Pages

Oct 12, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [6]

*semoga anak mother terus sihat sejahtera*

Khamis lepas mother pergi buat pemeriksaan lagi bawa anak mother yang comel. Mother agak gusar bila fikir tentang ujian air gula (MGTT) bulan lepas. Mother takut keputusannya tidak begitu memihak kepada mother. Huhu. So, seperti kebiasaan mother dan father ambil cuti semata-mata untuk itu. Mother dan father buat perancangan yang terbaik supaya pembaziran masa tidak berlaku dengan sengaja. Lagipun, ada hal yang tidak dijangka telah berlaku pada hujung minggu yang lepas yang akan mother ceritakan pada entri seterusnya.

Mother dan father sampai di klinik pukul lapan lima belas pagi. Father terus pergi ke JPJ untuk ambil lesen P mother. JPJ cuma opposite klinik ibu dan anak nih. Mother pula pergi register dan menunggu giliran mother yang ke-19. First stage, mother tak perlu menunggu lama. Timbang berat dan periksa tekanan. Berat mother 66kg dan tekanan juga normal. Alhamdulillah. Seperti sebelumnya juga mother kena pergi makmal untuk ujian urin dan darah. By the time mother nak pergi makmal, father dah ada dekat pintu. Father ikut sekali pergi makmal. Father kan suami yang setia disisi selalu. Hehe. Bila dah selesai, mother menunggu giliran untuk berjumpa dengan jururawat khas (mother tak tahu nak kategorikan apa) untuk ibu.

Dan seperti kebiasaannya juga, tempoh menunggu ini membuatkan mother dan father begitu stress. Actually, SANGAT. Tapi mother tak mahu tunjuk sangat tahap stress melampau sebab nanti father lebih-lebih pulak. Dan mother terapkan perasaan bersangka-baik dalam diri mother dan father. Yalah, mother pun bukan tau apa sebenarnya yang berlaku. Mungkin ada urgent case ke, atau special case ke. Hari ini hari orang, hari lain mungkin kita pula. Mother father tunggu dari pukul lapan setengah sampai sebelas. Huhu. Barulah giliran mother jumpa jururawat. Alhamdulillah, mother lega juga bila dah sampai giliran mother kan.

So, jururawat nak check lagi degupan jantung mother. Kalau sebelum ini doktor pelatih kata anak mother punya degupan jantung lemah, tapi kali ini mother yakin sangat doktor pelatih tersebut main cakap saja. Kenapa? Sebabnya jururawat dapat juga trace bunyi yang sama macam doktor pelatih tu, tapi jururawat cakap itu bukan bunyi jantung. Syukur jururawat tersebut baik hati dan gigih juga cari. Finally, mother dengar heart beat anak mother. Your heart beat fast honey! Mother felt something deep inside yang mother tak tahu how to describe at this moment. Senyum pun dah boleh dikategorikan sebagai senyum kambing yang tak berapa nak menjadi. Eh. Entahlah.

Jururawat tanya itu ini. Kemudian, jururawat terperasan yang berat badan mother cuma enampuluenam kilogram. Jururawat rujuk balik berat badan pada temujanji pertama, enampuluhenamperpuluhanlima kilogram. Bagi mother, happy sebab mother tak berat mana. Cewah! Jururawat pun mula mengira guna formula mereka. Jururawat kata, "awak sepatutnya tujuhpuluh kilogram sekarang. Awak kurang empat kilogram." Mahu tidak mother terkejut? Enampuluhenam pun dah macam luar biasa sebab dah terbiasa dengan enampuluhtiga. Inikan pula tujuhpuluh. Jururawat pun cakap, "awak kena jumpa doktor". Mother pula buat-buat cool tapi sebenarnya dalam hati alahai. Takut betul kalau ada masalah.

Since hari tu memang jururawat macam kalut, mother kena remind dia tentang keputusan MGTT dan suntikan ATT. Kalau tidak mesti semuanya tertangguh. Alhamdulillah keputusan MGTT mother baik-baik sahaja. Tak ada gula berlebihan dalam darah. Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat. Bila dah selesai urusan bersama dengan jururawat, mother menunggu diluar untuk berjumpa dengan doktor pula. Tak cukup berat kononnya kan. Nasib baik tak tunggu lama, kalau tidak ada yang merapu-rapu lagi.

Doktor : kenapa berat kurang. 
Mother : (tak tahu nak jawab apa sebab mother tak tahu.)
Doktor : makan macam mana. 
Mother : dua kali sehari. tengahari dan malam makan nasi.
Doktor : minum susu apa?
Mother : anmum. (walhal selalu skip. :p)
Doktor : anmum nih pun sebenarnya manis tau.
Mother : urm. (risau.)
Doktor : ada family history kencing manis.
Mother : ada. nenek. (ah! sudah.)
Doktor : actually nenek i consider sebagai closest tau. i tak tahu kenapa doktor tuh tak consider.
Mother : aah. bagi saya pun sama. (ketidaksefahaman antara doktor2)
Doktor : tak pe i nak kira balik. (kira-kira.) i tak suka bundar-bundar. i suka exact. 
Mother : oh.
Doktor : u sepatutnya berat 70.125kg. 
Mother : oh.
Doktor : kenapa ya. MGTT u okay.
Mother : (diam.)
Doktor : macam ni lah. 18hb nih kamu jumpa pakar zat makanan. 
Mother : hah? lama tak? saya kerja.
Doktor : tak lama. u tak perlu ambil no. u datang ambik satu lagi buku then terus pergi.
Mother : oh. pukul berapa?
Doktor : 11.30am. boleh?
Mother : ok.
Doktor : buat masa ni u jumpa pakar zat makanan dulu lah ye. 
Mother : ok.

Mother keluar dari bilik doktor dengan rasa ralat. Tak pasal-pasal kena jumpa Pakar Zat Makanan kan? Mother terus pergi dekat father, ajak pergi farmasi ambil ubat-ubatan. Nasib baik father ingatkan mother tentang suntikan ATT. Huhu. Mother pergi bilik suntikan, mother tengok ada 4 orang jururawat praktikal. Dari tak takut, mother jadi takut. Serba-serbi tak kena dibuatnya sebab mother selalu dengar cerita kesilapan yang pernah dibuat oleh jururawat praktikal. Tambahan pula, tak ada jururawat betul. Gelabah tak menentu mother dibuatnya sampaikan jururawat-jururawat tersebut boleh perasan. Redha bila dah kena cucuk. Nasib baik tak berapa nak sakit. Cuma rasa sedikit kasar kot. Kot lah sebab itu first time cucuk ATT kan. Hehe. 

Dah cucuk, father mother bergegas pergi ke farmasi untuk ambil ubat-ubatan. Alhamdulillah tak sampai 5 minit duduk menunggu terus nombor mother dipanggil. Itu tandanya apa? Tandanya tak ada orang sangat lah tu. Hehe. Kira merdeka lah mother bila dah selesai semuanya. Apa lagi, bersuka-ria lah mother father selepas tu. Hehe. Tipu. Next notes mother cerita okay. Pasal jumpa doktor juga. Hehe.

Love You Sayang! 

p/s : sesiapa yang nak sangat tahu baby in pink or baby in blue. tunggu nota akan datang ye. doakan juga hati terbuka. (^____^)

3 comments

zuezul said...

eh kamu.............
awat tak ckup zat kah?
anyway, takziah dayang for your lil bro...last thursday my grandmom meninggal...eh,tak saba nak tunggu next next next entri tu...agak2 lama tak penantian i tu?hehe

D Yatie said...

i pun tak tau apa kena mengena ngan zat makanan dengan berat badan i yang tak naik tu. T_T
terima kasih...takziah juga untuk gramdmom u...
hehehe...i tak boleh jamin cepat or lambat penantian tu...hahaha...
tapi yg i tau...penantian tunggu entri eh teramat lambat sampai menyampah i...grrr~~~~

zuezul said...

ala..jgn la gitu u..
i skrg memang surrender since i kene siapkan KPI my staff before end of this month..tidak mengamuk la dorang nanti tak dapat increment and bonus for early next year..parah i makcik..kene bawak balik keje kat rumah..mang gile la.then next month i haru mencicit jadi auditor pulak..eh..cepat la update sambungan entri nie please..

Blog design by Rainy Day