Pages

Sep 20, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [4]

.semoga anak-anak mother sihat sejahtera.

Nampaknya, sebulan sekali mother tulis nota untuk tatapan anak-anak mother bila dah besar nanti. Setiap kali mother ada temujanji doktor, mother akan tulis perkembangan tentang kandungan mother. Siapa dalam kandungan mother? Sudah tentu anak-anak mother yang bijak pandai ini. Senyum. ^___^

Ok, Rabu minggu lepas mother sekali lagi pergi jumpa doktor. Dan temujanji kali ini agak luar biasa sebab mother terpaksa minum air gula. Demi anak-anak mother, mother minum juga tiga per empat dari satu cawan air gula tersebut. Tujuan minum air gula ialah untuk memastikan samada mother terlebih atau terkurang gula. Kalau terlebih gula, kemungkinan besar saiz anak-anak mother lebih besar yang mungkin akan menyumbangkan risiko terhadap mother dan juga anak-anak mother. Sudah tentu father terpaksa ambil cuti juga untuk teman mother dan anak-anak mother. Mother pun ambil cuti sekali.

Seperti yang mother beritahu pada nota sebelum ini, mother takut akan jarum. Tapi mother pasrah bila terpaksa dicucuk oleh jururawat menggunakan picagari untuk menyedut darah mother sebanyak 3ml pada pukul 8 pagi dan 3 ml lagi pada pukul 10 pagi. Dan buat pertama kalinya mother lebih suka untuk menyebut bahawa mother lebih rela kena cucuk dengan jarum berbanding dengan minum air gula. Serius! Mother tak boleh lupakan pengalaman minum air gula. Air gula manis tapi telah menjadi pahit serta-merta. Tapi juga, itu bukan kali pertama dan terakhir mother minum air gula. Pasti akan ada lagi. =__='

Selepas minum air gula, mother tergesa-gesa mendapatkan father dan keluar dari situ untuk segera membeli air mineral. Mother dah tanya dengan jururawat samada mother dibenarkan minum air suam atau tidak sebaik sahaja selepas minum air gula. Kemudian, jururawat yang baik hati berkata, "boleh kamu minum sembunyi-sembunyi seteguk untuk lawaskan rasa pada lidah kamu". Makanya, mother segera bermain sembunyi-sembunyi dengan jururawat-jururawat lain dan kemudian terus pergi makmal untuk pemeriksaan seperti biasa. Syukur, mother buat pemeriksaan biasa dengan minum air gula pada hari yang sama. Kalau tidak, sememangnya mother dan father betul-betul membuang masa.

Seperti biasa, mother perlu pergi ke makmal untuk ujian air kencing dan darah. Dan kemudian akan menunggu doktor di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak. Lebih kurang 15 minit menunggu, mother jumpa doktor yang cantik manis. Mother diarah untuk baring atas katil sebab doktor nak periksa anak-anak mother. Doktor cuma nak dengar bunyi jantung anak-anak mother. Bunyi ada tapi bunyi seakan lemah. Doktor kata, "ini bunyi dia. tapi, macam faint la. dia kecik lagi kan." Mother mengiakan sahaja. Kemudian doktor periksa keadaan mata, perut dan juga kaki mother. Doktor kata, semuanya ok. Sudah tentu mother lega yang teramat.

Dah selesai pemeriksaan biasa, mother dan father duduk buang masa sambil tengok ragam ibu-ibu serta anak-anak. Mother pula sebenarnya agak 'ting tong' selepas minum air gula tersebut. Mother nak bercakap pun rasa tak lalu sebab memang terasa mahu mengeluarkan segala isi perut. Mother nak berdiri pun rasa tak berapa nak mampu sebab rasa nak jatuh. Entah, mother rasa macam otak mengembang. Haish! Susah betul mother nak jelaskan apa yang mother rasa. Nasib baik mother terus ambil cuti, kalau tidak, mother ting tong sampai ke petang buang masa di office. Nanti tak pasal-pasal mother mengalami tekanan bila tengok kerja melambak dan wajah yang kurang disenangi.

Bila dah selesai semua urusan di klinik, mother dan father mengorak langkah menuju ke kedai makan pilihan mother. Haha. Father bagi mother chance to choose, sudah tentu mother tak lepaskan peluang. Atas sebab itu juga, a day before mother dah list out makanan yang mother teringin di muka buku. Actually mother ada sedikit sikap yang penyegan, agak susah bagi mother nak demanding itu ini. Hence, mother memilih untuk meletakkan senarai tersebut pada muka buku sebab father will not respond but father surely akan take note. Bijak tak mother? Muahaha. So, mother dan father pergi berbuka di kedai kakak pendek - kue teow kicap kuah kari. Bagi mother, the taste was always marvelous. InsyaAllah.

Mother dan father ambil peluang cuti untuk berjimba berdua which is also known as dating. Father suggest untuk tengok wayang, so mother dan father pilih untuk tengok Hantu Bonceng (no other better choice). Tergelak juga sikit tengok filem tersebut tapi as usual father will commenting this and that. Mother tak macam father. Father is someone yang very teliti with something. Mother kalau tengok, tengok saja. But father suka analyzing sesuatu yang father tengok. Father is someone yang suka think out of the box. Mother pula kalau father tak maklumkan pendapatnya, mother akan senyap. Habis filem, habislah. Ok, later anak-anak mother tahu macam mana father.

Sebelum mother dan father balik rumah, father tanya nak makan apa. Mother dengan malu-malu beritahu father nak makan Ipoh Hainan Chicken Rice. Makanya, father dengan ikhlas (insyaAllah) drove to pekan. Tapi, servis agak mengecewakan buat father dan mother agak kehilangan mood. Mother father dah tak boleh romantik-romantik sebab jiwa kacau. Haish! Harapan mother semoga restoran tersebut akan memberikan servis yang terbaik akan datang. Harus mother father sokong perniagaan bangsa sendiri. Around 7pm, mother dan father sampai rumah. Went out pukul 7.30am dan balik pukul 7.00pm. Sama macam pergi kerja juga. (@__@) Balik rumah, masing-masing letih. Mother pun dah hilang ting tong. Haha.

Ok, mother dah nak kemas-kemas. Mother ada belajar drive sekejap lagi for the last time sebelum esok. Esok mother ada JPJ test. Mother sangat wonder dengan ability mother. Semoga mother lulus esok, dan mother akan diberi peluang besar untuk test drive kereta father. Bila father dah yakin, mother boleh bawa pergi office. Then, mother tak perlu susah hati sangat bila tengahari tiba. Mother dah muak makan nasi kat kedai mamak. Kan? Kan? Then, ini semua untuk anak-anak mother juga especially for the next 6 month.

p/s : hari ini anak-anak mother sangat aktif sekali. semoga Allah melindungi dan memelihara anak-anak mother. i love you sayang. malam nanti jangan tidur awal ye. kesian father tak pernah lagi rasa anak-anak mother gerak dalam perut. love, hug and kisses to you. muah!!!!







2 comments

suSuEmIMiE said...

wahh...sweetnye la nota utk ank2 ye..
mula ketagih baca entri di sini..heheheh :)

D Yatie said...

hehehe...nota merepek aje...silap2 nanti malu nk bagi anak2 baca.. :D

Blog design by Rainy Day