Pages

Mar 28, 2012

Hari Pertama Bersama Pengasuh

Assalammualaikum. Hai.

Baru satu jam. Saya sudah merindui Nur Arissa Batriesya. 

Ya Allah. Aku memohon perlindungan Mu ke atas anakku dari segala tingkah laku yang tidak baik, dari segala tindak perbuatan yang tidak baik, dari segala nafsu yang tidak baik, dari segala macam penyakit yang berbahaya.

Hari ini saya hantar Arissa ke rumah pengasuh tetapnya, insyaAllah tak jauh dari rumah mentua. Belum mula kerja lagi tapi nak biasakan dia sebelum saya mula bekerja. Kalau dah masuk kerja nanti, dibuatnya Arissa meragam sampaikan pengasuh tak boleh handle. Tak pasal pulak kena balik. 

 
arissa tidur lagi masa bawa keluar dari rumah

Sedih sangat bila tinggalkan Arissa kat situ. Saya rasa macam tak boleh nak tinggalkan dia kat situ. To see her face pun tak sanggup. Serius! Tak tahu nak kata perasaan nih. Dan pada ketika entri ini ditaip, telinga terngiang-ngiang suara dan tangis Arissa. Ya Allah! Rindu sangat kat Arissa. Tengok gambar, sedih. Tengok barang-barang, sedih. Tengok tempat tidur, sedih. Akhirnya, menangis.

tak sampai hati nak kendong bawak masuk kete yang pasti mengganggu tidurnya 

Masa nak tinggalkan Arissa, cium Arissa berkali-kali. Rasa nak bawa balik semula. Huhu. Sebelum balik, singgah rumah mentua ambil kunci kereta dan balik. Masuk je dalam kereta, tiba-tiba je nangis. SMS encik suami. Encik suami kata sabar. Apa lah yang encik suami boleh buat pun kan. Then balik nak cari breakfast pun saya tak tentu hala. Lebih dahsyat saya telah melawan arus. Terkejut jugak. Nasib baik bukan main road. Beristighfar panjang. Huhu.

 
bagaimana tak rindu dengan arissa? (T_T)

Sekarang saya benar-benar faham akan perasaan seorang mak yang meninggalkan anak bersama orang lain. Dan saya terfikir akan perasaan mak saya ketika kami anak-anak berjauhan darinya. Dan pada ketika adik saya Awang Firdaus telah dijemput oleh Allah untuk kembali ke sisiNya. Lagi besar dugaan untuk mak. Ya Allah. Bertambah-tambah rindu. Rindu anak. Rindu mak.

p/s: mak tak setuju sekiranya saya nak quit dan duduk rumah. mak kata, kita tak tahu apa yang sedang menanti kita. urm...ok...serahkan segalanya pada Allah SWT! :)

5 comments

Wawa said...

nti arissa bangun cari mama die...sabar ye...nti lame2 ok kot...:)

D Yatie said...

@Wawaitu la..sangat susah hati sebenarnya...huhu...insyaAllah..semoga begitu la...

zuezul said...

dayang,
wah..bravo mummy..dah pandai drive..bole la bawak arissa shopping KL..jom jom aunty zue blanje jom...

saba dayang,
biase lah..dugaan..kejap je kan..at least nanti arissa tau berdikari macam mummy die..hehehe..

oh no..
please listen to ur mom..
jangan quit...yes,we doesn't know what will happen to us sooner or later..so at least u still have the job,in case anything happen, pity to arissa..her future..think twice..

D Yatie said...

@zuezulzue, wah!~ i mmg bravo..haha..terpaksa jadi bravo demi anak lah~asl boleh drive je mummy leh bawak kete masuk KL yer? hahaha. not that bravo kot. hahaha.

itu la..mmg sabo..mmg sntiasa ckp biasa la..org lain pn cm ni..untuk arissa jugak..oh! sangatlah menerap pemikiran positif! :p

yup..mmg listen pun..sbb mak i bukan stkt cakap tp siap skli dengan jelingan tau. hahaha. will never kot. i perlu jugak keje ~ yerla..if anything happen...insyaAllah arissa baik2 aje kan zue? ;)

Mimy Hamid said...

niat kita bekerja untuk rezeki anak kan..Insya Allah semoga dipermudahkan ..moga pengasuh jaga arissa dengan baik...sy hantar mak sendiri pun rasa sedih gak..heheeh..rindu nanti

Blog design by Rainy Day