Pages

Oct 10, 2012

Kerja : Oh Sibuknya

Assalammualaikum. Hai.

Pheww! Dah dua bulan bekerja. Ada banyak benda yang nak kena belajar lagi dan ada lagi banyak benda yang tertangguh sebab kena buat kerja sambil belajar. 8 jam yang diperuntukkan (sebenarnya 7 jam selepas tolak 1 jam untuk rehat. haha.) rasa macam tak cukup. Atas sebab itu kebelakangan ini asyik balik 1 jam lewat. Haha. 1 jam je. Tak boleh lebih-lebih. Balik naik LRT jalan seorang-seorang. Takut kot. Plus bawah menara office ada night club. Korang ada? Hahaha.

Hidup hari-hari dengan nombor. Sejak hari pertama saya masuk, KP dah remind supaya saya not just stay in my room, sit in front if my PC. Kena turun padang. Tetapi! Itu tidak mudah berlaku. I've to stay in front of my PC, melihat numbers yang handsome dan pretty, dan mengubah si handsome serta pretty itu menjadi prince william dan kate middleton. Haha. Mari berfantasi bersama mak Nur Arissa Batriesya. Kui3. Nak turun padang macam mana? Tak turun padang pun banyak kerja pending. Kalau turun padang lagi tak terbuat. Hoho.

Every month, saya kena kejar deadline untuk publish monthly statistic. Statistik. Data. So, semua kajian dalam organisasi saya akan terlibat. Seringkali saya mendapat call last minute untuk masuk meeting dan mostly I end up with blur. Well you know, ad-hoc meeting. Saya percaya, nobody loves it. Huhu. Saya hanya akan clear bila board meeting kata, "I want dayang to provide us these data". That's it! Itu je la yang saya faham kenapa saya kena masuk meeting. And how wonderful if I just provide the data needed. LOL! Balik meeting, I've to study apa sebenarnya yang dalam meeting. Once you're in the meeting, automatically you're part of them. Huhu.

Alhamdulillah. Saya ada 6 staffs yang sangat superb! Bila dapat call / email dari mana agensi nak data itu dan ini, saya cuma interkom dan dalam half an hour paling lambat - they'll come out with table / chart / graph. Itu dari segi kerja hakiki. On other part, diorang sangat rajin untuk hias bilik saya yang kalau diorang tak hias tak mungkin akan cantik macam sekarang. i never thought that I'm going to keep a bunch of flowers in my room. Ouch! It is not so me. Haha. Tapi, kena terima dan appreciate lah kan. 

Ada banyak benda kena buat. Kaji mengkaji. Ramal meramal. Kira mengira. Kemas mengemas kini mengini. Hahaha. Ada banyak. Masuk meeting division hari ni, lagi bertambah banyak. Merungut-rungut jugak kenapa la banyak sangat idea bos aku ni kan. Kui3. Psst! Atas sebab itu saya menyokong penuh SPA nak revise gaji golongan macam kami ni. Hahahahahaha. By the way, I personally think that they must revise gaji semua peringkat especially A ke bawah. Telinga mendengar jugak keluh kesah staffs yang rasa macam it is unfair nak revise gaji orang atas je. Erm. Kita sama-sama doa semoga semuanya sama rata.

Zue, kerja I sangat simple compare than you. Hehe. Beza gov dan swasta itu sangat ketara. Kan? But, seriously tell you this is not ordinary things for me. Haha. Dan they are all challenging - for me. Haha.

Bye!

3 comments

zuezul said...

Dayang,
wow, best kan ade privacy sendiri..bilik sendiri..congrates..welcome to the club..but tell you what, you are so lucky girl, ade staff yang very helpful..compare to me..nak order camtu? huhuhu..kang keluar la kata2 "maaf puan, saya tak pasti saya buat nie betul ke tak.." or "puan,saya sebenarnya tak tau buat.."..
so what you expect kan? kite la kene bertungkus lumus buat..huhuhu.. wah revise gaji tu bab paling hot tau..syok la kan u..hehehe..now dapat 3 kali bonus and revise gaji..fuh fuh...kire ok la kan..syukur...tak semua orang ade peluang mcm kite dapat....

kadang2 kite mengeluh..tak yah cakap u lah, i nie lagi la..selalu je nak jadi mcm orang gila kut duk drive gi and balik kerja sambil membebel..hehehe..but itulah ironi nya kan...good luck dyg.."miss u..so much"

Pinkbubblegumprincess said...

macam best jak main ngan no, ramal-meramal...hehe..suka.. ;)

MumMe said...

salam perkenalan dik...jadi dayang dah settle down dgn new job lah ye...akak baru akan interview statistician di putrajaya isnin ni...22 October...akak berdoa agar Allah mengurniakan apa yg sebaik2nya utk akak...akak pernah mempunyai pekerjaan tetap yg stabil (busy),kemudian menjadi housewife (being hw overseas sgt indah....jauh dr suara2 sumbang org yg mengata...the most memorable career in my life) dan sekarang bila kembali semula ke tanah air...akak decide...kalau nak kerja kerja betul2...if not,you'll be underpay without proper treatment---cuti emergency utk anak warded atau sedara mara meninggal susah...so akak sedang berjuang untuk juga IMPIAN MAK AYAH akak...doakan akak berjaya dgn post Statistician ni yek...(degil nak jugak even cikgu kat MRSM dulu resign that post dan cakap mmg tight sgt dgn dateline etc...)
panjang sgt komen...selamat berkenalan...keep on moving

Blog design by Rainy Day