap hujan tiap-tiap petang. Huhu.

Pada mulanya encik suami nak pergi on 15th tapi atas sebab saya baru balik dari KL on 14th malam maka kami akan bertolak awal pagi 16th. Encik suami tak nak saya rushing nak packing segala. Lagipun at least saya ada 1 hari untuk berehat. Saya tak kisah pun sebab yang penting ialah semoga semuanya berjalan dengan lancar dan kami selamat pergi dan selamat balik.

Sebenarnya, faktor utama yang boleh pergi bercuti ke Selatan atas sebab nak pergi kenduri sahabat saya, Nor Farahuda Maidin di Muar. So, dah alang-alang pergi kita menyelam sambil minum air lah kan. Memang dari dulu lagi plan bila dah ada anak nak bawa pergi zoo melaka. Hahaha. Macam tak ada tempat lain! Kah3 ketawa berdekah2. =P (oh USS, kau tetap dalam senarai wishlist ku. hihihihi.)

Dah reserve bilik, so sekarang nih akan buat checklist barang yang perlu dibawa. Seriously saya kena buat checklist sebab dah ada anak. Kalau tertinggal salah satu barang camner? Jenuh jugak nak kena beli baru. Yer dak? Stroller wajib lah. Carrier pun kena bawa jugak. 

Selain nak buat checklist, nak kena buat juga list tempat nak pergi. Nak kena ada plan yang cantik. Sampai-sampai Melaka nak ke mana. Buat apa. Tak mau berjalan tanpa hala tuju tak tau nak pergi mana. Haha. Macam lah pergi overseas yer dak? Hihihi. tapi, bab-bab planning nih sebenarnya encik suami lebih bijak mengatur. Ngeeee.

Apapun, semoga Allah merahmati perjalanan kami nanti. Semoga cuaca juga baik. Jalan pun lancar. Dan kami semua sihat sejahtera terutamanya Nur Arissa Batriesya. 

p/s: 7 days to go! =)
Read more>>>

Monday, November 5, 2012

Hidup : Faktor Kegemukan

Assalammualaikum. Hai.

Dengan bangganya, saya ingin memaklumkan bahawasanya saya telah berjaya menambah berat badan dalam satu kilogram setiap bulan sejak berkhidmat di organisasi sekarang tetapi syukur Alhamdulillah masih berada dalam lingkungan 'ideal'.

Faktor kenaikan yang selari ini adalah kerana 'sikap kakitangan saya yang sangat rajin memasak'. Haha. Adoi la. Hari-hari makan. Setiap hari dua tiga kali makan. Kadang-kadang, kita beli breakfast roti atas sebab nak kawal nafsu makan. Tapi sebaik sahaja masuk office, "puan dayang. jom makan. hari ini akak bawa mee ketam", "puan dayang, makan. akak ada bawa nasi goreng". Itu situasi pagi.

Lunch, duduklah dalam office dan tutup lampu. Pintu kena ketuk, "puan dayang, jom makan kami ada masak. ada udang masak lemak, terung sambal, telur dadar", "puan dayang, jom makan. kami masak sup sayur dan goreng ikan. jom. jom. sejuk nanti tak sedap". Masa selingan, pintu kena ketuk juga "puan dayang, jom ada goreng pisang dan kelada". Lalu depan diorang, "puan dayang, jom makan ada kuih ni. ada kek akak try masak".

Isk. Isk. Isk. Kadang-kadang, saya sampai mengah rasa nak muntah bila dah penuh padat perut makan seharian. Nak menolak, tak sampai hati. Cubit-cubit pun makan juga. Bukan keropok / kerepek yang boleh ambil sekeping. Sudahlah kerja saya, masuk office terus la duduk melekat depan PC. Tak usah mimpi nak jadi seorang yang sangat sibuk ke hulur ke hilir. Huhu. Nak begitu, kena jadi PR. Haha.

By the way, segan juga nak timbang berat badan sebab dapat rasa pipi dah kembali seperti asal. Tak ada orang yang nak kata "kak, akak tak sihat ye?" Haha. Dah lama dah tak ada orang tanya. Haha. Oh, sebenarnya berat saya sekarang adalah sama dengan berat saya masa anak dara zaman-zaman dah nak abis study di UUM. Zaman form 6, semester 1 2 3 itu saya selalu dianggap sakit dengan berat 56 - 57kg. Ketinggian saya 163cm membuatkan pipi saya kelihatan sangat cengkung seperti orang sakit. Huhu.

Eh! Perlu ke kau nak cerita details ni mak Arissa? Hahaha. Asalkan tak overweight, tak malu sangat nak cerita. Kui3. Eh, sebenarnya berat saya meningkat bila saya jumpa encik suami saya, 2008. Ngeee. Bahagia sangat kot dengan si Budak Nakkal tuh. Hahaha. Dan sekarang, adakah saya bahagia berjauhan dengan suami dan anak? Hahaha. Tidak! Faktor seperti yang saya tulis kat atas tuh, saya ada staffs yang sangat rajin.

Encik suami kata okay. Saya pun okay lah! Encik suami pun tahu yang itu berat saya selama ini. Haha. Cuma saya sendiri kena beringat-ingat. Tak turun tak apa. Asalkan ideal. Asalkan tak overweight. Saya lebih suka ada pipi yang agak 'tembam' sedikit supaya tak ada orang akan tegur saya, "akak sakit ke?" Hohoho.
Read more>>>

Thursday, November 1, 2012

Hidup : Loan / Cred Card

Assalammualaikum. Hai.

Ehem3! Topik tak ingatt! Kerja baru 3 bulan. =P

Pernah tak dengar statement lebih kurang begini, "kerja gomen kalau tak berhutang, tak ada harta". Alkisahnya, kerja gomen senang sikit kalau nak apply loan. Mak saya kerja gomen. Bapak saya bukan kerja gomen. So, bapak memang tak ada nama dalam bank lah kan. Kui3. Kebelakangan ini ada acah-acah encik suami.

Situasi 1,

Cik Isteri : Awak, saya nak buat loan la.
En. Suami : Nak buat apa?
Cik Isteri : Nak bayar macam-macam. Nak beli barang rumah. Nak itu. Nak ini.
En. Suami : Eh, tak payah. Awak tak payah nak berhutang-hutang. Saya je.
Cik Isteri : Tapi, bila rumah nak lengkap.
En. Suami : Eh, takper. Pelan2. Ada rezeki nanti.

Situasi 2,

Cik Isteri : Saya nak apply credit card.
En. Suami : Ish nak buat apa?
Cik Isteri : In case emergency. Macam saya kena outstation ke.
En. Suami : Eh tak payah. Tu nak masuk dalam kancah hutang je.
Cik Isteri : Ala untuk emergency je.
En. Suami : Eh tak der. Nanti lain pulak jadinya. Swap2 aje.
Cik Isteri : Ermm.
En. Suami : InsyaAllah ada je rezeki kita.

Kadang-kadang rasa macam kelakar bila saja nak ngusik encik suami tentang benda-benda macam ni. Encik suami gaji kena potong tapi nampak rumah. Kalau nak swap-swap nampak apa je? Kalau nak gedebuk cash nampak apa je? Ok, lebih kurang begitulah alasan encik suami. Best jugak. Sebab slip gaji nampak cantik (sehingga kini). Haha. Fikir-fikir ada betulnya. Dapat cash segedebuk, terlupa diri nanti dah tah ke mana. Pastu bulan-bulan kena bayar. Tapi, tu la. Nak kumpul duit sikit-sikit tuh macam lambat lak nak dapat apa yang kita nak. Kan?

Cred card. Ada pro & con. Bahaya kalau lupa diri nak swap aje. Apatah lagi saya yang 'bisa gila' bila berada dalam kawasan 'pantang' - barang babies. Hehe. Masa emergency memang useful sangat. Tapi yelah. Bahaya. Bahaya. So, kena la simpan duit. Hehehe. Paling syok staff saya buat 'bank bergerak'. Hehe. Nak simpan sendiri memang agak susah. So saya tumpang menabung sekali dengan diorang. Kui3. Perancangan tahun hadapan ada banyak. Semoga dipermudahkan segala urusan. Semoga berjaya mengurus kewangan dengan baik. Aamiin.

notadyatie: jom bayar hutang! jom menabung! kemudian baru jom bershopping. hahahahha. hutang sesaje kau kan. oh NO! =P
Read more>>>

Anak : Finally, I Am Not That SuperMak

Assalammualaikum. Hai.

Emosi agak kurang stabil minggu ini. Hati begitu cepat terusik. Air mata juga sangat mudah bergenang. Keadaan ini tidak seperti kebiasaannya. Semakin rajin menatap gambar-gambar lama. Semakin kerap menonton video-video lama. Semuanya bermula dengan senyuman tipis dan diakhiri dengan tumpahnya air mata. Kadang-kadang, ketika saya sibuk dengan kerja otak saya melayang jauh dan tak semena-mena air mata mula bergenang.

Semalam, encik suami mengirimkan gambar Nur Arissa Batriesya. Kebetulan saya baru sahaja sampai di rumah. Akhirnya saya kalah. Kalah dalam membawa watak seorang yang kuat dan tabah. Saya gagal. Air mata seorang mak tumpah tatkala melihat wajah anak yang begitu ceria pada skrin telefon.

Nur Arissa Batriesya
Setelah sekian lama 
Mak memendam rasa
Mak berlagak kuat
Mak menyembunyikan air mata
Mak hidup penuh pura-pura
Mak senyum dalam duka

Mak gagal membawa watak
Setelah sekian lama mak berlagak
Mak bukan lagi supermak

wajah ceria anak yang mengundang air mata mak

Apabila perubahan hormon di 'publish' pada muka buku. Semua memberi komen, 'ada isi' / 'bunting'. Saya cuma dapat menjawab Wallahhua'lam. Agak mustahil bagi saya itu berlaku. Tetapi, Allah SWT boleh menjadikan sesuatu yang mustahil itu sebagai tidak mustahil. Allah Maha Berkuasa. Allah Maha Pencipta. Allah Maha Mengetahui. Allah Maha Bijaksana. Sekiranya betul apa yang dijangka, maka kami menerima dengan redha. Wallahhua'lam.

Read more>>>
"Ya Allah, peliharalah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina, dan sihatkanlah mereka. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, jadikankah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Amin.

Iklaneka

Popular Posts

Copyright © Kalam D'Yatie Designed by azhafizah.com