Pages

Dec 14, 2012

Milestone : 9 Months Nur Arissa Batriesya

Assalammualaikum. Hai.

Lebih kurang dua minggu lagi nak masuk 11 bulan. Mak baru nak cerita pasal 9 bulan. Sampai rasa terlupa perkembangan sebenar. Entah-entah yang dalam fikiran nih perkembangan pasal 8 bulan dulu atau 10 bulan. Hihihi. Banyak makan semut gamaknya mak Arissa nih. Muahahah.

Arissa masih lagi berdiri. Dah boleh berdiri sendiri. Tapi tak lagi punya keberanian atau mungkin malas mahu cuba melangkah. Agaknya selesa dengan merangkak. Lebih pantas bergerak. Style merangkak pun dah berbeza. Dah macam ketam pulak kami tengok. Hahaha. Merayap serantau alam. 

Tempoh hari atuk Arissa masuk hospital. Encik suami SMS, "siaplah awak. arissa dah kenal orang. atuk tak jumpa dua hari pun dia nangis tak nak. apatah lagi awak". Wakaka. Dengan yakin saya membalas, "dengan saya mesti okay punya". Encik suami, "kenapa". "the bond of mum and daughter". Haruslah kan. Kalau tiba-tiba Arissa tak nak kat saya, memang sentap mak jemah lah. Huhu. Eh. Pandai apa ni? Hehe. Dah kenal orang sangat. ;D

Atas sebab Arissa rajin sangat nak bergerak dengan menolak kerusi plastik kecik mak tok, kami beli Push Walker. Tolak kerusi kan tak selamat. Bahaya. Bila ada Push Walker konon biarlah dia pusing serata rumah dengan benda beroda. Tapi!!! Non Hado! Sekejap je dia tolak. Sekejap je dia tekan-tekan punat yang ada kat depan tu dengar bunyi. Lepas tuh, kat bilik tempatnya. Nasib baik ayah tak bagi mak beli Fisher Price idaman tau. Kalau tak lebih kurang macam ni mata mak -> $__$. Eh, bukan Fisher Price pun dekat nak 100 jugak. Isk. Isk. Isk. Cukup time nak jual pre-loved. Lalalalala.

Obviously, Arissa kenal kucing. Haha. Sebenarnya, takut kucing. Tengok dari jauh bukan main excited. Bila dekat, terangkat-angkat kaki. Hari tu pergi zoo, bila tengok harimau dia terlebih excited. Tunjuk-tunjuk siap buat bunyi lagi. Agaknya nak bagitau itu kucing kat kami kot. Kucing saiz besar. Keh3. Alang-alang cerita pasal zoo, Arissa jatuh dari katil masa pergi Muar hari tu. Baru sekejap kami terlepas pandang, dah gedebuk. Nangis sekejap pastu mula balik ligat atas katil. Hihihi.

Oh, pada usia 9 bulan juga Arissa dah kenal nama dia. Bila sebut nama penuh, semangat angkat tengan. Tapi Arissa jarang sekali nak buat bila saya yang sebut nama. Kalau dengan ayah dia amboih~! Jeles mak tengok video si anak bersama ayah. Anakku oh anakku.

Apa lagi eh? Ha..baru teringat. Kalau anak kawan encik suami tahu mana nak tunjuk gigi. Arissa pulak, hahahaha. "ica...mana baby ica mana?" Soalan spontan dari saya ketika kami dalam perjalanan ke Muar. Terkejut kami bila Arissa bersungguh-sungguh mengintai bawah kerusi, celah-celah kerusi, kerusi belakang, intai pulak dekat pintu dan lepas tuh tengok muka saya. Hahahaha. Kelakar. Kenal pulak dia baby. Lagi kita tanya mana baby, sian baby ica tinggal, tah kat mana la baby. Lagi dia berpusing-pusing mencari. Haha.

Ok lah. Entri caca merba dah nih. Tah yang mana satu dulu, mana satu kemudian saya pun tak pasti. Hahaha. Kena catat betul-betul nih. Hihihi. Ok, bye!

p/s: memikirkan sambutan ulangtahun pertama N.A.B. it might be no such party, but insyaAllah will try make it as a special day for her. arissa kena dah boleh jalan tau masa tuh. baru lebih special. semoga cuti tidak dibekukan bulan depan. huhu.

1 comment

Pinkbubblegumprincess said...

hihihihi daddy's lil princess hehe

Blog design by Rainy Day