January 21, 2012

Hamil : Kenalpasti Jantina Si Kecil

Assalammualaikum. Hai.

Lumrah. Bila bujang, orang tanya bila nak berdua. Bila dah berdua, orang tanya bila nak bertiga. Bila berbadan dua, orang tanya bila dijangka keluar. Bila dah cakap sekian sekian tarikh, orang tanya jantina. Hoho. Nak marah pun tak boleh sebab kadang-kadang bila diimbas kembali, saya juga mungkin pernah bertanya soalan yang sedemikian rupa. Normal. Cuma ada beberapa hal atau situasi yang perlu kita pertimbangkan samada untuk terus bertanya atau sebaliknya. Tak mahulah nanti ada kes kena lempang sebab tanya tak kena pada masa atau orangnya. Fikir dahulu sebelum bertanya. Hehe. Ok, kembali kepada tajuk asal.

Mak ayah mana tak nak tahu jantina si kecil dia? Walaupun encik suami kata tak nak tahu tapi saya tahu jauh dari sudut hati dia nak tahu. Cuma hari itu ter-tahu bila tak sempat nak beritahu doktor tak perlu tengok jantina si kecil. Ter-tahu maka kami pun meng-ia-kan dan men-diam-kan. Bila orang tanya, kami cakap surprise! Haha. Adakah ultrasound itu betul? Hehe. Ok, jom kita tengok cara-cara nak tentukan jantina bayi ikut cara lama. Dulu-dulu mana ada ultrasound. Kan?

1. Perut ibu. Sekiranya kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan - lelaki. Sekiranya bundar atau melebar ketepi - perempuan.
  • Ramai cakap perut saya meruncing ke depan. So, LELAKI.
2. Arah tidur ibu. Mengiring ke kanan - lelaki. Mengiring ke kiri - perempuan.
  • Saya suka mengiring ke kiri. So, PEREMPUAN.
3. Arah berat perut. Sebelah kanan - lelaki. Sebelah kiri - perempuan.
  • Disahkan oleh nurse, kanan. So, LELAKI.
  • *Puan As, dulu kamu bagitau saya kalau sebelah kanan perempuan kan? Makcik jiran sebelah saya juga cakap sebelah kanan perempuan. Tapi jumpa petua ni, sebaliknya. Haha.
4. Perangai ibu. Suka bersolek, bergaya - perempuan. Malas bersolek, bergaya - lelaki.
  • Err, yang ini rasanya memang sentiasa malas. So, LELAKI.
5. Garisan pada perut ibu. Garisan tegak dari bawah ke atas terang dan tak putus - lelaki.  Garisan tegak dari bawah ke atas terang dan terputus - perempuan.
  • Ini kurang pasti bagaimana sebenarnya. Tak putus. So, LELAKI.
6. Wajah ibu. Berseri - lelaki. Tak berseri - perempuan.
  • Ini lagi kurang pasti. Rasa macam tak berseri. So, PEREMPUAN.
7. Buku lali ibu. Licin putih berseri - lelaki. Kehijauan - perempuan.
  • Kurang pasti juga. Macam kehijauan. So, PEREMPUAN.
8. Response baby terhadap ibu mengandung. Kalau baby suka, maknanya si kecil bertentangan jantina. Kalau baby tak suka, maknanya sama jantina.
  • Baru-baru ini nak pegang baby girl kawan. Dia nangis. So, PEREMPUAN.
  • *Bapa cakap hari tu, since baby girl kawan ralit macam kehairanan tengok saya mungkin baby saya boy. Mak saudara juga cakap benda yang sama bila ada seorang baby perempuan dok tengok saya di klinik. 
9. Morning sickness. Teruk - perempuan. Sebaliknya - lelaki.
  • Yakin tak teruk. So, LELAKI.
10. Cenderung makan. Protein seperti daging + makanan masin + asam - lelaki. Manis dan buah - perempuan.
  • Saya suka makan buah. Suka kukus kek. Hoho. So, PEREMPUAN.
Hahaha. Sebelum kita buat kesimpulan dari jawapan yang saya berikan, perlu diingatkan bahawasanya ini semua cuma kemungkinan sahaja. Even ultrasound pun saya tak begitu percaya kerana semua itu ketentuan Allah. Kun Fa Ya Kun. Kan? Dia Maha Pencipta. Dia Maha Berkuasa. Ok. Daripada 10 guidelines tersebut, 5 perempuan dan 5 lelaki. Haha. Kesimpulannya, SURPRISEEEEE!!!!! Hahaha. Adeh! Saya ingatkan ada terlebih satu ke. Tak sangka pula genap. =P Ok, jom kita survey apa kata orang sekeliling saya.

Puan As : Perempuan.
Sulia : Lelaki.
Kak Farah : Perempuan.
Stephanie : Lelaki.
Michelle : Lelaki.
Wadah : Perempuan.
Kak Luda : Lelaki. 
Mak Usu : Lelaki.
Mak Ngah Ju : Lelaki.
Kak Neng : Perempuan.
Encik Suami : Lelaki.

Ok. Otak dah tepu. Dalam 11 orang, 7 kata lelaki dan selebihnya kata perempuan. So, dominan sekarang ini ialah LELAKI. Ultrasound tu LELAKI ke PEREMPUAN eh? Hehe. Reveal soon. (^_^). Apa pun, lelaki atau perempuan saya tidak kisah. Semoga dia selamat dilahirkan - sempurna, sihat, panjang umur, bijak berakal serta beramal, berakhlak baik dan menjadi anak yang soleh/solehah buat kami suami isteri. 

p/s : baby nak tunggu ayah balik Sarawak ye? hehe. 

5 comments

  1. tak tau nak cakap kuasa ALLAH kan...sy dah scan 4x kata doktor lelaki..cuma simptom yg byk kena pada diri saya terbalik...sy adalah kuat bersolek dan melawa ...tak tau la boy ke girl ni kann

    ReplyDelete
  2. betul tu. kuasa Allah tak siapa yang tahu. tak apa, yang penting semuanya selamat.

    ReplyDelete
  3. salam ziarah ^__^

    semoga sihat dan selamat hendaknya kandungan puan.. amiinnn.. ^__^

    ReplyDelete
  4. x kisah sgt lelaki ke perempuan kan..yg penting baby dan ibu sihat

    ReplyDelete
  5. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips dapat anak lelaki.

    ReplyDelete

terima kasih singgah dan baca celoteh D'Yatie.
jikalau sudi, tinggalkan komen/pandangan/pengalaman kalian bersama.

semoga Allah merahmati kita semua.
aamiin.

Blog design by Rainy Day