September 30, 2011

Kawan : Hasmidar Selamat Bersalin

Hai.

Ting Ting. Ting Ting. SMS dari As Celcom,
"Makcik,sy dh slmt bsalin.kui 5.01 pg td.bby boy"

Nasib baik ini cerita sebenar manusia biasa, kalau kartun dah lama melompat langgar siling langgar atap bagi pecah sebab terkejut baca mesej beliau. Mau tak terkejut? Sebabnya EDD beliau ialah pada 20 Oktober 2011. See??? Kau orang pun mesti terkejut juga kan? Almost one month earlier. Then, satu lagi beliau dapat baby boy. Sebelum ini buat scan doktor kata baby beliau jantina perempuan. Tapi tak kisah lah kan? Apa yang penting, beliau dah selamat melahirkan baby sulung yang semalam sudah dipanggil Amsyar. :)

Tahniah dear. Semoga menjadi isteri yang sejati dan ibu yang mithali. Tak sabar nak berjumpa. Nak dengar cerita secara live. Hehe. Tapi agak-agak boleh jumpa tahun ini ke? Atau tahun depan baru dapat jumpa bersama dengan baby. Ahaks! :)

September 28, 2011

Hamil : Please Jangan Annoy ! It's my first time!!!


Hai.

Lately bila dah rasa my baby actively moving, banyak soalan berterbangan dalam otak. At first, saya rasa macam saya akan jadi manusia yang paling meng'annoying'kan. But then, always positive thinking of mine akan mengetepikan all that negative thinkings which is actually "I DON'T CARE WHAT PEOPLE MIGHT SAY". Biaq pi la orang nak kata apa pasal kami. Yang penting kami tak susahkan orang. Kalau kami nak susahkan orang pun, kami susahkan orang yang kami kenal ja. Itupun kami cuma tanya apa yang kami nak tau. Kami tak mau jadi orang bodoh sombong. Haha. Ada sedkiti loghat utara kat situ. 

Siapa selalu jadi mangsa? Hehe. Sudah tentulah our good source = MAK. 

Mak, baby dah mula rasa gerak ke kalau kita rasa nyut-nyut?
Mak, memang biasa ke kalau baby tak berapa aktif?
Mak, normal ke kalau rasa cam baby menekan di ari2?
Mak, pinggang sakit?
Mak, belakang badan asyik sakit rasa cam tegang?
Mak, orang selalu cramp kaki?
Mak, Mak, Mak...

Itu ok lagi. Normal orang kata. But today rasa soalan saya macam kategori abnormal.

Saya : Apa yang ada?
Penjual Goreng Pisang : Ubi kuning, keladi dengan pisang.
Saya : Orang pregnant boleh ke makan keladi?
Penjual Goreng Pisang : Boleh eh. Tak da masalah.

Kalau lah boleh nampak tanda soal pada kepala makcik tu, i'm very sure ada banyak question marks mencanak naik dari kepala dia. Haha. Oh, actually hal makan memang saya agak fikir panjang sebab kat sini ada banyak pantang makan sampai mak saya ketawakan saya. Ridiculous katanya. So, sudah tentu saya terbawa-bawa walaupun keladi kalau tak salah ingat cuma takut ter'accident'. Sort of lah. Traditional thing. :p

Dan hari ini juga saya tanya soalan kira-kira kepada seorang kawan yang telah berpengalaman.

Saya : EDD itu means kita 40weeks pregnant kan?
Dia : Yup.
Saya : Aku cuma nak tau 34 weeks aku nanti berapa hari bulan?

But till the end of coversation, saya tak dapat jawapan. Haha. I've to count by myself. Manually. Reverse. Dan end up with confirmation of flight booking - Air Asia on this coming 11 Dec 2011. Hehe. Hey, sudah tentu saya extremely excited walaupun kena berjauh dengan encik suami dalam tempoh yang agak panjang. 

Ok peeps! Mohon doakan saya ye. Semoga dipermudahkan semuanya. Semoga selamat semuanya. Selamat malam!

Hamil: Baby In Pink or Blue?

Hai.

Hari-hari semakin malas. Semakin malas hari-hari. 
KENAPA?

Tidak ada jawapan terbaik melainkan malas semata-mata. Tak perlu rasanya mahu memberi alasan sibuk, atau si kecil begitu aktif di dalam sana lantas membuatkan ibunya letih mahu menaip. Tak perlu. Tak perlu. Sebab bakal ibu tidak mahu memberi ribuan alasan lagi. Bakal ibu mahu berterus-terang, sesungguhnya penyakit M itu sukar diubati. Ecewah.

Perasan tak template dah tukar girly-girly gittew! Tambah lagi dengan lagu nasyid opick. Auw! Kita tambah aura girl-girl pink dekat baby. Mana tahu, usaha membuahkan hasil. Betul-betul baby girl is on the way. Siapa tahu? Saya pun tak tahu. Hehe. Sebut pasal usaha nih, siapa tahu masin jari jemari menaip 'anak-anak mother' nanti keluar twin. Siapa tahu kan? Sesungguhnya itu semua urusan Allah SWT. Saya tidak masuk campur. Lelaki atau perempuan, saya tidak kisah. Penting bagi saya agar cukup sifat, sempurna. Alhamdulillah. Twin atau tidak, itu juga bukan priority saya. Kalau dianugerahkan Allah twin, saya ucapkan Alhamdulillah. Sesungguhnya si kecil dalam perut comel saya merupakan anugerah Allah yang terindah, tidak ternilai dan sangat berharga. Lantas, kenapa saya perlu meminta-minta lagi? Betul tak?

Ramai yang tanya saya, baby boy or girl? Blue or pink? Ahaks! Jawapan saya buat masa ini, saya juga tak tahu boy or girl. Zulliana kata kalau jerawat penuh dapat baby girl. Mak kata kalau kita tak suka baby boy, baby akan sejenis dan begitu juga sebaliknya. Sulia kata kalau rajin masa mengandung, baby boy. As kata kalau rajin mengandung, baby girl. Ok. Ada banyak versi bab baby boy dan girl. Jadi, saya tak mahu terlalu memikirkan jantina si kecil. Apa yang penting bagi saya ialah sempurna sifatnya. Bukan tak mahu pergi scan, saya mahu. Sangat mahu. Tapi bukanlah semata-mata untuk tahu jantina. Ramai yang cakap, penting nak tahu baby boy or girl sebab senang nak beli baju. Saya pula akan cakap, ok tapi rasanya for safety kita beli baju dan kelengkapan yang warna bukan blue or pink. Tapi, as for baby - pink or blue it doesn't matter. Still cute what? Kan? Hehe. Biras saya kata dia dulu scan girl, tapi keluar boy. So, bagi saya tak perlu berharap. Apa yang penting terus berdoa agar si kecil sempurna sifatnya dan menerima anugerah Allah dengan berbesar hati serta penuh kesyukuran.

Lately, saya memang agak rajin memasak. Lebih rajin daripada biasa. Eh? Tak. Tak. Luar biasa sebenarnya. Mak cakap bagus, nanti anak kamu rajin buat kek lapis. Encik suami cakap pelik eh. Ok peeps! Agak-agak si kecil nih girl ke boy? Hehehe.

p/s : si kecil dah semakin membesar sebab perut mother dia juga dah mula menyerlah. haha. :D

September 23, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [5]

*semoga Allah melindungi dan memelihara anak-anak mother*

Ops! Tiba-tiba pula mother nak tulis nota lagi untuk anak-anak mother. By the way, lama juga mother fikir nak cerita tentang 'ini' dalam entri biasa atau khusus dalam nota. Setelah buat perkiraan, mother memilih untuk cerita tentang 'ini' dalam nota buat anak-anak mother. Apa itu 'ini'? Hehe. 

Seperti ibu-ibu lain, mother juga tak sabar nak rasa pergerakan anak-anak mother. Beberapa orang kawan mother yang mengandung, baby dia dah mula bergerak sejak kandungan berusia 4 bulan. Jadi, tipulah kalau mother tak rasa risau bila mother tak rasa lagi pergerakan anak-anak mother. Risau bertambah bila nek wan beritahu mother bahawasanya beliau sudah mula merasai pergerakan mother sejak usia kandungan tiga bulan. Bila doktor cakap adalah normal bagi mother untuk tidak merasai atau tidak perasan akan pergerakan anak-anak mother sebab mother juga diklasifikan sebagai 'risk primid'. Auntie Mae cakap, 'primy gravida' merupakan istilah untuk perempuan yang baru mengandung a.k.a. first time. 

Apa kaitan dengan pergerakan anak-anak mother? Tak ada kaitan secara langsung tapi mungkin anak mother sudah bergerak, cuma mother yang tak boleh bezakan samada itu pergerakan anak-anak mother atau 'bowel movement'. Apa itu bowel movement? Anak-anak mother yang bijak pandai serta rajin, sila cari maksudnya dimana-mana. Atau tanya terus pada mother. Mother menunggu saat-saat itu. (^__^). Mother tanya Auntie Mae dan Auntie Naza sebab mereka berdua nurse. Auntie Naza pula bukan sebarangan nurse, Auntie Naza ada sijil kebidanan. Jadi, Auntie Naza lebih berpengalaman atau lebih berilmu. Oh, Auntie Naza juga dah mengandung tiga bulan sekarang.

Kemudian, mother fikir-fikir balik ada atau tak mother rasa pergerakan dalam perut. Tapi, tak boleh. Mother tak boleh nak ingat. Mother cuma fikir yang mother mungkin dari mata kasar orang cakap mother macam lembut atau pasif atau tak aktif. Tapi realitinya, mother bukanlah jenis yang duduk diam sahaja. Mother memang tak boleh nak stay duduk elok-elok pada satu tempat sahaja. Even berlari setempat pun mother tak boleh, hik hik hik. Dan mother pernah kena marah dengan father bila mother meniarap semasa online di ruang tamu. Bila mother cerita dekat nek wan, mother ingatkan nek wan akan gelakkan father macam selalu (bila cerita hal-hal pantang makan). Tapi sebaliknya pula berlaku, nek wan marah mother sebab meniarap masa mengandung. Ok, mother tahu mother khilaf.

Dalam kekalutan dan kerisauan mother, pada pagi 12 September mother terasa sesuatu dalam perut mother. Mother SMS Father 'perut kte rs something yg tolak oh. skit pulak. rs cm ad menegang.' (mother simpan lagi SMS - retype). Dan serius mother betul-betul curious dengan apa yang mother rasa, seakan-akan ada sesuatu yang menolak dinding perut mother. Tapi, mother buat-buat tak tahu. Sepanjang berada di office, ada dua tiga kali mother rasa 'sesuatu' dalam perut mother. Mother keliru. Anak-anak mother dah bergerak atau ada angin dalam perut mother. Tapi, tak sakit. Dalam perjalanan balik, mother ceritakan pada father. Tapi as usual father diam tak tahu nak komen apa plus buat muka poyo. Hoho.

Bermula 12 September dan hingga ke hari ini, anak-anak mother bergerak dengan aktif hari demi hari. Ramai yang tanya akan perasaan mother bila dah rasa pergerakan anak-anak mother. Hehe. Nak mother cakap apa? Mother tak rasa mother sekarang bakal mother. Mother memang dah jadi mother sebab anak-anak mother sudah mula bergerak dengan aktif yang jelas membawa maksud anak-anak mother sudah bernyawa. Alhamdulillah. Anak-anak mother pula faham apa mother cakap. Mother betul-betul teruja dan seronok terutamanya masa mother cakap, "jangan macam ni sayang. mother tengah nervous nih. jangan lah bergerak aktif sangat. dan macam senada dengan degupan jantung mother pula." Kemudian, less than 5 minutes anak mother tak aktif sangat bergerak. Sekejap-sekejap sahaja. So sweet kan anak-anak mother.

Cuma, kesian kata father sebab tak berpeluang lagi nak rasa pergerakan anak-anak mother. Bila malam, anak-anak mother elok saja 'beriman'. Mother cakap kat father, "baby tak nak kawan dengan father." Father cakap, "baby nak bagi peluang dekat father". Ops!

Ok sayang. Love You! 

Hidup : Ujian Memandu

Hai.

Orang lain cukup umur dah ada lesen, sekarang dah boleh drift. Saya umur 25 tahun, baru lulus ujian memandu. Oh! Saya rasa masih muda belia lagi. Ngee. Errr, sekarang saya sangat uncomfortable dengan badan saya sendiri. Backpain dengan tiba-tiba. Oh, apakah?! Perlu juga habiskan sisa-sisa 2 jam berada dalam kotak konkrit segiempat ini. Serius! Rasa nak menangis pula. (T_T)

Ok lah, tak mahu cerita panjang hal sakit-sakit. Nanti bertambah-tambah pula. Dari tadi buat-buat sibuk tapi sakitnya tetap terasa. Segala sendi pun alahai, sengal-sengal. Enough! Semalam, saya menamatkan kursus memandu dengan ujian bersama encik / puan JPJ (macamlah orang tak tau, kan?). Sementara menunggu, saya memang nervous yang teramat. Al-maklumlah, banyak dengar cerita yang kurang menyenangkan. Mahu tak takut? Puas buat-buat cool tapi tetap dag dig dug! Sudahlah jantung berdegup kencang, si kecil kat dalam juga bergerak dengan aktif seiring dengan degupan jantung mother dia. Macam sengaja nak tambah segala denyut degup pada badan mother dia. Dalam perut dah naughty. ;)

Ujian pertama - bukit, parking dan tiga penjuru. Surprisingly, pakcik yang jaga kami tiba-tiba tanya "yong! pakcik nampak kamu macam mengandung. kamu ngandung yong?" Haha. Ok, a bit funny with his slang and word - YONG! Saya gelak-gelak jawab, "ye". Kemudian, "kamu bawa elok-elok yong." Saya gelak lagi sambil cakap, "ye". Dan Alhamdulillah, berjaya dengan lancarnya. Bila nak buat parking dan tiga penjuru, pakcik juga cakap "elok-elok buat parking yong!" Ahaks! Serius, macam comel saja pakcik tersebut asyik pesan-pesan. Tapi agaknya saya lulus semua tu berkat doa semua yang mengetahui serta pakcik baik hati itu juga. Alhamdulillah. Tak payah cerita lah pasal drive atas jalan bersama dengan encik JPJ yang very the serious dan muka masem! Dah lulus pun, Alhamdulillah.

By the way, lulus bersama encik JPJ bukan bermakna saya boleh terus memandu si putih encik suami. Saya perlu mendapatkan kepercayaan, keyakinan dan kelulusan dari encik suami untuk bawa si putih pergi kerja. Kalau ujian memandu berbayar boleh lulus cuma mengambil masa kurang dari 24 jam, encik suami....tak tahu ambil masa berapa hari atau minggu atau bulan. Huhu. Bila kawan office tanya, saya cuma jawab "tunggu dapat license dari encik suami pulak". Bukan senang hoi! Selagi tak mendapat kepercayaan dan tidak memenuhi confidence level beliau, selagi itu tidak dibenarkan drive sendirian. =__='

Okay! Entri ini ditulis semalam. Hari ini encik suami cuti, encik suami baru hantarkan nasi ayam mee rebus ramli. Tak sabar ok nak tunggu rehat pukul 1. Bye! 

September 20, 2011

Hamil : Nota Buat Anak-Anak Mother [4]

.semoga anak-anak mother sihat sejahtera.

Nampaknya, sebulan sekali mother tulis nota untuk tatapan anak-anak mother bila dah besar nanti. Setiap kali mother ada temujanji doktor, mother akan tulis perkembangan tentang kandungan mother. Siapa dalam kandungan mother? Sudah tentu anak-anak mother yang bijak pandai ini. Senyum. ^___^

Ok, Rabu minggu lepas mother sekali lagi pergi jumpa doktor. Dan temujanji kali ini agak luar biasa sebab mother terpaksa minum air gula. Demi anak-anak mother, mother minum juga tiga per empat dari satu cawan air gula tersebut. Tujuan minum air gula ialah untuk memastikan samada mother terlebih atau terkurang gula. Kalau terlebih gula, kemungkinan besar saiz anak-anak mother lebih besar yang mungkin akan menyumbangkan risiko terhadap mother dan juga anak-anak mother. Sudah tentu father terpaksa ambil cuti juga untuk teman mother dan anak-anak mother. Mother pun ambil cuti sekali.

Seperti yang mother beritahu pada nota sebelum ini, mother takut akan jarum. Tapi mother pasrah bila terpaksa dicucuk oleh jururawat menggunakan picagari untuk menyedut darah mother sebanyak 3ml pada pukul 8 pagi dan 3 ml lagi pada pukul 10 pagi. Dan buat pertama kalinya mother lebih suka untuk menyebut bahawa mother lebih rela kena cucuk dengan jarum berbanding dengan minum air gula. Serius! Mother tak boleh lupakan pengalaman minum air gula. Air gula manis tapi telah menjadi pahit serta-merta. Tapi juga, itu bukan kali pertama dan terakhir mother minum air gula. Pasti akan ada lagi. =__='

Selepas minum air gula, mother tergesa-gesa mendapatkan father dan keluar dari situ untuk segera membeli air mineral. Mother dah tanya dengan jururawat samada mother dibenarkan minum air suam atau tidak sebaik sahaja selepas minum air gula. Kemudian, jururawat yang baik hati berkata, "boleh kamu minum sembunyi-sembunyi seteguk untuk lawaskan rasa pada lidah kamu". Makanya, mother segera bermain sembunyi-sembunyi dengan jururawat-jururawat lain dan kemudian terus pergi makmal untuk pemeriksaan seperti biasa. Syukur, mother buat pemeriksaan biasa dengan minum air gula pada hari yang sama. Kalau tidak, sememangnya mother dan father betul-betul membuang masa.

Seperti biasa, mother perlu pergi ke makmal untuk ujian air kencing dan darah. Dan kemudian akan menunggu doktor di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak. Lebih kurang 15 minit menunggu, mother jumpa doktor yang cantik manis. Mother diarah untuk baring atas katil sebab doktor nak periksa anak-anak mother. Doktor cuma nak dengar bunyi jantung anak-anak mother. Bunyi ada tapi bunyi seakan lemah. Doktor kata, "ini bunyi dia. tapi, macam faint la. dia kecik lagi kan." Mother mengiakan sahaja. Kemudian doktor periksa keadaan mata, perut dan juga kaki mother. Doktor kata, semuanya ok. Sudah tentu mother lega yang teramat.

Dah selesai pemeriksaan biasa, mother dan father duduk buang masa sambil tengok ragam ibu-ibu serta anak-anak. Mother pula sebenarnya agak 'ting tong' selepas minum air gula tersebut. Mother nak bercakap pun rasa tak lalu sebab memang terasa mahu mengeluarkan segala isi perut. Mother nak berdiri pun rasa tak berapa nak mampu sebab rasa nak jatuh. Entah, mother rasa macam otak mengembang. Haish! Susah betul mother nak jelaskan apa yang mother rasa. Nasib baik mother terus ambil cuti, kalau tidak, mother ting tong sampai ke petang buang masa di office. Nanti tak pasal-pasal mother mengalami tekanan bila tengok kerja melambak dan wajah yang kurang disenangi.

Bila dah selesai semua urusan di klinik, mother dan father mengorak langkah menuju ke kedai makan pilihan mother. Haha. Father bagi mother chance to choose, sudah tentu mother tak lepaskan peluang. Atas sebab itu juga, a day before mother dah list out makanan yang mother teringin di muka buku. Actually mother ada sedikit sikap yang penyegan, agak susah bagi mother nak demanding itu ini. Hence, mother memilih untuk meletakkan senarai tersebut pada muka buku sebab father will not respond but father surely akan take note. Bijak tak mother? Muahaha. So, mother dan father pergi berbuka di kedai kakak pendek - kue teow kicap kuah kari. Bagi mother, the taste was always marvelous. InsyaAllah.

Mother dan father ambil peluang cuti untuk berjimba berdua which is also known as dating. Father suggest untuk tengok wayang, so mother dan father pilih untuk tengok Hantu Bonceng (no other better choice). Tergelak juga sikit tengok filem tersebut tapi as usual father will commenting this and that. Mother tak macam father. Father is someone yang very teliti with something. Mother kalau tengok, tengok saja. But father suka analyzing sesuatu yang father tengok. Father is someone yang suka think out of the box. Mother pula kalau father tak maklumkan pendapatnya, mother akan senyap. Habis filem, habislah. Ok, later anak-anak mother tahu macam mana father.

Sebelum mother dan father balik rumah, father tanya nak makan apa. Mother dengan malu-malu beritahu father nak makan Ipoh Hainan Chicken Rice. Makanya, father dengan ikhlas (insyaAllah) drove to pekan. Tapi, servis agak mengecewakan buat father dan mother agak kehilangan mood. Mother father dah tak boleh romantik-romantik sebab jiwa kacau. Haish! Harapan mother semoga restoran tersebut akan memberikan servis yang terbaik akan datang. Harus mother father sokong perniagaan bangsa sendiri. Around 7pm, mother dan father sampai rumah. Went out pukul 7.30am dan balik pukul 7.00pm. Sama macam pergi kerja juga. (@__@) Balik rumah, masing-masing letih. Mother pun dah hilang ting tong. Haha.

Ok, mother dah nak kemas-kemas. Mother ada belajar drive sekejap lagi for the last time sebelum esok. Esok mother ada JPJ test. Mother sangat wonder dengan ability mother. Semoga mother lulus esok, dan mother akan diberi peluang besar untuk test drive kereta father. Bila father dah yakin, mother boleh bawa pergi office. Then, mother tak perlu susah hati sangat bila tengahari tiba. Mother dah muak makan nasi kat kedai mamak. Kan? Kan? Then, ini semua untuk anak-anak mother juga especially for the next 6 month.

p/s : hari ini anak-anak mother sangat aktif sekali. semoga Allah melindungi dan memelihara anak-anak mother. i love you sayang. malam nanti jangan tidur awal ye. kesian father tak pernah lagi rasa anak-anak mother gerak dalam perut. love, hug and kisses to you. muah!!!!







September 8, 2011

Dapur : Rendang, Kuah Kacang, Bubur Jagung, Nasi Goreng

Hai. 
Salam Syawal!

Sebelum membebel panjang, nak cakap sikit dekat orang yang request gambar kek lumut : 'puan, sila taip laporan yang sepatutnya juga anda taip. saya sedih ok, bila buka baca benda yang sama. kang saya tarik balik keampunan yang dipohon masa awal raya hari itu baru tahu. tak pasal kena datang ipoh minta ampun cium tangan cium pipi kiri kanan sekali dengan hulur sampul raya berisi duit raya.' =P

Sambung kisah 29 Ramadhan, encik suami pergi kerja. Tak nak ambil cuti katanya, tambah pula beliau sudah tempah lemang dari cikgu sekolah. Makanya, saya tinggal bersendirian berhempas pulas untuk menyiapkan juadah hari raya. Ecewah! Sebenarnya saya tak pernah masak apa-apa rendang mahupun kuah kacang. Ye, saya memang teruk. Sekarang baru sedar diri nak masak macam-macam. Kiranya rendang dan kuah kacang termasuk dalam kategori makanan yang ekstrem. Bukan senang kau nak masak semua tu. Saya biasa main campak-campak ikut sedap hati. (@__@)

Lepas encik suami bertolak, cik isteri mengelat sekejap sambung tidur. Haha. Bila dah cukup tidur, saya bersiap-siap dan memulakan sesi bersilat. Perkara pertama yang saya buat ialah, goreng kacang tanpa minyak. Tong Tang Tong Pung Pang Pung. Bila dah siap menggoreng, call mak nak confirmkan cara potong daging kerbau dan lembu (encik suami beli dua dua jenis daging adik beradik nih. kejam sungguh. kerbau dia nak, lembu pun dia nak. =_='.) Saya selalu keliru bila nak potong daging sebab kadang-kadang tak nampak urat. Lebih keliru bila urat terlampau banyak. Adeh! Siap search internet lagi. Huhu. Kalau salah potong urat nanti, orang tak ada gigi tak boleh makan pula. =P

Sementara saya nyahbeku daging-daging, saya kupas kulit kacang (consider kupas ke?) depan tv dan laptop. Dah siap kerja mengupas, saya menumbuk pula. Haha. Kampung style ok. Orang kata, kampung style rasanya lebih asli. Ha~tak main lah guna blender. Semangat ok saya tok tak tuk depan tv. Haha. Simpan semuanya dalam bekas kedap, saya ke dapur untuk memulakan proses potong daging. Serius, saya rasa macam susah sangat. Sekejap-sekejap saya ke depan search dalam google. Then, call mak tanya itu ini. And I really wish my mum and dad were with me that moment. I miss them so much ok masa tu. Berlinang-linang air mata bila ingat moment bersama mak bapak masa masak (saya tukang campak sahaja).

Encik suami kerja separuh hari sahaja, saya baru kupas bawang-bawang bila encik suami balik rumah. Hoh! Sudah ada teman bergaduh. Haha. Then, saya pun memulakan operasi di dapur. Encik suami pasang langsir. Fuhh! Tak cukup sekali tengok resepi. Berkali-kali sampai tak terkira. Sungguh pun rujuk resepi tapi still rasa macam yakin tak yakin. Eh, betul ke? Cukup ke? Ada yang tertinggal tak? Eh, yang ni letak masa bila. Eh, alamak! Ha....Macam-macam gaya dan bahasa diaplikasikan sepanjang masak rendang dan kuah kacang. Siap ambil gambar rendang tengah duduk dalam kuali hantar dekat mak.

Mak : Awal nya masak?
Anak : Ala. Mak tahu la orang buat kerja slow.
Mak : Tak ada lah. Entah-entah esok belum raya.
Anak : Errr. Dah gomen yakin cakap esok.
Mak : Ye lah.
Anak : (alamak!)

Entah pukul berapa rendang dan kuah kacang saya siap. Encik suami ada request nak bubur jagung. Makanya, saya kelentang kelentong buat bubur jagung sambil encik suami masak nasi goreng daging. Hehe. Puasa terakhir Ramadhan ini, itulah pertama kali encik suami masak untuk juadah kami. Sambil beliau goreng nasi, saya bersiap dan solat Asar. Kami buat keputusan nak berbuka dirumah sendiri (sebenarnya semangat nak makan rendang buatan sendiri). Haha. So, berbuka kami dengan lemang jagung + rendang daging + kuah kacang daging + bubur jagung + sunquick. Hati berbunga-bunga, badan rasa terapung-apung bila,

Encik Suami : (makan lemang + rendang macam nikmat sangat).
Cik Isteri : (buat muka risau takut nak try rendang sendiri, makan bubur jagung dulu).
Encik Suami : A. Kekalkan. (tunjuk ibu jari).
Cik Isteri : (senyum kembang).
Encik Suami : Rendang A lah. Kekalkan. (makan nyum. nyum. nyum.)
Cik Isteri : (senyum senyum. Alhamdulillah.)

Usai solat Maghrib, sudah berbuka. Encik suami duduk depan tv dan saya menuntut janji untuk berjalan-jalan sekitar kampung yang ada di Ipoh. Potong kek lumut dan kek lapis bumi untuk dibawa ke rumah mertua. Rendang dan kuah kacang, ikut style orang semenanjung kena bawa masa pagi raya. Haha. Kalau ikut style Sarawak kami, malam tu juga yang penting dah siap hantar kat rumah nenek-nenek kesayangan. Lepas hantar kek, kami pun bersiar-siar. Hampa ok beraya di tengah bandar. Kampung pun tak macam kampung. Lampu jalan saja yang boleh dilihat. Pelita? Tak ada langsung. Balik rumah bersama sedikit kekecewaan. Alahai. Saat itu bermulanya kerinduan 200% terhadap keluarga dan kampung. T_T

Kawan saya macam kagum saya buat sendiri-sendiri semua nih sebab kami ni sepesen.
Satu jawapan saya berikan,
"satu hari nanti kau pasti akan buat seperti yang aku buat. tanpa paksaan tapi kau sedar akan tanggungjawab kau. cuma pastikan, kau mesti duduk sendirian berhad."

Rendang Daging
Kuah Kacang Daging (warna tak berapa nak merah berapi)
Bubur Jagung (as requested)
Nasi Goreng Daging dari encik suami (lovee!)

Saya tahu kamu semua handal-handal memasak. Saya diibaratkan seperti BUDAK BARU BELAJAR. Alhamdulillah. Semuanya datang ikhlas dari hati, sebab itu sentiasa dapat A kot. Haha. Ok then, cerita raya nanti pulak. Nak tengok gambar kek lapis bumi dan kek lumut? Klik sini je. =P

September 6, 2011

Dapur : Kek Lapis Bumi & Kek Lumut

Hai.

Selamat Hari Raya!
Salam Syawal!
Selamat Bekerja!

Tulis Hari Raya dan Syawal - walaupun tak begitu teruja tapi sangatlah indah terasa. Tapi bila tulis bekerja, alahai! Terasa sangat satu badan lemau plus mamai. Hoi You Malas! Pergi Jauh-Jauh! Sekeh karang, baru tahu langit tinggi ke rendah. Huhu. 

Masa raya, ada kawan cakap best lah..seronok lah sebab dah beraya dengan suami. Of course lah yang kata best tu semuanya yang single trang tang tang. Meh sini nak cerita tentang perasaan seorang isteri yang beraya di perantauan. Tipulah kalau saya cakap tak seronok, tak teruja. Gila kau! Pengalaman tahun pertama ok. Mahunya kau tak teruja sampaikan buat sesuatu yang kau tak pernah buat. Nasib baik saya tak bakar lemang sekali. Mahu pengsan encik suami. Haha. Tapi! Tapi! Tapi! Keterujaan tak sampai 60%. Kiranya excitement nak berhari-raya cuma 50%. Yang sedang-sedang saja, Yang penting....Puasa penuh... (kena nyanyi lagu Iwan baru feeling baca).

28 Ramadhan, saya sibuk kukus kek Lapis Bumi dan kek Lumut. Fuhh! Dari pagi sampai ke petang ok saya sibuk. Encik suami memang telah diarahkan untuk keluar beli barang-barang untuk masak rendang dan kuah kacang. Haha. Dek teruja tengok orang melapah daging, sampai terbeli daging kerbau. Mahu tak terkejut cik isteri bila encik suami beritahu silap beli daging kerbau. Sepantas kilat SMS mak dirumah :

Anak : Lee beli daging kerbau.
Mak : Aie. Dia reti makan ke?
Anak : Reti. Masalahnya orang yang tak reti masak.
Mak : Mak pun tak tahu. Kita mana pernah masak kerbau.

Ah sudah! Bikin pusing cik isteri sahaja encik suami. Dalam sibuk mengadun kek, tiba-tiba Nestum pulak tak cukup. Call encik suami order Nestum tapi malas nak menunggu, apa lagi ~ modified itu kuih lah. Tambah atau kurangkan apa yang patut. Nasib baik sedap. T_T. Kek siap dikukus pukul 5.30pm, teruja nak tengok hasil. Tapi sepanjang mengukus, asyik bebel-bebel kat encik suami pasal daging kerbau. Hihi. Saja nak usik encik suami.

Cik Isteri : Saya tak reti masak daging kerbau.
Encik Suami : Alah. Sama je. Struktur daging je.
Cik Isteri : Tak kisahlah tapi ini pun baru first time nak masak.
Encik Suami : Haha. Itulah awak, patutnya ari tu try dulu.
Cik Isteri : Ish! Awak ni (cubit!)
Encik Suami : Sama je.
Cik Isteri : Kalau tak sedap, semua awak punya pasal.
Encik Suami : Eh, kenapa pulak?
Cik Isteri : Sebab awak beli daging kerbau (ngeh3).

Oh, cerita pasal si kek lumut pula. Encik suami asyik desak nak cepat pergi rumah mertua. Berbuka di rumah mertua seperti biasa. Apa lagi, cik isteri bebel-bebel lagi sambil potong kulit popia. Encik suami pula tengah tolong goreng popia.

Cik Isteri : Awak ni kenapa nak cepat sangat?
Encik Suami : Apa salahnya. 
Cik Isteri : Selalu kita pergi lambat, ok je.
Encik Suami : Kali ni kita pergi lah awal.
Cik Isteri : (pandang dengan penuh geram).
Encik Suami : Pergi sembahyang dan siap-siap.
Cik Isteri : (isteri mithali wajib ikut perintah).

Bila dah siap solat, siap bersolek, terus angkat kek. Kek Lapis Bumi - elok cantik. Kek Lumut?

Cik Isteri : Awak...kek ni macam belum cukup masak?
Encik Suami : Dah tu nak buat macam mana?
Cik Isteri : Patutnya kukus balik tapi awak tu nak cepat sangat...
Encik Suami : Awak kata pukul 5 jamin siap.
Cik Isteri : Yelah, tapi mana nak tau..
Encik Suami : Dah tu camner?
Cik Isteri : Biar je lah. Kalau apa-apa jadi semua salah awak.
Encik Suami : Haha. Semua salah letak atas kepala saya ye.
Cik Isteri : Ye lah (=P)

Lepas berbuka, tak sabar rasanya nak balik rumah nak rasa kek kukus buatan sendiri. Nak tengok hasil kuih lumut yang memang very sure lembik sedikit. Sampai-sampai terus potong kek. Seronok gila tengok lapisan kek lapis bumi menjadi walaupun encik suami perli cakap lapis tak halus macam yang dia beli kat Sarawak. Biar ar. Tapi sedikit kecewa bila kek lumut cam terlebih lembap. Tapi, ada aku kisah? Yang penting, kek tersebut sedap rasanya di lidah saya. Muahaha. Gambar? Tak ada lah. Mood ambil gambar raya hilang dibawa angin sayu tak raya bersama keluarga. Cewah! Tapi InsyaAllah. Balik nanti ambil satu dua keping gambar. Kek ada lagi sikit dalam peti sejuk. Hoho.

Ok then, esok-esok cerita pasal 29 Ramadhan pulak. Muahahaha. Orang lain sibuk cerita pasal raya, saya cerita pasal akhir-akhir puasa. Muahaha. Ada saya kisah?

Updated : 
Kek Lumut dan Kek Lapis Bumi.


 Kek Lapis Bumi
 Kek Lumut

Blog design by Rainy Day