Pages

Sep 23, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [5]

*semoga Allah melindungi dan memelihara anak-anak mother*

Ops! Tiba-tiba pula mother nak tulis nota lagi untuk anak-anak mother. By the way, lama juga mother fikir nak cerita tentang 'ini' dalam entri biasa atau khusus dalam nota. Setelah buat perkiraan, mother memilih untuk cerita tentang 'ini' dalam nota buat anak-anak mother. Apa itu 'ini'? Hehe. 

Seperti ibu-ibu lain, mother juga tak sabar nak rasa pergerakan anak-anak mother. Beberapa orang kawan mother yang mengandung, baby dia dah mula bergerak sejak kandungan berusia 4 bulan. Jadi, tipulah kalau mother tak rasa risau bila mother tak rasa lagi pergerakan anak-anak mother. Risau bertambah bila nek wan beritahu mother bahawasanya beliau sudah mula merasai pergerakan mother sejak usia kandungan tiga bulan. Bila doktor cakap adalah normal bagi mother untuk tidak merasai atau tidak perasan akan pergerakan anak-anak mother sebab mother juga diklasifikan sebagai 'risk primid'. Auntie Mae cakap, 'primy gravida' merupakan istilah untuk perempuan yang baru mengandung a.k.a. first time. 

Apa kaitan dengan pergerakan anak-anak mother? Tak ada kaitan secara langsung tapi mungkin anak mother sudah bergerak, cuma mother yang tak boleh bezakan samada itu pergerakan anak-anak mother atau 'bowel movement'. Apa itu bowel movement? Anak-anak mother yang bijak pandai serta rajin, sila cari maksudnya dimana-mana. Atau tanya terus pada mother. Mother menunggu saat-saat itu. (^__^). Mother tanya Auntie Mae dan Auntie Naza sebab mereka berdua nurse. Auntie Naza pula bukan sebarangan nurse, Auntie Naza ada sijil kebidanan. Jadi, Auntie Naza lebih berpengalaman atau lebih berilmu. Oh, Auntie Naza juga dah mengandung tiga bulan sekarang.

Kemudian, mother fikir-fikir balik ada atau tak mother rasa pergerakan dalam perut. Tapi, tak boleh. Mother tak boleh nak ingat. Mother cuma fikir yang mother mungkin dari mata kasar orang cakap mother macam lembut atau pasif atau tak aktif. Tapi realitinya, mother bukanlah jenis yang duduk diam sahaja. Mother memang tak boleh nak stay duduk elok-elok pada satu tempat sahaja. Even berlari setempat pun mother tak boleh, hik hik hik. Dan mother pernah kena marah dengan father bila mother meniarap semasa online di ruang tamu. Bila mother cerita dekat nek wan, mother ingatkan nek wan akan gelakkan father macam selalu (bila cerita hal-hal pantang makan). Tapi sebaliknya pula berlaku, nek wan marah mother sebab meniarap masa mengandung. Ok, mother tahu mother khilaf.

Dalam kekalutan dan kerisauan mother, pada pagi 12 September mother terasa sesuatu dalam perut mother. Mother SMS Father 'perut kte rs something yg tolak oh. skit pulak. rs cm ad menegang.' (mother simpan lagi SMS - retype). Dan serius mother betul-betul curious dengan apa yang mother rasa, seakan-akan ada sesuatu yang menolak dinding perut mother. Tapi, mother buat-buat tak tahu. Sepanjang berada di office, ada dua tiga kali mother rasa 'sesuatu' dalam perut mother. Mother keliru. Anak-anak mother dah bergerak atau ada angin dalam perut mother. Tapi, tak sakit. Dalam perjalanan balik, mother ceritakan pada father. Tapi as usual father diam tak tahu nak komen apa plus buat muka poyo. Hoho.

Bermula 12 September dan hingga ke hari ini, anak-anak mother bergerak dengan aktif hari demi hari. Ramai yang tanya akan perasaan mother bila dah rasa pergerakan anak-anak mother. Hehe. Nak mother cakap apa? Mother tak rasa mother sekarang bakal mother. Mother memang dah jadi mother sebab anak-anak mother sudah mula bergerak dengan aktif yang jelas membawa maksud anak-anak mother sudah bernyawa. Alhamdulillah. Anak-anak mother pula faham apa mother cakap. Mother betul-betul teruja dan seronok terutamanya masa mother cakap, "jangan macam ni sayang. mother tengah nervous nih. jangan lah bergerak aktif sangat. dan macam senada dengan degupan jantung mother pula." Kemudian, less than 5 minutes anak mother tak aktif sangat bergerak. Sekejap-sekejap sahaja. So sweet kan anak-anak mother.

Cuma, kesian kata father sebab tak berpeluang lagi nak rasa pergerakan anak-anak mother. Bila malam, anak-anak mother elok saja 'beriman'. Mother cakap kat father, "baby tak nak kawan dengan father." Father cakap, "baby nak bagi peluang dekat father". Ops!

Ok sayang. Love You! 

No comments

Blog design by Rainy Day