Pages

Aug 14, 2012

Oh My English!

Assalammualaikum. Hai.

Tadi, attended briefing tentang study yang MTC buat. Presented by Dr. Roda. Walaupun namanya Roda tapi beliau bukan Malaysian. Hehe. Cakap omputih slang France kot sebab telinga nih macam susah nak tangkap. (salahkan slang. walhal memang telinga problem bila dengar bahasa omputih.) =_=' Timbalan Pengarah cuti, maka saya terpaksa ganti. Huhu.

 

So, tadi memang audiences terdiri daripada orang-orang timber industry. Ada juga yang dari DOS, FRIM, RISDA & MTIB. Rasa macam agak rendah bila you feel that your English sangat lintang pukang. Nak cakap pun malu ok. Haish! Dah lama tak berEnglish sememangnya sangat menyusahkan diri-sendiri. Jangan kata nak bercakap, nak catch up apa yang presenter cakap pun macam teragak-agak. 

Selain dari nak refer semula notes masa lampau, saya memang perlu improve English day by day. Dah lama tinggal speaking london orang kata, lidah tergeliat bila nak start balik. Urm. Kesian betul. Eh, last time saya tak terfikir bila masuk gov sector saya akan berbahasa English. Seriously! Dan atas sebab itu bila interview, tiba-tiba kena speaking London - saya rasa macam eh @&^&$@$&^#. 

Alkisahnya, Ketua Pengarah saya berasal dari educationalist area. So, CGPA and English antara yang diambil kira which is I noticed that kedua-dua ini terletak pada paras atas sebelum experience. (cgpa & english saya adalah pada tahap moderate). As for me, English memang lingua-franca yang sangat important sebab it has been use worldwide. (ada siapa2 yang tak tau ke? haha.)

Eh, alang-alang nak cerita pasal kerja. Hehe. Alhamdulillah, Pengarah saya izinkan / luluskan permohonan cuti raya saya mulai 22 Ogos - 30 Ogos since saya dah beli tiket raya awal. Alhamdulillah. Makanya, Nur Arissa Batriesya akan kembali ke tanah air Syawal ni walaupun raya ke-4. Apa yang penting? Balik Sarawak. Apa yang penting? Jumpa Nek Wan. Apa yang penting? Jumpa Nek Ki. Hehehe.

satunotahati: pening fikir macam mana nak brief kat Pengarah pulak. adoi~!

No comments

Blog design by Rainy Day