Pages

Feb 26, 2012

Pantang Empat Puluh Empat Hari

Assalammualaikum. Hai.

Pantang. Indah khabar dari rupa. Tak tipu. I am the queen of the day which is every day till 44 days end. Tapi, sebenarnya saya kebosanan. Bosan yang amat. Saya dilarang untuk buat itu buat ini. Saya ditegah untuk makan itu makan ini. Saya diarah untuk makan itu minum ini. Saya dipaksa untuk pakai itu pasang ini. Ok! I am the queen but I need to follow the rules and orders. Sometime, felt like alahai ridiculous lah. At the end, follow juga walaupun muka masam mencuka kena paksa. (=_=’).

Mak dan nenek saya sangat tegas. Tapi, saya masih juga mahu mengelat. Lately, setiap hari kena marah atas sebab yang sama – tak pakai pilis + scarf. Telinga macam dah lali, berdegil jugak. Tapi malam sejak malam semalam saya pakai. Haha. Dah tak nak dengar mak bising-bising masa saya tengah tidur. Hihi. Mak dan nenek selalu cakap begini, “yelah, sekarang sihat lagi. nanti belum tua umur dah sakit sana sini. sedangkan nenek dan mak yang betul-betul berpantang ni pun, sekarang dah sakit-sakit". Saya dah sengih-sengih sebab ayat penyata tersebut disebut kerana saya cakap, “ala. zaman moden”. Ha…tadah lah telinga kau mak zaman moden. Hihihi.

Makan? Memang pantanglah. Saya tak kisah sangat pun walaupun semakin dekat hari, semakin kuat nafsu nak makan macam-macam. Dah macam orang mengidam pula rasanya. Hehe. Kepelbagaian makanan saya pun tak seberapa sebab saya sendiri pun tak ada nak request apa-apa. As long as ada sayur, kemudian mak atau kak ngah buatkan ikan bilis goreng campur lada hitam, bawang putih dan halia – fuhhh! Tak pandang kari ayam atau kari ikan orang lain. Nasib baik pantang nenek saya, ‘tak boleh tambah nasi’. Kalau tidak, saya boleh gemuk. Pantang ini rasionalnya memang tak bagi kita makan banyak sangat takut berat bertambah dan perut memboyot. Hoho.

Set berpantang? Saya guna Jamu Selapan Mustika Ratu. Pilih set ini sebab set ini yang dipromosi kaw-kaw dalam Pa & Ma. Apa yang best? Set ini cuma ada dua jenis ubat untuk ditelan. Yeay! Hihi. Kapsul. Satu biji setiap pagi dan petang. Saya sangat susah nak makan ubat, so memang yeay lah kan. Lain-lainnya, pilis di dahi, perut, badan dan juga parem susu katanya. Then, mandi dengan mandian herba juga. Mandi herba itu sangat melegakan. Kadang-kadang saya guna mandian herba TYT. Both buat badan segar bugar. (^_^).

Bengkung. Ok! Bengkung saya tak pernah tak pakai sehingga hari ini. Part yang ini saya patuh konon tak nak bagi perut buncit. Err, actually tak nak bagi buncit sangat. Hihi. Ada satu malam saya buka sebab rimas dan mak tertengok. Dah kena marah. Hoho. Then kalau diikutkan tak boleh kena angin walaupun angin sepoi-sepoi. Tapi, kipas saya 24 jam. Mana tahan peluh turun macam mandi pula. Orang pakai sweater, saya pakai cardigan nipis. Hehe. Kipas tak la direct kat saya dan Arissa. Hala ke arah lain dan dapat tempias-tempias. Kepala juga kena tutup dengan anak tudung. Takut angin masuk mak kata.

Saya suka bertungku. Bertungku itu buat perut jadi selesa. Sangat selesa. Saya akan bertungku awal pagi dan petang. Tapi, kalau Arissa tidur saya akan ambil kesempatan itu untuk bertungku. Luka jahitan? Saya ikut nasihat doktor untuk tidak menggunakan sabun atau apa-apa ubat. Guna air paip biasa sahaja. Cuma saya akan guna pencuci dari set Mustika Ratu – air sireh. Alhamdulillah luka jahitan cepat sembuh. Syukur. Syukur.

Kalau diikutkan, ada banyak lagi pantang larang orang tua. Atas sebab itu orang akan kata kita akan jadi permaisuri. Satu apa kerja pun tak boleh buat. Sedangkan nak berjengket juga tidak boleh. (=_=’). Apatah lagi nak buat kerja yang berat-berat. Nak masak makanan untuk diri sendiri pun tak boleh. Apa pun tak boleh. Dah rasa macam tak boleh blah. Huhu.

p/s: another 11 days to go! :D

3 comments

Ly.Z said...

ok x gune set bersalin ni. ngah terpikir2 nk pkai set bersalin yg mana. telan pil tu ade pape effect x kt baby or milk production?

D Yatie said...

alhmdulilla...tak ad effect kt bby n milk production...'darah kotor' sy pn ramai yg kata cpt hbis...mungkin sbb pilis nya... :)

Mimy Hamid said...

yes dear dalam pantang macam puteri besttttttttttt...i like

Blog design by Rainy Day