Pages

Sep 28, 2011

Hamil : Please Jangan Annoy ! It's my first time!!!


Hai.

Lately bila dah rasa my baby actively moving, banyak soalan berterbangan dalam otak. At first, saya rasa macam saya akan jadi manusia yang paling meng'annoying'kan. But then, always positive thinking of mine akan mengetepikan all that negative thinkings which is actually "I DON'T CARE WHAT PEOPLE MIGHT SAY". Biaq pi la orang nak kata apa pasal kami. Yang penting kami tak susahkan orang. Kalau kami nak susahkan orang pun, kami susahkan orang yang kami kenal ja. Itupun kami cuma tanya apa yang kami nak tau. Kami tak mau jadi orang bodoh sombong. Haha. Ada sedkiti loghat utara kat situ. 

Siapa selalu jadi mangsa? Hehe. Sudah tentulah our good source = MAK. 

Mak, baby dah mula rasa gerak ke kalau kita rasa nyut-nyut?
Mak, memang biasa ke kalau baby tak berapa aktif?
Mak, normal ke kalau rasa cam baby menekan di ari2?
Mak, pinggang sakit?
Mak, belakang badan asyik sakit rasa cam tegang?
Mak, orang selalu cramp kaki?
Mak, Mak, Mak...

Itu ok lagi. Normal orang kata. But today rasa soalan saya macam kategori abnormal.

Saya : Apa yang ada?
Penjual Goreng Pisang : Ubi kuning, keladi dengan pisang.
Saya : Orang pregnant boleh ke makan keladi?
Penjual Goreng Pisang : Boleh eh. Tak da masalah.

Kalau lah boleh nampak tanda soal pada kepala makcik tu, i'm very sure ada banyak question marks mencanak naik dari kepala dia. Haha. Oh, actually hal makan memang saya agak fikir panjang sebab kat sini ada banyak pantang makan sampai mak saya ketawakan saya. Ridiculous katanya. So, sudah tentu saya terbawa-bawa walaupun keladi kalau tak salah ingat cuma takut ter'accident'. Sort of lah. Traditional thing. :p

Dan hari ini juga saya tanya soalan kira-kira kepada seorang kawan yang telah berpengalaman.

Saya : EDD itu means kita 40weeks pregnant kan?
Dia : Yup.
Saya : Aku cuma nak tau 34 weeks aku nanti berapa hari bulan?

But till the end of coversation, saya tak dapat jawapan. Haha. I've to count by myself. Manually. Reverse. Dan end up with confirmation of flight booking - Air Asia on this coming 11 Dec 2011. Hehe. Hey, sudah tentu saya extremely excited walaupun kena berjauh dengan encik suami dalam tempoh yang agak panjang. 

Ok peeps! Mohon doakan saya ye. Semoga dipermudahkan semuanya. Semoga selamat semuanya. Selamat malam!

No comments

Blog design by Rainy Day