Monday, June 27, 2011

Doa : Kawal Amarah

Assalammualaikum. Hai.

Permulaan hari bekerja yang agak tidak baik dan menyenangkan. Teruknya! =___=' Diri sendiri sudah berusaha keras untuk bekerja seceria yang mungkin tapi ada makhluk yang haish mak ai! Rasa macam nak slap her face and kick her ass! Grrr....


Ya Allah, aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk.
Ya Allah, ampunilah dosaku dan hilangkanlah kepanasan hatiku dan lepaskanlah aku dari gangguan syaitan yang terkutuk.

Amin. Ya Rabbal 'Alamin.
Read more>>>

Wednesday, June 22, 2011

Hamil : Kad Merah Jambu

Assalammualaikum. Hai.

Dah lama dah rasa taip entri tentang perjalanan pendaftaran tapi tak habis-habis. Delete sebab boring baca benda yang sama. Ding! Haha. So, taip semula untuk dapatkan feel bercerita tahap tinggi penuh emosi. Agagaga.

Pada hari tersebut, kami sampai di klinik kesihatan ibu dan anak tepat pukul 8 pagi. Wajib datang awal sebab tak nak 'taiyub' tunggu lama-lama. Menunggu itu kan tak seronok. Sampai-sampai dah ada konflik tempat mendaftar sebab alamat rumah mertua sepatutnya daftar di klinik lain. So, dengan menggunakan alamat office yang sangat dekat dengan lokasi klinik maka saya diterima dan didaftarkan sebagai 'ibu luar kawasan'. =P

So, first sekali sudah tentu ambil nombor giliran. Saya dapat yang ke-15. Panas juga punggung. Then, bila nombor dah tertera 15 saya pergi jumpa nurse. Saya tinggalkan encik suami tak bagi dia masuk sebab orang lain semua tak bawa suami masuk. Saya cakap saya malu. Haha. Gedik kan? Padahal bukan apa pun. Masuk-masuk terus timbang berat, 66.5kg. Tak ke rasa nak pengsan? Patutlah muka tembam semacam. Huhu. Lepas tu, dia tanya butir-butir diri untuk kad merah jambu.

Bila dah dapat kad, nurse suruh masuk satu bilik untuk ambil darah. Sekali lagi rasa nak pengsan bila tanya nurse nak ambik banyak tak. Nurse cakap ambil 5ml. Terbeliak kau! Amik darah untuk check demam / hiv test pun saya takut, ini pula nak ambil 5ml. Huhu. Nurse tanya, "kenapa, takut ke?" Saya mengaku la tapi memang tak boleh nak lari. Masa nurse tarik dia cakap, "sakit sikit je kan. kalau nervous memang rasa sakit." Redha. Genggam tangan sepenuh hati. Haha. Bila dah cukup 5ml, nurse letak dalam dua bekas.

So, lepas ambil darah saya diarah untuk bawa darah ke makmal bersama-sama dengan satu bekas untuk urine. Sampai dimakmal, kena ambil urine terlebih dahulu sebelum serahkan semuanya kepada penjaga makmal. Dia test darah dan urine dalam peti ajaib. Kenapa ajaib? Sebab cukup masa srett sreettt keputusan ujian keluar. Alhamdulillah. Nasib baik semuanya baik-baik sahaja. Risau betul takut gula dalam darah tinggi. Kawan saya perlu ambil darah 4 kali sebab gula dalam darah dia tinggi. Seriau!!!!

Balik dari makmal, saya pergi balik ke klinik ibu anak untuk jumpa nurse. Syukur Alhamdulillah tunggu tak lama. Masuk-masuk, lepas tanya sikit-sikit keadaan kita kemudian dia suruh baring nak periksa breast, tummy dan juga kaki. Nurse cakap saya baby saya kecil lagi, tak rasa lagi. Dan nurse check kaki sebab nak tengok bengkak atau tidak. Nurse puji saya sebab saya pergi register awal. Weee! Bangga sikit. Haha. Kemudian dia nasihat bab-bab makan terutamanya untuk tambah darah sebab dia kata, 'keputusan hari ini tak akan sama dengan keputusan hari-hari akan datang.' *dah cuak!*

Finally, bila dah selesai - I am officially a mummy to be yang dah di register. Ada kad merah jambu untuk dibawa ke hulu ke hilir. Muahaha. Ok, bye!
Read more>>>

Hamil : Baby oh Baby. Or Babies?

Assalammualaikum. Hai.

Angin bekerja dah lari ke Laut China Selatan sejak semalam. Bila petang, terus mood lari hilang entah kemana. Blur! Blur!

By the way, I'm waiting for the good news from one of my besties/ To whom it may concern, can't wait for the day that you will messaging me. LOL!

Pictures performing my excitement towards new coming little fetus.
Ahaks!

kata nak anak sebaya
kata tunggu i
tapi i yang dulu
muahaha



Both babies are so cute.
SHE?
HE?

TWIN?
p/s : anak itu rezeki dari Allah.
rezeki yang tidak ternilai.

Read more>>>

Hamil : Gadget for baby! :p

Assalammualaikum. Hai.
Waiting for the lense. Hopefully mr. husband can get it as soon as possible. I'm always ready to pose in front of my mr. husband. Haha. Bit impatient to capture our lovely day with it. Btw, it's one of our preparation to welcome our baby. Hehe. My baby told me that she don't want to pose in front of ordinary camera. Haha. Same goes to the MP3, she want Sony Walkman. Hihi. But her dad said, "it's not our baby but her mummy." Lalala.

Ops! She? Her? Main agak je! Bye.
Gambar sumber Google aje~ :)
Read more>>>

Wednesday, June 15, 2011

Hamil : Luar Rahim

Assalammulaikum. Hai.

Mak Mertua : Akak kena tahan kat hospital Seberang Jaya.
Saya : Ha? Kenapa?
Mak Mertua : Akak kena suspect mengandung luar rahim.
Saya : (gulp!)


Tiga perkataan yang mengetuk pintu hati yang juga turut lebih kuat mendorong saya untuk segera mendaftar di klinik kerajaan dalam masa yang terdekat. Bakal ibu mana yang tidak risau akan si little fetus? Bakal ibu mana yang tidak bimbangkan akan kesihatan sendiri? Disini saya kongsikan sedikit apa yang telah saya baca tentang hamil luar rahim.

Bagaimana ia terjadi?
Telur yang tersenyawa membuat implantasi di luar rahim. Turut dipanggil kandungan tubal.

Dimana?
Kebanyakannya terjadi di dalam salur tiub fallopian sendiri (>50%). Tempat-tempat lain seperti ovari, serviks dan juga ruang abdomen.

Kenapa berbahaya?
Apabila janin membesar pada tempat yang tak sepatutnya, ia boleh pecah dan menyebabkan pendarahan. Jadi, nyawa terancam dan mungkin memberi kesan kepada kesuburan.

Bagaimana?
Risiko terjadinya komplikasi ini adalah disebabkan oleh salur fallopian yang rosak. Golongan yang pernah melakukan prosedur yang melibatkan fallopian pasti berisiko tinggi. Selain itu :

  • mungkin pernah mengandung luar rahim sebelum ini.
  • atau pernah mengalami radang pelvis
  • atau pernah mendapat rawatan kesuburan
  • mungkin juga mengalami endometriosis (senggugut dan kesakitan)
  • mengamal IUD (Intra Urine Device) sebagai alat kontrasepsi
Gejala atau tanda-tanda?
Jangan begitu ambil mudah dengan tanda-tanda ini. Segera jumpa doktor. (nasihat untuk diri sendiri)
  1. Haid lambat
  2. Pendarahan kecil (warna coklat)
  3. Ujian kehamilan positif
  4. Pening-pening
  5. Sakit pada bahagian bawah perut
  6. Sakit pada bahu
  7. Sakit yang tajam menikam
Komplikasi ini tiada penawar. Maksudnya, kandungan tidak boleh diselamatkan dan ia tidak boleh ditukar kepada kandungan normal. Kuasa Allah, mungkin belum tiba masanya untuk pasangan-pasangan yang mengalami hal ini untuk menimang zuriat. Dan semoga Allah melindungi little fetus saya. Tolong doakan kami juga. Terima kasih.

p/s : masih tak tahu perkembangan kakak ipar. semoga kandungan beliau baik-baik sahaja. dah lama beliau menunggu. :)
sumber : portal alam hamil
Read more>>>

Monday, June 13, 2011

Hamil : Karangan Bakal Ibu ^____^

Assalammualaikum. Hai.

Mungkin penangan membawa si little fetus, saya menjadi seorang yang sangat 'rajin' untuk menulis. Puas rasanya mahu mencari kekuatan untuk rancak menaip dan bercerita. Tambahan pula, kerjaan di office tidak begitu mengizinkan saya untuk sedikit bercanda-ria.

Office :
Satu perkara yang paling dibenci adalah apabila kita kena buat benda yang sama berkali-kali. Ya Allah, rasa nak pergi maki orang yang tak tahu buat kerja. It reminds me to the past with my ex-boss. Cuma perbezaannya ialah sekarang orang itu bukan bos tapi anak saudara bos yang diberi mandat untuk menjadi assistantnya (konon!). Bukanlah susah sangat tapi hari ini dia nak macam ni, and esok nak begitu. Lebih teruk tak sampai 1 jam cakap this, lepas tu dah cakap that. Oh, idiot! Tapi, apa boleh buat. Sabar. Sabar. Sabar. Itu yang mampu saya ucapkan kepada diri sendiri untuk ketenangan hati sepanjang 8 jam disini. 

Home :
Still, kami duduk dirumah yang sama walaupun pada awalnya berniat untuk duduk di kuarters kakitangan pendidikan. Dah dapat kunci, dah pergi tengok tapi.......vandalisme! Tak macam kuarters kerajaan, dan lebih teruk bila tengok dah tak macam rumah-rumah pendidik bangsa yang duduk. Sounds terrible, right? Entahlah, itulah yang kami nampak dengan mata kasar. Rumah yang available untuk first floor cuma sebuah dan rumahnya sangatlah sedih tengok. Tingkat 2 pula tak ada kosong dan tingkat 3 ke atas encik suami memang tak nak. Takut nanti saya tak larat katanya. Huhu. So, for the time being memang akan duduk dirumah yang sama tapi mungkin akan cari rumah yang lokasinya kebih dekat dan selamat. Selain dari budgeting, tujuan nak pindah adalah disebabkan encik suami yang risau untuk tinggalkan saya seorang diri dirumah sebab kalau duduk kuarters, ada security katanya. Nak duduk apartmen / kondo memang tak lah kan. Huhu.

Si Little Fetus :
Ahaks! Story yang paling ditunggu-tunggu oleh Zulliana. Tak tahu apa yang patut saya cerita sebab buat masa ini si little fetus tak boleh gerak-gerak lagi. Haha. Pada hemat saya, awal kehamilan merupakan saat-saat si isteri untuk menjadi super duper manja bersama encik suami. Agagaga. Saya belum pernah lagi muntah sebab saya memang menghalang keras hal itu terjadi. Biarlah muka macam senget benget, mata merah menyala sebab nak tahan diri dari nak muntah. Huhu. Tak suka muntah. Huhu. (statement macam dalam dunia ni ada orang yang suka muntah. haha.) Saya kerap mengalami keletihan yang amat. Asyik rasa nak baring, tidur dan bermalas-malasan. Mood nak berjimba-ria bersama encik suami diluar pun tak berapa nak ada. Lebih suka kalau sama-sama luangkan masa dirumah bersama beliau. Makan? Nampaknya saya masih kurang berminat dengan nasi tapi sangatlah berminat dengan nasi ganja / nasi vanggey. Berselera kau! Haha. Tekak sangat menginginkan makanan yang agak pedas tapi kena jeling-jeling encik suami nak kuah pedas lebih. T____T

Weekend :
Saya betul-betul menghabiskan masa saya dirumah. Biarkan encik suami menjadi bujangan seharian dan saya menjadi housewife yang taat setia dan rajin. Cewah! Sental sana-sini dan siap iron semua baju. Weeehuuuu! Kesian tengok encik suami iron baju for 2 weeks sebab saya rasa cam letih nak buat semua tu. Nasib baik encik suami sanggup iron baju sendiri walaupun hasilnya pada pandangan mata saya, tak syok lah. Iron balik sehelai dua baju yang beliau dah iron. Siap semua dan hati gila senang tengok baju dah iron tersusun elok dalam almari. Lunch, encik suami hantar makanan sebelum keluar dengan abang beliau. Siap beli nasi. Tapi tak terusik sebab rasa kenyang plus tak selera makan nasi. Pagi breakfast makan kentang goreng, sosej dan roti serta teh tarik. Wi-Wa-Hu.! Dan semalam,

Berjimba diluar selepas sarapan sampai petang. Bukannya berjimba apa pun, jalan-jalan. Then, makan. Then beli barang sikit-sikit. Psssttt! Saya baru beli lesung batu. Hahahaha. Saya tak berminat nak masak guna barang-barang yang di blend, sebab itu saya memilih untuk dapatkan lesung batu. Setakat masak sikit nak ketuk 2 ulas bawang, takkan nak pakai blend kot. Hihi. Dan, encik suami dah belikan saya pengukus. Yeay! Ok, kenapa saya pilih kukus dan bukan oven? Sebab saya lebih berminat untuk buat kek lapis / apa-apa kek yang dikukus. Tradisi dari Sarawak kan. Lagipun, kalau guna oven, terleka sikit karang ada je yang hangus terbakar. Pakai kukus tak payah. Lalalala. Bila rasa-rasa nak kukus kuih ni? ;) Ahaks! 

Family :
Beberapa hari lepas, bapak request nak gambar saya mengandung. Saya cakap, manalah ada nampak lagi perut comel saya. Agagaga. Then yesterday, saya sarung satu baju dan saya rasa macam eh tak berapa nak muat. Saya tengok perut. Eh, macam dah nampak tapi ni bukan buncit ke? Huhu. Saya takut itu buncit, bukan baby. Took 2 photos, satu tahan nafas dan satu lagi tak. Haha. Hantar kat mak dan mak reply, "peliknya perut kamu. hi hi." Adeh! Haha. Then encik suami pula tegur saya, kenapa awak nampak gemuk pakai tudung ni? Tudung ke atau saya memang dah gemuk? Huhu. Takut. Tak nak gemuk sangat. Nak sedang-sedang macam sekarang je. Huhu. Saya rasa macam kelakar pula bila tengok gambar tu balik. Nanti-nanti lah share kat sini. When I'm ready. Haha.
Read more>>>

Thursday, June 2, 2011

Hamil : Idam-Idaman - Mengidam!

Assalammualaikum. Hai.

Pregnant, semua orang akan kaitkan dengan morning sickness dan mengidam. Jadi kalau belum kahwin dah ada morning sickness dan idam-idaman, orang tak peduli atau mungkin juga jadi curious. Hehe. Mengidam makanan? Saya memang 'li-hai'. Masa anak dara dulu lagi memang selalu mengidam nak makan. Melampau-lampau mengalahkan orang mengandung terutamanya masa dekat-dekat nak 'cuti'. Sampai nangis-nangis tak dapat buah pelam. T_________T

Buat masa ini, saya tak mengalami sindrom mengidam terlampau. Mungkin sebab dulu kerap sangat mengidam nak makan itu ini. Malahan saya mengalami kekeliruan kehendak anak tekak. Hehe. Saya jadi tak tahu nak makan apa. Saya keliru. Kalau siang, saya tak ada pilihan lain selain makan. Lapar satu hal. Takut perut masuk angin - seksa! Berselera makan. Perlu ke destinasi baru tahu nak makan apa. Kalau nak disuruh merancang, memang tak akan tahu. Blur. Tapi bila malam, saya memang tak makan nasi. Tak ada selera tengok nasi. Masak untuk encik suami je. Saya makan buah ke. Kentang ke. Semalam beli laksa. Tiba-tiba,

Cik Isteri : Laksa ni dah tak sedap macam dulu.
Encik Suami : (Angkat kepala, tengok.)
Cik Isteri : Cuba rasa. Laksa yang tak sedap ke atau saya yang rasa tak sedap.
Encik Suami : (Rasa. Thumbs Up.) Sedap. Macam biasa.
Cik Isteri : (Muncung.) Kenapa saya rasa tak sedap.

Fine. Kami sama-sama jelas dengan keadaan ini. Mahu tak mahu, saya terpaksa mencari sesuatu yang baru supaya saya dapat kepuasan. Tapi kan, saya bayangkan ada pelam pauh didepan saya. Mesti syok! Masa tu mesti baru puas. Hehe. Dah puas cari kat sini, tapi entah tak jumpa-jumpa. Pelam yang besar-besar aje tengok. Tak syok. Tak masam. Masam macam pelam pauh baru tip top! Nyum3. Kembang air liur. Huhu. Entah bila nak dapat. =___='

Setiap kali usai solat, saya akan memanjatkan rasa syukur kepadaNya. Berterima kasih atas kurniaan yang diberikan buat kami. Saya sentiasa memohon agar diberi kekuatan dalam menghadapi apa jua dugaan semasa mengandung dan semestinya juga agar si little fetus terpelihara. Kadang-kadang saya jadi gusar. Risau akan kemampuan saya untuk sentiasa kuat, dan tabah. Banyak dugaan masa ni. Doakan saya juga ok! :)

p/s : Semoga saya terhindar dari alahan yang teruk serta mengidam yang melampau. Dibuatnya mengidam nak makan masakan mak bapak. Ha kau! Kena naik flight tuh. Hihi.
Read more>>>

Wednesday, June 1, 2011

Hamil : Morning Sickness

Assalammualaikum. Hai.

Semua tau tentang perihal morning sickness ni kan? Yang kes-kes muntah pagi-pagi tu. Ada sorang kakak tu tanya saya, ada morning sickness tak? Huhu. Saya sendiri pun tak begitu faham - terpaksa Wiki. Haha. Saya loya-loya - memang rasa nak muntah tapi tak muntah lagi. So, aci tak kalau diklasifikasikan sebagai morning sickness juga? Hehe.

Apa pun, loya-loya tu seriously make me feel damn sick. Saya sangatlah tidak selesa dan rasa macam terseksa. =____=' Mana tidak, asyik rasa nak muntah. Kalau muntah betul, agaknya mesti saya jadi super duper lembik sebab saya memang dah sedia ada lembik. Huhu. Alhamdulillah, buat masa ini semuanya terkawal. Syukur sangat tak mengalaminya 'sakit pagi' yang melampau. 

Tapi loya-loya saya tak kira pagi ke petang ke malam ke. Hehe. So mungkin saya mengalami day sickness. Haha. Memandai-mandai cipta satu lagi sickness. =P Google punya google, dapat juga beberapa tips untuk mengurangkan rasa loya. Tapi tak semua saya apply. Hehe. Sekarang saya pergi kerja berbekalkan :

1. 1 botol air suam
2. Buah-buahan (bila loya je, makan buah)
3. Gula-gula
4. 100 plus

Mak cadangkan beli asam boi. Tapi entah, kat Sarawak senang nak cari asamboi merah yang sedap. Kat sini saya susah nak jumpa. Ada, cuma asamboi masin. Huhu. Tak sedap. Masin je lebih. Huhu.

p/s : Ampun Zue! Hahaha. Susah nak cakap, kuli macam ni la. Keje banyak. =___='
Read more>>>
"Ya Allah, peliharalah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina, dan sihatkanlah mereka. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, jadikankah Nur Arissa Batriesya dan Nur Aflah Dayyina sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

Amin.

Iklaneka

Popular Posts

Copyright © Kalam D'Yatie Designed by azhafizah.com