Pages

Jan 23, 2012

Hamil : Baby's Stuff !!

Assalammualaikum. Hai.

Bangun pagi dengan penuh rasa syukur. Sebelum solat Subuh, saya kejutkan si kecil yang mungkin sedang tidur. Hehe. Bukan kejam, tapi kalau bangun dari tidur tak rasa pergerakan si kecil hati saya menjadi tidak begitu senang. Si kecil memberi tindak balas. Saya senyum dan terus melaksanakan kewajipan. Usai Subuh, saya bacakan surah Yusuf buat si kecil. Alhamdulillah.

Setiap hari, saya akan tengok iklan jualan barang budak-budak. Kadang-kadang, saya sengaja tengok. Kerap-kali, saya tak sengaja tertengok. Hihi. Kalau dah ada dalam news feed, I've no choice selain dari terus tengok. Tapi, sekadar tengok. Belum masanya untuk membeli-belah secara gilang-gemilang untuk si kecil. Kalau si kecil sudah bersama kami, I can't imagine how crazy I will be. Even sekarang pun saya rambang mata. Nasib baik we're very unsure with baby's gender. Kalau tidak, habislah!~ =P

Saya belum pernah lagi menulis tentang barang-barang si kecil. Orang kata, check list. Basically, barang-barang si kecil sememangnya khusus untuk newborn. Tak mahu berlebih-lebih untuk elakkan pembaziran walaupun we were very excited to bought all those things especially encik suami. Encik suami sudah bersemangat membeli-belah since si kecil baru berusia tiga bulan. Biras saya pula sentiasa mengingatkan saya supaya tidak berlebih-lebih sebab nanti si kecil akan membesar dengan cepat, InsyaAllah. Biras saya dah siap packing baju-baju newborn babies dia untuk kami gunakan. Orang kata; kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan. Orang juga kata; rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari. Haha.


It was funny bila saya susun-susun barang-barang si kecil dalam bakul biru ini. Eh! Macam biru yang mendominasi kan? Hehe. Sebenarnya, bakul biru itu memang bakul mak. Bukanlah sebagai sign yang si kecil saya merupakan baby in blue. Kenapa funny? Sebab saya rasa macam percaya tak percaya yang saya tengah susun barang-barang untuk si kecil saya sendiri. Last time, saya tolong mak kemas barang-barang arwah adik. Hehe. Ini barang-barang si kecil untuk digunakan sehingga bulan Mac nanti.


Barang mandian si kecil still dalam bakul kecil biru. Haha. No choice masa beli tempoh hari sebab tergesa-gesa nak balik rumah. Sambar apa yang nampak di depan mata. Beli barang mandian si kecil pun saya ting tong plus rambang mata, rambang hidung - terpaksa call encik suami tanya pendapat. Encik suami lebih bijak memilih berbanding saya. Encik suami kata, 'tak kisah. ambil lah mana-mana pun. tapi tak nak pureen. johnson pun ok.' Ok. Itu bukan lagi 'tak kisah'. Haha. So, saya pun ambil-ambil sahaja barang-barang yang tertulis nama Johnson dan bayar. Saya lebih suka sekiranya encik suami tidak membiarkan saya memilih sendiri. Kalau tidak, saya akan terus 'pening'. I am not really good in shopping. (T_T)


MMS encik suami gambar bath tub dan mendapat balasan SMS. 'Kenapa warna pink?' Haha. Saya cuma cakap saya suka warna pink. Saya tak suka warna biru. Option yang ada pun cuma pink dan blue. Tak ada warna merah ke, kuning ke. Tapi, bath mat tu encik suami yang beli dan pos. Pink jugak. Apakah? Haha. Tak boleh pakai sebab bath tub ada partition untuk letak punggung si kecil. Encik suami cakap, potong mat tu. Haish! Rugi. Nanti kat Ipoh kena cari bath tub yang kosong supaya mat tersebut boleh dimanfaatkan sepenuhnya tanpa pembaziran. (^_^)


Ok, ini buku untuk cik isteri dari encik suami. Sedikit terkejut bila keluarkan barang-barang yang di pos encik suami tiba-tiba ada buku ini. Hehe. Bukan apa, jarang encik suami nak beli buku secara sendirian berhad. Nama-nama itu saya tengok juga tak tak berapa nak tengok sebab setakat ini insyaAllah kami dah ada nama yang terpilih for both boy and girl. Cuma nama untuk baby girl still KIV sebab nama banyak lawa-lawa. Haha. Saya suka buka ini sebab ada memuatkan ayat-ayat yang boleh diamalkan untuk memudahkan bersalin. Makanya, bertambahlah ayat-ayat dalam koleksi saya untuk diamalkan sebelum bersalin. 

Hari itu, encik suami pos sekali lampin. Kakak ipar saya pelik kenapa saya nak pakai lampin lagi. Tapi, mak dan family saya yang lain prefer kaedah tradisional. Tak jadi masalah nak guna pampers ke, cloth diaper ke. Tapi, mak kata prepare juga lampin. So, kami beli dua set dan kak ngah dah tolong cuci. Hihi. Botol susu pun ada bawa balik juga. Sememangnya merancang untuk fully breastfeed juga tapi tengoklah keadaan dulu macam mana. Mak kata, kami adik-beradik tak ada yang lama breastfeed sebab masing-masing menolak tak mahu bila dah umur 2 atau 3 bulan begitu. Tahu. Breastfeeding merupakan yang terbaik. Tapi buat masa ini, saya tak boleh nak yakin sangat akan boleh since saya pun bekerja. Oh! Semoga saya kuat, rajin dan sihat. InsyaAllah.

p/s: belum rasa ada tanda-tanda lagi. petang ini kami rancang nak makan linut. ho-yeah! semoga sempat. hihihi. apa itu linut? sila google ye! =D

No comments

Blog design by Rainy Day