Pages

Nov 25, 2011

Muhasabah : Have You Ever~



* kata-kata dari pakar diari hati *
Tidak semua orang bertuah, tidak semua orang memiliki apa yang dikehendakinya. Mungkin apa yang menjadi milik kita tidak secantik atau seindah milik orang lain, namun sekiranya kita bersyukur dan tahu menghargai, percayalah, mungkin itulah anugerah yang terindah buat kita. 

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
"Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana samada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut."

Allah menduga seseorang itu dengan pelbagai bentuk ujian yang semestinya Dia Maha Mengetahui bahawasanya kita mampu untuk berdepan dengan masalah / ujian / dugaan tersebut. Dan tidak dinafikan juga sebagai seorang manusia yang lemah kita adakalanya tersasar - kita terkadang mengeluh, merintih dek kerana ujian yang Allah datangkan pada kita hinggakan kita terleka. Kita merenung dan melihat pada kelebihan, kecantikan, kesenangan dan kebahagiaan orang lain. Kemudian, kita bertanya pada diri kenapa Allah tidak memberikan kita semua itu? Kenapa dia? Seringkali juga terjadi pada diri kita, setelah lama kita terleka hinggakan telah kehilangan sesuatu - kemudian barulah kita tersedar dari lena yang panjang hanya setelah kehilangan sesuatu yang sangat berharga. Bukankah itu satu kekhilafan yang amat merugikan?

Dan siapa yang kita perlukan ketika kita leka dengan duniawi? Semestinya suami/isteri bagi yang telah mendirikan rumahtangga. Dan ibu/bapa bagi yang masih dibawah tanggungan mereka. Sesungguhnya mereka inilah yang kita perlukan untuk mengingatkan kita tentang banyak perkara dalam dunia yang adakalanya kita tak nampak atau cuma dipandang sebelah mata. Dan mereka jugalah yang akan mengingatkan kita tentang segala ujian/dugaan Allah itu merupakan satu tanda bertapa kasih/sayang nya Allah pada kita. Bertapa istimewa dan bertuahnya kita kerana terpilih untuk menjadi seorang yang diuji oleh Nya. Jadi, kenapa kita perlu merintih/mengeluh dan merasakan diri ini bernasib malang?

p/s:renung-renungkan dan selamat beramal Puan Dayang.... errrkkk??? pesanan buat diri sendiri. ihiks!

Nov 22, 2011

Gara-Gara Si Garuda dan Harimau Muda Da~


Sementara menunggu waktu balik, 5.11 pm. Ok, tidak disengajakan. Gejala mengantuk yang amat sangat membuatkan saya hilang tumpuan sepenuhnya kepada kerja diatas meja. Cop-cop nombor akaun kat cheque deposit nih mahunya tak mengantuk? Tambah lagi dengan angin a/c yang sepoi-sepoi bahasa. Bertambah-tambah pakej si syaitan yang direjam menggoda saya untuk berkhayal dan seterusnya bertiduran. Cis!

Sebenarnya, semalam tidur agak lewat juga dek kerana perlawanan si garuda dan harimau muda. It was my first time tengok (walaupun skip-skip tengok korea pada awal perlawanan) then bila dah tengah-tengah saya dah mula boring, saya on FB sambil tengok (tapi tengok FB je lebih) dan tadah telinga encik suami pom pang pom pang kecoh-kecoh, bising-bising. Adeh! Kat FB pun sana-sini semua status cerita pasal bola. Saya? Nak cerita pasal bola sememangnya tak boleh. Offside pun saya tak tahu apa benda, saya bising-bising bila garuda berjaya melolosi Khairul Fahmi tetapi dikatakan offside. Oh! I really didn't understand what's going on!

Perkara yang paling membahagiakan saya hari ini ialah : i'm done with my account task! Damn bored buat sambil belajar benda yang sama dalam masa berbulan. Then sekarang saya akan aktif menyelesaikan kerja admin saya sebelum bercuti panjang. Oh! Terasa sedikit tidak sabar menanti 9 Disember, hari terakhir berkhidmat tahun ini. Dan semoga apa yang dipelajari berbulan ini tidak luput dari ingatan setelah cuti berbulan juga. OH!!!! :))

Nov 18, 2011

Hamil : Apa Kata Baby? :)

Hai.

Cik Isteri : Budak ni kan, bila dia gerak-gerak saya ingin nak tahu yang mana kaki, tangan.
Encik Suami : Tanya lah dia.
Cik Isteri : Banyaklah. Tapi yang penting dia baby girl.
Encik Suami : Eh, kenapa pulak? Dia boy.
Cik Isteri : Eleh, kenapa pulak?
Encik Suami : Saya tahu lah. Kenapa nak girl?
Cik Isteri : Sebab nanti boleh pakaikan baju comel-comel.
Encik Suami : Dah tu boy tak boleh pulak?
Cik Isteri : Bukan tak boleh tapi baby girl banyak baju, leh ikat rambut.
Encik Suami : Yelah, bila dah besar awak tak nak sikat rambut dia.
Cik Isteri : La, dah besar tu dia dah pandai.
Encik Suami : Tak. Boy. Nanti boleh tolong saya buat kereta.
Cik Isteri : Ceh! Cuba awak tanya dia, dia boy ke girl.
(both giggle)
(encik suami touch my tummy)
Encik Suami : Kalau girl gerak sekali, kalau boy gerak dua kali.
(we both waiting with patient - konon!)
Cik Isteri : Haha. See. Dia tak nak gerak. Dia tak suka awak. Haha.
Encik Suami : Eleh. Dia confuse. Ayah aku nih tanya aku lelaki perempuan lah pulak.
Cik Isteri : Haha. 
Encik Suami : Yelah, dia mana lah tahu.
(encik suami alihkan tangan)
(few minutes after, saya rasa macam ada movement)
Cik Isteri : Kalau boy tadi gerak berapa kali?
Encik Suami : Dua kali. Kenapa?
Cik Isteri : Tak ada apa.
(buat muka toye)
Encik Suami : Tipu. Dua kali kan. Haha. Dah cakap boy.
Cik Isteri : Mana ada. 
Encik Suami : Saya tahu lah.
Cik Isteri : Ok cuba buat sekali lagi.
(encik suami sentuh tummy dan repeat the samething)
Encik Suami : Kalau girl gerak sekali, kalau boy gerak dua kali.
(i thought baby tak akan buat any movement as usual bila encik suami nak rasa dia gerak)

Lebih kurang 3 minit : encik suami setia letakkan tangannya diatas perut. Dan....

GIRL?

BOY?

.BABY GERAK DUA KALI.
.ENCIK SUAMI KETAWA SUKA HATI.
.WALLAHHUALAM.

Nov 16, 2011

Hamil : 30 Weeks - Sakit Pinggang!

Hai.

Minggu yang ke-30. Pejam celik pejam celik, tinggal 10 minggu menuju minggu yang ke-40. Lepas 10, 9 kemudian 8, then 7, lepas tu 6, after that 5 dan.....tup tup dah kena masuk wad. Tiba-tiba hati dup dap. Isk. Isk. Isk. Honest, saya ada sedikit takut + gementar. Semoga dipermudahkan segalanya oleh Allah SWT. 

Actually, sejak pagi Ahad lepas saya mengalami sakit pinggang terlampau. Sakit sangat-sangat ok tapi gigih juga goreng bihun untuk encik suami. Motif, nak lupakan rasa sakit tersebut tapi tak boleh blah. Tak tahu kenapa. Bangun tidur saya cuci pinggan mangkuk. Masa cuci pinggan mangkuk tu dah terasa dah tapi buat-buat bodoh je. Orang kata, jangan layan sangat sakit kan. Itu yang jadi melarat-larat. But, tak menjadi langsung. I am seriously in pain. Bila tak boleh tahan, SMS mak. Mak buat saya jadi risau. Mak cakap lebih kurang macam ni, 'jangan nak sakit2 je. rasa2 kalau tambah kuat sakit. kamu dah 7 bulan ke?' Kemudian, mak SMS lagi, 'takut tanda2 nak beranak.'

Ok, kalau kamu kat tempat saya of course kamu pun jadi takut. Betul tak? Mak pesan jangan suruh encik suami pergi jauh-jauh. Sebagai seorang yang tak berpengalaman, sudah tentu kami suami isteri jadi kalut. Saya sibuk dok cari segala bagai info dalam internet tentang kelahiran pra-matang dan tanda kelahiran bagai. So, tak dilupakan juga kepada cara-cara nak sembuhkan sakit pinggang yang melampau dan juga wajib - punca kepada sakit pinggang. Sakit ok! Tak terkata. Nak move to the left or right memang rasa macam Ya Allah, suffer sangat. Itu belum lagi nak bangkit dari pembaringan orang kata. I've to move slowly dengan pelbagai aksi to make sure yang at least masa nak bangun tu, kurang sedikit rasa sakit.

At last, encik suami ajak keluar so we went to JJ (no other best place to enjoy ourselves) kemudian saya berlama-lama di MPH dan grab satu buku - MALAYSIA KITA. Haha. Tekanan bila saya menulis tajuk buku pink cover tersebut. Before balik, kami pergi mengenyangkan perut di Food Court dengan Claypot Rice (cik isteri) dan Nasi Goreng Udang (encik suami). And ssshhhh! I've to pretend like I'm okay supaya encik suami tak susah hati. Masa itu, saya baru tahu kenapa selalu jumpa ibu-ibu mengandung jalan sambil pegang belakang pinggang. Haha. And now, I am one of them too. Kena jalan pegang pinggang. (=__=') Oh please, jangan nak imagine macam mana saya berjalan. Even me myself tak sanggup nak imagine bagaimana rupanya.

Ok la. Enough. Nak bercerita memang rasanya ada banyak benda tapi sekarang ni ting tong dengan akaun. I've to finish this by tomorrow. Janji pada diri sendiri. Haha. 

Nov 8, 2011

Hidup : Salam Aidiladha

Hai.

Salam Aidiladha buat semua. Selamat bekerja semula. Malas tak nak memulakan hari pertama ni? Huhuhu. Malas kan? Saya malas yang amat oh! Sebenarnya, pagi ini saya ada temujanji lagi di klinik ibu dan anak. Ikutkan hati, saya memang nak sangat bercuti lagi tapi mengenangkan 18 November nanti InsyaAllah saya bersama encik suami serta keluarga akan ke Terengganu untuk menghadiri majlis perkahwinan saudara encik suami. Makanya, terpaksa membatalkan niat untuk bercuti. Tapi, hari ini pun saya terfikir untuk tidak berpergian sebab rasa macam dah kurang larat nak berlama-lama dalam kereta / berjalan jauh. Isk. Isk. Isk. Even malam raya pergi ke rumah Mak Long encik suami yang ambil perjalanan lebih kurang 40 minit, pinggang saya rasa macam nak putus. Haish. Kalau pinggang boleh cabut letak kat kerusi belakang, memang saya dah cabut bagi rehat. Hahaha.

Tajuk dah Aidiladha kan? So, isinya lebih kurang sama macam Aidilfitri punya cerita. Masak-masak dan makan-makan. Tapi Aidiladha, saya cuma masak rendang ayam dan sebiji kek lapis. Again, both of them merupakan juadah kali pertama. Hehe. Encik suami puas hati dan cakap tahniah sudah cukup buat hati berbunga-bunga riang. Dan kek yang super duper sedap dari kak Dayang tersebut juga boleh tinggal beberapa hiris sahaja lagi pada hari kedua. Errr~macam tak percaya pulak. :p

rendang ayam 


kek lapis kembang melati

A very big thanks to kak Dayang dari DapurKu Sayang. Biarpun kek saya tidak secantik, sekemas, seindah buatan kak Dayang tetapi the taste was superb ok. Mungkin sebab adanya kurma. Memang sedap. Terima kasih kak Dayang. Dan untuk Zulliana, I am very sorry. Yes, ada banyak masa lagi tapi still rasa guilty yang teramat. Ampun. Ampun.. Ampun. 

Mendengarkan takbir raya berkumandang, hati sayu terkenangkan keluarga di Sarawak dan arwah adik. Andainya saya terasa hiba, apatah lagi mereka yang telah berkurang rutin di pagi hari raya. Tiada lagi si baby untuk dimandikan dan dipersiapkan dengan kacaknya. Semoga adik tenang disana. InsyaAllah. 

p/s : selamat hari raya. maaf zahir batin. :) 

Nov 4, 2011

Hamil : Saya Sayang Si Kecil Saya =)

Hai.

Setiap kali si kecil begitu aktif menendang saya akan tersenyum senang.
Apabila dia terlalu aktif menendang saya akan cepat keletihan.
Dan sesungguhnya saya mencintai dan menyayangi si kecil saya.

Saya selalu bertanya kepada diri-sendiri, kenapa ada para ibu yang tergamak membuang / membunuh / mendera anak sendiri. Saya pelik kenapa seolah-olah tidak ada kasih sayang dalam hati terhadap anak yang dah hidup dalam rahim sendiri selama lebih kurang 9 bulan 10 hari. Tempoh 9 bulan 10 hari tersebut, tidak semuanya yang indah. Ada suka duka bagi setiap penggal tempoh mengandung. 

Adakah tidak wujud kebahagiaan dalam hati ketika merasai si kecil menendang, berpusing dan bersedu?
Adakalanya saya fikir mustahil ibu tersebut tidak merasai kebahagiaan tersebut?

Kini, isu buang / bunuh anak sudah menjadi kebiasaan di dada akhbar hinggakan kita juga sudah menjadi biasa dengannya. Dan saya pasti akan shaking from head to toe bila baca atau dengar tentang itu. Obviously, saya membenci ibu bagi anak kecil tersebut. BENCI! Ok, some might said that they've their own reason for doing such stupid things. Tapi tak kira apa alasan sekalipun, adakah sehingga kita sanggup membunuh darah daging sendiri? Malahan darah daging sendiri itu merupakan anak kecil yang tidak berdosa dan masih putih bersih yang memerlukan kita untuk mencorakkannya dengan warna-warna kehidupan. 

Entahlah. Bila saya cuba nak memikirkan hal ini secara rasional (sesungguhnya tidak ada yang rasional), saya pelik. Tak terkesan ke dalam hati bila melihat wajah comel anak kecil darah daging sendiri? Tidak terdengar ke suara kecil si comel darah daging sendiri? Dan lebih pelik, kenapa tergamak sampai sanggup nak tinggalkan anak di tempat yang tidak sepatutnya, kelar, bunuh, campak. Astaghfirullahhala'zim. Sungguh, saya tetap tertanya-tanya. Teringin rasanya nak temuramah para ibu yang berfikiran sempit dan tak ada perikemanusiaan langsung.

Walau apa pun alasan mereka, tak sepatutnya si kecil itu menjadi mangsa. Dan saya mendoakan semoga para ibu yang telah tersasar jauh tersebut bertaubat dan mendapat hidayah dari Allah SWT. Jom layan wajah-wajah comel dari google. ;)










Tak ke sejuk hati memandang wajah-wajah comel ini?
p/s: Ya Allah, permudahkan segala setiap urusan ku.

Blog design by Rainy Day