Pages

Apr 14, 2012

Arissa Naik Kapal Terbang

Assalammualaikum. Hai.

 Arissa di Lapangan Terbang Antarabangsa Kucing
(Tidur)

Dah lama dah nak cerita pasal kali pertama Nur Arissa Batriesya naik flight. 19 March yang sudah Arissa naik flight dari Sarawak ke KL yang ambil masa 1 jam 45 minit. Masa tu Arissa dah over one month. Abang Ben pun nak bawa baby Qhaliff balik Kelantan naik flight. Cuma baby Qhaliff, kecik sangat lagi. ;)

Apa yang perlu kita bawa dalam kabin? Dalam beg wajib ada:

  • diapers
  • baby wipes - wet tissue (kot baby m'brooot)
  • susu (bagi yang minum susu formula)
  • blanket & baby hat (elak angin masuk dari mana-mana celah)
  • sepersalinan baju baby (prepare kot perlu)
  • puting (kalau baby reti isap puting)
  • travelling earphone (err, tak pasti betul tak namanya. suami beli di Guardian)

Serius memang sangat susah hati nak bawa baby naik flight. Buat research sana sini. Alhamdulillah, Arissa memang tidur je sepanjang dalam flight. Tak meragam. Saya dan encik suami pasangkan earphone tu je yang buat dua gelisah sebab dia tak boleh nak dengar apa pun. Then, puting tak pernah lepas dari mulut dia. Dalam tidur pun Arissa ada cot cot cot juga puting. Memang ada advantage juga la baby hisap puting. Macam kita juga ada time dalam flight telinga rasa cam pekak-pekak sikit tu kita telan air liur.

Bagi ibu pula, pakai nursing dress to make yourself comfortable bila nak breastfeed baby. Dan if masih dalam pantang, pastikan pakai sweater tebal dan socks tebal. Orang kata takut bentan. Bentan ni...entah. Bila tanya nenek dan mak pun diorang tak tau apa itu bentan. Bentan ni words dari Semenanjung. Orang Sarawak tak ada kot. Dan kami tak bawa stroller. Sebab rasa macam Arissa boleh lagi untuk di riba. Hihi.


Earphone nih yang warna kuning tu kenyal-kenyal macam marshmellow. Hihi. So, boleh di lenyek-lenyek / pulas-pulas jadi halus muat-muat masuk telinga baby. Lubang telinga baby kan kecik. So, nanti benda tu mengembang dalam telinga dan tak boleh dengar apa-apa dah. Keberkesanannya diakui oleh ayah Arissa yang turut try test benda alah ni terlebih dahulu. 

  
Arissa di LCCT
(tidur jugak)

satunotahati: kita berusaha sebaik mungkin. selebihnya, bertawakal. InsyaAllah baik-baik je.

3 comments

Mimy Hamid said...

bestnya arissa kecik kecik dah merasa naik flight tau...

D Yatie said...

@Mimy Hamid tau takpe. mak ayh dia dh besau br dpt naik flight. hahaha. tp arissa tdo aje. huhu.

Anonymous said...

Saya nak bawak baby umur 11 hari pantang ke changlun..amik flight dari kuantan ke penang..dalam 1 jam jugak..risau..

Blog design by Rainy Day