Tuesday, September 25, 2012

Hidup : Segalanya di Hujung Jari

Assalammualaikum. Hai.

Alhamdulillah. 25 September, gaji bulan kedua berkhidmat dah masuk. Syukur Alhamdulillah. Seawal 6 pagi saya sudah 'berdua' dengan Maybank2U untuk klik, klik dan klik. Tak sampai satu jam kelihatan angka tersebut berada pada ruang debit, dah beralih ke ruang kredit. Kui3.

Syukur Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah beri. Tak banyak macam orang lain tapi syukur sebab dapat dikirimkan sedikit kepada mak bapak. Selainnya, bayar kepada ibu Arissa. Tolong 'tong tong' encik suami bayar roadtax. Paling penting, dapat bayar hutang sesama manusia. Huhu. Tak habis-habis dengan hutang. 

Saya teringat kata-kata seorang penceramah induksi saya minggu lepas, 

"saya ingatkan pada kamu semua. jangan sesekali meminjam sesama rakan. nak pinjam, pinjam pada institusi kewangan. kenapa? hutang tersebut boleh membuatkan hubungan tersebut menjadi 'kucar kacir'."

Tersentap sedikit saya walaupun hutang dengan keluarga bukan rakan. Tapi sentap yang sedikit itu pulih bila tak pernah leka dari membayar walaupun sedikit. Prinsip saya, biarlah tak ada apa-apa yang penting hutang langsai. 

Semoga Allah memberkati rezeki yang kita perolehi. Aamiin.

p/s : kursus lagi!
p/s : happy 8th month Nur Arissa Batriesya!!!!
Read more>>>

Monday, September 17, 2012

Anak : Muntah. Cirit. Demam

Assalammualaikum. Hai.

Subuh tadi, Arissa bangun dari tidur. Terganggu oleh 'batuk kecil' yang pada pendengaran saya agak berbeza. Tidak pernah terjadi. Saya andaikan, Arissa tersedak air liur. Bunyi yang Arissa keluarkan agak menakutkan membuatkan saya segera bangkit. Angkat dan tepuk belakang Arissa. Gelodak hati Allah sahaja yang tahu. Jelas terpancar Arissa tidak selesa dengan keadaannya. Apatah lagi pada perkiraan saya agak sukar untuk Arissa bernafas.

teman mak kat luar sebelum nak balik kl
 
Saya membayangkan bayi-bayi yang meninggalkan dunia kerana tersedak susu. Nauzubillah. Tapi kemungkinan besar, situasinya lebih kurang begitu. Arissa memuntahkan air liur yang agak banyak dan kemudian, Arissa merengek sedikit. Situasi menjadi normal semula. Arissa tersenyum manis. Seperti kebiasaannya. Saya bersiap nak balik KL. Arissa muntah sekali lagi. Mak Tok Arissa kata angin. Saya langsung tidak terfikir tentang angin.

Sedangkan kita yang dewasa tidak selesa bila badan angin, apatah lagi seorang bayi. Sedangkan kita kadang-kadang tak mampu mengawal air liur yang seakan tersekat pada kerongkong, apatah lagi budak berusia 7 bulan itu. Saya sedih. Saya terkilan. Hari ini saya akan balik KL. Seawal 8.30 pagi. 'Arissa, kenapa ni? Jangan lah macam ni nak. Mak nak balik KL jap lagi'. 

wajah yang sentiasa dirindui tatkala jauh
 
Sepanjang hari ini hati tak keruan. Encik suami memaklumkan perkembangan terkini. Sedihnya bila dalam perjalanan ke KL encik suami suami SMS Arissa cirit-birit. Ya Allah. Kasihan anak mak. 'Maafkan mak sayang. Mak tak bersama Arissa sekarang'. Menjelang tengahari, encik suami khabarkan Arissa demam. Arissa dah dibawa ke klinik. Balik membawa empat jenis ubat. Allah.

Alhamdulillah. Sehingga ke saat entri ini ditulis, suhu Arissa masih terkawal. Tidak melebih 38.3 dc. Encik suami SMS perkembangan Arissa dari semasa ke semasa. SMS turut diiringi MMS yang membuatkan air mata seorang mak mengalir. Sayu melihat wajah anak yang jelas kurang bermaya. Sedih mengenangkan hanya gambar yang boleh ditatap. 

hanya lampin pakai buang bersama tuala basah
 
Ubat makan sudah. Bungkus seluruh badan sudah. Kool Fever pada dahi sudah. Urutan pada kaki sudah. Ubat masuk punggung sudah. Encik suami maklumkan, suhu Arissa sudah turun. Alhamdulillah. InsyaAllah. Semoga akan terus turun. Saya disini bersusah hati. Bukan tidak sayang anak. Tapi inilah harga yang perlu dibayar untuk sebuah masa depan. 

Saya panjatkan doa padaNya agar segera Arissa sembuh. Semoga Arissa kuat melawan sebarang sakit yang menimpa. Semoga ayah Arissa juga kuat dalam berdepan dengan ujian kecil dari Allah SWT ini. Maafkan saya wahai sayang-sayang ku. 

semoga sayang mak tidur nyenyak 

mrs lee : bermulanya kursus induksi hari. anak, mak doakan semoga Arissa segera sihat. 
Read more>>>

Tuesday, September 4, 2012

Anak : Raya 2012 di Perak

Assalammualaikum. Hai.

Syawal sudah hampir ke penghujungnya. Dan saya baru nak bercerita pasal raya. Hoho. 2012, kami beraya di Ipoh dan Sarawak. Tiket kami dah booking sejak December 2011 lagi, promosi Air Asia Amazing Wow. Tambang kami suami isteri pergi dan balik cuma 40 sen dan campur-campur jadi RM70++. Worth kan? Kalau kata tak dapat cuti, tak ada ralat sangat. Haha. Then, kami tambah beg tambah nasi lemak pak naser tambah pizza tambah tambang Nur Arissa Batriesya tambah seat. Still worth sebab total tak sampai RM300. 

Hari last puasa, kami keluar cari baju melayu encik suami. Actually encik suami tak setuju nak pakai baju hitam. But since bapa saya nak sangat baju melayu hitam, saya memilih untuk ikut tema bapa. Kata anak bapa. Kan? Hehe. Tak lah. I just wonder, what if it is our last Aidilfitri together? Ok! Saya memang berfikir buruk. Dah. Enough! Alhamdulillah, jumpa juga baju melayu hitam. Thanks sayang sebab bertungkus-lumus juga cari baju melayu hitam tuh. (^_^).

Err. Saya tak masak apa-apa tahun ni. Hehe. Al-maklum beraya di rumah mentua (rumah baru belum siap sepenuhnya) dan semua ready made. Semua tempah. Makanya, saya goyang kaki je lah. Plus, beraya rumah mentua berbeza dengan rumah orang lain sebab keluarga encik suami merupakan institusi keluarga yang agak kecil. Tak ada saudara-mara yang nak datang menziarah di Ipoh sebab semua balik kampung. So, kalau nak rasa nikmat raya memang kena balik kampung. Hehe.

Bangun pagi, saya semangat nak siapkan Nur Arissa Batriesya. Hehe. Siapkan Arissa terlebih dahulu sebelum diri-sendiri bersiap. Hehe. Saya tak tempah baju kurung untuk Arissa sebab saya tak fikir she'll comfortable with it. She wore blouse and trouser. Serius, she's soooo cute with them. Errr. Through my eyes! Hehe. Dan tak lupa, her hat yang sebenarnya saya panggil scarf. Lucky me sebab Arissa baby girl yang tak sibuk nak buka her scarf or headband. =')

Seperti biasa, pagi 1 Syawal dimulai dengan sesi bermaafan dan bagi duit raya bagi yang layak. Kui3. Dan Alhamdulillah, ada juga rezeki Arissa walaupun mungkin tak banyak macam babies lain. Hehe. Kan dah kata keluarga kecik. Mungkin sebab tu bila Arissa buka sampul mak tok dan tok ayah bagi - walllaaa! Haha. Alhamdulillah. Bertambah simpanan si musyuk masyam tuh. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Yer dak? Harapan tinggi mak ayah, si anak tak akan sambung belajar dengan PTPTN. InsyaAllah.

Then, menjelang tengahari kami pergi rumah mak long encik suami merangkap nek long Arissa (sebelah ayah). Itulah satu-satu rumah yang kami pergi pada hari pertama. So, boleh bayangkan tak bertapa keciknya keluarga encik suami? Hehe. Balik dari rumah mak long, kami bersama kakak dan adik ipar pergi Parade jalan-jalan. Yes, kami anak-beranak jalan je sebab nak simpan duit balik Sarawak. Haha. Kakak ipar yang shopping sakan. Bonus kan? Hehehe.

Saya pula, feeling memang dah terlebih dahulu terbang jauh ke Sarawak sebelum jasad. Ngeee. Dan families kat Sarawak memang lagi tak sabar nak jumpa Arissa. Sedih tau! Mak dia dah tak da sapa nak tunggu. Hahaha. Saya ada SMS mak dengan ayat ni dan mak replied, "anak pun mak ingat jugak. cucu cucu. anak anak." Hehe. Saja suka nak menyakat mak sendiri kan? Diri-sendiri dah jadi mak, memang faham jugak la perasaan mak ni. Kan? Kan? Cuma perasaan nak jadi nenek tu lambat lagi. Haha.

2 adik beradik encik suami tiada dalam gambar
hehehehe
Ok, ini lah antara gambar raya Nur Arissa Batriesya. Hehe. Atas sebab line lembab, maka saya dah compile menjadi satu. Saya sendiri tak puas. Tapi nak buek camno. Kat ofis? Semua kena blocked. Kecuali time rehat. Rehat nak rehat la. Hehehe. Tata!

p/s: preaparation raya memang obviously more to Nur Arissa Batriesya. serius, tak terpakai baju-baju raya nyer. huhuhu. nak pakai hari-hari terasa sayang. dah mentioned kat encik suami, pakai bila weekend je. berhias untuk mak dia. hahahaha. ;P
Read more>>>

Monday, September 3, 2012

Milestone : 7 Months Nur Arissa Batriesya

Assalammualaikum. Hai.

Jarang nak cerita pasal Nur Arissa Batriesya punya perkembangan secara details kan? Hehe. Actually, entri ini ditulis sebab saya memang teruja dengan perkembangan terkini Arissa. Dan lebih teruja bila Arissa membesar bagaikan juara dengan jayanya sepanjang seminggu di Sarawak. Hoyeah!!!

First day Arissa di Sarawak dan sebaik sahaja kaki Arissa berpijak di rumah Nek Wa (kakak sulung bapak), Arissa terus duduk - duduk timun. Weehhuuuu! Everyone was extremely excited especially Nek Wa. Nek Wa jerit-jerit bagitau anak-anak dan suaminya. Saya? Memang berganda-ganda teruja la. Geram! And I thanks Allah by giving me that opportunity on he first time. Rasa nak gigit-gigit anak sendiri. Hoho.

Fyi, Arissa balik Sarawak bersama gigi bawah sebatang. Dan surprisingly, within 7 days - 4 batang gigi menunjukkan diri. Waalllaaa! Hihihi. Dan semalam, sebatang gigi juga sudah berjaya merentasi lapisan nipis gusi Arissa. Makanya, at 7 months 8 days - Nur Arissa Batriesya sudah ada 6 batang gigi! Weee!!! Anak mak dah besar! Dah ada gigi! Dah pandai gigit!!! (=_=') - part gigit memang ngeri. Huhu.


(^_^) Ok, itu kisah terkini. Khusus! Dan sekarang nak sambung secara general pulak perkembangan Arissa sepanjang 7 bulan. Hehe. Alhamdulillah. Nur Arissa Batriesya membesar dengan gemilang. Sejak hari pertama sehingga hari ini, Arissa cuma pernah selsema 2 kali. Demam pula tak lebih dari 5 kali. Dan tidak pernah lagi Arissa membuatkan kami tidur subuh / menjelang subuh / tidak tidur malam langsung. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Allah...bukan niat saya untuk menunjuk-nunjuk. Saya cuma mahu berkongsi. Saya cuma mahu mengabadikan kisah ini sebelum saya terlupa. Arissa pernah demam panas yang telah membuatkan saya paranoid sehingga ke hari ini. Arissa pernah jatuh. Arissa pernah tersembam. Dan setiap kesakitan yang dirasainya saya akan ungkapkan, "ish. tak mau nangis. sikit je tau. nak pandai kena sakit-sakit sikit". Haha. Adakah Arissa memahami maksud mak nya? Hihi.

Nur Arissa Batriesya berjaya meniarap sendiri ketika usianya 4 bulan 1 hari. Haha. Then dia dok reverse dan buat pusingan 360 darjah. Arissa agak lambat menjulur ke depan. Dan each time Arissa nak mendapatkan sesuatu, Arissa akan bergolek dan bergolek. Hehe. Comel kot tengok anak sendiri! Ngeh3. Tapi kan, bila Arissa dah mula pandai menjulur ke depan. She's eager to angkat bontot setinggi-tingginya. Dan sekarang, Arissa tak pandai merangkak lagi tapi dah sibuk duduk timun. Anak..Anak...

She's started to eat on her 6 months (fully). 3 hari sebelum nak 6 bulan, mak Arissa tak penyabar. Dah bagi rasa sikit-sikit. Haha. Dan till now, frankly saya tak berapa nak pantang sangat. Still, food w/out MSG / Salt but sometime bagi Arissa makan mash potato. But, I love mash potato from MarryBrown and Kenny Rogers. They are pure compare to KFC's. Try it! You'll agree with me. Hoho. (but I believe, ramai mommies yang betul-betul jaga food baby dia kan?)

Dan juga, Arissa dah rasa cakes. Eh! We celebrated her 7 months old at Sarawak with Chocolate Indulgence but we believe that she didn't like it much compare to Choc Mud. Fuhh! Bukanlah saya bagi banyak, macam enough for her to taste the scrumptious of the cakes. Errr! Okay. Some might sosek sosek tentang ini. Urm...jangan sampai nak kondem ye. Saya mengagumi anda yang berjaya mengikut 100% nutrisi makanan. (shame on me, huh?)

Dan paling best, she knows her name. Panggil Nur Arissa dia toleh. Panggil Batriesya dia toleh. Panggil Ica dia toleh. Happpyyyy sangat-sangat. Bila tengok saya, dok la goyang-goyang badan nak pergi kat saya. Kelakarnya, bila ada mak - ayah dilupakan. Haha. Kecik hati encik suami kat anak kesayangannya. Tapi sekejap je. Lebih kelakar, bila Arissa langsung tak mau tengok muka ayahnya. Macam ayah ada buat salah kat dia. Tabiat merajuk / tak layan orang memang dah pandai sejak dalam pantang.

Ada lagi yang tertinggal ke eh? Rasa macam dah cukup dah. Esok lusa cerita pasal raya Nur Arissa Batriesya pulak ye. Hehehehehe.

p/s : minggu ni boleh balik Ipoh. weekend di PD telah dibatalkan. rasa macam nak melompat sampai ke bintang. hahahahaha. (^__^)

Read more>>>

Sunday, September 2, 2012

Kembali Ke KL - Pasca Raya.

Assalammualaikum. Hai.

Mood : SEDIH. Bila sedih, baru ingat nak cerita kat blog. Bila gembira suka ria, lupa teruih. Kui3. Esok Isnin kan? Memang sedih tak boleh nak campak ke laut lah. Tambahan pulak balik KL hari ini. Petang, jam 3. Bukan sengaja nak balik awal tapi banyak benda nak kena settle. Banya barang yang kena angkut. Buku dan nota terutamanya. (=_=').

PRINCESS ARISSA
focus on her badge
hehehehhe
Berganda sedih bila terkenang peristiwa petang semalam Nur Arissa Batriesya tak nak langsung ayahnya tidurkan. Melalak macam kena cubit. Air mata tak perlu cerita - memang Arissa menangis macam kartun. Air mata meleleh-leleh. Bila tengok saya, memang badan melentok nak pergi kat saya plus nangis-nangis syahdu. Baik je Arissa masuk dalam pelukan, auto - SENYAP. Anak..anak... (hebatnya seorang mak kan? ^_^ )

Dan tadi. Dah cuba tidurkan Arissa supaya tak ada la feeling sangat bila tengok dia menyengih dan dok nak dekat dengan mak dia je. Tapi, Arissa membuka mata seluas-luasnya dan since morning memang sejauh mana pun saya biarpun di seberang 2 pasang kaki ayahnya, Arissa berusaha gigih untuk pergi kepada saya. Buat pertama kalinya, saya bagi Arissa tengok Upin Ipin dengan sengaja - menyengih sakan. (kami seboleh-bolehnya tidak menggalakkan Arissa asyik dengan kartun. National Geography boleh. hahahaha. PANG!)

So, lepas salam semua saya pergi dekat Arissa yang tengah meniarap sambil hisap puting pink nya. Tak boleh tahan. Dah sedaya upaya cuba tahan tapi saya tetap lemah. Saya dah cuba cari kekuatan dari alam semesta kot-kot boleh macam Goku, tapi itulah kartun. Fantasi semata-mata. Realitinya saya menangis, melangkah pergi tanpa menoleh. Macam jahat kan? Tapi saya tak mampu! Entah macam mana adik encik suami panggil tak salam lagi, kakak encik suami bawa Arissa dekat depan pintu. Cium lagi. Menangis lagi.

bagaimana hati tidak keruan melihat wajahnya
Subhanallah. Allahhuakbar. Perasaan yang saya sendiri tidak mampu bendung. Biar sekuat mana saya cuba melangkah, hati saya tetap rapuh bila melihat wajah Arissa. Tidak dapat saya gambarkan perasaan itu. Sepanjang perjalanan ke stesen keretapi saya terus-menerus bermonolog bersama air mata, 'sudahlah. pergi nak cari rezeki. untuk siapa? untuk arissa jugak kan? bukan untuk diri-sendiri je. arissa baik-baik je. arissa anak yang baik. tak pernah susahkan sesiapa. semua orang sayang arissa.'

Saya baru melalui keadaan ini tak sampai sebulan (tolak cuti raya. :p). Saya mengagumi teman saya Rina yang telah 3 tahun hidup membujang begini. Jauh dari anak dan suami. Ada sosek-sosek yang mengatakan sanggup tinggal anak demi kerja. Tapi bagi saya saya bekerja untuk anak. Bukan tinggal tak jumpa balik. Orang memang suka berkata-kata. Dan saya tidak akan pernah terkesan dengan kata-kata mereka. Kerana I'm not live to please them! Kan?

Btw, perjalanan hidup perlu diteruskan. Nur Arissa Batriesya, please help your mum to help you. Always be a good princess to us, okay? I know you will always be. InsyaAllah. Jumpa 2 minggu lagi, sayang! :)
Read more>>>
"Ya Allah, peliharalah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina, dan sihatkanlah mereka. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, jadikankah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Amin.

Iklaneka

Popular Posts

Copyright © Kalam D'Yatie Designed by azhafizah.com