Pages

Jun 7, 2012

Baby Walker Oh Baby Walker

Assalammualaikum. Hai.

Semalam, ramai mak ayah dan bakal mak ayah share artikel dari Harian Metro. Siap ada conversation lagik yang saya join sekaki dua kaki. Muahaha. Tentang apa? Hehe. Tentang baby walker. Trend sekarang, parents bagi anak-anak naik baby walker.

Dan saya pula. Saya memang dah set dalam mind, SAY NO TO...ada dua benda. Pertama, NO TO BUAIAN. Kedua, NO TO WALKER. Itu lah NO yang saya keep in mind sejak dulu-dulu lagi. Well, semua benda ada pro and cons. Saya tidak mahu yang cons happen. So, saya memang dah awal-awal set NO. Haha.

Back to the topic, baby walker. Nek Wan Arissa memang tak bagi saya belikan walker untuk Arissa sebab beliau kerap dengar ceramah tentang baby / kanak-kanak. Cikgu tadika katanya, haruslah tahu hal anak-anak nih kan. Kalau part kaki dan mulut hari tu, balik ceramah jer Nek Wan Arissa akan bagi ceramah pula kat kami sekeluarga. Huhu.

Nek Wan Arissa kata, bagi pakai walker akan melambatkan perkembangan otak = menjejaskan growth development. Sebab baby dah jadi macam dependable dengan walker tersebut. Lebih kurang begitulah. Dan kawan saya yang jaga anak-anak saudaranya tiga orang since kecik lagi bagitau, "janganlah bagi walker. aku tengok si ani lambat giler jalan walhal bagi pakai walker. abang2 nya dulu cepat je."


Meh baca sini:



Nasib baik saya tak merancang langsung nak bagi Arissa naik walker. Kalau tidak, mesti saya akan rasa bersalah. Huhu. And because of that jugak, saya buat tak tau jer bila biras saya offer walker anak dia untuk Arissa. Saya tak ambil pun dari rumah mentua. Buat apa nak amik kalau tak pakai? Yer dak? Dan buai jugak. So far, Arissa tak pernah rasa duduk dalam buai. Tapi, tak tahu pulak kot Ibu Arissa senyap2 bagi Arissa dok dalam buai. Wallahhualam. InsyaAllah tidak. Instinct saya juga berkata tidak. Tehehe.

Based upon the articles, banyak yang list out the consequences secara fizikal. Means bahayanya kalau pakai walker. Macam accident ke apa. But, itu mungkin kita boleh kata malang tak berbau. Yer dak? Tapi, bagi saya pula since kita ada banyak sources / input yang boleh kita baca dan nilai, so buat yang terbaik untuk anak-anak. Apa pun selebihnya ialah kita berserah kepadaNya.

satunotahati: setiap seorang punya pandangan dan perancangan yang terbaik buat anak-anak. (^_^)


JEMPUT-JEMPUT SINGGAH KE GALERI ARISSA YE. TOPI EKSKLUSIF ON THE WAY! 

No comments

Blog design by Rainy Day