Pages

Nov 28, 2012

Info : Sakit Rengat

Assalammualaikum. Hai.

Pernah dengar sakit rengat? Saya tak pernah sebab kalau Sarawakian, kami panggil 'darah guk'. Hehe. Puas recalled tapi tak berjaya. Semata-mata untuk entri ini, saya SMS mak. Muahaha. Alkisahnya, saya baca tentang sakit rengat nih dalam Pa&Ma. Hehe. Saya bukan pelanggan Pa&Ma tapi setiap bulan saya beli. Ngeee! Hobi kot. =P

Okay, back to the topic. Sakit rengat nih berpunca dari darah yang tak habis keluar dari dalam badan kita. Sepatutnya, selepas bersalin badan kita dah bersih dari darah-darah yang setelah sekian lama terkumpul. Lebih kurang 3 hari selepas saya bersalin dan buat pemeriksaan normal di KKIA - nurse yang check perut saya buat muka pelik yang buat saya risau. Tekan tekan perut. Cari cari. Katanya, "takder". Sister kata, "baguslah dah tak ada. cepat darah awak keluar semua". Saya? Blur. Tak faham.

Bila balik rumah, pada hari yang ketujuh - mak bidan datang untuk mengurut. Katanya, "ada lagi darah guk nih". Saya? "eh? misi kata dah tak ada hari tu". Mak bidan, "misi apa je yang dia tau". Haha. Hebatkan mak bidan? Misi pun kalah oh. Hihi. Tapi, since saya tak ada rasa sebarang sakit-sakit maka saya assume nurse betul. Wakakaka. Walaubagaimanapun, saya tetap teus berpilis dan bertungku. Mak cakap dia yakin yang pilis saya tuh yang buat darah saya cepat clear. Saya pakai Mustika Ratu je. Hehe.

Bagi ibu yang darahnya tidak habis keluar bersama uri maka mereka berisiko mendapat sakit rengat. Menurut bidan urut berpengalaman, Zainab Ibrahim, kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserang rengat sama seperti kesakitan kontraksi hendak melahirkan anak. Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu atau merian seolah-olah seperti ada seorang bayi lagi yang perlu dikeluarkan. 


Huhu. Boleh bayang tak? Sakit macam rasa nak berak sangat tuh? Tapi kan, saya rasa macam saya pernah rasa yang seolah-olah rasa nak bersalin lagi tuh. Haha. Cuma saya tak pasti samada itu adalah perasaan saya atau sememangnya darah tersebut yang masih berkumpul dan belum keluar. Sebab, saya rasa macam tu cuma pada awal malam pertama bersama Arissa di Hospital. Masih ingat lagi saya SMS mak yang lebih kurang berbunyi begini, "mak, orang rasa perut orang ni macam nak bersalin lagi". Haha.

Biarpun semasa proses kelahiran, darah kotor ibu sudah keluar banyak bersama uri namun sekiranya tertinggal secebis darah, rasa sakit rengat tetap dirasakan oleh ibu. Kesannya ibu mengalami masalah rahim yang tidak mengecut. Perut ibu tetap buncit sehingga menyebabkan bentuk badan serta wajah sembab atau masih kelihatan seperti wanita hamil.


Pastikan darah beracun ini dikeluarkan sehabisnya sebaik bersalin. Urutan selepas bersalin perlu dilakukan segera seelok-eloknya dalam masa tiga hari. Menurut Zainab ada ibu yang menunggu selepas dua minggu untuk berurut. Keadaan ini membuatkan angin sempat masuk ke dalam tubuh ibu dan jika terdapat ketulan darah kotor yang tertinggal ia sudah sampai tahap beracun.

Bahayakan darah yang tak keluar habis tuh? Bila dah bersalin baru tahu ada juga benda macam tuh. Sebab itu juga saya sangat rajin pasang pilis, sapu minyak panas dan bertungku walaupun realitinya saya malas. Hahaha. Nasib baik berpantang rumah di rumah mak sebab ada ramai yang boleh manjakan. Haha. Kadang-kadang bapak tolong panaskan bata merah untuk saya bertungku. Ngeeee.

Petua-petua:
  • minuman untuk merawat sakit rengat iaitu sediakan segenggam daun terung mangga yang ditumbuk dengan tujuh hirisan kunyit untuk diambil patinya, dengan sukatan dua ruas jari manis. Minum selama tiga hari berturutan atau sehingga sembuh.
  • tumbuk halus kunyit hidup, campurkan bersama air asam jawa dan gula merah. Kacau rata dan minum. Boleh juga ditambah dengan telur ayam kampung. Minum dua hingga tiga kali sehari atau sehingga sembuh.
Sakit yang dialami boleh menghapuskan dosa-dosa kita yang lampau. Tapi, kalau kita tak berusaha untuk mencegah, macam mana? Ermmm. Sama-sama kita fikirkan... (^___^)


NUR ARISSA BATRIESYA IS JOINING A BABY CONTEST. PLEASE HELP HER TO WIN BY CLICK 'LIKE' AT HER PICTURE AT THIS LINK: 

6 comments

puansazusarin said...

Rengat ni bahasa org perak jugak kot...sebab masa saya sakit nak bersalin, mak mesti tanya rasa rengat2 ker...

NM03 said...

hi... singgah tinggal jejak

nice blog!

adyna said...

akak rasa tak de pun cuma masa czear amni n arwah azim.. denyut2 tempat operate

D Yatie said...

@puansazusarin oh yeke? hihi. tak tau pun. kami sarawak panggil darah guk. sakit guk jugak la kot. hahaha.

D Yatie said...

@NM03 hai! terima kasih singgah~!

D Yatie said...

@adynamungkin czer darah dah semua keluar kot kak ye? denyut2 tuh mak kite smpai sekarang still lagi.

Blog design by Rainy Day