February 3, 2012

Kronologi Kelahiran Nur Arissa Batriesya

Assalammualaikum. Hai.

Setiap seorang ibu punya cerita dan pengalaman yang indah untuk setiap kelahiran. Ramai yang bertanya, "sakit tak?" Dan saya budget macam dah berpengalaman sangat menjawab, "kalau tak sakit, bukan bersalin namanya" atau "kalau tak sakit, tak lah kita boleh jadi syahidah". Hihi. Walhal sebelum ini saya juga tertanya-tanya akan kesakitan bersalin tersebut. Kecoh dok google sana-sini nak baca pengalaman orang. Sibuk dok tanya para ibu yang sudah tentunya berpengalaman. Tapi, saya memang mengelak dari nak tengok video orang bersalin. Takut lagi bertambah takut. (=_=') So, sekarang saya juga nak kongsi pengalaman yang terindah ini. Happy reading! :)

22 Januari 2012

Saya sudah mula susah hati mengingatkan esoknya merupakan hari saya dijangka bersalin. Segala keperluan memang dah completely prepared. Kad merah jambu ada disebelah kepala. Beg pakaian sudah ada pada bucu katil. Hehe. Semangat! =P

23 Januari 2012

Ternanti-nanti akan segala tanda yang sepatutnya. Berkesempatan untuk menikmati linut / ambuyat serta merepek merapu. Feeling nak bersalin pun tak ada lagi.

24 Januari 2012

PAGI

Semangat bangun awal pagi nak pergi majlis bertunang BFF, Amiruniza Kamil. Mak buyung yang dah overdue tetap gigih nak pergi walaupun BFF dah pasrah kalau tak dapat hadir. Kalau bukan sebab BFF, memang tak lalu nak berkenduri-kendara. Seperti biasa, soalan cliché dari sekalian rakyat jelata yang mengenali: "bila due?" Terkejut orang yang bertanya bila mak buyung jawab, "due semalam". Hehe. Then, tak terlepas dari kena usik-usik manja. =P

PETANG

Semangat juga edit gambar tunang BFF dan upload di muka buku dengan line yang slow mengalahkan siput. Bertapa dalam bilik sambil beronline sehingga ke Maghrib.

MALAM

Keinginan hati nak makan beef burger bagai tak dapat dibendung. Paksa adik pergi cari. Alhamdulillah. Ada rezeki, walaupun tidak begitu sedap tapi tetap berselera. Fuh! Lega bila hajat hati sudah tertunai. Dan saya sambung bertapa dan beronline sambil berSMS dengan encik suami. Dalam sibuk beronline duduk atas lantai, saya sempat capture gambar perut masa si kecil mengeras. [Si kecil mengeras : salah satu tanda nak bersalin tapi atas sebab sejak akhir-akhir ini perut asyik mengeras je. So, tak expect apa-apa.] Sebenarnya, saya risau dok pikior pasal esok hari. Yelah, esok kena jumpa doktor. Dok luah perasaan takut kat encik suami lah. Dengan siapa lagi, yer dak? Hehe. Lebih kurang pukul 11 malam, saya sudah tutup lampu dan berselimut. Sayup-sayup dengar mak cakap, "awal kak long tidur malam ni". Hoho. Kebiasaannya mak buyung kalau belum pukul 12, belum tutup mata lagi.

25 Januari 2012

12.30am

Terjaga dari tidur bila perut rasa memulas dan terasa nak buang air besar. [Kontraksi : perut memulas seperti sakit perut nak buang air besar. Tanda bersalin yang jelas lagi nyata tapi tidak diketahui oleh tuan badannya. Huhu.]. Malas nak ke toilet, buat-buat tak layan rasa sakit perut. Lagipun, memulasnya tak berapa lama. Sempat tengok handphone, pak sedara SMS tapi tak ada hati nak reply. Sambung tidur.

1.15am

Terjaga lagi atas sebab yang sama. Kali ini, rajin pergi toilet konon nak membuang. Tapi hampa. Merungut-rungut jugak lah. Jangan kata nak buang air besar tapi buang angin pun tidak. Huhu. Sambung tidur balik. Terfikir jugak pasal kontraksi tapi hati menafikan. Dok salahkan beef burger sebab tak makan nasi malam tadi. Dalam tempoh 12.30am - 1.15am, ada juga terasa sakit-sakit memulas tapi wat tak layan.

2.30am

Sekali lagi, bangun dan terus ke toilet. Perut memulas. Rasa nak membuang tapi tak boleh. Feeling dah rasa macam lain. Dok terfikir pasal kontraksi yang orang selalu cerita. Tapi hati tetap menafikan. Tambahan pulak tak perasan jarak selang masa sakit perut. Ada rasa nak tengok masa, tapi bila dah tidur - terlupa tidur balik pukul berapa. So, abaikan sahaja. Since feeling dah rasa lain dan mata pun macam tak boleh nak lelap, saya berwudhu - solat sunat hajat dan tahajjud serta bacakan si kecil surah Yusuf dan Maryam. Then, saya terus duduk depan notebook. Hehe. Berpuluh-puluh kali baca tentang kontraksi. Tak juga tahu apa sebenarnya kontraksi. Diri-sendiri tengah berkontraksi pun masih tak pasti. (=_=').

Tubuh badan dah tahu masanya dah hampir tiba tapi saya masih tak tahu. Cuma hati tergerak nak solat, baca Quran dan juga topup handphone siap-siap. Hihi. Tapi, tetap tak terfikir yang saya akan bersalin hari itu. Hoho.

3.45am

Perut memulas. Masuk toilet. Ada kesan darah seakan-akan warna coklat. ZUPPPP! Sentap mak buyung. Dah mula takut. Keluar dari toilet, kejutkan adik yang ketiga. Dalam nak tunggu dia bangun, saya dah macam tak tau nak buat apa. Mundar-mandir. Suruh adik panggil mak sebab saya sendiri tak berani nak panggil mak. Entah apa-apa je. Huhu. Then, mak pun kalut keluar dari bilik.

Mak: Sakit perut kah?
Saya: Aah. Memulas rasa nak berak.
Mak: Dah lama?
Saya: Lama gak lah. Ada macam darah kat seluar.
Mak: Kenapa tak bagitau awal-awal.
Saya: Mana orang tau. Tapi betul ke? Mak nak tengok seluar orang?
Mak: Eh, tak payah nak tengok-tengok.
Saya: Hehehe.
Mak: Nak mandi kah?
Saya: Aah.

Saya pergi mandi. Mak dah panggil emak-emak saudara. Hihi. Adik-adik semua terbangun dari tidur. Mak check barang-barang yang patut saya bawa. Mak keluarkan baju-baju, kain-kain yang saya pack. Mak kata tak payah nak bawa sebab nanti kat hospital saya akan pakai baju diorang. Saya ikutkan aje. Mak lebih tahu. Call encik suami, tapi tak jawab. SMS je. Malas nak call banyak kali. Lagipun tak rasa nak bersalin lagi. =P.

4.20am

Saya gerak ke hospital bersama mak, udak, usu, dan adik ketiga. Sebelum keluar rumah, salam dengan bapak dan bapak pesan ikut arahan doktor. Hihi. Dalam perjalanan nak ke hospital, saya SMS mentua, saudara-saudara, teman-teman dan sesiapa sahaja yang terlintas dalam kepala.

5.00am

Sampai hospital. Takut. Usu registerkan nama. Then, nurse bagi sehelai baju dan kain merah jambu. Dah tak boleh pakai baju sendiri. Nurse suruh masuk bilik bersalin. Lagi takut. Nurse arahkan saya baring atas katil. Perasaan bercampur-aduk. Dengan rasa takutnya plus malu. Haha. Nurse nak buat VE (Vaginal Examination): check bukaan rahim. Selalu baca orang kata bila buat VE ni sakit. Cuak jugak. Nurse suruh tarik nafas bila dia check. Nurse cakap bukaan saya baru 3cm. Serius. Tak sakit. Mungkin sebab teknik tarik nafas itu atau mungkin juga hari itu saya gagah bagai hulk hogan. Ngee. Kemudian, nurse masukkan ubat dekat dubur untuk suruh buang air besar. Huhu. Kalau rasa sembelit memang boleh pergi hospital minta cucuk ubat dekat dubur. Serius. Tak sampai 5 minit, memang membuang. Hehe. Nurse suruh masuk bilik bersalin lepas membuang.

Dah namanya first experience, kononnya bila masuk bilik bersalin tu dah terus nak bersalin. Haha. Sebelum masuk saya jumpa mak, salam mak, minta handphone dan buku doa. Handphone saya sembunyi bawah bantal. Nurse masuk pasang CTG pada perut untuk check denyutan jantung si kecil dan juga kontraksi. Kemudian, nurse tinggalkan saya bersendirian. Sambil-sambil baca doa apa yang patut saya SMS encik suami konon takut tak sempat kan. Biasalah, minta ampun minta maaf semua. Feeling-feeling, touching-touching bila baca SMS encik suami. Bila dah sudah, nurse kata pindah katil. Saya blur bila kena suruh pindah katil. Ingatkan kena tukar katil sebelah, rupanya kena tunggu dekat katil dalam wad bersalin. Haha.

6.00am

Saya dah baring-baring tenangkan diri. Tengok orang kiri kanan. Perut rasa lapar. Ting tong juga sebab tak pernah duduk hospital sebab diri sendiri yang kena warded. Mak, usu dan adik setia menanti di luar. Dalam pukul 5.45am ada seorang ibu datang. Bukaan dah 4cm. Masuk bilik bersalin tak keluar-keluar. Usu dan adik pergi belikan Anmum Lacta sebab nurse dah suruh beli. Lepas bersalin terus minum susu katanya. Then, attendan hospital serve breakfast. Bubur campur kicap campur lobak masin. Atas sebab dah lapar, hehe. Makan dengan lahapnya. Mak SMS dari luar cakap, "orang suruh makan, makan je". Around pukul 7, kedengaran nurse-nurse dari bilik bersalin kecoh suruh push. Kagum kot dekat ibu mengandung tu, tak lama dah bersalin. So, saya pun expect lah saya lebih kurang begitu. Haha. Tapi, toksah mimpi ler. =P

8.30am

Nurse check BP, jantung baby dan kontraksi. Nurse Ahing sangat baik hati. Sangat peramah. Sangat lembut. Nurse akan tengok kontraksi dalam masa 10 minit. Nurse letak tangan pada perut sambil tengok jam. Dan masa ini saya very sure bagaimana kontraksi. Perut mengeras, sedikit memulas dan terasa nak membuang. Senaman kegel yang diamalkan dapat membantu. Hehe. Nurse cakap, bila kontraksi kita tarik nafas panjang dan hembus perlahan-lahan. Dalam masa 10 minit, saya mengalami tiga kali kontraksi - mild contraction. Kadang-kadang saya rasa kontraksi macam selang 5 minit, kadang-kadang 10 minit, dan kadang-kadang berbelas minit. Average saya rasa lebih kurang 5 minit kot. Alhamdulillah. Saya masih kuat. Ecewah. Hehe. Tak sakit sangat, cuma rasa memulas dan nak membuang.

10.00am

Doktor pula yang check. Doktor lelaki. Tapi, tak check apa pun. Belek-belek fail dan tanya, "kontraksi ok?" Blur bila ditanya kontraksi ok ke tidak sebab mana nak tahu. Doktor tanya lagi, "kotraksi selang berapa lama?" Saya cuma jawab, "tak berapa pasti. tapi ada lah." Doktor tanya,"regular?" Saya angguk. Angguk dalam keadaan kurang pasti. Angguk sebab kontraksi sentiasa ada. Then, doktor berlalu pergi. Hihi. Saya request pau mentega dari mak. Then, saya bersarapan lagi sekali dengan 3 biji pau mentega dan segelas Milo suam. Hoho. Selera lagi mak buyung. Usu asyik keluar masuk sampai tertidur-tidur duduk sebelah saya. Mak pula setia menanti di luar bersama adik. Usu asyik cakap, "lambat juga kau nak bersalin. dia tu sekejap je. tapi yelah, dah anak yang kedua." Dia itu merujuk kepada ibu mengandung yang datang dalam pukul 5.45am tadi. Lebih kurang pukul 11 am, nurse Sinuyah check BP, heartbeat dan kontraksi sekali lagi. Kali ini kontraksi cuma sekali dalam 10 minit. Bagi nurse, itu perkara biasa. Kontraksi yang kurang sekata. Tapi bagi saya pula, risau. Takut last-last tak ada kontraksi, tak pasal kena paksa. Hoho.

12.00pm

Attendan hospital serve makan tengahari. Nasi putih + sup ayam + sayur. (=_='). Tak sedap plus tak selera. Mak suruh makan kenyang-kenyang untuk tenaga. Tapi serius, saya memang tak selera. Tak selera sangat. Kontraksi memang ada. Dok duduk bersimpuh menghadap makanan yang tak sedap. Bila mak tengok saya tak nak makan, mak keluar dengan makcik jiran sebelah. Tinggallah saya dan usu berdua. Tiba-tiba saya rasa macam lagi kuat kontraksi. Saya baring. Usu saya dok susah hati saya tak beranak lagi. Then usu tanya, "takder sakit lagi ke yatie?" Saya jawab, "ada gak." Then, nurse dok panggil, "dayang, masuk LR sekarang. dah ada darah dah tu." Saya tengok usu, usu tengok saya.

Kami tak perasan yang darah saya dah keluar. Agak banyak jugak. Nurse suruh tukar kain dan usu saya ikut sampai ke toilet. Usu tak bagi saya kunci pintu. Takut apa-apa katanya.

12.40pm

Saya masuk bilik bersalin. Baring. Nurse Sinuyah nak buat VE. Nurse Sinuyah suruh tarik nafas sementara dia check bukaan. "6cm", katanya. Nurse kata biar dulu. Tunggu 10cm. Oh, walaupun saya dah keluar darah + lendir tapi air ketuban saya tak pecah lagi. Nurse check lagi, "eh, 5cm. ada teran ke?" Saya jawab, "takder." Tapi, bermonolog sendiri : iye ke takde? =P Then, nurse cakap pegang satu stick warna biru. Hoi! Macam menakutkan tengok. Teringat orang kata dipecahkan ketuban itu sangat sakit. Saya tanya, "nak pecahkan ketuban ke?" Nurse sudah tentu mengiakan. Saya cuak. Tapi, Alhamdulillah. Tak sakit langsung malahan tak sedar yang dah dipecahkan ketuban itu. Bila nurse beralih nak simpan stick tersebut saya bertanya, "ketuban dah pecah ke?" Alhamdulillah.

Sementara menanti bukaan penuh, nurse Ahing pasangkan terus jarum panjang yang lembut untuk drip air. Tapi, tak masuk air lagi. Alang-alang katanya. Nanti tak payah cucuk lagi. Hoho. Nurse Ahing duduk tepi saya sambil check dia nyer BP dan entah apa entah then borak-borak pasal penyusuan. Nurse Ahing nasihatkan saya supaya fully breastfeed baby sampai 6 bulan. Saya cuma cakap InsyaAllah. Borak-borak dengan nurse lain.

Saya: Kalau masa kontraksi tu nak buat macam mana eh? Rasa nak berak.
Nurse: Kalau rasa sakit tu, tarik nafas panjang dan hembus.
Saya: Itu je ker caranya? Eee..memang rasa nak berak. Hehe.
Nurse: Memang tak ada cara lain. Itu aje la.
Saya: Oh. Kalau nak teran nanti teran macam mana?
Nurse: Teran macam nak berak.
Saya: Macam mana pula kalau terberak?
Nurse: Ish. Tak lah. Tadi dah bagi ubat untuk berak kan?
Saya: Dah.
Nurse: Tak ada apa lah. Tak berak. Kamu baring mengiring.
Saya: Mengiring?
Nurse: Aah. Bila kamu baring mengiring, cepat lagi baby nak keluar.
Saya: Oh..
Nurse: Sebabnya, bila baring baby akan iku postur tubuh kamu.
Saya: Oh...

1.00pm

Dalam berborak, tiba-tiba saya rasa memulas yang amat plus nak membuang yang amat.

Saya: Adoi. Saya rasa nak berak.
Nurse: Belum tu.
Saya: Yeke? Aduh. Rasa nak berak betul. (sambil gelak ok)
Nurse: Ni saya check. (tengok guna mata kasar). Belum lagi ni. Pukul 1.30 nanti check lagi.
Nurse Sinuyah: Kalau kamu dah betul-betul nak beranak nanti kamu tak akan boleh senyum.
Saya: Oh. Yeke? Hehe.
Nurse Ahing: Kita biarkan semuanya semulajadi ye. No paksa-paksa.

Kontraksi hilang. Haha. Saya dengar aje diorang borak. Saya teruskan membaca doa Nabi Yunus, Ayatul Kursi, Al Fatihah, An-Nas, Al-Falaq dan Al-Ikhlas. Kerapnya saya baca doa Nabi Yunus. Setiap kali tarik nafas saya baca Laillahhaillaanta, dan semasa hembus nafas Subhanakainnikuntuminazzolimin.

1.15pm

Saya: Saya rasa nak berak sangat-sangat.
Nurse: Yeke?
Saya: Aah.

(seriously masa ini memang rasa nak berak. nak meneran. rasa macam tak lalu nak tarik nafas panjang. nak meneran. dalam menahan dari nak meneran, rasa macam ada air. dok susah hati jugak takut saya yang terkencing. takut malu sebenarnya. haha.)

Saya: Rasa nak berak sungguh.
Nurse Sinuyah: Mari tengok.

(Nurse Sinuyah buat VE)

Nurse Sinuyah: Eh. Dah 10cm. Dah full.

(Masing-masing dok pakai 'apron'. Nurse Ahing masuk dan terkejut bila dengar saya dah buka 10cm.)

Nurse Ahing: Aik. Dah buka penuh dah?
Nurse Sinuyah: Aah.
Nurse Ahing: Cepatnya? Kau ada guna minyak 'senyonyong' jugak ke?
Saya: Mana ada. Haha. Saya tak guna minyak tak guna air tak guna apa.

(siapa kata nak bersalin tak boleh gelak? =D)

Nurse Sinuyah: Kalau rasa sakit terus teran ok.

Bermulalah proses teran-meneran. Dan serius, saya agak failed bab teran-teran since tak ada pendedahan secara langsung. Kalau orang lain, mungkin sekali teran dah keluar. Tapi, saya lebih dari sekali. Lebih dari dua kali. Berkali-kali. Kesian baby. Huhu. Saya ingatkan teran-teran keluar. Rupanya tak. Dalam meneran dok confuse bila nurse cakap, "ok dayang. dah nampak kepala baby." Huish! Ingatkan dah sudah dah lah tu. Haha. Shame on me! :(

Teran-teran. Disuruh tarik nafas panjang. Diarah untuk mencuri nafas. Dipuji konon pandai meneran. Apakah? Apa yang pandainya entah. Nurse Ahing tolong angkatkan kepala. Kedua-dua tangan saya memang pegang paha. Selain dari berusaha sesungguhnya nak keluarkan baby, saya berusaha juga untuk pastikan saya tidak angkat punggung. Telinga saya sangat peka mendengar arahan untuk push serta disuruh buka paha lagi luas.

And finally, Alhamdulillah at 1.37pm

Baby keluar dan saya nampak gunting pada tangan nurse Sinuyah. Episotomi! Zuuppp! Ah sudah. Confirm berjahit. Then, saya terasa kaki baby dok tendang-tendang lembut paha saya sementara nurse sedut cecair dari baby. Perasaan? No tears. Tak tau kenapa. Hati rasa lapang. Hati rasa tenang. Nurse Sinuyah angkat dan tunjuk baby. Saya senyum. Saya cakap, "baby girl". Nurse letak baby pada katil sebelah. Baby berak. Nurse cuci. Baby berak lagi. Nurse cakap, "wah. dah berak kuning dah." Kecoh je dalam bilik bersalin diorang cakap kulit baby bersih. Saya cuma senyum dan tengok baby saya. Nurse Sinuyah cakap, "jangan teran lagi ye. nak keluarkan uri." Saya dah tak peduli dah apa yang orang buat. Saya cuma tengok baby. Baby yang menangis dengan suara yang nyaring. Hehe.

Nurse bawa baby dekat dengan saya dan letakkan dia diatas dada saya. Saya renung baby saya. Walaupun baby tengah menangis tapi hati saya tenang tengok dia. Comel! Then nurse dekatkan baby pada muka saya. Saya cium baby saya. Nurse bawa keluar untuk dimandikan. Serius tak puas cium baby! Huhu. Bilik bersalin yang tadinya bising kini senyap sunyi. Cuma saya dan nurse Sinuyah yang tinggal dalam bilik. Tak sabar nak keluar. Tapi kena berdepan dengan proses menjahit pula. Seorang nurse tanya nurse Sinuyah, "banyak ke koyak." Nurse Sinuyah jawab, "tak. dia pandai teran. cuma yang kita potong sikit tu je". Fuhh! Lega jugaklah saya.

Tapi....sakit tak sakit lah. Bila part kena jahit pada kulit tu memang saya Auw! Hush! Ergh! Fuhh! Haha. Macam-macam bunyi jugaklah. Nurse Sinuyah borak-borak dengan saya. Rupanya dia kawan sekolah mak saya dulu. Huhu. Patutlah caring sangat. Hik3. Then nurse Sinuyah kata, "sanggup mak kamu tunggu kamu dari Subuh tadi sampai sekarang ye." Hehe. Anak sulung nak lahirkan cucu sulung. Sanggup aje. Hihi. Love mak so much!!!! Saya tanya nurse Sinuyah, "ada berapa jahitan?" Nurse Sinuyah cakap, "tak ada berapa-berapa. nak sambungkan je ni". Part ni saya memang tak faham. Saya oh kan saje. Hihi.

2.15pm

Selesai sudah jahit menjahit. Attendan bawakan kerusi roda. Hoyeah. Part nak turun dari katil, saya sangat takut ok. Tak pernah kau kerja nak berjahit bagai. Tak tau nak control movement yang azalinya kasar ini. Haha. Diorang suruh berhati-hati dan cepat duduk, takut pengsan. Saya tak ada pula pening-pening or nak terpengsan. Biasa saja. Tapi kalau tetiba terjatuh, naya juga lah makcik attendan yang kecil molek itu. Huhu. First time juga duduk atas kerusi roda. Kena sorong. Malu kot. Saya kan orang yang kuat. Hoho. Keluar-keluar, tengok muka mak, bapak, adik, usu, udak dan makcik sebelah. Senyum lebar. Senyum bahagia. Cuma kurang seorang, encik suami. Tak sabar nak MMS gambar baby dekat encik suami.

Praise to Allah

Alhamdulillah. Terima kasih Allah atas anugerah Mu yang terindah ini. Permata hati - si puteri kecil tanda cinta, kasih dan sayang suami isteri. Amanah dari Mu untuk kami sepanjang hayat. InsyaAllah akan kami jaga amanah ini dengan sebaiknya. InsyaAllah akan kami bimbing amanah ini untuk kehidupan di dunia dan akhirat juga.

Alhamdulillah. Terima kasih Allah kerana memudahkan urusan hambaMu ini. Terima kasih Allah kerana memakbulkan doa hambaMu ini. Terima kasih kerana menjadikan hambaMu yang lemah ini sebagai seorang yang tabah pada hari kelahiran si permata hati. Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih, Ya Rabbi.

Wajah Si Kecil Satu Jam Selepas Kelahiran

Tips / Petua

Saya tak ada petua nak dikongsikan. Minyak 'senyonyong' yang dimaksudkan oleh Nurse Ahing itu sebenarnya minyak selusuh. Ibu yang dah bersalin awal pagi itu pakai minyak selusuh. Sebab itu dia tanya saya pakai minyak juga ke since bukaan saya cepat. Orang kata, penggunaan minyak tersebut untuk mempercepatkan dan memudahkan proses bersalin. Wallahhualam. Mungkin sama juga kot dengan air selusuh. Kot lah. Saya tak tahu dan kurang pasti. Saya tak minum air selusuh, tak minum minyak, tak makan telur mentah, tak guna minyak selusuh. Memang tak ada. Dulu pernah juga nak cari semua itu tapi tak tercari. Bab telur mentah bukan susah nak cari tapi tak lalu kot. Hihi.

Saya cuma amalkan baca Yassin, At-Taubah, Yusuf, Luqman dan Maryam. Dan paling mudah ialah doa Nabi Yunus untuk kita amalkan sentiasa selain berzikir. Kemudian beberapa ayat Al Quran. InsyaAllah, akan dikongsikan nanti. Apa yang paling penting? Redha dari suami, mak bapak serta mentua. Juga doa dari semua yang mengenali. =)

p/s: saya nak bersalin lagi. tapi tak nak berdepan dengan pantang. boleh? hehe.

12 comments

  1. Alhamdulillah.. thanks for sharing this. detail sgt2 ehehe..

    tahniah dah selamat bersalin.. Awak ada amik ape2 pain killer tak masa sakit tu? epidural ke, gas ke..

    ReplyDelete
  2. congrats dear..comel la baby..suka baca pengalaman awak..

    ReplyDelete
  3. dayang, tahniah :)
    thx sbb tulis pengalaman dyg kat sini..sepjg bc pengalaman dyg ni sy senyummm je. xtau kenapa..

    sy selalu tgk video bersalin wpun takut tp gigih nk buang rasa ngeri. tp kan, part dyg pandai meneran smpai xkena jahit byk mmg bt sy kagum :))

    sy rs, esok kalau sy nk besalin sy msti bukak blk entry ni hehe :)
    thx and tahniah dyg..berkat bc doa byk2 tu yg mudah bersalin nak? :)

    ibu yg kuat, and baby yg comel teramat2..org swak cute2 gilak :D

    ReplyDelete
  4. Amal : hehe. saat indah untuk dikenang, boleh buat rujukan semula nanti. hihihi.

    Alhamdulillah Amal. semuanya natural. kita tak guna apa2 pain killer pun. :)

    ReplyDelete
  5. Farah : hehe. saya suka juga baca pengalaman Farah. ;)

    ReplyDelete
  6. cik saila : thanks dear. hehe. senyum je? mungkin sbb ms kte tulis entri ni kte senyum pjg juga kot. hehehe.

    huhuhu. beraninya tgk video org bersalin. tp kan ad kawan kte lagi pandai, tak kena jahit lngsung. ms meneran tu rasa dh usaha buat yg terbaik dh tak nak kena jahit, tp org kata anak sulung. yg bertuah aje tak akn kena jahit. huhuhu.

    hihi. sila. sila. kte tulis pglmn ni pun slain tak nak lupa walau satu pn perkara yg happen, kte nk share dkt org lain juga. ap yg boleh dijadikan panduan, ambillah kan. hehehe.

    mungkin kot. berkat bc doa & bc ayt2 suci. Alhamdulillah. mudah gilak2. sakit pun x la sakit mcm orang kata seolah-olah azab gilak. masih boleh senyum, gelak, ketawa walaupun dah nak bersalin. Alhamdulillah.

    hehehe. org sarawak cute? baby arissa madah terima kasih. hhihihiihi....

    ReplyDelete
  7. pengorbanan seorang ibu malahirkan seorang permata hati,rasa nak nanges pn ada bc entry yatie kali ni.ase sayu sgt,mgkn sbb sy penah rasa kehilangan!tp syabas,awak cuba sedaya upaya awak.mse gugur dlu pn sy dh menjerit melolong.inikan pula sakit bersalin..awak mmpu lg tersenyum.apa pun,tahniah..

    p/s:selamat datang nur arissa batriesya.ske sgt nama ni arissa+armadiha!hihihi..

    ReplyDelete
  8. cheq sue : jgn sedih ye. Allah tahu sue mampu berdepan dgn ujianNya. Allah pasti akn memberikan sesuatu yg lebih indah lpas ni. InsyaAllah. Alhamdulillah sue. sy bsykur sgt Allah memudahkn semuanya buat sy. sy jg tak sngka sy msh blh trsenyum walhal sy sorg yg sgt lembik. mak sy pun tak sngka sy blh snyum dan tersengih saat keluar dr bilik bersalin. Alhamdulillah.

    p/s: arissa kata terima kasih auntie sue...hehe... =) sy juga suka nama arissa dan batriesya adlah nama dari ayahnya.. :)

    ReplyDelete
  9. dayang dearie.sorry lama tak comment kat entry u..i busy gile kot..tapi kan dalam duk busy sempat gak jeling nak gak curi2 bace entry u..tak nak miss satu pun tau..and this entry totally buat i thumbs up kat u..gile kental semangat u..bravo babe..pasnie bole la branak lagi dua belas orang..hehehe...terus i nak bersalin time2 nie gak..konon2 nak practise mcm u buat la kan..hahaha.berangan..then siap tunjuk kat hubby lagi ckp..eh,dyg senang je...bole kot..hehehehe..kelakar...hihihihi

    ReplyDelete
  10. zue : tak apa u...i faham...hehehe..u jeling2 tu pun dh ok dah...hahaha...

    haha..to-ce! to-ce! serius u! entri ni bkn sngja nak bg org rs yg bersalin itu senang dan mudah tp serius! ini yg i rasa. i alami. alhamdulillah. syukur Allah perkenankan doa i. i nak je beranak lagi berbelas2 pun tak pe. tapi tang berpantang nih i mmg rs suffer. tak best! huhuhu.

    takper...nt u practice2 je...hehe...practice awl2 pun tak pe...tak lupa bila smpai masa...hahahaha...insyaAllah..u mesti boleh nyer...i boleh, u mesti boleh...hehehe...

    p/s: u both kena lebih bsmgt skrg... =D

    ReplyDelete
  11. Wah..'Gagah' la dayang ni..hehehehe
    Tahniah

    ReplyDelete
  12. hehe...susumie....smua wanita akn menjadi gagah...:D

    ReplyDelete

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day