October 28, 2011

Hidup : Wonderpet

Hai.

Malam ni encik suami tak ada di rumah. Beliau perlu ikut kem ko-kurikulum sekolah, maka tinggallah cik isteri bersendirian (mungkin). Tapi, bila mengenangkan encik suami bakal tak ada malam ni saya dah mula rasa sedih-sedih gitu. Oh, very la-di-dah punya orang kan? Haha. Entah. Mungkin perasaan ini normal bagi seorang isteri. Agaknya macam ini perasaan mak bila bapak dulu kena kerja malam. Rasa sunyi. Cuma mak dah ada anak-anak masa bapak perlu kerja waktu malam. Teheee~so, nanti-nanti nak korek apa kata mak tercinta. Itupun, kalau tak kena jeling sebab tanya soalan merepek. Haha. 

Ok, apa yang nak WONDERPET sangat tuh kan sampai jadi tajuk? Huhu. Actually terkenangkan juga nanti kena tinggalkan encik suami berbulan lamanya. Mungkin, hampir 4 bulan. Ya Allah, entah bagaimana perasaan saya pada hari kejadian itu nanti. Tak mustahil saya berdrama di LCCT air mata mengalir, hingus meleleh dan mata merah menyala. Mungkinkah? Atau saya cool sahaja sebab saya merupakan bakal mummy dan isteri yang supercool mengalahkan supermak yang cuma mampu berlari pantas. Cewah! Dalam tempoh tersebut, mungkin cuma 1 atau 2 minggu sahaja encik suami akan bersama saya dan bakal anak kami (InsyaAllah, semoga dipermudahkan olehNya) iaitu sebelum dan selepas saya bersalin. Encik suami perlu balik sana sebelum tarikh EDD saya, 23 Jan 2012. Semoga si kecil dengar nasihat mother supaya keluar semasa father dah ada bersama-sama kami disana. Hehe.

I've so many plans in mind bila terfikirkan encik suami tak ada di rumah esok. I just hope he'll let me stay at home by myself. Miracle. Miracle. Please come to me. Ahaks! TETAPI, plan tersebut macam kurang mengena sebab I plan to kukus kek lapis lagi. Malangnya, barang tak mencukupi kat rumah. Kereta satu lagi masuk bengkel. So, encik suami akan bawa si putih NAN pergi kem. Makanya, saya tak ada transport. Ada. Mr. Honda encik suami. Tapi, kedai runcit biasa kat depan tak mungkin ada bahan-bahan yang saya perlu. Isk! Isk! Isk! Hampa ok. Saya tak mahu hari saya penuh dengan kebosanan tanpa ada aktiviti. Blog? Haish! Bila saya bersemangat, broadband mula menyemput. Mahunya tidak tersemput-semput juga saya nak berkarya. Ecewah! Hotak Lu! :p

Lately, ada beberapa peristiwa yang agak mengecewakan / menghampakan berlaku. Biarpun cuma secara tidak langsung tapi turut juga berkaitan dengan diri saya. Entah. Adakalanya saya tertanya-tanya, why should this happen to you? Why don't you listen to my advice? Why? How? But still, soalan yang tidak akan terjawab oleh diri sendiri. Dan soalan yang juga tidak akan diutarakan kepada tuan badan. Tapi orang kata, time will heals everything. Ya, betul. Saya boleh lupakan semuanya apabila saya sibuk dengan kerja dan diri saya. Tapi bagi tuan badan, tak mungkin. Apa pun, saya doakan semoga semuanya baik-baik sahaja.

October 24, 2011

Hidup : Dik, Kak Long Datang...

.sesungguhnya setiap yang hidup pasti akan mati.

Genap 24 hari adik bongsu yang merupakan satu-satunya putera hati kami, Awang Firdaus kembali ke sisi Allah SWT. 1 Oktober; Allah mengambilnya kembali untuk berada dekat di sisi-Nya setelah 8 tahun 9 bulan dipinjamkan kepada kami sekeluarga. Tak ada satu orang pun menyedari akan kehadiran Isroil yang bertugas mencabut nyawa adik. Ya, tak akan ada sesiapa menyedari. 

Hari itu saya dapat panggilan dari mak usu. Saya pelik kenapa mak call encik suami (handphone saya dalam bilik). Masih segar dalam ingatan encik suami tidur ayam dan saya asyik menonton sambil makan mangga muda. Saya jawab panggilan dan yang kedengaran bukan suara mak tapi makcik.

Mak Usu : T, ada benda nak bagitau.
Saya : Apa dia?
Mak Usu : Ada benda usu nak bagitau dengan kamu.
Saya : Ha, apa dia. (masih selamba).
Mak Usu : Adik kamu.
Saya : Kenapa dengan adik? (terdiam).
Mak Usu : Adik kamu dah tak ada.
Saya : (terdiam). (berdebar). Adik yang mana satu?
Mak Usu : Firdaus.
Saya : (terdiam). (cuba mengawal emosi). Kenapa?
Mak Usu : Firdaus kena sawan.
Saya : (menangis). Tipu!
Mak Usu : (sebak). Betul. Kami kat klinik. Nak cakap dengan mak?
Saya : (menangis). Nak.

Saya : (menangis). Mak. Betul ke.
Mak : (sebak). Betul.
Saya : (menangis). Camner leh jadi macam tu?
Mak : (sebak). Adik kena sawan. Kat klinik ni.
Saya : (menangis). Mak, nak balik.
Mak : (sebak). Balik pun bukan sempat. Macam kita selalu cakap kat orang, sabar.
Saya : (menangis). Mak, nak balik.

Mak Usu : T, mak tak dapat nak cakap lagi.
Saya : (menangis). Ye lah. Assalammualaikum.

Saya masih ingat, saya seperti tidak sedar saya ada di mana dan bersama siapa. Encik suami yang tidur ayam terjaga bila saya mula menangis dan cuba menenangkan saya. Sambil mendakap dan mengusap ubun-ubun, encik suami bertanya kenapa. Sambil menangis bersama dengan suara yang tersekat-sekat saya memaklumkan apa yang telah saya dengar. Saya cuma menangis dan dalam fikiran saya cuma mahu balik serta membayangkan wajah adik. Saya teringat akan dua pasang baju yang telah saya beli tapi tidak sempat lagi untuk dikirimkan kepadanya. Semuanya membuatkan air mata saya mengalir dengan lebih laju.

Encik suami beralih dari sisi saya dan buka PC. Encik suami tengok tiket penerbangan. Saya masih tidak mampu untuk mengawal tangisan saya.

Encik Suami : Nak balik ke?
Cik Isteri : Kalau saya diberi peluang balik, saya nak balik.
Encik Suami : (sibuk tengok tiket).
Cik Isteri : (sedikit sebanyak berjaya mengawal emosi. sms kawan-kawan untuk memaklumkan).
Encik Suami : Awak tengok tiket. Saya pergi rumah mak sekejap. Kemas barang-barang.
Cik Isteri : Ye.

Saya check tiket sambil mengemas barang-barang keperluan. Ikutkan hati mahu sahaja sehelai sepinggang. Kami tak beli tiket secara online khuatir tidak sempat sampai. Kami buat keputusan untuk membelinya di kaunter LCCT. Saya check jadual perkhidmatan bas ke LCCT. Encik suami balik, kami terus bergegas keluar dari rumah menuju ke rumah mentua. Bas kami bergerak pukul 1.30pm. Saya maklumkan kepada mak saudara sebab saya tahu mak saya tak akan bersama dengan telefonnya waktu itu. Mak saudara tanya samada saya mahu mereka tunggu (melambatkan waktu pengebumian) atau sebaliknya. 

Ikutkan hati, saya mahu. Saya mahu lihat wajah adik buat kali terakhir. Saya mahu cium adik buat kali terakhir. Saya mahu dakap adik buat kali terakhir. Tapi, adakah itu yang adik mahu? Saya tak rasa itu yang adik mahu. Saya kurang mampu mengawal air mata saya. Saya biarkan air mata saya mengalir selama mana termampu. Sepanjang perjalanan saya bacakan Yassin dari kejauhan pada adik bersama dengan linangan air mata. Saya balas SMS mak saudara, 'tak apa. jangan tunggu. orang tak nak seksa adik. cukuplah.' Saya cuba menjadi seorang yang tabah dan kuat. Saya cuba menjadi seorang kak long terbaik untuk adik dengan memberikan yang terbaik. Saya juga yakin itu yang adik mahu.

Perjalanan kami lancar, cuma pemandu sangat berhemah dan menepati masa. Kebiasaan kami boleh sampai lebih awal dari biasa sekurang-kurangnya satu jam sebelum yang mereka jangka. Tapi, hari itu kami sampai di kaunter tepat pukul 6. Hajat hati untuk naik penerbangan 6.40pm tidak kesampaian. Terlewat. Saya redha. Apatah lagi mak saudara SMS memberitahu selepas Asar semuanya selesai. Adik pergi dengan tenang. Wajah adik tenang, senyum dan seperti bayi kecil kami yang sedang tidur. Penerbangan terawal pada pukul 8 malam. Kami beli tiket, kemudian bergegas ke surau untuk solat dan pergi makan untuk mengalas perut. Saya tak peduli mata-mata yang memandang wajah saya yang sembap dengan mata yang bengkak. 

Alhamdulillah, kami selamat sampai di rumah sebelum pukul 12. Wajah-wajah kesayangan yang penuh tenang menanti saya dengan senyuman. Ya, tiada tangisan. Tiada air mata. Di dapur, masing-masing bercerita tentang hari itu. Bercerita tanpa sebak, tanpa air mata, tanpa kekesalan. Adik saya yang ketiga menghulurkan telefon. Terpampang wajah adik sehari sebelum dia pergi. Seperti orang bodoh saya bertanya, "kenapa satu je". Adik saya menjeling, "manalah aku nak tau". Kami ketawa. Mak dan bapak redha. Mak bapa kata dah tiba masa adik nak pergi. Kena sawan dan tak ada seorang pun di klinik ketika adik dibawa ke hospital, itu semua cuma nak dijadikan penyebab. Kalau mak dan bapak redha, apatah lagi kami kakak-kakaknya. Kami redha.

Sehari selepas pemergian adik, hari yang ketiga. Saya dan encik suami pergi ziarah kubur adik. Cadangan untuk pergi pada hari kedua dilarang keras oleh bapa sebab tidak elok untuk saya pergi pada waktu petang. Saya datang dan berbisik, "dik, kak long datang." Saya hampir menangis. Saya cuba bertahan. Saya bacakan Yassin untuk adik. Saya sedekahkan juga ayat-ayat suci buat kedua-dua arwah atuk saya yang bersebelahan dengan kubur adik. Tapi, masa saya nak balik. Saya pandang kubur adik. Saya pergi ke kubur adik. Saya duduk. Saya pegang nisan adik. Saya tak mampu untuk bisikkan, "dik, kak long nak balik". Ya, saya tak mampu. 

Dan buat pertama kalinya saya menangis ketika berada di kampung. Saya tak mampu untuk membendung perasaan hiba, sedih dan kehilangan. Saya usap nisan adik. Saya cuma dapat kata dalam hati, "dik, kak long tau daus lebih tenang disana. tapi, kak long tak sampai hati nak tinggal daus. kak long tak sanggup nak cakap kak long nak balik. kak long rasa macam masih tak percaya daus kat sana". Saya kesat air mata yang mengalir deras, saya beristighfar, saya bacakan ayat-ayat suci, saya tarik nafas sedalam-dalamnya, saya beralih dan pergi tanpa menoleh kembali.

Di rumah, saya seperti biasa. Meladeni karenah sepupu-sepupu yang nakal dan membantu apa yang patut di dapur. Encik suami turut membantu kerja-kerja dapur. Saya tidak berlama-lama di bilik adik kerana segala kenangan terpahat di situ. Saya tidak mahu menangis. Bukan saya tidak rindu. Tapi, saya rasa cukuplah saya menangis. Saya juga tak langsung baring seperti selalu diatas tilam adik sebab saya tahu bau adik sangat kuat pada tilam dan bantalnya. Saya tahu kalau saya cium bau itu, saya akan menangis. Saya seperti sombong tidak mahu mendekati biliknya. Tapi saya tahu, adik tahu kenapa saya begitu.

Perginya adik bermakna : perginya putera hati kami, perginya bayi kami, perginya si tunggal kami, perginya si bongsu kami. Tiada lagi rutin bangun tidur, kak long akan pergi ke bilik adik, kak long baring, kak long peluk adik, dan tidur bersama. Tiada lagi alasan untuk menjaga adik sekiranya tak mahu pergi kenduri atau kedai atau memasak di dapur. Tiada lagi bermalas-malasan atas tilam bersama-sama adik di ruang tamu. Tiada lagi panggilan atau timangan daus atau tunggal atau bujang. Tiada. Yang tinggal cuma kenangan bersamanya yang terpahat dalam kotak ingatan, kasih sayang yang tidak berpenghujung dan potret untuk ditatap.

Dulu, saya selalu ucapkan sabar kepada mereka-mereka yang telah kehilangan orang terdekat dalam hidup. Dan pemergian adik buat saya rasakan perkataan itu tidak langsung menyedapkan hati atau melegakan rasa. Terkadang, saya seperti mahu marah. Tapi, perkataan itu datangnya dari teman-teman yang tersayang. Ketika kita susah, kita tahu siapa yang ada bersama kita. Wahai teman-teman, saya tak marah anda semua kerana mengutarakan perkataan sabar. Tapi saya marah kenapa wujudnya perkataan sabar ketika itu. (boleh ke?)

p/s: Al Fatihah buat adik, Awang Firdaus Awang Bakar. Semoga adik bahagia dan tenang disana. 





p/s: Terima kasih Ya Allah kerana meminjamkan dia buat kami untuk satu tempoh yang lama biarpun doktor cuma menjangkakan adik bersama kami cuma satu atau dua tahun sahaja.

October 12, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [6]

*semoga anak mother terus sihat sejahtera*

Khamis lepas mother pergi buat pemeriksaan lagi bawa anak mother yang comel. Mother agak gusar bila fikir tentang ujian air gula (MGTT) bulan lepas. Mother takut keputusannya tidak begitu memihak kepada mother. Huhu. So, seperti kebiasaan mother dan father ambil cuti semata-mata untuk itu. Mother dan father buat perancangan yang terbaik supaya pembaziran masa tidak berlaku dengan sengaja. Lagipun, ada hal yang tidak dijangka telah berlaku pada hujung minggu yang lepas yang akan mother ceritakan pada entri seterusnya.

Mother dan father sampai di klinik pukul lapan lima belas pagi. Father terus pergi ke JPJ untuk ambil lesen P mother. JPJ cuma opposite klinik ibu dan anak nih. Mother pula pergi register dan menunggu giliran mother yang ke-19. First stage, mother tak perlu menunggu lama. Timbang berat dan periksa tekanan. Berat mother 66kg dan tekanan juga normal. Alhamdulillah. Seperti sebelumnya juga mother kena pergi makmal untuk ujian urin dan darah. By the time mother nak pergi makmal, father dah ada dekat pintu. Father ikut sekali pergi makmal. Father kan suami yang setia disisi selalu. Hehe. Bila dah selesai, mother menunggu giliran untuk berjumpa dengan jururawat khas (mother tak tahu nak kategorikan apa) untuk ibu.

Dan seperti kebiasaannya juga, tempoh menunggu ini membuatkan mother dan father begitu stress. Actually, SANGAT. Tapi mother tak mahu tunjuk sangat tahap stress melampau sebab nanti father lebih-lebih pulak. Dan mother terapkan perasaan bersangka-baik dalam diri mother dan father. Yalah, mother pun bukan tau apa sebenarnya yang berlaku. Mungkin ada urgent case ke, atau special case ke. Hari ini hari orang, hari lain mungkin kita pula. Mother father tunggu dari pukul lapan setengah sampai sebelas. Huhu. Barulah giliran mother jumpa jururawat. Alhamdulillah, mother lega juga bila dah sampai giliran mother kan.

So, jururawat nak check lagi degupan jantung mother. Kalau sebelum ini doktor pelatih kata anak mother punya degupan jantung lemah, tapi kali ini mother yakin sangat doktor pelatih tersebut main cakap saja. Kenapa? Sebabnya jururawat dapat juga trace bunyi yang sama macam doktor pelatih tu, tapi jururawat cakap itu bukan bunyi jantung. Syukur jururawat tersebut baik hati dan gigih juga cari. Finally, mother dengar heart beat anak mother. Your heart beat fast honey! Mother felt something deep inside yang mother tak tahu how to describe at this moment. Senyum pun dah boleh dikategorikan sebagai senyum kambing yang tak berapa nak menjadi. Eh. Entahlah.

Jururawat tanya itu ini. Kemudian, jururawat terperasan yang berat badan mother cuma enampuluenam kilogram. Jururawat rujuk balik berat badan pada temujanji pertama, enampuluhenamperpuluhanlima kilogram. Bagi mother, happy sebab mother tak berat mana. Cewah! Jururawat pun mula mengira guna formula mereka. Jururawat kata, "awak sepatutnya tujuhpuluh kilogram sekarang. Awak kurang empat kilogram." Mahu tidak mother terkejut? Enampuluhenam pun dah macam luar biasa sebab dah terbiasa dengan enampuluhtiga. Inikan pula tujuhpuluh. Jururawat pun cakap, "awak kena jumpa doktor". Mother pula buat-buat cool tapi sebenarnya dalam hati alahai. Takut betul kalau ada masalah.

Since hari tu memang jururawat macam kalut, mother kena remind dia tentang keputusan MGTT dan suntikan ATT. Kalau tidak mesti semuanya tertangguh. Alhamdulillah keputusan MGTT mother baik-baik sahaja. Tak ada gula berlebihan dalam darah. Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat. Bila dah selesai urusan bersama dengan jururawat, mother menunggu diluar untuk berjumpa dengan doktor pula. Tak cukup berat kononnya kan. Nasib baik tak tunggu lama, kalau tidak ada yang merapu-rapu lagi.

Doktor : kenapa berat kurang. 
Mother : (tak tahu nak jawab apa sebab mother tak tahu.)
Doktor : makan macam mana. 
Mother : dua kali sehari. tengahari dan malam makan nasi.
Doktor : minum susu apa?
Mother : anmum. (walhal selalu skip. :p)
Doktor : anmum nih pun sebenarnya manis tau.
Mother : urm. (risau.)
Doktor : ada family history kencing manis.
Mother : ada. nenek. (ah! sudah.)
Doktor : actually nenek i consider sebagai closest tau. i tak tahu kenapa doktor tuh tak consider.
Mother : aah. bagi saya pun sama. (ketidaksefahaman antara doktor2)
Doktor : tak pe i nak kira balik. (kira-kira.) i tak suka bundar-bundar. i suka exact. 
Mother : oh.
Doktor : u sepatutnya berat 70.125kg. 
Mother : oh.
Doktor : kenapa ya. MGTT u okay.
Mother : (diam.)
Doktor : macam ni lah. 18hb nih kamu jumpa pakar zat makanan. 
Mother : hah? lama tak? saya kerja.
Doktor : tak lama. u tak perlu ambil no. u datang ambik satu lagi buku then terus pergi.
Mother : oh. pukul berapa?
Doktor : 11.30am. boleh?
Mother : ok.
Doktor : buat masa ni u jumpa pakar zat makanan dulu lah ye. 
Mother : ok.

Mother keluar dari bilik doktor dengan rasa ralat. Tak pasal-pasal kena jumpa Pakar Zat Makanan kan? Mother terus pergi dekat father, ajak pergi farmasi ambil ubat-ubatan. Nasib baik father ingatkan mother tentang suntikan ATT. Huhu. Mother pergi bilik suntikan, mother tengok ada 4 orang jururawat praktikal. Dari tak takut, mother jadi takut. Serba-serbi tak kena dibuatnya sebab mother selalu dengar cerita kesilapan yang pernah dibuat oleh jururawat praktikal. Tambahan pula, tak ada jururawat betul. Gelabah tak menentu mother dibuatnya sampaikan jururawat-jururawat tersebut boleh perasan. Redha bila dah kena cucuk. Nasib baik tak berapa nak sakit. Cuma rasa sedikit kasar kot. Kot lah sebab itu first time cucuk ATT kan. Hehe. 

Dah cucuk, father mother bergegas pergi ke farmasi untuk ambil ubat-ubatan. Alhamdulillah tak sampai 5 minit duduk menunggu terus nombor mother dipanggil. Itu tandanya apa? Tandanya tak ada orang sangat lah tu. Hehe. Kira merdeka lah mother bila dah selesai semuanya. Apa lagi, bersuka-ria lah mother father selepas tu. Hehe. Tipu. Next notes mother cerita okay. Pasal jumpa doktor juga. Hehe.

Love You Sayang! 

p/s : sesiapa yang nak sangat tahu baby in pink or baby in blue. tunggu nota akan datang ye. doakan juga hati terbuka. (^____^)

Blog design by Rainy Day