Pages

Mar 27, 2012

Arissa Check Up Dua Bulan

Assalammualaikum. Hai.


Semalam Nur Arissa Batriesya check up 2 bulan. Saya bawa Arissa bersendirian. Ayah Arissa tak boleh nak temankan. At first saya rasa macam 'sampai hati tak nak temankan'. Haha. Tetapi, wajib bagi saya untuk berfikiran positif. Ayah Arissa perlu simpan cuti dengan sebaik mungkin. Any case of emergency, ayah Arissa will responsible lebih sebab beliau senang ambil cuti. Compare dengan saya, haish toksah cerita. Alhamdulillah. Semuanya smooth. Drove okay. Enjin tak mati tengah jalan. Haha. 

`

Arissa anak yang baik. Arissa senyap je dalam car seat plus tidur lebih. Terbuai katanya. Hehe. Rasa kalut juga sebab mana nak dukung Arissa, mana nak kendong 'handbag' Arissa yang besar. Hoho. Cerita pasal 'handbag' Arissa, sekarang kemana-mana memang bawa 'handbag' Arissa. Makanya, haruslah Arissa menambah koleksi yang ada supaya mak boleh kekal bergaya. Haha. Poyos! Check up dua bulan bukan setakat nak timbang dan ukur semata, tapi Arissa perlu dicucuk. Part cucuk ini yang buat hati saya bagai dicucuk-cucuk. Sementara menunggu giliran Arissa, saya dah dup dap dup dap dengar babies yang menangis dengan 'hebat'nya lepas kena cucuk. (=_=')

 

Keputusan check up Arissa,
Berat : 4.6 kg
Tinggi : 55 cm
Lilit kepala : 37 cm
BMI : 16
Perkembangan sejajar dengan umur.

 

Sekarang, setiap hari MMS gambar Arissa kat Nek Wan, Nek Aki dan Nek Udak untuk tatapan semua. Nek Wan Arissa sangat risau cucunya terkena obesiti. Haha. Kelakar bila budak kecik macam Arissa, atau dengan kata lain Arissa sendiri kena cop obesiti. Nasib kamu lah anak! Haha. Nek Wan, Nek Ki, Nek Atuk, Nek Udak semua kata badan Arissa macam 'terpadat'. Maksudnya, seolah-olah badan Arissa dah macam patung Michelin. Boleh bayangkan tak? Hehe. Nek Wan Arissa kata bagi Arissa diet. Entah macam mana nak bagi Arissa diet kalau lambat lima minit je bagi susu, Arissa dah buat 'loud speaker'. Huhu. Hilang sifat gugurl Arissa kalau dah lapar. Btw, dah tak ada kerisauan dengan risiko obesiti buat bula ini sebab nurse kata perkembangan sejajar dengan umur. Ok lah tu! Haha. Agak2 bulan depan 5.6 kg tak? Muahaha. Baby girl kawan saya 5 kg ke atas tapi umur dah 4 bulan / masuk 4 bulan. Baby boy tak boleh compare sebab baby boy memang sedia ada berat ngan tulang. Bak kata Ima, 'el satu bulan dah 5 kg tapi el nampak kecik. arissa 4.6 kg. el tak berketul-ketul macam Arissa'. oh anak mak! Jangan berangan jadi Uncle Malek Nor tau. Arissa tuh gugurl. :p


Arissa anak yang gagah perkasa juga. Walaupun Arissa gugurl tapi Arissa kuat. Mulanya saya ingatkan Arissa akan melalak meraung macam other babies. Tapi, masa Arissa dicucuk saya memang tengok muka Arissa je. Tak sanggup nak tengok nurse cucuk jarum pada Arissa. Arissa cuma ngek sekejap je. Lepas tu dia tengok muka saya dan berkata, 'uh'. Rasanya dia mengadu paha sakit kena cucuk kot. Alhamdulillah. Mak mana yang tak bangga bila anak gagah perkasa. Hihi. Budget iklan Anmum pulak. =P. Sementara tunggu nak dapat kad Arissa balik, saya sapukan Vicks pada paha Arissa. Nek Wan Arissa kata, takut demam. Semoga Arissa tetap kuat dan tak demam. Hehe. On the way balik Arissa tidur aje. Biarpun saya terlanggar lubang, dia tak heran. Tidur dengan lena dalam car seat. Anak. Anak. Hehe. Bawa Arissa jalan-jalan pekan. Tujuannya nak try jalan menuju KKIA Greentown sebab dah kena halang buat check up di KKIA Simee. Sedih! Geram! Terpaksa pusing jauh wokeh untuk bawa Arissa pergi klinik, then saya nak ke office lagi. Faktor: bukan senang nak dapat cuti. Huhu. 

Di rumah, Arissa agak sedikit meragam. Mak cakap mungkin Arissa baru rasa sakit pada injectionnya. Arissa nak kena peluk, kena belai, kena main, kena borak. Nasib baik hari tu beli satu mainan untuk Arissa. Apa tah namanya. Apa yang penting, warna-warni : menarik perhatian mata. Dan ada loceng, bunyi : menarik perhatian telinga. Tehehe. Btw, itu lah permainan pertama Arissa yang dibeli bertujuan untuk meransang deria penglihatan serta pendengaran. Akhirnya semalam digunakan untuk mengalih perhatian. Hihi. 

 

Dah puas kena cium belai semua, Arissa tidur dengan nyenyaknya. Saya pulak kalut pong pang buat apa yang patut sebab rumah boleh tahanlah serabut. Haha. Arissa tidur sampailah ayahnya balik dari kerja. Bila ayahnya ke pasar malam, paksa Arissa bangun untuk dimandikan. Hoyeah! Arissa saya sangat cergas dan ceria. Alhamdulillah. Geram pula tengok anak sendiri bila tak berpakaian. Agagaga. BABY MICHELIN! Apa lagi, kena gomol-gomol dulu sebelum dimandikan. Wakaka. well, tak akan pernah puas cium Arissa. Hehe. 

 
Ada dua perkara yang saya belajar tetapi main point ada satu iaitu KEBERANIAN. Walaupun pada awalnya tidak yakin nak drive sendiri bawa Arissa ke klinik dan takut untuk menyaksikan anak kena cucuk, tetapi akhirnya semua berjalan dengan lancar. Ahamdulillah. Terima kasih Allah. Betullah, tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia. Tahu kenapa? Kerana demi anak, walau takut mahupun lemah pasti akan jadi berani serta gagah. Tak perlu risau akan siapa diri ada pada fasa bujang yang telah berlalu kerana anak boleh merubah segalanya. Tindakan refleks, mungkin. Hehe.

6 comments

Wawa said...

chubby nye...geram nengok~!hihi..

Mimy Hamid said...

Arissa ni suka senyum ..Fayel kurang senyum..next week turn Fayel lak cucuk 2 bulan

puansazusarin said...

geramnya tgk badan arissa tanpa baju..berketul2..he3..

D Yatie said...

@Wawa
hehehe...sebab itu lah bila part dia tak pakai baju mak dia macam hilang akal gomol-gomol dia..haha

D Yatie said...

@Mimy Hamid
hehehe..Arissa boleh dikatakan ceria budaknya..hoho..moga sampai bila2 ceria begitu.. ;D pejam celik dh 2 bulan diorg kan? :D

D Yatie said...

@puansazusarin
hahahaha. kan? tu yg rasa nak gigit2.. :p

Blog design by Rainy Day